https://kolorline.hu/Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Finomság őszre, télre

Ha tele vagyunk paradicsommal és már a családunk és barátaink is jól laktak vele, akkor itt az ideje, hogy más formában tegyük el a piros bogyókat. Aszaljuk vagy szárítsuk meg, de hogyan?


Szárítás lépésről-lépésre


  • Első lépésként szedjük le a teljesen érett paradicsomot, hiszen a félig érettet nincs értelme tartósítani. A félig piros termésnek még nincs zamatja, és ez aszalás után a fűszerezés hatására sem változik meg.
  • Mossuk meg és karikázzuk fel a bogyókat. Érdemes 1cm vastagságra vagy ettől vékonyabbra szelni, mivel így gyorsabban szárad. Van, aki cikkekre vágja, illetve, ha koktélparadicsommal próbálkozunk, akkor azokat érdemes félbe vágni.

  • Rétegesen helyezzük el a paradicsomszeleteket egy nagy felületre, ez lehet egy tepsi vagy egy olyan tál, amiből leönthetjük pár óra múlva a levet, ezzel is közel 24 órával kevesebb lesz a száradási idő.

  • A paradicsomot sózzuk meg. A só mennyisége ízlés kérdése, de mindenképp kell rá, mert ez tartósítja.
  • Ezután tegyük ki a napra és addig hagyjuk ott egészen addig, amíg már a kezünkkel nem tudunk kipréselni belőle nedvességet. Nagyon csörgősre se aszaljuk, mert később is olyan marad, puhulni nem fog.

  • Ezután keverjük össze fűszereket. Nagyon finom a fokhagymával és friss fűszerekkel aszalt paradicsom. A kakukkfű, a bazsalikom vagy a borsika is tökéletes összhangban áll bogyóval.
  • Ezt követően jól záródó, de fél liternél kisebb üvegekbe tegyünk a paradicsomból 2 cm-es réteget, és szórjuk meg az előzőleg elkészített fűszerkeverékünkkel. Ezután még egy réteg paradicsom következik, majd ismét a fűszerkeverék. Ezt addig folytassuk, míg az üveg tele nem lesz. Annyi helyet hagyjunk, hogy a réteget fel tudjuk önteni olíva vagy sima olajjal. Jól tömködjük meg, ne maradjon sok levegő az üvegben.

Hogyan tároljuk?


Jó tudni, hogy az olíva olajjal feltöltött szárított paradicsom esetében az olaj megfagy a hűtőben, így az nem olyan gusztusos.
Ha mindent jól csináltunk, akkor nem kell a hűtőben tárolni a végeredményt a polcon is szépen mutat. Ha azonban már fogyasztottunk belőle, akkor mindeképp tegyük hűtőszekrénybe. 


Mivel fogyasszuk?


Fogyaszthatjuk kenyérhez, pizzához, vagy egyszerűen csak magába, de tehetjük sülthúsokra és süteménybe is kiváló.

 

(Forrás:balintgzda.hu)

További híreink

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2024 — minden részlet ITT

Dátum: 2024. nov 24. 18:20

Az ünnep szelleme érintésközelbe került, ezért egy helyen összesítjük, milyen közösségi, családi, kreatív, kulturális és szórakoztató programok lesznek idén Kolorcityben, főként a Mezey István Művészeti Központban és udvarán.

Drogellenes kampányt indított a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

Dátum: 2024. nov 23. 17:00

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából kampányt indított a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság, amelynek célja, hogy bemutassák a függőség egy alternatív formáját. A sport ugyanolyan eufórikus érzést tud kölcsönözni, mint a kábítószerek hatása.

Mikulecz Viktória Kazincbarcika 2024-es jó tanulója, jó sportolója

Dátum: 2024. nov 23. 09:00

Kazincbarcika városa idén is egy külön ünnepségen dobolta büszkén világgá a díjnyertes jó tanulójának, jó sportolójának nevét a Pollack Mihály Általános Iskolában. A kiválasztott diáklány ezúttal Mikulecz Viktória lett, aki egyénileg és csoportosan, több sportágban is parádésan teljesített a 2023/24-es tanévben, előkelő díjakat besöpörve az iskolája számára.

Nevel és közösséget épít — a Szalézi is készül a középiskolai felvételire

Dátum: 2024. nov 22. 21:00

Nyílt napot tartottak a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Az intézményben egy hatosztályos, két kilencedik osztályos és egy nyolcévfolyamos osztály indul a következő tanévben. Balla Árpáddal, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatójával beszélgettünk a legfontosabb tudnivalókról.