https://kolorline.hu/Karácsony a Szalézi Közösségben

Karácsony a Szalézi Közösségben

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan kérdezik tőlünk szerzetesektől, papoktól: hogyan ünnepeljük a karácsonyt?

Mindennapjainkat a hittanórák, az imádság, a közösségi alkalmak, a liturgikus események ritmusa meghatározza meg. Ám sokaknak nehéz elképzelni azt, hogy amikor mindenki a családjával van, pl. karácsonykor, mi hogyan alkotunk egy családot.

Szerzetesként, papként az ünnepben nemcsak az öröm a lényeg, hanem a felelősség is azok iránt, akik valamilyen okból kifolyólag az örömöt nem érzik életükben. A szalézi szerzetes, mindig szem előtt tartja a nehéz sorsú fiatalok megsegítését. Egy szentéletű olasz rendtársam apró története jut eszembe, melyet lelki naplójában jegyzett fel karácsonykor: „Karácsony az utcagyerekekkel. Este segítettem elkészíteni kétszázötven karácsonyi csomagot; nappal összehajtogattam háromszáz ruhát: december 27-én mindet szétosztjuk... 27-én nyolcvan utcagyerek elsőáldozása volt. Ó Jézus, imádom a te titokzatos tested a te szegény utcagyerek testvérkéimben.” (Tiszteletreméltó don Giuseppe Quadrio atya)

A Kazincbarcikán köztünk élő és dolgozó szalézi közösség egy igazi, nemzetközi nagy család. Ezért fontos, hogy tudjunk figyelni a másikra. Mi nem ajándékozunk egymásnak nagy dolgokat, mert az igazi ajándék maga Jézus, aki emberré lett. Emlékszem, hogy az elmúlt karácsonyunk alkalmával a közösségi ajándék az volt, hogy minden nemzet karácsonyi fogásai megjelentek asztalunkon: vietnámi phó leves, indiai curry-s csirke, lengyel céklaleves és természetesen egy jó adag magyar halászlé. Ez a kis odafigyelés talán semmiségnek tűnik, mégis nagy örömet okozott, mert mindenki pár percre saját hazájában érezhette magát. Mint egy családot, a szerzetesi közösséget se a nagy alkalmak teszik közösséggé, hanem a napi figyelem egymásra.

Kívánom mindenkinek, hogy karácsonykor mindenkire jusson több figyelem a családban, és a családon kívüli rászorulókban, de ne feledkezzünk meg az ünnepeltről, Jézusról sem, aki vár bennünket a betlehemi jászolnál.


Fotók: Zele Tímea

Áldott, békés, örömteli karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak!
Vitális Gábor SDB

További híreink

Vegyszeres gyomirtást tart a MÁV

Dátum: 2019. márc 25. 11:05

Lakossági tájékoztató a MÁV területeken és a vasútvonal hálózatain történő vegyszeres gyomirtás I. üteméről

Folytatódik a Fitt Ovi Kazincbarcika programsorozat

Dátum: 2019. márc 25. 10:49

Március 25-től folytatódik a Fitt Ovi Kazincbarcika programsorozat, amelynek célja az óvodás korú gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztése.

Az utánpótlás hétvégi eredményei

Dátum: 2019. márc 24. 21:00

KBSC utánpótlás eredmények / U 19, U 17, U 15, U 14, /

Léböjt: egészséges vagy sem?

Dátum: 2019. márc 24. 12:15

Tavasz közeledtével sokakban felmerül az igény, hogy belevágjanak egy léböjt kúrába.

Programajánló

Anyák napi ajándékkészítés

Kazincbarcika

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Rádió Top! Új hangszínben!

Kazincbarcika

Színes Folt Klub

Kazincbarcika

Rajz szakkör

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk