https://kolorline.hu/Influenza: végét járja az idei szezon

Influenza: végét járja az idei szezon

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Gyakorlatilag már a legvégén tartunk az influenzaszezonnak. Az orvosi rendelőkben hetek óta egyre csökken az influenzaszerű megbetegedések száma. Idén kicsit erősebb évet zárt a megye és az ország is ebben a tekintetben, az előző esztendőkhöz képest. Ebben a témában kerestük meg dr. Halász József háziorvost, hogy némi rálátást kaphassunk a részletekre.

- Jelenleg tart még az idei influenzaszezon?
- Vannak még újabb megbetegedések, de én úgy látom, hogy lecsengőben van. Már nem jelentkeznek olyan sokan ezekkel a panaszokkal, viszont nálunk leginkább egyébként is az influenzaszerű megbetegedések voltak a jellemzőek. Ez azt jelenti, hogy elhúzódó köhögéssel és hasmenéssel, hányingerrel kerestek minket a legtöbben.

- Érdemes még elmenni védőoltásért vagy már csak a következő szezonban ajánlott?
- Már nem érdemes, ugyanis már lecsengőben van a járvány. Az oltásoknak egyébként is kell 2-3 hét, amíg kifejtik hatásukat és valóban elkezdenek hatékonyan védelmet jelenteni a veszély ellen. Mivel hamarosan teljesen elmúlnak ezek a megbetegedések, így addigra már felesleges ezzel törődni.

- Az idei évben hogy látja, mennyire volt sok megbetegedés? Erősebb szezon volt, mint tavaly?
- Én úgy látom, hogy mindenféleképpen erősebb volt. Az előző két évben nem volt ennyi megbetegedés, inkább csak az influenzaszerű megbetegedések voltak jellemzőbben nagyobb mennyiségben.

- Mit tudunk tenni a tavasz küszöbén annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk?
- Folyamatosan figyelni kell az időjárást és annak megfelelően öltözni mindig. A téli ruhák gyors leváltása szokta a legtöbb bajt okozni ilyenkor, így érdemes nem rögtön megszabadulni a kabáttól és pulóvertől. A tavaszi vitaminhiány ellen pedig komplex multi vitaminokkal lehet a legtöbbet tenni, amiket bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhet az ember, hogy feltöltődjön az évre.

- Sokan félnek beoltatni magukat, mondván hogy majd magától a védőoltástól lesznek betegek, megalapozott ez a félelem?
- Némi tévhit van ezekben a kérdésekben, a védőoltások ugyanis azoktól a betegségektől óvnak meg minket, amikre a hatóanyag kiterjed. Emellett más, influenzához hasonló betegségek még veszélyeztethetik az embert. Sokan ehhez hasonló tünetekkel fordultak hozzánk és azt hitték, hogy vagy a védőoltástól lettek betegek, vagy egyszerűen nem hatott az injekció, pedig itt semmiképpen nem erről volt szó.

További híreink

Változnak a házi gyermekorvosi körzetek

Dátum: 2019. máj 22. 14:35

Kazincbarcikán szeptember elsejétől módosulnak a házi gyermekorvosi körzetek.

Megtalálták a tegnap eltűnt gyereket

Dátum: 2019. máj 22. 10:55

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a tegnap este folyamán megtalálták a Kurityáni Fészek Lakásotthonból elszökött fiút.

Utcafórumot tartott Szanyi Tibor

Dátum: 2019. máj 21. 21:04

Kazincbarcikán tett látogatást május 21-én Szanyi Tibor az Európai Parlament képviselője, aki utcafórum keretében beszélgetett a járókelőkkel.

Országos leány röplabda diákolimpia elődöntő Kazincbarcikán

Dátum: 2019. máj 21. 13:00

A színes városban rendezték meg az országos leány röplabda diákolimpia IV. korcsoportjának elődöntőit május 21-én.

Programajánló

Porfogó

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Horgászverseny

Kazincbarcika

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Sajóbábony

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kazincbarcika

Játszótéri kalandtúra!

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk