https://kolorline.hu/Hogyan csalogassuk a mókust a kertünkbe?

Hogyan csalogassuk a mókust a kertünkbe?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Népi nyelvén evettke vagy cibóka

 

A mókusok minden évszakban örömmel látott vendégek, ám csak akkor jelennek meg a kertünkben, ha nem találnak elég élelmet az erdőben. A mókusoknak jelentős ökológiai szerepük van, általálban tűlevelű és vegyes erdőben élnek és nagyon szeretik az idős parkokat. Kazincbarcikán, ha kilátogatunk a Jubileumi parkba, találkozhatunk ezekkel a fürge pici állatokkal. Kedvelik a sok magot, makkot, tobozt adó fás helyeket. Fáról fára ugrálnak, mindig keresik a friss ropogtatnivalót, és persze a menedéket, ahova elrejthetik a táplálékot. Szaglásuk kiváló, még a hó alatt is megtalálják az élelmet.

Pillanatok alatt feltörik a mogyorót vagy a diót: egy lyukat vájnak a héjba, majd kirántják a belsejét. Kisebb állatokat rovarokat, lárvákat, csigákat is elfogyasztanak. Úgy tartja a népi mondás, ha a cibóka sok eleséget gyűjt, kemény télre számíthatunk.

Az éjszakát az odújukban bújva töltik. Ágakból, fűből, mohából építik ezt a gömbölyű fészket, általában a fa törzséhez közel, és egy kis nyílástól eltekintve teljesen zárt. Egy második fészket, egyfajta kamrát is építenek, ide vonulnak enni, vagy itt találnak gyors menedéket a ragadozók elől. A nőstény kb. 38 napnyi vemhesség után 2-5 kölyköt ellik, évente kétszer. 4 hónappal később a kicsik már önállóak és elhagyják a fészket.

Igazi légtornászok. Farkincájuk akkora, mint az állat teste, nyáron árnyékol, télen fűti őket, ugrás, mászás során sokat segít ez a testrész. A bunda színe változó, rozsdabarnától kezdve, vörösön át, egészen szürkésbarnáig, sőt feketéig terjedhet. Barcikán elég sok a fekete színű. A hímek és a nőstények szín alapján nem különböztethetőek meg, érdekességük, hogy a fülpamacsot csak télen hordják.

Ha a kertünkbe szeretnénk a rágcsálókat csalogatni, elegendő élelmet és szállást kell felkínálnunk nekik. Amikor a megfelelő helyet keressük számukra gondoljunk arra, hogy a házimacska is levadászhatja, ezért olyan helyre invitáljuk a vörösbundást, ahol a cica nem zavarhatja. Természetes ellensége a nyuszt, menyét, vadmacska, uhu, héja, egerészölyv. Az ősz fárasztó időszak a kis vörösök számára, mivel ilyenkor gyűjtik be a télre szánt eleséget.

A mogyoró mellett a makk, bükkmakk, a gesztenye is finom táplálékot jelent, a földimogyoró összetevői azonban nem ideálisak számára, ezért nem ajánlott kizárólagos táplálékként. Ha a mókus megszokja az embert, akár kézből is etethetjük az állatkát.

Forrás: hobbikert.hu

További híreink

Húsvéti kosárfonás a Gyermekek Házában

Dátum: 2019. febr 15. 20:29

Kézműves foglalkozás keretében kezdték meg a készülődést a húsvétra az Ádám Jenő Tagiskola harmadikosai a Gyermekek Házában február 15-én.

Ápoló a világ körül

Dátum: 2019. febr 15. 17:28

Interjú Sebő Gáborral

Mozgalmas időszak a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet életében

Dátum: 2019. febr 14. 14:55

Az elmúlt napok rendkívül mozgalmasan és eredményesen teltek városunk önkormányzati rendészetének életében.

„Életem legszebb napja”

Dátum: 2019. febr 13. 14:24

Isten éltesse Margitka nénit!

Programajánló

Mészáros János Elek fellépése

Berente

Férfi Futsal NB II Alapszakasz záróforduló

Kazincbarcika

Bánfalvy Stúdió: Nicsak, ki lakik itt?

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

III.Senior Sportkavalkád

Kazincbarcika

Amerre még nem jártunk

Tardona

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk