KolorTV élőben

https://kolorline.hu/Karácsony a Szalézi Közösségben

Karácsony a Szalézi Közösségben

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan kérdezik tőlünk szerzetesektől, papoktól: hogyan ünnepeljük a karácsonyt?

Mindennapjainkat a hittanórák, az imádság, a közösségi alkalmak, a liturgikus események ritmusa meghatározza meg. Ám sokaknak nehéz elképzelni azt, hogy amikor mindenki a családjával van, pl. karácsonykor, mi hogyan alkotunk egy családot.

Szerzetesként, papként az ünnepben nemcsak az öröm a lényeg, hanem a felelősség is azok iránt, akik valamilyen okból kifolyólag az örömöt nem érzik életükben. A szalézi szerzetes, mindig szem előtt tartja a nehéz sorsú fiatalok megsegítését. Egy szentéletű olasz rendtársam apró története jut eszembe, melyet lelki naplójában jegyzett fel karácsonykor: „Karácsony az utcagyerekekkel. Este segítettem elkészíteni kétszázötven karácsonyi csomagot; nappal összehajtogattam háromszáz ruhát: december 27-én mindet szétosztjuk... 27-én nyolcvan utcagyerek elsőáldozása volt. Ó Jézus, imádom a te titokzatos tested a te szegény utcagyerek testvérkéimben.” (Tiszteletreméltó don Giuseppe Quadrio atya)

A Kazincbarcikán köztünk élő és dolgozó szalézi közösség egy igazi, nemzetközi nagy család. Ezért fontos, hogy tudjunk figyelni a másikra. Mi nem ajándékozunk egymásnak nagy dolgokat, mert az igazi ajándék maga Jézus, aki emberré lett. Emlékszem, hogy az elmúlt karácsonyunk alkalmával a közösségi ajándék az volt, hogy minden nemzet karácsonyi fogásai megjelentek asztalunkon: vietnámi phó leves, indiai curry-s csirke, lengyel céklaleves és természetesen egy jó adag magyar halászlé. Ez a kis odafigyelés talán semmiségnek tűnik, mégis nagy örömet okozott, mert mindenki pár percre saját hazájában érezhette magát. Mint egy családot, a szerzetesi közösséget se a nagy alkalmak teszik közösséggé, hanem a napi figyelem egymásra.

Kívánom mindenkinek, hogy karácsonykor mindenkire jusson több figyelem a családban, és a családon kívüli rászorulókban, de ne feledkezzünk meg az ünnepeltről, Jézusról sem, aki vár bennünket a betlehemi jászolnál.


Fotók: Zele Tímea

Áldott, békés, örömteli karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak!
Vitális Gábor SDB

További híreink

Rács mögött a putnoki baltás rablók (Frissítve!)

Dátum: 2019. jan 15. 11:59

A rendőrök őrizetbe vették azt a két rablót, akik még hétfőn rátámadtak egy apára és fiára Putnokon.

Lehetőség 240 l űrmértékű szelektív edényzetre

Dátum: 2019. jan 14. 10:10

Lehetőség van a 2016. év folyamán átvett 120 l űrmértékű szeletív edényzetek 240 l űrmértékűre történő cseréjére.

Szoros időközi önkormányzati választáson az MSZP-DK jelöltje nyert Sajószentpéteren

Dátum: 2019. jan 14. 10:09

A sajószentpéteri 1. egyéni választókerület korábbi jobbikos önkormányzati képviselőjének, Hernádi Norbertnek a halála miatt kellett időközi választást kiírni a településen, melyen összesen hat jelölt indult.

Újévi koncert Illényi Katicával

Dátum: 2019. jan 13. 11:17

Újévi koncert keretében köszöntötte Kazincbarcika városa a 2019-es évet január 11-én és 12-én az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. A kétnapos eseményen fellépett Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész és a Kodály Zoltán Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény „MELÓDIA” kamarazenekara.

KolorTV élőben

Programajánló

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

A bükki füvesember Ózdon

Ózd

Retro Game - Évnyitó

Berente

Floorball Diákolimpia® Országos Döntő - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Harcban a Delfinek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk