https://kolorline.hu/Influenza: végét járja az idei szezon

Influenza: végét járja az idei szezon

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Gyakorlatilag már a legvégén tartunk az influenzaszezonnak. Az orvosi rendelőkben hetek óta egyre csökken az influenzaszerű megbetegedések száma. Idén kicsit erősebb évet zárt a megye és az ország is ebben a tekintetben, az előző esztendőkhöz képest. Ebben a témában kerestük meg dr. Halász József háziorvost, hogy némi rálátást kaphassunk a részletekre.

- Jelenleg tart még az idei influenzaszezon?
- Vannak még újabb megbetegedések, de én úgy látom, hogy lecsengőben van. Már nem jelentkeznek olyan sokan ezekkel a panaszokkal, viszont nálunk leginkább egyébként is az influenzaszerű megbetegedések voltak a jellemzőek. Ez azt jelenti, hogy elhúzódó köhögéssel és hasmenéssel, hányingerrel kerestek minket a legtöbben.

- Érdemes még elmenni védőoltásért vagy már csak a következő szezonban ajánlott?
- Már nem érdemes, ugyanis már lecsengőben van a járvány. Az oltásoknak egyébként is kell 2-3 hét, amíg kifejtik hatásukat és valóban elkezdenek hatékonyan védelmet jelenteni a veszély ellen. Mivel hamarosan teljesen elmúlnak ezek a megbetegedések, így addigra már felesleges ezzel törődni.

- Az idei évben hogy látja, mennyire volt sok megbetegedés? Erősebb szezon volt, mint tavaly?
- Én úgy látom, hogy mindenféleképpen erősebb volt. Az előző két évben nem volt ennyi megbetegedés, inkább csak az influenzaszerű megbetegedések voltak jellemzőbben nagyobb mennyiségben.

- Mit tudunk tenni a tavasz küszöbén annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk?
- Folyamatosan figyelni kell az időjárást és annak megfelelően öltözni mindig. A téli ruhák gyors leváltása szokta a legtöbb bajt okozni ilyenkor, így érdemes nem rögtön megszabadulni a kabáttól és pulóvertől. A tavaszi vitaminhiány ellen pedig komplex multi vitaminokkal lehet a legtöbbet tenni, amiket bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhet az ember, hogy feltöltődjön az évre.

- Sokan félnek beoltatni magukat, mondván hogy majd magától a védőoltástól lesznek betegek, megalapozott ez a félelem?
- Némi tévhit van ezekben a kérdésekben, a védőoltások ugyanis azoktól a betegségektől óvnak meg minket, amikre a hatóanyag kiterjed. Emellett más, influenzához hasonló betegségek még veszélyeztethetik az embert. Sokan ehhez hasonló tünetekkel fordultak hozzánk és azt hitték, hogy vagy a védőoltástól lettek betegek, vagy egyszerűen nem hatott az injekció, pedig itt semmiképpen nem erről volt szó.

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk