https://kolorline.hu/Influenza: végét járja az idei szezon

Influenza: végét járja az idei szezon

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Gyakorlatilag már a legvégén tartunk az influenzaszezonnak. Az orvosi rendelőkben hetek óta egyre csökken az influenzaszerű megbetegedések száma. Idén kicsit erősebb évet zárt a megye és az ország is ebben a tekintetben, az előző esztendőkhöz képest. Ebben a témában kerestük meg dr. Halász József háziorvost, hogy némi rálátást kaphassunk a részletekre.

- Jelenleg tart még az idei influenzaszezon?
- Vannak még újabb megbetegedések, de én úgy látom, hogy lecsengőben van. Már nem jelentkeznek olyan sokan ezekkel a panaszokkal, viszont nálunk leginkább egyébként is az influenzaszerű megbetegedések voltak a jellemzőek. Ez azt jelenti, hogy elhúzódó köhögéssel és hasmenéssel, hányingerrel kerestek minket a legtöbben.

- Érdemes még elmenni védőoltásért vagy már csak a következő szezonban ajánlott?
- Már nem érdemes, ugyanis már lecsengőben van a járvány. Az oltásoknak egyébként is kell 2-3 hét, amíg kifejtik hatásukat és valóban elkezdenek hatékonyan védelmet jelenteni a veszély ellen. Mivel hamarosan teljesen elmúlnak ezek a megbetegedések, így addigra már felesleges ezzel törődni.

- Az idei évben hogy látja, mennyire volt sok megbetegedés? Erősebb szezon volt, mint tavaly?
- Én úgy látom, hogy mindenféleképpen erősebb volt. Az előző két évben nem volt ennyi megbetegedés, inkább csak az influenzaszerű megbetegedések voltak jellemzőbben nagyobb mennyiségben.

- Mit tudunk tenni a tavasz küszöbén annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk?
- Folyamatosan figyelni kell az időjárást és annak megfelelően öltözni mindig. A téli ruhák gyors leváltása szokta a legtöbb bajt okozni ilyenkor, így érdemes nem rögtön megszabadulni a kabáttól és pulóvertől. A tavaszi vitaminhiány ellen pedig komplex multi vitaminokkal lehet a legtöbbet tenni, amiket bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhet az ember, hogy feltöltődjön az évre.

- Sokan félnek beoltatni magukat, mondván hogy majd magától a védőoltástól lesznek betegek, megalapozott ez a félelem?
- Némi tévhit van ezekben a kérdésekben, a védőoltások ugyanis azoktól a betegségektől óvnak meg minket, amikre a hatóanyag kiterjed. Emellett más, influenzához hasonló betegségek még veszélyeztethetik az embert. Sokan ehhez hasonló tünetekkel fordultak hozzánk és azt hitték, hogy vagy a védőoltástól lettek betegek, vagy egyszerűen nem hatott az injekció, pedig itt semmiképpen nem erről volt szó.

További híreink

Az élet harmóniája

Dátum: 2020. jún 07. 10:26

Sikerorientált, túlhajszolt világunkban folyamatosan keresünk valami fogódzót, amelybe kapaszkodva rálelhetünk a békére. Arra a harmóniára, ami elvezet belső nyugalmunk megtalálásához és összhangot teremt a külvilággal. Ám mindenki másként jut el a kiegyensúlyozottság idilli állapotához. Kiváltképp az utóbbi hónapok megszokottól eltérő történései tettek szükségessé különleges megoldásokat, az egyén és a közösségek számára is. A koronavírus okozta kihívásokra válaszként született meg a kazincbarcikai Szalézi Plébánia online oratóriumának ötlete. Az egyik adásban Kukuczka Robert, szalézi szerzetes atya a zene az élet harmóniáját elősegítő, meghatározó erejéről mesélt. Ennek kapcsán beszélgettünk Robert atyával a lélek rezgéseiről.

Köszönetet mondanak a városvezetők a pedagógusoknak – Pedagógusnap nap

Dátum: 2020. jún 07. 08:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata Pedagógusnap alkalmából szeretettel köszönti a városban tevékenykedő szakembereket. A magyar kormány döntése alapján, a járványügyi helyzetre való tekintettel, a hagyományos ünnepi gálaműsor megtartására nincs lehetőség, így ebben a formában köszöntik a városvezetők a pedagógusokat. A városi díjak, így a Polgármesteri Elismerő Oklevelek és a „Kazincbarcika Város Közneveléséért” kitüntető díj, amint lehetőség van rá, átadásra kerülnek.

Finisben a játszótéri fejlesztések Kazincbarcikán

Dátum: 2020. jún 06. 11:00

Hamarosan átadásra kerül a völgyparki Nautilus, és a kertvárosi Flóra elnevezésű hatalmas óriáscsúszda. A Fő téri kalandvárat és az Eötvös téri hajót már birtokba is vették a gyerekek.

Mini ballagásokat tartanak a Szaléziban

Dátum: 2020. jún 06. 10:00

Rendhagyó módon pótolják be az elmaradt ballagást a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Az iskolában vannak olyan tantárgyak, amikből szóbelizni kell a diákoknak, így az adott napokon a bizonyítványok átvétele után a végzős osztályok külön-külön napokra bontva mini ballagást tartanak a Szaléziben.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk