https://kolorline.hu/Karácsony a Szalézi Közösségben

Karácsony a Szalézi Közösségben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan kérdezik tőlünk szerzetesektől, papoktól: hogyan ünnepeljük a karácsonyt?

Mindennapjainkat a hittanórák, az imádság, a közösségi alkalmak, a liturgikus események ritmusa meghatározza meg. Ám sokaknak nehéz elképzelni azt, hogy amikor mindenki a családjával van, pl. karácsonykor, mi hogyan alkotunk egy családot.

Szerzetesként, papként az ünnepben nemcsak az öröm a lényeg, hanem a felelősség is azok iránt, akik valamilyen okból kifolyólag az örömöt nem érzik életükben. A szalézi szerzetes, mindig szem előtt tartja a nehéz sorsú fiatalok megsegítését. Egy szentéletű olasz rendtársam apró története jut eszembe, melyet lelki naplójában jegyzett fel karácsonykor: „Karácsony az utcagyerekekkel. Este segítettem elkészíteni kétszázötven karácsonyi csomagot; nappal összehajtogattam háromszáz ruhát: december 27-én mindet szétosztjuk... 27-én nyolcvan utcagyerek elsőáldozása volt. Ó Jézus, imádom a te titokzatos tested a te szegény utcagyerek testvérkéimben.” (Tiszteletreméltó don Giuseppe Quadrio atya)

A Kazincbarcikán köztünk élő és dolgozó szalézi közösség egy igazi, nemzetközi nagy család. Ezért fontos, hogy tudjunk figyelni a másikra. Mi nem ajándékozunk egymásnak nagy dolgokat, mert az igazi ajándék maga Jézus, aki emberré lett. Emlékszem, hogy az elmúlt karácsonyunk alkalmával a közösségi ajándék az volt, hogy minden nemzet karácsonyi fogásai megjelentek asztalunkon: vietnámi phó leves, indiai curry-s csirke, lengyel céklaleves és természetesen egy jó adag magyar halászlé. Ez a kis odafigyelés talán semmiségnek tűnik, mégis nagy örömet okozott, mert mindenki pár percre saját hazájában érezhette magát. Mint egy családot, a szerzetesi közösséget se a nagy alkalmak teszik közösséggé, hanem a napi figyelem egymásra.

Kívánom mindenkinek, hogy karácsonykor mindenkire jusson több figyelem a családban, és a családon kívüli rászorulókban, de ne feledkezzünk meg az ünnepeltről, Jézusról sem, aki vár bennünket a betlehemi jászolnál.


Fotók: Zele Tímea

Áldott, békés, örömteli karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak!
Vitális Gábor SDB

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk