https://kolorline.hu/Beszéljünk az autólopásról - melyek a legrizikósabb helyzetek?

Beszéljünk az autólopásról - melyek a legrizikósabb helyzetek?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A rendőrségi statisztikai adatok alapján szinte minden évben növekszik az autólopások száma. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre többen válnak tulajdonossá, de egyben annak is, hogy ezek a tulajdonosok sokszor nem gondoskodnak megfelelően a biztonságról. Vannak olyan tényezők és körülmények, amelyek elkerülésével a lopás esélye csökkenthető. Ebben a cikkben ezekről lesz szó.

 

Felelőtlen és veszélyes körülmények

Az autótulajdonosok számos olyan helyzetet előidéznek akarva vagy akaratlanul, amelyekkel nagyban megnövelik az autólopás esélyét. A drága és összetett riasztó abban az esetben nem fogja megvédeni a járművet, ha maga a tulajdonos felelőtlenül jár el. A mindennapokban és néhány helyzetben nagyobb figyelemmel kell eljárni. Ezzel és a lopásnál alkalmazott trükkök ismeretével garantáltan kisebb esély lesz egy lopásra.

Az alábbi felsorolt helyzetekben minden esetben érdemes résen lenni. Még akkor is, ha már évek óta ugyanaz a szolgáltató végzi a munkát. Soha nem lehet tudni, mikor vesznek fel új, ismeretlen munkaerőt.

Autószervizelés és autómosó

A javítással és tisztítással foglalkozó vállalkozásokkal óvatosan kell bánni. A rosszul megválasztott szervíz nem csak a munkálatokkal kapcsolatban okozhat problémát. Az autó leadása előtt érdemes informálódni a műhelyről, ne válasszunk olyat, aminek kétes hírneve van. Könnyen előfordulhat, hogy egy ott dolgozó munkás titokban lemásolja az autóhoz tartozó kulcsokat, amikkel aztán később könnyen hozzáfér a járműhöz.

Az ilyen ellopott kocsikat aztán képesek néhány óra alatt szétszedni, és az alkatrészeket eladni az erre alkalmas piacon. A kulcsmásolás a profiknak nagyjából egy percet vesz igénybe. Ezt követően kiszedik a gyárkulcsból a csipet és felragasztják azt a gyújtáskapcsoló alá. Ennek következtében mind a tulajdonos, mind pedig a tolvaj kulcsával elindul az autó.

A ház elől

Akadnak olyan esetek, amikor a sofőr bent hagyta a kulcsot az autóban, míg ő éppen a garázsban tevékenykedett vagy a bevásárlást vitte be a lakásba. Egy tolvaj bármikor kifigyelheti a rendszeresen így viselkedő tulajdonost, és a következő alkalommal élni fog a lehetőséggel.

Ezen kívül lehetőség van úgy ellopni a ház elől vagy az utcáról egy autót, hogy az nem igényel autókulcsot. Erre a zárásblokkolást alkalmazzák, ami távirányítás alapon működik. A rádiófrekvenciás jeladónak köszönhetően blokkolódik a zár, aminek következtében az autó tárva nyitva marad. A furfangos tolvajok ezt követően vontatót rendelnek maguknak. Kitalálnak egy hihető történetet, így vagy egy másik lakcímre vitetik a kocsit. Hasonlóan ki tudják használni a https://villamautonyitas.hu/autoajto-nyitas/ is.

Eladás közben

A rendőrségi statisztikai adatok szerint az eladás veszélyes terep lehet a tapasztalatlanok számára. A tolvajok szívesen böngésznek ezzel kapcsolatos hirdetéseket az interneten, hiszen a szűrők segítségével könnyen megtalálhatják a célpontjukat. Egy előnyös paraméterekkel meghirdetett ajánlat csábító lehet a számukra, hiszen a jó állapotban lévő alkatrészek nagyon kelendőek a piacon.

Ezek a bűnözők elsőre szimpatikusnak tűnhetnek az eladók számára. Első beszélgetést követően természetesen ragaszkodnak az autó kipróbálásához, amit a tulajdonos örömmel teljesít, mivel megbízhatónak bélyegzi őket. A próbakör után úgy tűnik, minden rendben van, és az érdeklődő tolvajok megígérik, hogy hamarosan jelentkeznek. Valójában azonban a próbakör alatt megtörtént a kulcs lemásolása. Az is gyakori eset, ha a tulajdonosnak nem a saját, hanem egy ugyanolyan márkájú, de másik típusú kulcsot juttatnak vissza.

Kulcslopás

A kulcslopás bármilyen körülmények között megtörténhet, sok esetben a bűnözőnek még csak nem is kell megterveznie. Több sofőr is hajlandó feltűnő helyen hagyni az autókulcsot. Ebédidőben kipakolja az étterem asztalára, majd amikor kimegy a mosdóba, ott felejti. Az ilyen alkalmak mellett gyakoriak a zsebelések is, hiszen a legtöbb férfi a kabát zsebében tárolja ideiglenesen a kulcsokat.

Olyan elsőre eltúlzottnak tűnő esetek is előfordulhatnak, amely során a bűnözők kifigyelnek egy lakást, majd betörnek oda. A legtöbb ember a bejárati ajtóhoz közel, az előszobában tárolja a kulcsait. Ebből kifolyólag nem kell messzire menni, a küszöbtől akár egy karnyújtásnyira megtalálhatják a keresett holmit.

Tanácsok

Fontos leszögezni, hogy a tolvajok ellen csak egyéni módszerekkel lehet védekezni, nincsenek minden helyzetre vonatkozó általános előírások. Éppen ezért nagyon fontos, hogy sofőr vagy az autó tulajdonosa a lehető legkisebbre csökkentse az ilyen bűntények lehetőségét. A szakértők azt tanácsolják, hogy a sorozatgyártott elemek helyett inkább autóra szabott védőeszközt érdemes választani. A többszörösen legyártott termékeket ugyanis a tolvajok kikisérletezik és megtanulják, hogy hol van a rendszer gyenge pontja.

A személyre szabott védelem mellé érdemes fokozottan figyelni az autóra és a hozzátartozó kulcsra. Egyiket sem szabad felügyelet nélkül hagyni, hiszen egy járó, nyitott jármű nagyon könnyű prédának számít. Ugyanez vonatkozik az autómosókra és a szervizre is.

További híreink

A második éves RePohár esete a kevesebb szeméttel az idei Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. szept 05. 08:10

A 11. Kolorfesztiválnak — sok más tényező mellett — idén is büszke vívmánya lett az elenyésző mennyiségű szemét. A tavaly indított RePohár rendszer már a második évébe lépett. A mutatós kolorcitys és Kazincbarcika 70-es RePoharakat sokan visszaváltották, de már gyűjtők is szép számmal akadtak, akik hazavitték a kollekcióba az idei új példányokat. A szelektív gyűjtők szintén jól szuperáltak, és zömében újrahasznosítható szeméttel teltek meg. Mindez a fesztiválozók és szakemberek odafigyelésének is köszönhető.

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk