https://kolorline.hu/Influenza: végét járja az idei szezon

Influenza: végét járja az idei szezon

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Gyakorlatilag már a legvégén tartunk az influenzaszezonnak. Az orvosi rendelőkben hetek óta egyre csökken az influenzaszerű megbetegedések száma. Idén kicsit erősebb évet zárt a megye és az ország is ebben a tekintetben, az előző esztendőkhöz képest. Ebben a témában kerestük meg dr. Halász József háziorvost, hogy némi rálátást kaphassunk a részletekre.

- Jelenleg tart még az idei influenzaszezon?
- Vannak még újabb megbetegedések, de én úgy látom, hogy lecsengőben van. Már nem jelentkeznek olyan sokan ezekkel a panaszokkal, viszont nálunk leginkább egyébként is az influenzaszerű megbetegedések voltak a jellemzőek. Ez azt jelenti, hogy elhúzódó köhögéssel és hasmenéssel, hányingerrel kerestek minket a legtöbben.

- Érdemes még elmenni védőoltásért vagy már csak a következő szezonban ajánlott?
- Már nem érdemes, ugyanis már lecsengőben van a járvány. Az oltásoknak egyébként is kell 2-3 hét, amíg kifejtik hatásukat és valóban elkezdenek hatékonyan védelmet jelenteni a veszély ellen. Mivel hamarosan teljesen elmúlnak ezek a megbetegedések, így addigra már felesleges ezzel törődni.

- Az idei évben hogy látja, mennyire volt sok megbetegedés? Erősebb szezon volt, mint tavaly?
- Én úgy látom, hogy mindenféleképpen erősebb volt. Az előző két évben nem volt ennyi megbetegedés, inkább csak az influenzaszerű megbetegedések voltak jellemzőbben nagyobb mennyiségben.

- Mit tudunk tenni a tavasz küszöbén annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk?
- Folyamatosan figyelni kell az időjárást és annak megfelelően öltözni mindig. A téli ruhák gyors leváltása szokta a legtöbb bajt okozni ilyenkor, így érdemes nem rögtön megszabadulni a kabáttól és pulóvertől. A tavaszi vitaminhiány ellen pedig komplex multi vitaminokkal lehet a legtöbbet tenni, amiket bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhet az ember, hogy feltöltődjön az évre.

- Sokan félnek beoltatni magukat, mondván hogy majd magától a védőoltástól lesznek betegek, megalapozott ez a félelem?
- Némi tévhit van ezekben a kérdésekben, a védőoltások ugyanis azoktól a betegségektől óvnak meg minket, amikre a hatóanyag kiterjed. Emellett más, influenzához hasonló betegségek még veszélyeztethetik az embert. Sokan ehhez hasonló tünetekkel fordultak hozzánk és azt hitték, hogy vagy a védőoltástól lettek betegek, vagy egyszerűen nem hatott az injekció, pedig itt semmiképpen nem erről volt szó.

További híreink

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

Tanszercsomag érkezett a városvezetőktől

Dátum: 2024. szept 03. 08:58

Minden kazincbarcikai általános iskolás diák tanszercsomagot kapott a város önkormányzatától. A változó tartalmú pakkot a 2024/25-ös tanév elején vehették át a tanulók. A városvezetők minden iskolába személyesen mentek el.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk