https://kolorline.hu/Karácsony a Szalézi Közösségben

Karácsony a Szalézi Közösségben

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan kérdezik tőlünk szerzetesektől, papoktól: hogyan ünnepeljük a karácsonyt?

Mindennapjainkat a hittanórák, az imádság, a közösségi alkalmak, a liturgikus események ritmusa meghatározza meg. Ám sokaknak nehéz elképzelni azt, hogy amikor mindenki a családjával van, pl. karácsonykor, mi hogyan alkotunk egy családot.

Szerzetesként, papként az ünnepben nemcsak az öröm a lényeg, hanem a felelősség is azok iránt, akik valamilyen okból kifolyólag az örömöt nem érzik életükben. A szalézi szerzetes, mindig szem előtt tartja a nehéz sorsú fiatalok megsegítését. Egy szentéletű olasz rendtársam apró története jut eszembe, melyet lelki naplójában jegyzett fel karácsonykor: „Karácsony az utcagyerekekkel. Este segítettem elkészíteni kétszázötven karácsonyi csomagot; nappal összehajtogattam háromszáz ruhát: december 27-én mindet szétosztjuk... 27-én nyolcvan utcagyerek elsőáldozása volt. Ó Jézus, imádom a te titokzatos tested a te szegény utcagyerek testvérkéimben.” (Tiszteletreméltó don Giuseppe Quadrio atya)

A Kazincbarcikán köztünk élő és dolgozó szalézi közösség egy igazi, nemzetközi nagy család. Ezért fontos, hogy tudjunk figyelni a másikra. Mi nem ajándékozunk egymásnak nagy dolgokat, mert az igazi ajándék maga Jézus, aki emberré lett. Emlékszem, hogy az elmúlt karácsonyunk alkalmával a közösségi ajándék az volt, hogy minden nemzet karácsonyi fogásai megjelentek asztalunkon: vietnámi phó leves, indiai curry-s csirke, lengyel céklaleves és természetesen egy jó adag magyar halászlé. Ez a kis odafigyelés talán semmiségnek tűnik, mégis nagy örömet okozott, mert mindenki pár percre saját hazájában érezhette magát. Mint egy családot, a szerzetesi közösséget se a nagy alkalmak teszik közösséggé, hanem a napi figyelem egymásra.

Kívánom mindenkinek, hogy karácsonykor mindenkire jusson több figyelem a családban, és a családon kívüli rászorulókban, de ne feledkezzünk meg az ünnepeltről, Jézusról sem, aki vár bennünket a betlehemi jászolnál.


Fotók: Zele Tímea

Áldott, békés, örömteli karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasónak!
Vitális Gábor SDB

További híreink

Hogyan közlekedjünk kerékpárúton?

Dátum: 2019. jún 15. 08:00

Elkészült Kazincbarcikán a kerékpárút-hálózat utolsó szakasza is, így gyakorlatilag a város minden intézménye, nagyobb bevásárlóhelye megközelíthető lesz biciklivel. A biztonságos közlekedéshez azonban az is szükséges, hogy a kerékpárúton haladók tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal, illetve a gyalogosok is tudják, hogy az nem nekik van fenntartva. Érdemes tudni azt is, hogy ki minősül gyalogosnak.

Hétvégén is hőségriadó - Frissítő Kazincbarcikán 

Dátum: 2019. jún 14. 14:36

Kazincbarcikán péntektől – a harmadfokú hőségriasztásra való tekintettel – az Önkormányzat a belváros két pontján is vízosztást végez. Mivel az előjelezés szerint szombaton és vasárnap is marad a kánikula, ezért hétvégén is folytatódik a vízosztás.

Tour de Hongrie 2019: Kerékpáros Színes Város

Dátum: 2019. jún 14. 14:30

Kazincbarcikáról rajtolt a Tour de Hongrie 2019-es harmadik szakasza június tizennegyedikén reggel 10.00 órától.

Külső Védelmi Terv Gyakorlat: Klórömlés szimuláció Kazincbarcikán

Dátum: 2019. jún 13. 16:31

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség helyi szervezete Kazincbarcika Város Önkormányzatával közösen egy klórömléses szimuláció segítségével tartott katasztrófavédelmi gyakorlatot június 13-án.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk