https://kolorline.hu/Sportban az egészség

Sportban az egészség

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A sport a szabadidő hasznos eltöltésének egyik lehetséges eszköze, mely egyre fontosabb tényezővé válik az egyszerű ember és a társadalom számára, valamint egyre nagyobb gazdasági jelentőséggel is bír, hiszen az egészség megőrzése nemcsak az egyén számára fontos, hanem egyre lényegesebbé válik a különböző munkáltatók számára is.

A szabadidősport egy aktív testmozgást jelent, ami fontos rekreációs hozadékkal bír, hiszen a célja az egészség megőrzése, vagy helyreállítása, valamint az aktív kikapcsolódást, a szórakozást is szolgálja.

A szabadidősport helyszínei is sokrétűek lehetnek: sportolhatunk olyan szolgáltatóknál, akik üzleti alapon működnek, de sportolhatunk otthon, de egyre több cég biztosít lehetőséget a sportolásra a munkavállaló saját munkahelyén is.

Jelenleg Magyarország az általa fejlettebb Nyugat-Európai országoktól le van maradva abban a mutatóban, ami a rendszeres fizikai aktivitást, annak idejét és gyakoriságát érinti.

Az 1990 és 2000 közötti időszakban 14%-kal megnövekedett a szabadon felhasználható idő, amely sajnos nem hozta magával a sportolással eltöltött idő növekedését, viszont a televíziózással töltött idő megemelkedett. Az előbb említett megállapítások a jelenre is igazak lehetnek, még akkor is, ha az utóbbi időben azért pozitív változásokat is tapasztalhatunk.

Az emberek sokféleképpen eltölthetik a szabadidejüket. A kutatások egy úgynevezett 4C rendszerben foglalták össze a szabadidőben eltölthető rekreációs típusokat. (Cross, Cultural, Consumer, Characterisation), amely a következő típusokból áll: változatos (varied), otthonülő (home-bird), vásárolgató (walker, shopper), eljáró (occasional out-goer), intellektuális (consumer of high-culture), kocsmázó (pub-goer), sörözőbe járó (brasserie pub-goer), nyitott-fiatalos (easy-going, youthful). A felsorolt nyolc típusból mindösszesen háromról mondható el, hogy minőségi szabadidőtöltést jelent.

Közgazdasági szempontból két irány alakult ki, így a versenysport és a szabadidősport teljesen különvált: az egyik fogyasztói irány a szabadidősportot végző emberek csoportja lett, akik a jobb egészségi állapot elérése, megőrzése céljából sportolnak. A másik fogyasztói réteg pedig a professzionális, versenysport nézőközönsége. Különböző megközelítéseket találhatunk a szabadidősport területi elemeinek a meghatározásánál is. Beszélhetünk amatőr sportról, tömegsportról, rekreációról, fitnessről vagy akár a wellness egyes területeiről is.

De mi a különbség a szabadidősport és a tömegsport fogalmai között?

Míg a szabadidősportos rendezvényeken nem igazolt versenyzők indulnak, közöttük mégis igazi versengés van, addig a tömegsportos rendezvények célja egy viszonylagos nagy tömeg aktív megmozgatása versenyzés nélkül. A fitnesz az egészséges életmód megőrzésére indult mozgalom, melynek kulcselemei a mozgás és az egészséges étkezés. Wellness esetén egészség megőrzési programokról beszélhetünk.

Fitt Barcika órarend

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk