https://kolorline.hu/Beszéljünk az autólopásról - melyek a legrizikósabb helyzetek?

Beszéljünk az autólopásról - melyek a legrizikósabb helyzetek?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A rendőrségi statisztikai adatok alapján szinte minden évben növekszik az autólopások száma. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre többen válnak tulajdonossá, de egyben annak is, hogy ezek a tulajdonosok sokszor nem gondoskodnak megfelelően a biztonságról. Vannak olyan tényezők és körülmények, amelyek elkerülésével a lopás esélye csökkenthető. Ebben a cikkben ezekről lesz szó.

 

Felelőtlen és veszélyes körülmények

Az autótulajdonosok számos olyan helyzetet előidéznek akarva vagy akaratlanul, amelyekkel nagyban megnövelik az autólopás esélyét. A drága és összetett riasztó abban az esetben nem fogja megvédeni a járművet, ha maga a tulajdonos felelőtlenül jár el. A mindennapokban és néhány helyzetben nagyobb figyelemmel kell eljárni. Ezzel és a lopásnál alkalmazott trükkök ismeretével garantáltan kisebb esély lesz egy lopásra.

Az alábbi felsorolt helyzetekben minden esetben érdemes résen lenni. Még akkor is, ha már évek óta ugyanaz a szolgáltató végzi a munkát. Soha nem lehet tudni, mikor vesznek fel új, ismeretlen munkaerőt.

Autószervizelés és autómosó

A javítással és tisztítással foglalkozó vállalkozásokkal óvatosan kell bánni. A rosszul megválasztott szervíz nem csak a munkálatokkal kapcsolatban okozhat problémát. Az autó leadása előtt érdemes informálódni a műhelyről, ne válasszunk olyat, aminek kétes hírneve van. Könnyen előfordulhat, hogy egy ott dolgozó munkás titokban lemásolja az autóhoz tartozó kulcsokat, amikkel aztán később könnyen hozzáfér a járműhöz.

Az ilyen ellopott kocsikat aztán képesek néhány óra alatt szétszedni, és az alkatrészeket eladni az erre alkalmas piacon. A kulcsmásolás a profiknak nagyjából egy percet vesz igénybe. Ezt követően kiszedik a gyárkulcsból a csipet és felragasztják azt a gyújtáskapcsoló alá. Ennek következtében mind a tulajdonos, mind pedig a tolvaj kulcsával elindul az autó.

A ház elől

Akadnak olyan esetek, amikor a sofőr bent hagyta a kulcsot az autóban, míg ő éppen a garázsban tevékenykedett vagy a bevásárlást vitte be a lakásba. Egy tolvaj bármikor kifigyelheti a rendszeresen így viselkedő tulajdonost, és a következő alkalommal élni fog a lehetőséggel.

Ezen kívül lehetőség van úgy ellopni a ház elől vagy az utcáról egy autót, hogy az nem igényel autókulcsot. Erre a zárásblokkolást alkalmazzák, ami távirányítás alapon működik. A rádiófrekvenciás jeladónak köszönhetően blokkolódik a zár, aminek következtében az autó tárva nyitva marad. A furfangos tolvajok ezt követően vontatót rendelnek maguknak. Kitalálnak egy hihető történetet, így vagy egy másik lakcímre vitetik a kocsit. Hasonlóan ki tudják használni a https://villamautonyitas.hu/autoajto-nyitas/ is.

Eladás közben

A rendőrségi statisztikai adatok szerint az eladás veszélyes terep lehet a tapasztalatlanok számára. A tolvajok szívesen böngésznek ezzel kapcsolatos hirdetéseket az interneten, hiszen a szűrők segítségével könnyen megtalálhatják a célpontjukat. Egy előnyös paraméterekkel meghirdetett ajánlat csábító lehet a számukra, hiszen a jó állapotban lévő alkatrészek nagyon kelendőek a piacon.

Ezek a bűnözők elsőre szimpatikusnak tűnhetnek az eladók számára. Első beszélgetést követően természetesen ragaszkodnak az autó kipróbálásához, amit a tulajdonos örömmel teljesít, mivel megbízhatónak bélyegzi őket. A próbakör után úgy tűnik, minden rendben van, és az érdeklődő tolvajok megígérik, hogy hamarosan jelentkeznek. Valójában azonban a próbakör alatt megtörtént a kulcs lemásolása. Az is gyakori eset, ha a tulajdonosnak nem a saját, hanem egy ugyanolyan márkájú, de másik típusú kulcsot juttatnak vissza.

Kulcslopás

A kulcslopás bármilyen körülmények között megtörténhet, sok esetben a bűnözőnek még csak nem is kell megterveznie. Több sofőr is hajlandó feltűnő helyen hagyni az autókulcsot. Ebédidőben kipakolja az étterem asztalára, majd amikor kimegy a mosdóba, ott felejti. Az ilyen alkalmak mellett gyakoriak a zsebelések is, hiszen a legtöbb férfi a kabát zsebében tárolja ideiglenesen a kulcsokat.

Olyan elsőre eltúlzottnak tűnő esetek is előfordulhatnak, amely során a bűnözők kifigyelnek egy lakást, majd betörnek oda. A legtöbb ember a bejárati ajtóhoz közel, az előszobában tárolja a kulcsait. Ebből kifolyólag nem kell messzire menni, a küszöbtől akár egy karnyújtásnyira megtalálhatják a keresett holmit.

Tanácsok

Fontos leszögezni, hogy a tolvajok ellen csak egyéni módszerekkel lehet védekezni, nincsenek minden helyzetre vonatkozó általános előírások. Éppen ezért nagyon fontos, hogy sofőr vagy az autó tulajdonosa a lehető legkisebbre csökkentse az ilyen bűntények lehetőségét. A szakértők azt tanácsolják, hogy a sorozatgyártott elemek helyett inkább autóra szabott védőeszközt érdemes választani. A többszörösen legyártott termékeket ugyanis a tolvajok kikisérletezik és megtanulják, hogy hol van a rendszer gyenge pontja.

A személyre szabott védelem mellé érdemes fokozottan figyelni az autóra és a hozzátartozó kulcsra. Egyiket sem szabad felügyelet nélkül hagyni, hiszen egy járó, nyitott jármű nagyon könnyű prédának számít. Ugyanez vonatkozik az autómosókra és a szervizre is.

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk