https://kolorline.hu/Influenza: végét járja az idei szezon

Influenza: végét járja az idei szezon

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Gyakorlatilag már a legvégén tartunk az influenzaszezonnak. Az orvosi rendelőkben hetek óta egyre csökken az influenzaszerű megbetegedések száma. Idén kicsit erősebb évet zárt a megye és az ország is ebben a tekintetben, az előző esztendőkhöz képest. Ebben a témában kerestük meg dr. Halász József háziorvost, hogy némi rálátást kaphassunk a részletekre.

- Jelenleg tart még az idei influenzaszezon?
- Vannak még újabb megbetegedések, de én úgy látom, hogy lecsengőben van. Már nem jelentkeznek olyan sokan ezekkel a panaszokkal, viszont nálunk leginkább egyébként is az influenzaszerű megbetegedések voltak a jellemzőek. Ez azt jelenti, hogy elhúzódó köhögéssel és hasmenéssel, hányingerrel kerestek minket a legtöbben.

- Érdemes még elmenni védőoltásért vagy már csak a következő szezonban ajánlott?
- Már nem érdemes, ugyanis már lecsengőben van a járvány. Az oltásoknak egyébként is kell 2-3 hét, amíg kifejtik hatásukat és valóban elkezdenek hatékonyan védelmet jelenteni a veszély ellen. Mivel hamarosan teljesen elmúlnak ezek a megbetegedések, így addigra már felesleges ezzel törődni.

- Az idei évben hogy látja, mennyire volt sok megbetegedés? Erősebb szezon volt, mint tavaly?
- Én úgy látom, hogy mindenféleképpen erősebb volt. Az előző két évben nem volt ennyi megbetegedés, inkább csak az influenzaszerű megbetegedések voltak jellemzőbben nagyobb mennyiségben.

- Mit tudunk tenni a tavasz küszöbén annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk?
- Folyamatosan figyelni kell az időjárást és annak megfelelően öltözni mindig. A téli ruhák gyors leváltása szokta a legtöbb bajt okozni ilyenkor, így érdemes nem rögtön megszabadulni a kabáttól és pulóvertől. A tavaszi vitaminhiány ellen pedig komplex multi vitaminokkal lehet a legtöbbet tenni, amiket bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhet az ember, hogy feltöltődjön az évre.

- Sokan félnek beoltatni magukat, mondván hogy majd magától a védőoltástól lesznek betegek, megalapozott ez a félelem?
- Némi tévhit van ezekben a kérdésekben, a védőoltások ugyanis azoktól a betegségektől óvnak meg minket, amikre a hatóanyag kiterjed. Emellett más, influenzához hasonló betegségek még veszélyeztethetik az embert. Sokan ehhez hasonló tünetekkel fordultak hozzánk és azt hitték, hogy vagy a védőoltástól lettek betegek, vagy egyszerűen nem hatott az injekció, pedig itt semmiképpen nem erről volt szó.

További híreink

Megvalósult a barcikai kosarasok álma

Dátum: 2019. márc 21. 20:40

Ünnepélyes keretek között adták át március 21-én a mára belülről is felújított Kazincbarcikai Sportközpont Tornacsarnokát.

Mosoly az arcokra – Down-szindróma világnapja

Dátum: 2019. márc 21. 13:05

Ünnepséget rendezett a Down-szindróma világnapjának alkalmából a Csillagfürt EGYMI Kazincbarcikai iskolája a Kincsem Napköziben.

Új csizmákban táncolhatnak a Kodályosok

Dátum: 2019. márc 21. 12:38

Kazincbarcika Város Önkormányzata, 400 ezer forinttal támogatta a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolát, amiből az intézmény tíz pár néptáncos csizmát vásárolt.

„Azt tehettem, amit szerettem”

Dátum: 2019. márc 21. 12:10

Interjú Neszádeliné Kállai Máriával

Programajánló

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Hangszert a kézbe

Kazincbarcika

14. Vitézlő teljesítménytúra

Kazincbarcika

Jótékonysági tavaszi zsírégető kocogás és biciklizés

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk