https://kolorline.hu/Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Finomság őszre, télre

Ha tele vagyunk paradicsommal és már a családunk és barátaink is jól laktak vele, akkor itt az ideje, hogy más formában tegyük el a piros bogyókat. Aszaljuk vagy szárítsuk meg, de hogyan?


Szárítás lépésről-lépésre


  • Első lépésként szedjük le a teljesen érett paradicsomot, hiszen a félig érettet nincs értelme tartósítani. A félig piros termésnek még nincs zamatja, és ez aszalás után a fűszerezés hatására sem változik meg.
  • Mossuk meg és karikázzuk fel a bogyókat. Érdemes 1cm vastagságra vagy ettől vékonyabbra szelni, mivel így gyorsabban szárad. Van, aki cikkekre vágja, illetve, ha koktélparadicsommal próbálkozunk, akkor azokat érdemes félbe vágni.

  • Rétegesen helyezzük el a paradicsomszeleteket egy nagy felületre, ez lehet egy tepsi vagy egy olyan tál, amiből leönthetjük pár óra múlva a levet, ezzel is közel 24 órával kevesebb lesz a száradási idő.

  • A paradicsomot sózzuk meg. A só mennyisége ízlés kérdése, de mindenképp kell rá, mert ez tartósítja.
  • Ezután tegyük ki a napra és addig hagyjuk ott egészen addig, amíg már a kezünkkel nem tudunk kipréselni belőle nedvességet. Nagyon csörgősre se aszaljuk, mert később is olyan marad, puhulni nem fog.

  • Ezután keverjük össze fűszereket. Nagyon finom a fokhagymával és friss fűszerekkel aszalt paradicsom. A kakukkfű, a bazsalikom vagy a borsika is tökéletes összhangban áll bogyóval.
  • Ezt követően jól záródó, de fél liternél kisebb üvegekbe tegyünk a paradicsomból 2 cm-es réteget, és szórjuk meg az előzőleg elkészített fűszerkeverékünkkel. Ezután még egy réteg paradicsom következik, majd ismét a fűszerkeverék. Ezt addig folytassuk, míg az üveg tele nem lesz. Annyi helyet hagyjunk, hogy a réteget fel tudjuk önteni olíva vagy sima olajjal. Jól tömködjük meg, ne maradjon sok levegő az üvegben.

Hogyan tároljuk?


Jó tudni, hogy az olíva olajjal feltöltött szárított paradicsom esetében az olaj megfagy a hűtőben, így az nem olyan gusztusos.
Ha mindent jól csináltunk, akkor nem kell a hűtőben tárolni a végeredményt a polcon is szépen mutat. Ha azonban már fogyasztottunk belőle, akkor mindeképp tegyük hűtőszekrénybe. 


Mivel fogyasszuk?


Fogyaszthatjuk kenyérhez, pizzához, vagy egyszerűen csak magába, de tehetjük sülthúsokra és süteménybe is kiváló.

 

(Forrás:balintgzda.hu)

További híreink

Virágos Magyarország, virágos KolorCity – elismerés a tudatos tervezésért

Dátum: 2025. jan 07. 13:00

Újabb díjat kapott Kazincbarcika Város Önkormányzata a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen. Ezzel nemcsak a tiszta, szép zöldfelületeket és a színpompás növényeket ismerték el, hanem Kolorcity alkalmazkodását is a klímakihívásokhoz.

Ünnepnapok 2025-ben

Dátum: 2025. jan 06. 07:41

Az év eleji tervezéshez nyújt segédletet cikkünk, amelyben mutatjuk, hogy hogyan alakulnak az ünnepnapok és a hosszú hétvégék az új esztendőben.

Megszűnik az Ügyfélkapu

Dátum: 2025. jan 05. 12:00

Január 16-tól megszűnik az Ügyfélkapu és mellette egy sor bejelentkezési mód a közigazgatási, önkormányzati, bírósági és egyéb ügyintézési portálokra. Helyettük két opció marad: az Ügyfélkapu+, valamint a közelmúltban bevezetett Digitális Állampolgárság Program (DÁP) nevű alkalmazás.

Áramfogyasztás — sokaknak megszűnik a diktálás

Dátum: 2025. jan 04. 09:03

Januártól nem kell diktálniuk az okosmérős áramfogyasztóknak az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint. Akiket ez érint, azok a napi felhasználásuk alakulását online felületen is nyomon követhetik.

KolorTV élőben

Programajánló

20. Jubileumi újévi koncert

Egressy Béni Művelődési Központ

Lelkem vásznai - Kristóf Krisztián kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk