https://kolorline.hu/Élvezd az életet costa ricai módra!

Élvezd az életet costa ricai módra!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ebben a havas, hideg időben sokunkban megfogalmazódik, milyen jó volna valami napsütötte tájon koktélt iszogatva heverészni.


Fotók: Gáspár Attila

Gáspár Attila az Eupolisz munkatársaként bejárta a világot. Ezúttal nem csupán szűkebb pátriája, Vadna lakosainak hozta el a napfényt, beszámolóját olvasva betekintés nyerhetünk legutóbbi útjába:
„Közép-Amerika legfejlettebb, legeurópaibb országa Costa Rica. Fejlett, nyugat-európai gondolkodás vezetett oda, hogy az országban csak megújuló energiaforrásokat alkalmaznak, nincs hadsereg, jó a közbiztonság, egészségügy és az oktatás. Így lehet az, hogy Costa Rica a legboldogabb ország a világon. Az ország feleakkora, mint Magyarország, viszont jóval változatosabb a természeti képe. Területét őserdők és köd­erdők, szavannák, működő vulkánok és változatos tengerpartok alkotják, nem hiába nevezték el a spanyol hódítók Gazdag Partnak.


Ezt az ott töltött két hét alatt magam is megtapasztaltam. Túráztunk vulkánok lejtőit borító esőerdőkben, botladozva a sárban a gyökerek között, óvatosan persze, hiszen vigyázni kellett a mérges kígyókkal, pókokkal és egyéb mérgező rovarokkal a 100% páratartalomban. A kávéültetvényekről frissen pörkölt kávét szürcsöltünk, az ananász, a banán és a papaya is a kertből került az asztalra a reggelihez. A Csendes-óceán partján a krokodilok és a veszélyes tengeráramlások jelentettek problémát, persze ennek ellenére is sikerült tisztességesen lebarnulni. A Karib-tenger partján egy csodavilágot látogattunk meg, Tortuguerot, amit Kis-Amazonasnak is hívnak. Ezernyi kisebb-nagyobb vízfolyás, itt utak nem léteznek, csakis hajóval lehet közlekedni. A hajóról pedig belátunk a vízparti dzsungel életébe: krokodilok napoznak, óriási papagájok rikácsolnak, lajhárok bambulnak, gyíkok szaladgálnak a víz felszínén, ha megriadnak a csónaktól.


A Karib-tenger itt haragos, hatalmas hullámai vannak, tele cápával, nem ajánlott az úszás. Délen, Limón környékén már csendesül a tenger, itt igazi jamaicai hangulat uralkodik, szól a reggae-zene, raszták árulnak az út szélén, mindenki laza. A costa ricai emberek alapvetően lazák, minden egyes problémára, gondra egyetlen válaszuk van: Pura Vída! Ez szó szerint tiszta életet jelent, valójában úgy fordíthatnánk: nyugi, lazulj le, nincs baj, élvezd az életet! Szóval, Pura Vída!”

 

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk