Hogyan tartósítsuk a gombákat?
Finomság télen, nyáron. De hogyan?
Nagyon fontos, hogy ép gombákkal dolgozzunk, ne legyen rajta sérülés, vágás, rágás. Amennyiben a gombát mi magunk szedjük, mindenképp vizsgáltassuk be szakértővel!
Többféle módszert mutatunk be a gombakedvelőknek, hogyan tartósítsák „kedvenc” eledelüket.
Sós - fűszeres lében
Az elkészítéshez só, babérlevél, rozmaring és fokhagyma szükséges.
A gombát jó 10 percig főzzük sós lében. (laskagomba estében ez az idő 20-25 percre kitolódik)
Készítsünk fűszeres, sós lét, ezt forraljuk fel. A gombákat tegyük befőttesüvegekbe és az elkészített forró lével öntsük le. Végül száraz dunsztba hűtsük le.
Tartósítás savanyúságként
A savanyúság levének az alapja a só, cukor, ecet, fokhagyma vagy hagyma, chili, bors, koriander, mustármag, babérlevél.
A gombát 10 percig főzzük sós lében. Készítsünk egy fűszeres ecetes levet, ami sót, cukrot, ecetet és fűszereket tartalmaz. Ezt forraljuk fel, majd főzzük még 10-15 percig. A gombákat tegyük üvegbe, majd a lével öntsük fel. Ezt is mint az előző tartósítást, száraz dunsztba hűtsük ki.
Olajban való tartósítás
A gombán kívül szükség lesz olajra, sóra, borsra és fokhagymára.
Egy serpenyőben az olajon a fokhagymát futtassuk meg, a megtisztított és feldarabolt gombát dobjuk rá, sózzuk, borsozzuk. Amikor a gomba megpárolódott és puha lett, tegyük üvegbe a lével együtt. Alaposan zárjuk le az üvegeket és tegyük fazékba. Addig öntsük a vizet, míg ellepi az üvegeket, azután forraljuk fel.
Szárítással
A napsugár csodákra képes. Mivel erre már kevés a lehetőség, ezért tegyük feldarabolva aszalógépbe 6-10 órára. A szeletek ne érintkezzenek egymással. Sütőben nem ajánlott a szárítás!
Forrás: balintgazda.hu