https://kolorline.hu/Karácsony a Szalézi Közösségben

Karácsony a Szalézi Közösségben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan kérdezik tőlünk szerzetesektől, papoktól: hogyan ünnepeljük a karácsonyt?

Mindennapjainkat a hittanórák, az imádság, a közösségi alkalmak, a liturgikus események ritmusa meghatározza meg. Ám sokaknak nehéz elképzelni azt, hogy amikor mindenki a családjával van, pl. karácsonykor, mi hogyan alkotunk egy családot.

Szerzetesként, papként az ünnepben nemcsak az öröm a lényeg, hanem a felelősség is azok iránt, akik valamilyen okból kifolyólag az örömöt nem érzik életükben. A szalézi szerzetes, mindig szem előtt tartja a nehéz sorsú fiatalok megsegítését. Egy szentéletű olasz rendtársam apró története jut eszembe, melyet lelki naplójában jegyzett fel karácsonykor: „Karácsony az utcagyerekekkel. Este segítettem elkészíteni kétszázötven karácsonyi csomagot; nappal összehajtogattam háromszáz ruhát: december 27-én mindet szétosztjuk... 27-én nyolcvan utcagyerek elsőáldozása volt. Ó Jézus, imádom a te titokzatos tested a te szegény utcagyerek testvérkéimben.” (Tiszteletreméltó don Giuseppe Quadrio atya)

A Kazincbarcikán köztünk élő és dolgozó szalézi közösség egy igazi, nemzetközi nagy család. Ezért fontos, hogy tudjunk figyelni a másikra. Mi nem ajándékozunk egymásnak nagy dolgokat, mert az igazi ajándék maga Jézus, aki emberré lett. Emlékszem, hogy az elmúlt karácsonyunk alkalmával a közösségi ajándék az volt, hogy minden nemzet karácsonyi fogásai megjelentek asztalunkon: vietnámi phó leves, indiai curry-s csirke, lengyel céklaleves és természetesen egy jó adag magyar halászlé. Ez a kis odafigyelés talán semmiségnek tűnik, mégis nagy örömet okozott, mert mindenki pár percre saját hazájában érezhette magát. Mint egy családot, a szerzetesi közösséget se a nagy alkalmak teszik közösséggé, hanem a napi figyelem egymásra.

Kívánom mindenkinek, hogy karácsonykor mindenkire jusson több figyelem a családban, és a családon kívüli rászorulókban, de ne feledkezzünk meg az ünnepeltről, Jézusról sem, aki vár bennünket a betlehemi jászolnál.


Fotók: Zele Tímea

Áldott, békés, örömteli karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak!
Vitális Gábor SDB

További híreink

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

Tanszercsomag érkezett a városvezetőktől

Dátum: 2024. szept 03. 08:58

Minden kazincbarcikai általános iskolás diák tanszercsomagot kapott a város önkormányzatától. A változó tartalmú pakkot a 2024/25-ös tanév elején vehették át a tanulók. A városvezetők minden iskolába személyesen mentek el.

BorsodChem Kolorfutás 2024

Dátum: 2024. szept 02. 11:04

Szeptember 21-én újra elrajtol a BorsodChem Kolorfutás. Cikkünket folyamatosan frissítjük a programmal kapcsolatos tudnivalókkal. Az esemény az útvonal miatt forgalmirend-változásokkal jár, térképen mutatjuk, mire kell számítani.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk