https://kolorline.hu/Hogyan tartósítsuk a gombákat?

Hogyan tartósítsuk a gombákat?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Finomság télen, nyáron. De hogyan?

Nagyon fontos, hogy ép gombákkal dolgozzunk, ne legyen rajta sérülés, vágás, rágás. Amennyiben a gombát mi magunk szedjük, mindenképp vizsgáltassuk be szakértővel!
Többféle módszert mutatunk be a gombakedvelőknek, hogyan tartósítsák „kedvenc” eledelüket.


Sós - fűszeres lében


Az elkészítéshez só, babérlevél, rozmaring és fokhagyma szükséges.
A gombát jó 10 percig főzzük sós lében. (laskagomba estében ez az idő 20-25 percre kitolódik)
Készítsünk fűszeres, sós lét, ezt forraljuk fel. A gombákat tegyük befőttesüvegekbe és az elkészített forró lével öntsük le. Végül száraz dunsztba hűtsük le.


Tartósítás savanyúságként


A savanyúság levének az alapja a só, cukor, ecet, fokhagyma vagy hagyma, chili, bors, koriander, mustármag, babérlevél.
A gombát 10 percig főzzük sós lében. Készítsünk egy fűszeres ecetes levet, ami sót, cukrot, ecetet és fűszereket tartalmaz. Ezt forraljuk fel, majd főzzük még 10-15 percig. A gombákat tegyük üvegbe, majd a lével öntsük fel. Ezt is mint az előző tartósítást, száraz dunsztba hűtsük ki.


Olajban való tartósítás


A gombán kívül szükség lesz olajra, sóra, borsra és fokhagymára.
Egy serpenyőben az olajon a fokhagymát futtassuk meg, a megtisztított és feldarabolt gombát dobjuk rá, sózzuk, borsozzuk. Amikor a gomba megpárolódott és puha lett, tegyük üvegbe a lével együtt. Alaposan zárjuk le az üvegeket és tegyük fazékba. Addig öntsük a vizet, míg ellepi az üvegeket, azután forraljuk fel.


Szárítással


A napsugár csodákra képes. Mivel erre már kevés a lehetőség, ezért tegyük feldarabolva aszalógépbe 6-10 órára. A szeletek ne érintkezzenek egymással. Sütőben nem ajánlott a szárítás!

 

Forrás: balintgazda.hu

További híreink

Grecsó Krisztián járt Kazincbarcikán — örökbe fogadott fája a tanúság

Dátum: 2025. okt 15. 14:00

A Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány meghívására érkezett október 9-én Kazincbarcikára Grecsó Krisztián. A József Attila-díjas költő, író és dalszerző Apám üzent címmel család- és emlékezéstörténeti estet tartott közönségének, előtte azonban a Színes hírességek sétányán fogadott örökbe egy fát, üzenetet hagyva a jövő generációjának, hogy tiszteljük, védjük környezetünket, és aki csak teheti, legyen része a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2025. okt 15. 07:00

Október 20-22. között és 27-én az ÉMÁSZ több kazincbarcikai utcában is munkálatokat végez, emiatt áramszünetre kell számítani.

Kovács Kati nagykoncert Kazincbarcikán telt házzal, vastapssal és közös énekléssel

Dátum: 2025. okt 14. 19:00

Jubileumi nagykoncertjén, szokás szerint telt ház előtt lépett fel Kovács Kati Kossuth-, Primissima- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő és dalszövegíró. Természetesen a kazincbarcikai közönséget már az első dal előtt köszöntötte, és beszélt arról is, hogy nincs kedvenc dala, mert ez olyan, mint mikor az édesanyát kérdezik a kedvenc gyermekéről.

Thresh metal – retró kiállítás egy nemzedékről a Mezeyben

Dátum: 2025. okt 14. 13:00

Megnyílt a Mezey István Művészeti Központban „Az agresszió évtizedei" című zenetörténeti időszaki kiállítás. A tárlaton képet kaphatunk a ’80-as, ’90-es évek underground, thrash és death metal kultúrájáról Magyarországon. A kiállítás megálmodója Benedek Csaba gyűjtő, thresher és egyben muzeológus is, aki néprajzos szemmel állította össze a tárlat anyagát, így izgalmas betekintést nyújtva ebbe a világba.

KolorTV élőben

Programajánló

Oldtimerek hódítják meg Észak-Magyarországot!

Mezey István Művészeti Központ

Emlékezzünk együtt az '56-os forradalomra!

Kazincbarcika

Őszi workshopok a Mezeyben

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk