https://kolorline.hu/Legyen a tudás mindenkié!

Legyen a tudás mindenkié!

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A 21. század emberétől egy eredményes pálya elérése teljesen más készségeket követel meg, mint a húsz-harminc évvel ezelőtt kezdett munkavállalóktól.


Pillanatfelvétel az oktatásról

A mai munkaerőpiacra történő sikeres belépésnek a digitális alapkompetenciák és IKT technológiák ismerete elengedhetetlen. Magánemberként pedig tapasztaljuk, hogy az egyre bővülő internetes csatornák milyen mértékben hatnak kapcsolatainkra, lehetőségeinkre. A 2015. évi felmérések rámutatnak, hogy a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 36,8 %-a nem használ internetet. A digitális tudással nem bíró lakosság 86%-a 45 évesnél idősebb, 68 %-a inaktív, 53 %-a legfeljebb általános iskolai végzettséggel, további 26%-a szakiskolai végzettséggel rendelkezik. A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) eredménye alapján Magyarország a 20. helyen áll a 28 uniós tagállamok sorában. A digitális készségekkel nem rendelkező lakosság heterogén összetételű, de különösen érintettek a kevésbé fejlett régiókban élők. A digitális tájékozottsággal nem rendelkező lakosság 35%-a községekben él, további 35%-uk nem megyeszékhely városokban. Különösen magas ez az arány Magyarország északkeleti részén, ahol az érintettek 29%-a, valamint Délkelet-Magyarországon, ahol 20%-uk él. A 15-24 év közöttiek körében a digitális készségekkel nem rendelkező lakosság aránya 1% körüli, míg a 25-59 éves aktív korosztályban már 40% feletti. A digitális felzárkózás, a felnőtt lakosság digitális írástudatlanságának csökkentése, ezáltal a munkaerőpiaci-versenyképesség növelése hívta életre a "Digitális Szakadék Csökkentése, GINOP- 6.1.2-15” elnevezésű projektet. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program prioritásainak kiemelt célcsoportja a munkaképes korú,- tehát a 16. életévét már betöltött, de a 65. életévét még el nem érő - digitális ismeretekkel nem rendelkező lakosság. A pályázat keretében jelen pillanatban Berentén és Kazincbarcikán zajlanak az összességében 70 órát kitevő, heti 35 órát igénybe vevő számítástechnikai alaptanfolyamok. Berentén november elejétől 15 fős turnusokban tartják a kurzusokat, városunkban december 3-án indul az első csoport a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában. A hallgatók okoseszközök – tablet, okostelefon - segítségével sajátítják el a legszükségesebb tudnivalókat, melyeket a sikeresen teljesített vizsgát követően ajándékként megkapnak. A tanultakról természetesen tanúsítványt kapnak. A 2019. január második felében induló új ciklusra jelentkezni a digitalisjelentkezes@gmail.com címen lehet. A csoportban a városiakon kívül szívesen látják a kistérségi érdeklődőket is. Bővebb felvilágosítást a tanfolyam szervezőjétől, Kiss Zoltántól kaphatnak a 06-70/636-1943-as telefonszámon.

 

Forrás: palyazat.gov.hu

 

További híreink

Elmélet és gyakorlat, Fizikaverseny a Szaléziban

Dátum: 2019. febr 22. 17:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium harmincnegyedik alkalommal rendezte meg a Nagy László Fizikaversenyt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gimnazisták részére.

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell”

Dátum: 2019. febr 22. 16:30

III. Senior Sportkavalkád a Don Bosco Sportcsarnokban

Stabil, feszes és felelősségteljes gazdálkodásra lesz szükség 2019-ben is

Dátum: 2019. febr 22. 15:11

Február 14-én, közel három­órás testületi ülésen tárgyalta Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az idei költségvetést. A több mint 120 oldalas, részletes testületi anyagban egyértelműen látszik, hogy a megközelítőleg 2.6 milliárd forintos kormányzati elvonások ellenére stabil lábakon áll a város.

A kicsik és az idősek is farsangoltak

Dátum: 2019. febr 22. 15:04

A héten tovább folytatódtak a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ intézményeiben a farsangi mulatságok. A jeles alkalom kapcsán ezúttal az I.sz. Bölcsibe és az Időskorúak Gondozóházába is jelmezbe bújtak a kicsik és az idősek is.

Programajánló

Amerre még nem jártunk

Tardona

Szezon első motorozása

Dédestapolcsány

Szécsi Pál emlékkoncert Nőnap alkalmából!

Sajószentpéter

Állásbörze az Északkal - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk