https://kolorline.hu/Biztonságban a szünidő alatt - Rendőrségi tanácsok

Biztonságban a szünidő alatt - Rendőrségi tanácsok

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Cikkünkben azt foglaljuk össze, hogyan ügyeljünk magunkra és környezetünkre, hogy ne váljunk a nyári hónapok áldozatává.

A tanév befejezésével a gyerekek nyakába rengeteg szabadidő szakad, amit fontos, hogy hasznosan és biztonságban töltsenek el. Gondolják végig a lehetőségeket, és tervezzék meg gondosan a nyári programjaikat, hogy a szabadságuk valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak, és ne a kárrendezésnek, vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen. A nyári hónapokban sajnos fokozottan megnő az áldozattá válás lehetősége. Ügyeljenek környezetükre, biztonságukra, a testi épségükre, hogy ne váljanak a nyári hónapok áldozatává.

Mire figyeljenek oda kiemelten a nyári hónapokban?

Mindenekelőtt gyermekeikre. A tanév befejeztével az iskolai fegyelem, illetve a folyamatos felkészülés, valamint a rendszeres beszámoltatás miatt kialakult feszültség alól hirtelen felszabadult fiatalok gyorsan kiengednek, legtöbbször könnyelműen élik meg a nyári szünidő adta szabadságot. A fiatalok sok esetben feltűnő, jól látható helyen hordják az értékeiket, ékszereiket. Megmutatják egymásnak frissen beszerzett elektronikai eszközeiket. Teszik ezt tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt plázákban, közösségi helyeken, nem gondolnak arra, hogy magatartásukkal milyen komoly veszélynek vannak kitéve.

Gyakran megtörténik a szabadidős programok szervezése, valamint a szállásfoglalás során, hogy felelőtlenül használják bankkártyájukat internetes foglalás, vagy vásárlás alkalmával könnyedén megadják kártyaszámukat, kódukat, nevüket, elérhetőségüket, vagyoni állapotukra utalnak internetes fórumokon, vagy elektronikus levelezés alkalmával. Ezáltal fokozottan megnő az áldozattá válás esélye.

Jó tanácsaink: 

Ne hívják fel magukra a figyelmet, strandokon, közösségi helyeken, zsúfolt bevásárlóközpontokban a feltűnő viselkedésükkel, értékes tárgyakkal, ékszerekkel. Sportolás közben, a strandon ne hagyják őrizetlenül értékeiket. Ha lehetőség van rá, akkor használjanak csomag-, illetve értékmegőrzőt és annak kulcsát lehetőleg mindig tartsák magunknál!

Az autóval érkezők mindig ellenőrizzék, hogy az autót bezárták és semmilyen nagyobb értéket nem hagytak látható helyen! A csomagokat, pénztárcát mindig zárható táskába tegyék, ha megoldható felváltva vigyázzanak rá!

Szünidős programokra is csak a szükséges készpénzt vigyék magukkal, a bankkártyát és a PIN kódot ne tartsák egy helyen. Amennyiben bankkártyájukat elveszítették, vagy gyanú van arra, hogy annak adatai nyilvánosságra kerültek, azonnal tiltassák le!

Szórakozóhelyeken, fesztiválokon lehetőleg palackozott, előttünk felbontott italokat fogyasszanak! Ne tegyék le poharukat, ne hagyják őrizetlenül, amíg meg nem itták annak tartalmát.

A nyári szezonban sok a fesztivál, szabadtéri rendezvény, ami nagyobb tömeget vonz. Javasoljuk, hogy táskáját lehetőség szerint tartsa maga előtt, értékeit ne tartsa a farzsebében, ne adjon lehetőséget a zsebtolvajoknak.  

Ne fogadjon el bontott italt idegenektől.

Autójában, az utastérben ne hagyjon értéket, még üres táskát sem. A csomagtartó sem nyújt 100% biztonságot.

Még rövid időre se hagyjon gyermeket vagy háziállatot a parkoló járműben, mert a gépjármű belsejében nagyon rövid idő alatt kialakuló magas hőmérséklet akár halálhoz vezethet.

A parton vagy a medence szélén törölköző alá rejtett pénz, telefon, slusszkulcs nincs biztonságban. Előfordulhat, hogy ez az első hely, ahol a tolvaj értékek után kutat. Értékeinek védelme érdekében vegye igénybe a strand értékmegőrzőjét.

Fesztiválra, kulturális rendezvényre jegyet online csak megbízható forrásból vásároljon.

Amennyiben egyedül kell otthon hagyniuk gyermeküket, nagyon fontos, hogy tisztázzák vele a  biztonságát érintő alapvető szabályokat:

- Idegeneket ne engedjen be a lakásba!

- Ha egy elektromos készülék elromlott, ne nyúljon hozzá, várja meg a szülőket amíg hazaérnek!

- Ha tűz ütne ki a lakásban, fontos, hogy ismerje a tűzoltók számát, amit azonnal hívni kell és hagyja el a lakást! Ne próbálja meg egyedül eloltani a tüzet, mert könnyen füstmérgezést kaphat, vagy megsérülhet!

- Az interneten való szörfölés jó kikapcsolódásnak tűnhet, de itt is fontos az óvatosság:

Idegeneknek soha ne árulja el, hogy egyedül van otthon!

Senkinek ne adja meg a lakcímét, személyes adatait!

Ha nyaralni megy a család, az időpontot a közösségi oldalakon soha ne írja ki, mert ez nyílt meghívó a betörők számára!

Ha chat-en idegenek hívják el találkozóra, mondjon minden esetben NEM-et!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, illetve 112 telefonszámon!

Fürdőzés szabad vízben

Az alábbi szabályok betartása életet menthet:

Ismeretlen helyen vízbe ugrani veszélyes, mert a vízfelszín alatt nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó sérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak.

Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg.  

Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes.

A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb.

Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt. Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.

Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!

A fürdőzés teli gyomorral nem javasolt.  

Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.

Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható.

A gyermekek védelmében:

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben.

Gyermeket még a vízparton se hagyjanak felügyelet nélkül.

Úszni nem tudó gyermekek esetében indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata.

Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit.

 

forrás: police.hu

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk