https://kolorline.hu/Dózsások a Felvidéken

Dózsások a Felvidéken

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A „Határtalanul” pályázat jóvoltából a legendák és mondák nyomán kalandoztunk Gömör és a Szepesség tájain és városaiban. Ismerkedtünk e térség történelmével, kultúrájával, megemlékeztünk híres szülöttjeiről. Nemcsak térben, hanem időben is barangoltunk. Felkerestük Rimaszombat, Krasznahorka, Betlér, Lőcse, Igló, Késmárk, Kassa, Rozsnyó nevezetességeit.megismerhettünk egy magyar tanítási nyelvű iskolát rimaszombaton.megtapasztalhattuk az időjárás szeszélyét is, hiszen egy éjszaka leforgása alatt visszaköszönt a tél.

Sokat láttunk, tapasztaltunk, élményekkel gazdagodtunk!

A 7.a  7.b  8.b  osztály tanulói, valamint a kísérő pedagógusok: Radácsiné Tóth Erzsébet, Tóth Tiborné, Ponyi Zoltánné valamint Kurustáné Bencs Gizella iskolai szervező

Dózsások a Felvidéken

1.NAP

2019. április 10-én reggel 7.00 órára érkezett a busz az iskolánkhoz. Miután bepakoltunk, elkészítettük az első közös fotónkat a busz előtt. Ezután Dorony Attiláné (Erzsike néni), az idegenvezetőnk vette át az irányítást.
Elsőnek a RIMASZOMBATI Tompa Mihály Magyar Tanítási nyelvű Alapiskolát kerestük fel, ahol Tóth Csilla igazgatóhelyettes asszony fogadott minket. Ismertette az iskola történetét illetve az iskolában folyó sokszínű munkát. Ezután megtekintettünk egy első osztályos tantermet, majd bementünk egy alsós csoportba szlovák nyelvi órára. A tantermek fel vannak szerelve IKT eszközökkel. Utolsóként nyolcadikosokkal találkozhattunk, akikkel beszélgethettünk, ismerkedhettünk. Búcsúzóul átadtuk az ajándékainkat és megköszöntük a szívélyes vendéglátást.
Innentől kezdve a négy nap során az éppen aktuális helyszínről kiselőadást tartott valamelyik csoport az autóbuszon. Erre már otthon felkészültek.
Következő programunk KRASZNAHORKA várának „meghódítása” volt. Az ágyúnál minden csapat elmondta a csatakiáltását. Innen a busz a néhány km-re levő Andrássy mauzóleumhoz vitt. Meghallgattuk Andrássy Dénes és szerelmének-feleségének, Andrássy Franciskának a történetét. Megcsodálhattuk a fenséges épületet, a sokféle márványberakást és az aranyozott mozaikokat. Fotózkodtunk a hűséges tacskó kutyus szobránál.
Ezután felkerestük a BETLÉRI Andrássy kastélyt. A helyi idegenvezetővel bepillantást nyerhettünk egy arisztokrata család otthonába, elképzelhettük a mindennapjaikat ezekben a gazdagon berendezett helységekben. Pazar szalonok, hálószobák, gyermekszoba, könyvtár, vadászszoba, vendégszoba, fürdőszobák sorakoztak egymás után.
Nem sokkal 17.00 után érkeztünk SZEPESVÁRALJÁRA, a panzióhoz, ami szó szerint a Szepesi vár lábánál helyezkedik el. Miután becuccoltunk a szobákba, már mehettünk is vacsorázni. A kétfogásos vacsora után az ebédlőben Erzsike néni irányításával feladatokat oldottak meg a csoportok. Az esti elalvás nem mindenkinek sikerült zökkenőmentesen. A vár sejtelmes megvilágításban őrködött felettünk.

2. NAP  

Reggel párába burkolództak az ódon falak fent a hegyen, ráadásul jeges szél fújt. A svédasztalos reggeli után LŐCSE felé vettük az irányt. Erzsike néni elmesélte a lőcsei fehér asszony mondáját. Sajnos a városban már csapkodott az eső. Tettünk egy sétát a főtéren, ahol a Szent Jakab dómot, a Városházát, a szégyenketrecet valamint a környező többszáz éves cívis házakat néztük meg. Ezután KÉSMÁRK következett. Sikerült bejárnunk a Thököly várat, ahol sok érdekességet láthattunk az elmúlt századok történelméből. Az új Evangélikus templomban megkoszorúztuk Thököly Imre síremlékét. A Himnuszt is elénekeltük. A több száz éves Evangélikus fatemplom lenyűgözött bennünket. IGLÓN kellemetlenül hideg és esős volt az idő, így aztán gyorsan megtekintettük a Fő tér látványosságait és már szálltunk is vissza a buszra. A finom kétfogásos vacsora után megint feladatmegoldás volt a csapatoknak az ebédlőben.

3. NAP

Reggel arra ébredtünk, hogy nagy pelyhekben hullt a hó. A svédasztalos reggeli után bepakoltunk a buszba és indultunk Kassa felé. A tájat fehér lepel borította. KASSÁN nagyon hideg szél fújt, mely próbára tette a tűrőképességünket is. A kassai címer és a Szent Mihály kápolna megtekintése után a Szent Erzsébet dómnál feladatokat kaptak a csoportok. A dómban lementünk a kriptába, ahol II. Rákóczi Ferenc síremlékénél koszorút helyeztünk el, majd elénekeltük a Himnuszt. Ezután az Orbán-toronynál, az Állami Színháznál és a Miklós börtönnél fotózkodtunk. Ez követően bementünk a Rodostói házba, ahol meghallgattuk Rákóczi Ferenc élettörténetét, majd megnéztük a házat. A történelmi látnivalók után kaptunk egy kis szabadidőt a plázában, ahol legalább felmelegedhettünk. Késő délután ROZSYNYÓ főterén tettünk egy sétát, ahol Andrássy Franciska szobránál emlékszalagot helyeztünk el. Ezután Rimaszombatba utaztunk, ahol megszálltunk. A vacsora után itt is volt feladatmegoldás, majd a csoportvezetőknek külön megbeszélés.

4. NAP

RIMASZOMBAT belvárosában a csoportok önállóan keresték meg a nevezetességeket, ahol fotót készítettek magukról. (Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobra, Petőfi emlékház, szálloda, templom, Blaha Lujza szobra)
Ezután hazafelé vettük az irányt.

Forrás: Kurustáné Bencs Gizella

 

 

További híreink

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk