https://kolorline.hu/Legyen a tudás mindenkié!

Legyen a tudás mindenkié!

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A 21. század emberétől egy eredményes pálya elérése teljesen más készségeket követel meg, mint a húsz-harminc évvel ezelőtt kezdett munkavállalóktól.


Pillanatfelvétel az oktatásról

A mai munkaerőpiacra történő sikeres belépésnek a digitális alapkompetenciák és IKT technológiák ismerete elengedhetetlen. Magánemberként pedig tapasztaljuk, hogy az egyre bővülő internetes csatornák milyen mértékben hatnak kapcsolatainkra, lehetőségeinkre. A 2015. évi felmérések rámutatnak, hogy a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 36,8 %-a nem használ internetet. A digitális tudással nem bíró lakosság 86%-a 45 évesnél idősebb, 68 %-a inaktív, 53 %-a legfeljebb általános iskolai végzettséggel, további 26%-a szakiskolai végzettséggel rendelkezik. A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) eredménye alapján Magyarország a 20. helyen áll a 28 uniós tagállamok sorában. A digitális készségekkel nem rendelkező lakosság heterogén összetételű, de különösen érintettek a kevésbé fejlett régiókban élők. A digitális tájékozottsággal nem rendelkező lakosság 35%-a községekben él, további 35%-uk nem megyeszékhely városokban. Különösen magas ez az arány Magyarország északkeleti részén, ahol az érintettek 29%-a, valamint Délkelet-Magyarországon, ahol 20%-uk él. A 15-24 év közöttiek körében a digitális készségekkel nem rendelkező lakosság aránya 1% körüli, míg a 25-59 éves aktív korosztályban már 40% feletti. A digitális felzárkózás, a felnőtt lakosság digitális írástudatlanságának csökkentése, ezáltal a munkaerőpiaci-versenyképesség növelése hívta életre a "Digitális Szakadék Csökkentése, GINOP- 6.1.2-15” elnevezésű projektet. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program prioritásainak kiemelt célcsoportja a munkaképes korú,- tehát a 16. életévét már betöltött, de a 65. életévét még el nem érő - digitális ismeretekkel nem rendelkező lakosság. A pályázat keretében jelen pillanatban Berentén és Kazincbarcikán zajlanak az összességében 70 órát kitevő, heti 35 órát igénybe vevő számítástechnikai alaptanfolyamok. Berentén november elejétől 15 fős turnusokban tartják a kurzusokat, városunkban december 3-án indul az első csoport a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában. A hallgatók okoseszközök – tablet, okostelefon - segítségével sajátítják el a legszükségesebb tudnivalókat, melyeket a sikeresen teljesített vizsgát követően ajándékként megkapnak. A tanultakról természetesen tanúsítványt kapnak. A 2019. január második felében induló új ciklusra jelentkezni a digitalisjelentkezes@gmail.com címen lehet. A csoportban a városiakon kívül szívesen látják a kistérségi érdeklődőket is. Bővebb felvilágosítást a tanfolyam szervezőjétől, Kiss Zoltántól kaphatnak a 06-70/636-1943-as telefonszámon.

 

Forrás: palyazat.gov.hu

 

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk