Sütőtök a zöldségfélék királya
Nem túlzás királynak nevezni a sütőtököt, hiszen elérhető áron vásárolható, mindenhol kapni lehet és még élettani hatása is az emberi szervezetre, top első a növények közül.
A sütőtök kedvező hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével, és szeplők eltüntetésére is használták.
Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Sok benne a karotin, ezt a szervezetünk szükség esetén „A” vitaminná alakítja, csökkentve ezzel a rákos megbetegedések kockázatát. Szintén a benne lévő „A” vitaminnak köszönhetően segíti a látást. Partnerünk a testsúly kontrolálásában, mivel telít.
Rostban gazdag élelmiszer lévén béltisztítóként is alkalmazható, jótékony hatást fejt ki az emésztési gondokkal küzdők számára is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Szépíti a bőrt, hatással van a pattanások visszaszorítására és a ráncokkal is felveszi a versenyt. Ha edzés után szükség van még plusz energiára akkor fogyasszunk a sütőtökből, mivel segít egyensúlyba tartani az elektrolit-háztartást. C-vitamin tartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik az immunerősítésben.
A sütőtök alkalmas továbbá gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. Csökkenti az asztma rohamokat. Ez egy olyan zöldség, mely nem csak sütve, de levesként, főzelékként vagy sütemény töltelékként is megállja a helyét.
Aki inkább inná, annak sincs akadálya. Olyan pozitív élettani tulajdonságokkal bír, hogy így minden egyes földrészen termelik és fogyasztják.
Forrás: sutotok.com