https://kolorline.hu/Böjtöljünk: a megtisztulás és megújulás időszaka +receptek

Böjtöljünk: a megtisztulás és megújulás időszaka +receptek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

2019-ben március 6-án kezdődött a nagyböjt negyven napja, mely alatt - lemondva a zsíros-húsos fogásokról - lehetőséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendeződéshez.

A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma. A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. A téltől és ünnepektől megviselt, cukrokkal, erős fűszerekkel és nehéz, zsíros ételekkel tömött bendőnk ennyi idő alatt kitisztul, és újult erővel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak! 


Ahány ház, annyi szokás

A böjt vallásonként, tájegységenként változik, ma már családonként is. Sokan azért nem böjtöltek soha, mert otthon nem volt szokás, pedig a böjtöt tartani nemcsak vallási okokból lehet. A szervezetnek szüksége van néha egy kis pihenőre, húsmentes napokra, főleg egy olyan „roham" előtt, mint a Húsvét.

A veganista 

Ha valaki szigorú böjtöt tart, nemcsak a húsról, hanem minden állati eredetű élelmiszerről le kell mondjon. 


Tavaszváró zöldségkrémleves

Hozzávalók:  2 l zöldség alaplé, 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 db póréhagyma (nagy), 2 tk curry por, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 ek olivaolaj

Elkészítés: A póréhagymát karikákra vágjuk, és az olívaolajon picit megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a curryport. Hozzátesszük a megpucolt, kockára vágott krumplit. Felöntjük a zöldségalaplével. Ha a krumpli félpuha, hozzátesszük a rózsákra szedett brokkolit is. Puhulásig főzzük őket, és botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, utánafűszerezzük, vagy ha nagyon sűrű lenne, kis vízzel hígítjuk.
 


A húsmentes

Egy kicsit megengedőbbek lehetünk magunkkal, ugyanis csak a hús tilos, azonban a tojás és tejtermékek engedélyezettek. Ha nagyon nem bírjuk a húsmentes napokat, egy kis halat beiktathatunk a napirendbe.


Böjti rakott káposzta

Hozzávalók: 
1 kg savanyú káposzta, 12 db tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg zabpehely (aprószemű), 2 közepes fej vöröshagyma, 0.5 dl olaj, só, bors és fűszerpaprika ízlés szerint, 2 ek zabkorpa

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, és tojásszeletelővel karikára vágjuk. A savanyú káposztát közben leáztatjuk és kinyomkodjuk. A főtt, karikára szelt tojásokból tojáspörköltet készítünk: a két fej hagymát apróra vágjuk és az olaj felén jól lepirítjuk. Hozzátesszük a tojáskarikákat, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával színezzük és pár percig sütjük. Egy nagyobb jénait vagy egy közepes tepsit kiolajozunk a maradék olajjal, és megszórjuk zabkorpával, majd elterítjük benne a savanyú káposzta felét. Ezután a káposztára szórjuk a 10 dkg zabpelyhet, erre a tojáspörköltet és végül a savanyú káposzta másik felét. A 4 dl tejfölt kikeverjük a két nyersen maradt tojással, sózzuk, borsozzuk (ne feledjük a fűszerezésnél, hogy a káposzta sós lehet!), és a rakott káposzta tetejére öntjük. 40 percig fedővel, majd még 20 percig fedő nélkül sütjük, tejföllel tálaljuk.
 


A nemzetközi

Böjtöt természetesen mindenhol tartanak: ha nincs kedved a magyar konyha böjtös fogásaihoz, csipegess pár idegen ízt.


Pastiera Napoletana

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt, 14 dkg vaj(fagyos), 14 dkg cukor, 2 db tojássárga, 1 ek vaj (a forma kikenéséhez), 1 evőkanál liszt (a forma kikenéséhez)

A töltelékhez: 13 dkg tönkölybúza (megfőtt állapotban 40 dkg-ra van szükség), 3.5 dl tej, 40 dkg ricotta, 40 dkg cukor, 2 teáskanál narancsvirágvíz, 1 citromból nyert citromhéj (reszelt), 5 dkg kandírozott citromhéj, 1 db vanília(kikapart belseje), 6 db tojás

Elkészítés: A búzát a készítés előtt 24 órára vízbe áztatjuk, úgy, hogy teljesen ellepje. A készítés napján kivesszük a vízből, kicsavarjuk, és kb. 3,5-5 dl  enyhén cukros tejben, közepes lángon puhára főzzük. (Hogy mennyi idő alatt puhul meg, az a búza minőségétől nagyban függhet. Nekem 1 óra alatt megfőtt. Akkor jó, ha a szemek szétnyílnak, a búza puha, de még nem pépes. Dolgozhatunk előfőzött búzával is, az sokkal hamarabb megvan.). Ha elkészül, leszűrjük, konyharuhába tesszük, és felakasztjuk egy kicsit, hogy lecsöpögjön. Amíg a búza fő, elkészítjük a tésztát: A lisztet egy tálba szórjuk, belevagdossuk a vajat, hozzáöntjük a cukrot és a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal összekeverjük, nehogy a vaj túlságosan megolvadjon. Ha nem állna össze, egy-két ek tejjel lazíthatjuk. Alufóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. A töltelékhez egy tálba tesszük a ricottát, hozzákeverjük az időközben elkészült főtt búzát, a cukrot, a kandírozott gyümölcsöket és az aromát, belekaparjuk a vanília magját, ráreszeljük a citromhéjat. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat azonnal a ricottás krémre tesszük, és az egészet alaposan összedolgozzuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal, nehogy nagyon összetörjük, a ricottás-búzás krémhez keverjük. Kivesszük a tésztát a hűtőből, a 2/3-át levágjuk, és jó vékonyra nyújtjuk. Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, belisztezzük, és beleigazítjuk a kinyújtott tésztánkat. Beleöntjük a tölteléket. A maradék tésztánkat szintén kinyújtjuk, egyenlő széles csíkokra vágjuk, és átlósan berácsozzuk a sütemény tetejét. Alufóliával lefedjük, mert a tölteléknek kell az idő a sülésre, de a teteje könnyen pirul. Előmelegített sütőben készre sütjük. A sütemény akkor készült el, ha a közepe megszilárdul, és a rácsozat szép világosbarnára sül. Negyed órát állni hagyjuk, meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.
 

 

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk