https://kolorline.hu/Beszéljünk az autólopásról - melyek a legrizikósabb helyzetek?

Beszéljünk az autólopásról - melyek a legrizikósabb helyzetek?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A rendőrségi statisztikai adatok alapján szinte minden évben növekszik az autólopások száma. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre többen válnak tulajdonossá, de egyben annak is, hogy ezek a tulajdonosok sokszor nem gondoskodnak megfelelően a biztonságról. Vannak olyan tényezők és körülmények, amelyek elkerülésével a lopás esélye csökkenthető. Ebben a cikkben ezekről lesz szó.

 

Felelőtlen és veszélyes körülmények

Az autótulajdonosok számos olyan helyzetet előidéznek akarva vagy akaratlanul, amelyekkel nagyban megnövelik az autólopás esélyét. A drága és összetett riasztó abban az esetben nem fogja megvédeni a járművet, ha maga a tulajdonos felelőtlenül jár el. A mindennapokban és néhány helyzetben nagyobb figyelemmel kell eljárni. Ezzel és a lopásnál alkalmazott trükkök ismeretével garantáltan kisebb esély lesz egy lopásra.

Az alábbi felsorolt helyzetekben minden esetben érdemes résen lenni. Még akkor is, ha már évek óta ugyanaz a szolgáltató végzi a munkát. Soha nem lehet tudni, mikor vesznek fel új, ismeretlen munkaerőt.

Autószervizelés és autómosó

A javítással és tisztítással foglalkozó vállalkozásokkal óvatosan kell bánni. A rosszul megválasztott szervíz nem csak a munkálatokkal kapcsolatban okozhat problémát. Az autó leadása előtt érdemes informálódni a műhelyről, ne válasszunk olyat, aminek kétes hírneve van. Könnyen előfordulhat, hogy egy ott dolgozó munkás titokban lemásolja az autóhoz tartozó kulcsokat, amikkel aztán később könnyen hozzáfér a járműhöz.

Az ilyen ellopott kocsikat aztán képesek néhány óra alatt szétszedni, és az alkatrészeket eladni az erre alkalmas piacon. A kulcsmásolás a profiknak nagyjából egy percet vesz igénybe. Ezt követően kiszedik a gyárkulcsból a csipet és felragasztják azt a gyújtáskapcsoló alá. Ennek következtében mind a tulajdonos, mind pedig a tolvaj kulcsával elindul az autó.

A ház elől

Akadnak olyan esetek, amikor a sofőr bent hagyta a kulcsot az autóban, míg ő éppen a garázsban tevékenykedett vagy a bevásárlást vitte be a lakásba. Egy tolvaj bármikor kifigyelheti a rendszeresen így viselkedő tulajdonost, és a következő alkalommal élni fog a lehetőséggel.

Ezen kívül lehetőség van úgy ellopni a ház elől vagy az utcáról egy autót, hogy az nem igényel autókulcsot. Erre a zárásblokkolást alkalmazzák, ami távirányítás alapon működik. A rádiófrekvenciás jeladónak köszönhetően blokkolódik a zár, aminek következtében az autó tárva nyitva marad. A furfangos tolvajok ezt követően vontatót rendelnek maguknak. Kitalálnak egy hihető történetet, így vagy egy másik lakcímre vitetik a kocsit. Hasonlóan ki tudják használni a https://villamautonyitas.hu/autoajto-nyitas/ is.

Eladás közben

A rendőrségi statisztikai adatok szerint az eladás veszélyes terep lehet a tapasztalatlanok számára. A tolvajok szívesen böngésznek ezzel kapcsolatos hirdetéseket az interneten, hiszen a szűrők segítségével könnyen megtalálhatják a célpontjukat. Egy előnyös paraméterekkel meghirdetett ajánlat csábító lehet a számukra, hiszen a jó állapotban lévő alkatrészek nagyon kelendőek a piacon.

Ezek a bűnözők elsőre szimpatikusnak tűnhetnek az eladók számára. Első beszélgetést követően természetesen ragaszkodnak az autó kipróbálásához, amit a tulajdonos örömmel teljesít, mivel megbízhatónak bélyegzi őket. A próbakör után úgy tűnik, minden rendben van, és az érdeklődő tolvajok megígérik, hogy hamarosan jelentkeznek. Valójában azonban a próbakör alatt megtörtént a kulcs lemásolása. Az is gyakori eset, ha a tulajdonosnak nem a saját, hanem egy ugyanolyan márkájú, de másik típusú kulcsot juttatnak vissza.

Kulcslopás

A kulcslopás bármilyen körülmények között megtörténhet, sok esetben a bűnözőnek még csak nem is kell megterveznie. Több sofőr is hajlandó feltűnő helyen hagyni az autókulcsot. Ebédidőben kipakolja az étterem asztalára, majd amikor kimegy a mosdóba, ott felejti. Az ilyen alkalmak mellett gyakoriak a zsebelések is, hiszen a legtöbb férfi a kabát zsebében tárolja ideiglenesen a kulcsokat.

Olyan elsőre eltúlzottnak tűnő esetek is előfordulhatnak, amely során a bűnözők kifigyelnek egy lakást, majd betörnek oda. A legtöbb ember a bejárati ajtóhoz közel, az előszobában tárolja a kulcsait. Ebből kifolyólag nem kell messzire menni, a küszöbtől akár egy karnyújtásnyira megtalálhatják a keresett holmit.

Tanácsok

Fontos leszögezni, hogy a tolvajok ellen csak egyéni módszerekkel lehet védekezni, nincsenek minden helyzetre vonatkozó általános előírások. Éppen ezért nagyon fontos, hogy sofőr vagy az autó tulajdonosa a lehető legkisebbre csökkentse az ilyen bűntények lehetőségét. A szakértők azt tanácsolják, hogy a sorozatgyártott elemek helyett inkább autóra szabott védőeszközt érdemes választani. A többszörösen legyártott termékeket ugyanis a tolvajok kikisérletezik és megtanulják, hogy hol van a rendszer gyenge pontja.

A személyre szabott védelem mellé érdemes fokozottan figyelni az autóra és a hozzátartozó kulcsra. Egyiket sem szabad felügyelet nélkül hagyni, hiszen egy járó, nyitott jármű nagyon könnyű prédának számít. Ugyanez vonatkozik az autómosókra és a szervizre is.

További híreink

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

Mező Misi fellépése koronázta meg a költészet napját Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 14. 20:24

A Magna Cum Laude frontembereként ismert énekes rendhagyó műsorral bűvölte el a közönséget a Mezey István Művészeti Központban. Mező Misi Mesélő című előadásán nemcsak a zenéé volt a főszerep — személyes, egyúttal inspiráló történetei is elhangzottak.

Jubileumi, 10. születésnapját ünnepelte a Kincsem Napközi

Dátum: 2024. ápr 13. 21:02

A jelenleg 32 férőhellyel üzemelő intézmény 2014-ben vált a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ tagjává. Az intézmény jelentős és megkerülhetetlen szerepet tölt be a város életében: az ide járó fogyatékkal élő fiatalok társadalmi integrációját és esélyegyenlőségét is segíti.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk