https://kolorline.hu/Hogyan csalogassuk a mókust a kertünkbe?

Hogyan csalogassuk a mókust a kertünkbe?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Népi nyelvén evettke vagy cibóka

 

A mókusok minden évszakban örömmel látott vendégek, ám csak akkor jelennek meg a kertünkben, ha nem találnak elég élelmet az erdőben. A mókusoknak jelentős ökológiai szerepük van, általálban tűlevelű és vegyes erdőben élnek és nagyon szeretik az idős parkokat. Kazincbarcikán, ha kilátogatunk a Jubileumi parkba, találkozhatunk ezekkel a fürge pici állatokkal. Kedvelik a sok magot, makkot, tobozt adó fás helyeket. Fáról fára ugrálnak, mindig keresik a friss ropogtatnivalót, és persze a menedéket, ahova elrejthetik a táplálékot. Szaglásuk kiváló, még a hó alatt is megtalálják az élelmet.

Pillanatok alatt feltörik a mogyorót vagy a diót: egy lyukat vájnak a héjba, majd kirántják a belsejét. Kisebb állatokat rovarokat, lárvákat, csigákat is elfogyasztanak. Úgy tartja a népi mondás, ha a cibóka sok eleséget gyűjt, kemény télre számíthatunk.

Az éjszakát az odújukban bújva töltik. Ágakból, fűből, mohából építik ezt a gömbölyű fészket, általában a fa törzséhez közel, és egy kis nyílástól eltekintve teljesen zárt. Egy második fészket, egyfajta kamrát is építenek, ide vonulnak enni, vagy itt találnak gyors menedéket a ragadozók elől. A nőstény kb. 38 napnyi vemhesség után 2-5 kölyköt ellik, évente kétszer. 4 hónappal később a kicsik már önállóak és elhagyják a fészket.

Igazi légtornászok. Farkincájuk akkora, mint az állat teste, nyáron árnyékol, télen fűti őket, ugrás, mászás során sokat segít ez a testrész. A bunda színe változó, rozsdabarnától kezdve, vörösön át, egészen szürkésbarnáig, sőt feketéig terjedhet. Barcikán elég sok a fekete színű. A hímek és a nőstények szín alapján nem különböztethetőek meg, érdekességük, hogy a fülpamacsot csak télen hordják.

Ha a kertünkbe szeretnénk a rágcsálókat csalogatni, elegendő élelmet és szállást kell felkínálnunk nekik. Amikor a megfelelő helyet keressük számukra gondoljunk arra, hogy a házimacska is levadászhatja, ezért olyan helyre invitáljuk a vörösbundást, ahol a cica nem zavarhatja. Természetes ellensége a nyuszt, menyét, vadmacska, uhu, héja, egerészölyv. Az ősz fárasztó időszak a kis vörösök számára, mivel ilyenkor gyűjtik be a télre szánt eleséget.

A mogyoró mellett a makk, bükkmakk, a gesztenye is finom táplálékot jelent, a földimogyoró összetevői azonban nem ideálisak számára, ezért nem ajánlott kizárólagos táplálékként. Ha a mókus megszokja az embert, akár kézből is etethetjük az állatkát.

Forrás: hobbikert.hu

További híreink

Változnak a házi gyermekorvosi körzetek

Dátum: 2019. máj 22. 14:35

Kazincbarcikán szeptember elsejétől módosulnak a házi gyermekorvosi körzetek.

Megtalálták a tegnap eltűnt gyereket

Dátum: 2019. máj 22. 10:55

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a tegnap este folyamán megtalálták a Kurityáni Fészek Lakásotthonból elszökött fiút.

Utcafórumot tartott Szanyi Tibor

Dátum: 2019. máj 21. 21:04

Kazincbarcikán tett látogatást május 21-én Szanyi Tibor az Európai Parlament képviselője, aki utcafórum keretében beszélgetett a járókelőkkel.

Országos leány röplabda diákolimpia elődöntő Kazincbarcikán

Dátum: 2019. máj 21. 13:00

A színes városban rendezték meg az országos leány röplabda diákolimpia IV. korcsoportjának elődöntőit május 21-én.

Programajánló

Porfogó

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Horgászverseny

Kazincbarcika

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Sajóbábony

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kazincbarcika

Játszótéri kalandtúra!

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk