https://kolorline.hu/Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Finomság őszre, télre

Ha tele vagyunk paradicsommal és már a családunk és barátaink is jól laktak vele, akkor itt az ideje, hogy más formában tegyük el a piros bogyókat. Aszaljuk vagy szárítsuk meg, de hogyan?


Szárítás lépésről-lépésre


  • Első lépésként szedjük le a teljesen érett paradicsomot, hiszen a félig érettet nincs értelme tartósítani. A félig piros termésnek még nincs zamatja, és ez aszalás után a fűszerezés hatására sem változik meg.
  • Mossuk meg és karikázzuk fel a bogyókat. Érdemes 1cm vastagságra vagy ettől vékonyabbra szelni, mivel így gyorsabban szárad. Van, aki cikkekre vágja, illetve, ha koktélparadicsommal próbálkozunk, akkor azokat érdemes félbe vágni.

  • Rétegesen helyezzük el a paradicsomszeleteket egy nagy felületre, ez lehet egy tepsi vagy egy olyan tál, amiből leönthetjük pár óra múlva a levet, ezzel is közel 24 órával kevesebb lesz a száradási idő.

  • A paradicsomot sózzuk meg. A só mennyisége ízlés kérdése, de mindenképp kell rá, mert ez tartósítja.
  • Ezután tegyük ki a napra és addig hagyjuk ott egészen addig, amíg már a kezünkkel nem tudunk kipréselni belőle nedvességet. Nagyon csörgősre se aszaljuk, mert később is olyan marad, puhulni nem fog.

  • Ezután keverjük össze fűszereket. Nagyon finom a fokhagymával és friss fűszerekkel aszalt paradicsom. A kakukkfű, a bazsalikom vagy a borsika is tökéletes összhangban áll bogyóval.
  • Ezt követően jól záródó, de fél liternél kisebb üvegekbe tegyünk a paradicsomból 2 cm-es réteget, és szórjuk meg az előzőleg elkészített fűszerkeverékünkkel. Ezután még egy réteg paradicsom következik, majd ismét a fűszerkeverék. Ezt addig folytassuk, míg az üveg tele nem lesz. Annyi helyet hagyjunk, hogy a réteget fel tudjuk önteni olíva vagy sima olajjal. Jól tömködjük meg, ne maradjon sok levegő az üvegben.

Hogyan tároljuk?


Jó tudni, hogy az olíva olajjal feltöltött szárított paradicsom esetében az olaj megfagy a hűtőben, így az nem olyan gusztusos.
Ha mindent jól csináltunk, akkor nem kell a hűtőben tárolni a végeredményt a polcon is szépen mutat. Ha azonban már fogyasztottunk belőle, akkor mindeképp tegyük hűtőszekrénybe. 


Mivel fogyasszuk?


Fogyaszthatjuk kenyérhez, pizzához, vagy egyszerűen csak magába, de tehetjük sülthúsokra és süteménybe is kiváló.

 

(Forrás:balintgzda.hu)

További híreink

Terepfutóknak, gyerekeknek, túrázóknak és kutyásoknak – sportteljesítmény festői környezetben

Dátum: 2025. okt 15. 19:00

Október 11-én rendezték meg a II. GreenPlan Barcika Trail terepfutó versenyt, amelyben gyerekek, profik és műkedvelők, emellett pedig kutyások is a rajtvonalhoz állhattak. Több mint 100-an élvezhették a terep kihívásait Kazincbarcikán és a környező települések festői tájain.

Grecsó Krisztián járt Kazincbarcikán — örökbe fogadott fája a tanúság

Dátum: 2025. okt 15. 14:00

A Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány meghívására érkezett október 9-én Kazincbarcikára Grecsó Krisztián. A József Attila-díjas költő, író és dalszerző Apám üzent címmel család- és emlékezéstörténeti estet tartott közönségének, előtte azonban a Színes hírességek sétányán fogadott örökbe egy fát, üzenetet hagyva a jövő generációjának, hogy tiszteljük, védjük környezetünket, és aki csak teheti, legyen része a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2025. okt 15. 07:00

Október 20-22. között és 27-én az ÉMÁSZ több kazincbarcikai utcában is munkálatokat végez, emiatt áramszünetre kell számítani.

Kovács Kati nagykoncert Kazincbarcikán telt házzal, vastapssal és közös énekléssel

Dátum: 2025. okt 14. 19:00

Jubileumi nagykoncertjén, szokás szerint telt ház előtt lépett fel Kovács Kati Kossuth-, Primissima- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő és dalszövegíró. Természetesen a kazincbarcikai közönséget már az első dal előtt köszöntötte, és beszélt arról is, hogy nincs kedvenc dala, mert ez olyan, mint mikor az édesanyát kérdezik a kedvenc gyermekéről.

KolorTV élőben

Programajánló

Oldtimerek hódítják meg Észak-Magyarországot!

Mezey István Művészeti Központ

Emlékezzünk együtt az '56-os forradalomra!

Kazincbarcika

Őszi workshopok a Mezeyben

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk