https://kolorline.hu/Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Hogyan szárítsunk paradicsomot?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Finomság őszre, télre

Ha tele vagyunk paradicsommal és már a családunk és barátaink is jól laktak vele, akkor itt az ideje, hogy más formában tegyük el a piros bogyókat. Aszaljuk vagy szárítsuk meg, de hogyan?


Szárítás lépésről-lépésre


  • Első lépésként szedjük le a teljesen érett paradicsomot, hiszen a félig érettet nincs értelme tartósítani. A félig piros termésnek még nincs zamatja, és ez aszalás után a fűszerezés hatására sem változik meg.
  • Mossuk meg és karikázzuk fel a bogyókat. Érdemes 1cm vastagságra vagy ettől vékonyabbra szelni, mivel így gyorsabban szárad. Van, aki cikkekre vágja, illetve, ha koktélparadicsommal próbálkozunk, akkor azokat érdemes félbe vágni.

  • Rétegesen helyezzük el a paradicsomszeleteket egy nagy felületre, ez lehet egy tepsi vagy egy olyan tál, amiből leönthetjük pár óra múlva a levet, ezzel is közel 24 órával kevesebb lesz a száradási idő.

  • A paradicsomot sózzuk meg. A só mennyisége ízlés kérdése, de mindenképp kell rá, mert ez tartósítja.
  • Ezután tegyük ki a napra és addig hagyjuk ott egészen addig, amíg már a kezünkkel nem tudunk kipréselni belőle nedvességet. Nagyon csörgősre se aszaljuk, mert később is olyan marad, puhulni nem fog.

  • Ezután keverjük össze fűszereket. Nagyon finom a fokhagymával és friss fűszerekkel aszalt paradicsom. A kakukkfű, a bazsalikom vagy a borsika is tökéletes összhangban áll bogyóval.
  • Ezt követően jól záródó, de fél liternél kisebb üvegekbe tegyünk a paradicsomból 2 cm-es réteget, és szórjuk meg az előzőleg elkészített fűszerkeverékünkkel. Ezután még egy réteg paradicsom következik, majd ismét a fűszerkeverék. Ezt addig folytassuk, míg az üveg tele nem lesz. Annyi helyet hagyjunk, hogy a réteget fel tudjuk önteni olíva vagy sima olajjal. Jól tömködjük meg, ne maradjon sok levegő az üvegben.

Hogyan tároljuk?


Jó tudni, hogy az olíva olajjal feltöltött szárított paradicsom esetében az olaj megfagy a hűtőben, így az nem olyan gusztusos.
Ha mindent jól csináltunk, akkor nem kell a hűtőben tárolni a végeredményt a polcon is szépen mutat. Ha azonban már fogyasztottunk belőle, akkor mindeképp tegyük hűtőszekrénybe. 


Mivel fogyasszuk?


Fogyaszthatjuk kenyérhez, pizzához, vagy egyszerűen csak magába, de tehetjük sülthúsokra és süteménybe is kiváló.

 

(Forrás:balintgzda.hu)

További híreink

Minden korábbinál előbb érkezett a 2025-ös parlagfűszezon

Dátum: 2025. aug 11. 20:53

A 2025-ös év minden eddiginél korábban hozta el a pollenveszélynek azt időszakát, amely egyre többeknek okoz komoly egészségügyi panaszokat. A szakértők szerint ráadásul idén a pollenszint kimondottan magas lehet. Kazincbarcika Város Önkormányzata azért is különösen nagy hangsúlyt helyez a folyamatos fűnyírásra, hogy megkönnyítse az allergiától szenvedők életét.

Szaporodó rollerbalesetek Kazincbarcikán — Mi a megoldás?

Dátum: 2025. aug 10. 14:00

Dr. Rácz Tamás, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy tart attól, hogy a rollerbalesetek száma tovább nőhet városunkban. Félelmét egy legutóbbi eset igazolta.

Napközis olvasótábor — élmény a gyereknek, támasz a szülőnek

Dátum: 2025. aug 10. 10:08

Az Egressy Béni Városi Könyvtár idén is megrendezi két turnusban a már hagyományos nyári napközis olvasótáborát, főleg alsó tagozatosok számára, de több korosztályt is bevonva. A szervezők a könyvtári ismeretek megszilárdításán és a közös olvasáson túl többek között író-olvasó találkozót és kreatív foglalkozásokat is tartanak a résztvevő gyerekeknek.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán


Dátum: 2025. aug 08. 14:00

Kazincbarcikán augusztus 11-én földi úton történő szúnyoggyérítésre kerül sor. A földi-kémiai védekezés napnyugta utáni időszakban történik, tartaléknapok: augusztus 12-13.

KolorTV élőben

Programajánló

Lélekportrék - Bandzsók István festőművész kiállítása

GinGin Art Cafe

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk