https://kolorline.hu/Legyen a tudás mindenkié!

Legyen a tudás mindenkié!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A 21. század emberétől egy eredményes pálya elérése teljesen más készségeket követel meg, mint a húsz-harminc évvel ezelőtt kezdett munkavállalóktól.


Pillanatfelvétel az oktatásról

A mai munkaerőpiacra történő sikeres belépésnek a digitális alapkompetenciák és IKT technológiák ismerete elengedhetetlen. Magánemberként pedig tapasztaljuk, hogy az egyre bővülő internetes csatornák milyen mértékben hatnak kapcsolatainkra, lehetőségeinkre. A 2015. évi felmérések rámutatnak, hogy a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 36,8 %-a nem használ internetet. A digitális tudással nem bíró lakosság 86%-a 45 évesnél idősebb, 68 %-a inaktív, 53 %-a legfeljebb általános iskolai végzettséggel, további 26%-a szakiskolai végzettséggel rendelkezik. A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) eredménye alapján Magyarország a 20. helyen áll a 28 uniós tagállamok sorában. A digitális készségekkel nem rendelkező lakosság heterogén összetételű, de különösen érintettek a kevésbé fejlett régiókban élők. A digitális tájékozottsággal nem rendelkező lakosság 35%-a községekben él, további 35%-uk nem megyeszékhely városokban. Különösen magas ez az arány Magyarország északkeleti részén, ahol az érintettek 29%-a, valamint Délkelet-Magyarországon, ahol 20%-uk él. A 15-24 év közöttiek körében a digitális készségekkel nem rendelkező lakosság aránya 1% körüli, míg a 25-59 éves aktív korosztályban már 40% feletti. A digitális felzárkózás, a felnőtt lakosság digitális írástudatlanságának csökkentése, ezáltal a munkaerőpiaci-versenyképesség növelése hívta életre a "Digitális Szakadék Csökkentése, GINOP- 6.1.2-15” elnevezésű projektet. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program prioritásainak kiemelt célcsoportja a munkaképes korú,- tehát a 16. életévét már betöltött, de a 65. életévét még el nem érő - digitális ismeretekkel nem rendelkező lakosság. A pályázat keretében jelen pillanatban Berentén és Kazincbarcikán zajlanak az összességében 70 órát kitevő, heti 35 órát igénybe vevő számítástechnikai alaptanfolyamok. Berentén november elejétől 15 fős turnusokban tartják a kurzusokat, városunkban december 3-án indul az első csoport a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában. A hallgatók okoseszközök – tablet, okostelefon - segítségével sajátítják el a legszükségesebb tudnivalókat, melyeket a sikeresen teljesített vizsgát követően ajándékként megkapnak. A tanultakról természetesen tanúsítványt kapnak. A 2019. január második felében induló új ciklusra jelentkezni a digitalisjelentkezes@gmail.com címen lehet. A csoportban a városiakon kívül szívesen látják a kistérségi érdeklődőket is. Bővebb felvilágosítást a tanfolyam szervezőjétől, Kiss Zoltántól kaphatnak a 06-70/636-1943-as telefonszámon.

 

Forrás: palyazat.gov.hu

 

További híreink

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk