https://kolorline.hu/Hogyan tartósítsuk a gombákat?

Hogyan tartósítsuk a gombákat?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Finomság télen, nyáron. De hogyan?

Nagyon fontos, hogy ép gombákkal dolgozzunk, ne legyen rajta sérülés, vágás, rágás. Amennyiben a gombát mi magunk szedjük, mindenképp vizsgáltassuk be szakértővel!
Többféle módszert mutatunk be a gombakedvelőknek, hogyan tartósítsák „kedvenc” eledelüket.


Sós - fűszeres lében


Az elkészítéshez só, babérlevél, rozmaring és fokhagyma szükséges.
A gombát jó 10 percig főzzük sós lében. (laskagomba estében ez az idő 20-25 percre kitolódik)
Készítsünk fűszeres, sós lét, ezt forraljuk fel. A gombákat tegyük befőttesüvegekbe és az elkészített forró lével öntsük le. Végül száraz dunsztba hűtsük le.


Tartósítás savanyúságként


A savanyúság levének az alapja a só, cukor, ecet, fokhagyma vagy hagyma, chili, bors, koriander, mustármag, babérlevél.
A gombát 10 percig főzzük sós lében. Készítsünk egy fűszeres ecetes levet, ami sót, cukrot, ecetet és fűszereket tartalmaz. Ezt forraljuk fel, majd főzzük még 10-15 percig. A gombákat tegyük üvegbe, majd a lével öntsük fel. Ezt is mint az előző tartósítást, száraz dunsztba hűtsük ki.


Olajban való tartósítás


A gombán kívül szükség lesz olajra, sóra, borsra és fokhagymára.
Egy serpenyőben az olajon a fokhagymát futtassuk meg, a megtisztított és feldarabolt gombát dobjuk rá, sózzuk, borsozzuk. Amikor a gomba megpárolódott és puha lett, tegyük üvegbe a lével együtt. Alaposan zárjuk le az üvegeket és tegyük fazékba. Addig öntsük a vizet, míg ellepi az üvegeket, azután forraljuk fel.


Szárítással


A napsugár csodákra képes. Mivel erre már kevés a lehetőség, ezért tegyük feldarabolva aszalógépbe 6-10 órára. A szeletek ne érintkezzenek egymással. Sütőben nem ajánlott a szárítás!

 

Forrás: balintgazda.hu

További híreink

Folytatódik a Fitt Ovi Kazincbarcika programsorozat

Dátum: 2019. márc 25. 10:49

Március 25-től folytatódik a Fitt Ovi Kazincbarcika programsorozat, amelynek célja az óvodás korú gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztése.

Az utánpótlás hétvégi eredményei

Dátum: 2019. márc 24. 21:00

KBSC utánpótlás eredmények / U 19, U 17, U 15, U 14, /

Léböjt: egészséges vagy sem?

Dátum: 2019. márc 24. 12:15

Tavasz közeledtével sokakban felmerül az igény, hogy belevágjanak egy léböjt kúrába.

Motivációs nap - Kazincbarcika 100

Dátum: 2019. márc 23. 18:33

Motivációs napot tartott az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub, illetve a Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány a Mezey István Művészeti Központban március 23-án tíz órától.

Programajánló

Anyák napi ajándékkészítés

Kazincbarcika

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Rádió Top! Új hangszínben!

Kazincbarcika

Színes Folt Klub

Kazincbarcika

Rajz szakkör

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk