https://kolorline.hu/Legyen a tudás mindenkié!

Legyen a tudás mindenkié!

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A 21. század emberétől egy eredményes pálya elérése teljesen más készségeket követel meg, mint a húsz-harminc évvel ezelőtt kezdett munkavállalóktól.


Pillanatfelvétel az oktatásról

A mai munkaerőpiacra történő sikeres belépésnek a digitális alapkompetenciák és IKT technológiák ismerete elengedhetetlen. Magánemberként pedig tapasztaljuk, hogy az egyre bővülő internetes csatornák milyen mértékben hatnak kapcsolatainkra, lehetőségeinkre. A 2015. évi felmérések rámutatnak, hogy a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 36,8 %-a nem használ internetet. A digitális tudással nem bíró lakosság 86%-a 45 évesnél idősebb, 68 %-a inaktív, 53 %-a legfeljebb általános iskolai végzettséggel, további 26%-a szakiskolai végzettséggel rendelkezik. A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) eredménye alapján Magyarország a 20. helyen áll a 28 uniós tagállamok sorában. A digitális készségekkel nem rendelkező lakosság heterogén összetételű, de különösen érintettek a kevésbé fejlett régiókban élők. A digitális tájékozottsággal nem rendelkező lakosság 35%-a községekben él, további 35%-uk nem megyeszékhely városokban. Különösen magas ez az arány Magyarország északkeleti részén, ahol az érintettek 29%-a, valamint Délkelet-Magyarországon, ahol 20%-uk él. A 15-24 év közöttiek körében a digitális készségekkel nem rendelkező lakosság aránya 1% körüli, míg a 25-59 éves aktív korosztályban már 40% feletti. A digitális felzárkózás, a felnőtt lakosság digitális írástudatlanságának csökkentése, ezáltal a munkaerőpiaci-versenyképesség növelése hívta életre a "Digitális Szakadék Csökkentése, GINOP- 6.1.2-15” elnevezésű projektet. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program prioritásainak kiemelt célcsoportja a munkaképes korú,- tehát a 16. életévét már betöltött, de a 65. életévét még el nem érő - digitális ismeretekkel nem rendelkező lakosság. A pályázat keretében jelen pillanatban Berentén és Kazincbarcikán zajlanak az összességében 70 órát kitevő, heti 35 órát igénybe vevő számítástechnikai alaptanfolyamok. Berentén november elejétől 15 fős turnusokban tartják a kurzusokat, városunkban december 3-án indul az első csoport a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában. A hallgatók okoseszközök – tablet, okostelefon - segítségével sajátítják el a legszükségesebb tudnivalókat, melyeket a sikeresen teljesített vizsgát követően ajándékként megkapnak. A tanultakról természetesen tanúsítványt kapnak. A 2019. január második felében induló új ciklusra jelentkezni a digitalisjelentkezes@gmail.com címen lehet. A csoportban a városiakon kívül szívesen látják a kistérségi érdeklődőket is. Bővebb felvilágosítást a tanfolyam szervezőjétől, Kiss Zoltántól kaphatnak a 06-70/636-1943-as telefonszámon.

 

Forrás: palyazat.gov.hu

 

További híreink

Nemzetközi judo verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2018. dec 12. 11:10

Kazincbarcikán immár IV. alkalommal került megrendezett Judo Csillagok – Mikulás kupa.

Megújult az imolai református templom

Dátum: 2018. dec 12. 11:06

Új külsővel várja a híveket az imolai református templom

A karácsonyi házikó

Dátum: 2018. dec 11. 17:40

Adni jó!

Ismét szalagot tűztek a középiskolások

Dátum: 2018. dec 11. 14:05

Felavatták iskoláik szalagját a kazincbarcikai középiskolások december 7-én. Két iskolában is ünnepséget tartottak a városban péntek este.

Programajánló

Édes karácsony! Süteménysütő verseny

Kazincbarcika

Nemzetek Kupája - Teke

Kazincbarcika

Karácsony Felső-Barcikán

Kazincbarcika

Szekeres Adrien Adventi koncertje

Kazincbarcika

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk