https://kolorline.hu/Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Finomság őszre, télre

Ha tele vagyunk paradicsommal és már a családunk és barátaink is jól laktak vele, akkor itt az ideje, hogy más formában tegyük el a piros bogyókat. Aszaljuk vagy szárítsuk meg, de hogyan?


Szárítás lépésről-lépésre


  • Első lépésként szedjük le a teljesen érett paradicsomot, hiszen a félig érettet nincs értelme tartósítani. A félig piros termésnek még nincs zamatja, és ez aszalás után a fűszerezés hatására sem változik meg.
  • Mossuk meg és karikázzuk fel a bogyókat. Érdemes 1cm vastagságra vagy ettől vékonyabbra szelni, mivel így gyorsabban szárad. Van, aki cikkekre vágja, illetve, ha koktélparadicsommal próbálkozunk, akkor azokat érdemes félbe vágni.

  • Rétegesen helyezzük el a paradicsomszeleteket egy nagy felületre, ez lehet egy tepsi vagy egy olyan tál, amiből leönthetjük pár óra múlva a levet, ezzel is közel 24 órával kevesebb lesz a száradási idő.

  • A paradicsomot sózzuk meg. A só mennyisége ízlés kérdése, de mindenképp kell rá, mert ez tartósítja.
  • Ezután tegyük ki a napra és addig hagyjuk ott egészen addig, amíg már a kezünkkel nem tudunk kipréselni belőle nedvességet. Nagyon csörgősre se aszaljuk, mert később is olyan marad, puhulni nem fog.

  • Ezután keverjük össze fűszereket. Nagyon finom a fokhagymával és friss fűszerekkel aszalt paradicsom. A kakukkfű, a bazsalikom vagy a borsika is tökéletes összhangban áll bogyóval.
  • Ezt követően jól záródó, de fél liternél kisebb üvegekbe tegyünk a paradicsomból 2 cm-es réteget, és szórjuk meg az előzőleg elkészített fűszerkeverékünkkel. Ezután még egy réteg paradicsom következik, majd ismét a fűszerkeverék. Ezt addig folytassuk, míg az üveg tele nem lesz. Annyi helyet hagyjunk, hogy a réteget fel tudjuk önteni olíva vagy sima olajjal. Jól tömködjük meg, ne maradjon sok levegő az üvegben.

Hogyan tároljuk?


Jó tudni, hogy az olíva olajjal feltöltött szárított paradicsom esetében az olaj megfagy a hűtőben, így az nem olyan gusztusos.
Ha mindent jól csináltunk, akkor nem kell a hűtőben tárolni a végeredményt a polcon is szépen mutat. Ha azonban már fogyasztottunk belőle, akkor mindeképp tegyük hűtőszekrénybe. 


Mivel fogyasszuk?


Fogyaszthatjuk kenyérhez, pizzához, vagy egyszerűen csak magába, de tehetjük sülthúsokra és süteménybe is kiváló.

 

(Forrás:balintgzda.hu)

További híreink

Együttműködés a háromszoros olimpiai bajnokkal — Szécsi Zoltán sportszakmai megállapodást kötött a Delfin Vízisport Klubbal

Dátum: 2025. máj 10. 20:20

Sportszakmai együttműködési megállapodást kötött a KSK Delfin Vízisport Klubbal Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Elismerések futótüze a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság számára

Dátum: 2025. máj 09. 16:33

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi állománygyűlést tartott a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián világnapján. A Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot is meghívták a kitüntett alkalomra, amelyen az állományuk négy kollégája elismerésben részesült.

Barcika sportcsillagai — ünnepélyes sportdíjátadó az Egressy Béni Művelődési Központban

Dátum: 2025. máj 09. 13:10

Május 6-án a felújított Egressy Béni Művelődési Központ adott otthont Kazincbarcika egyik legjelentősebb sporteseményének, a Barcika sportcsillagai díjátadó gálának. A magyar sport napja alkalmából szervezett ünnepségen a város sportéletének legjobbjai, tehetséges utánpótlás-sportolói, edzői és sportvezetői gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljék az elmúlt év kiemelkedő eredményeit, sikereit és példamutató teljesítményeit.

„Az érfestéstől az imaginációig” — Stark István különleges kiállítása a Mezeyben

Dátum: 2025. máj 08. 07:04

Május harmadik hetéig látható Stark István festő- és grafikusművész kiállítása a Mezey István Művészeti Központban, az „Emberben a művész, művészben az ember” kiállítássorozat negyedik megállójaként. Az országos és nemzetközi hírű alkotók pályájának gyümölcsét kínáló tárlatszéria ezúttal a sokat látott és láttatott művész legutolsó — nagy tudáson és mesteri technikán alapuló — korszakát mutatja be a falakon.

KolorTV élőben

Programajánló

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk