https://kolorline.hu/Élet a börtön után

Élet a börtön után

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Több százan voltak kíváncsiak Ambrus Attila, a Viszkis „Élet a börtön után” című kiállításának megnyitójára. A közönség a megnyitót követően szemtől szemben találkozhatott a művésszel, a 6. Kolorfesztivál második napján. Sok kérdés fogalmazódott meg a résztvevőkben, melyek vezérfonala az életéről készült film volt.

– A közönségtalálkozón elhangzott, hogy nagyon sok minden vezetett a börtönbe kerüléséhez. Említette, hogy az édesanyját korán elvesztette, az édesapja sem sokat törődött Önnel, bár megjósolta a börtönéveket. Mennyire határozta meg sorsa alakulását a gyermekkora?
– Nem szeretnék mutogatni, és nagyon távol áll tőlem, hogy a szüleimet tegyem felelőssé azért, amit én követtem el. Azonban tény, hogy egy gyermek fejlődését nagyon meghatározza a szülői háttér és a rideg, szeretet nélküli miliő. Ebből a szempontból sajnálom, hogy egy ilyen családba születtem bele. Kétségkívül ez problémát okozott, hisz mindenkinek púp voltam a hátán. Ezzel együtt nyilván senki sem kényszerített, hogy menjek bankot rabolni, de ha gyermekkorban kicsúszik az ember lába alól a talaj, a későbbiekben temérdek problémával szembesül. A börtönben tapasztaltam meg, hogy a rabok 80-90%-át gyerekként súlyos trauma érte.  Alkoholizmus, drogfüggőség, szülők válása, s az a tény, hogy az apjuk, anyjuk a sittre járt be, és nem volt egy hiteles minta mögöttük. Sajnos, én is beleestem ebbe a csapdába. 

Ambrus Attila

– Mi kellett ahhoz, hogy megfogalmazódjon Önben az első bankrablás gondolata, vagy ahogy a szavaival éljek, kipucolja azt a bizonyos pénzintézetet?
– Az ember nem úgy kel fel, hogy mától bankrabló lesz, annak nyilván van egy folyamata. Gyerekkoromban javítóintézetbe kerültem, később munkaszolgálatra ítéltek, aztán a kisebb stiklik odáig fajultak, hogy végül bankot raboltam, illetve elvettem mások pénzét. Nem vagyok rá büszke, hiszen rengeteg rossz döntést hoztam életemben, melyekért megfizettem, és egyáltalán nem szeretnék senkit sem arra buzdítani, hogy ha problémája van, menjen bankot rabolni. 

– Bankrablásai során több száz millió forintot zsákmányolt. Köztudott, hogy imádta az életet. Maradt valamennyi a pénzből, vagy mindet elköltötte?
– Rettentő hedonista módon éltem az életemet. A jelszavam a „Carpe diem”-élj a mának volt. Nem feltétlenül volt ez jó, de tudtam, hogy a rend­őrök előbb-utóbb kopogtatnak az ajtómon. Úgy voltam vele, ha már egyszer elvittem valahonnan a pénzt, akkor nem szeretném visszaadni, ezért inkább elköltöttem, amiért meg is kaptam a büntetésemet. Viszont tény és való, hogy nem voltam egy zsugori ember. Tulajdonképpen könnyen jött, könnyen ment. 

– Ez volt a rossz oldala, de kétségkívül eljött az a pont, amikor változtatni akart az életén. Hogyan következett ez be? 
– Ez a börtönben történt meg. Több katarzis kellett hozzá, és néhány kemény őr, akik levágták rólam a vadhajtásokat. Akkor nagyon haragudtam rájuk, ma már nagyon hálás vagyok nekik, hogy megtörtek. Szerfölött lázadó típus voltam, pontosabban a mai napig lázadok minden ellen, csak már képes vagyok kontrollálni az érzelmeimet. Évek kellettek ahhoz, hogy megnyugodjak, hogy ne én akarjam megszabni a szabályokat. Aztán rájöttem, hogy én egy olyan senki vagyok, mint bárki más, aki oda bekerült. Amikor szembesítettek azzal a helyzettel, hogy egy jogfosztott emberként nem csak jogaim vannak, hanem kötelezettségeim is, elgondolkodtam, ha ezt a fajta tendenciát folytatom, akkor soha nem szabadulok. Nekem közel hetven fegyelmim volt, ami azt jelenti, hogy hosszú éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy ezeket a fegyelmiket eltöröltessem a majdani szabaduláshoz. Különböző vetélkedőket kellett megnyernem, iskolai, főiskolai tanulmányokat kellett abszolválnom. 

– Amennyiben most kapna egy tuti tippet egy 50 millió feletti „buliról” benne lenne?
Még 500 millióért sem vállalmám be. Jelen pillanatban én vagyok a világ legboldogabb embere, hiszen párommal kisbabát várunk, és számomra ez mindennél fontosabb, nem adnám fel semmiért.  Nekem volt sok pénzem és rájöttem, hogy a pénz magában semmit nem ér. Természetesen szükség van pénzre, hisz a számlákat fizetni kell, de meg kell találni az egyensúlyt a materiális és az érzelmi világ között.

További híreink

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk