https://kolorline.hu/A nyári napfény ártalmai és előnyei

A nyári napfény ártalmai és előnyei

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Beköszöntött a nyári időszak és vele együtt javában tombol a hőség, de mire is érdemes odafigyelni ha kimerészkedünk a napra ebben a tűző napfényben?

Az UV sugárzás bizonyos mértékben hasznos az emberi szervezetre, hiszen alapvető szerepe van a D-vitamin termelésében. A túlzott napozás azonban károsíthatja a bőrt, szembetegséget okozhat és csökkentheti az immunrendszer működését, így érdemes odafigyelni a mértékletességre, de hogyan is?

A szolárium nagy előnyeit mindenki ismeri, télen is a rendelkezésünkre áll, így bármikor barnulhatunk. Nem kell órákon át a napsütésben feküdnünk, hiszen pár perc alatt elérhetjük a várva várt hatást. Sajnos azonban káros hatásai is lehetnek: például szárítja a bőrt és hozzájárul a bőr öregedéséhez, illetve az UV-A sugárzás miatt a bőrrák kialakulásában is nagy szerepet játszhat.

A napozás hozzátartozik a strandoláshoz, a nyaraláshoz, nem csak a bőrünk lesz szép barna, de a lelki állapotunk is jobb lesz ettől. Sok felület, mint pl. a hó, homok és víz visszaveri a napsugarakat, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy a szabadban töltött idő alatt bőrünk ne égjen meg. A gyermekek szeretnek a jó levegőn, vízparton játszani, de általában nincsenek tudatában az UV sugárzás káros hatásainak. A bőrük érzékenyebb, a világos bőrűeknek még fokozottabb védelemre van szükségük. Erre a szülőknek, táborokban a felügyelő tanároknak fontos figyelni az egészségtudatosság jegyében.Mindennapjaink fontos része a bőrünk ápolása, hidratálása, ami elengedhetetlen napozás előtt és után is. A nap elleni védelem nem csak a vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben alkalmazni kell, legyen szó kerti munkáról vagy kirándulásról.

Továbbá ha szeretnénk kimerészkedni a napra akkor érdemes a napozáshoz a déli napsütés helyett a kora délelőtti időszakot és a késő délutáni órákat választani. Mindig viseljünk megfelelő ruházatot, ami világos színű, laza és szellős. Hordjunk széles karimájú szellős kalapot, vagy sapkát a szemek, az arc és a tarkó védelmére. Használjunk 15+, vagy ennél magasabb fényvédő faktorú napvédő krémet a ruha által nem fedett bőrfelületeken.

Különös odafigyelést igényelnek azok akiknek sok anyajegye van, nekik nem tanácsos sem napozni, sem szoláriumozni. Ezen túl a betegség, illetve gyógyszerfogyasztás ideje alatt a szakorvos véleményét érdemes kikérni, hogy szabad-e napon tartózkodni.

A legfontosabb alapelvek a fokozatosság és mértékletesség. Figyeljünk oda a smink, parfüm és ékszer nélküli napozásra, védőszemüveg, napszemüveg használatára, illetve a megfelelő folyadékbevitelre.

Vigyázzunk magunkra ebben a szép időben és élvezzük okosan a nyarat.

További híreink

A második éves RePohár esete a kevesebb szeméttel az idei Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. szept 05. 08:10

A 11. Kolorfesztiválnak — sok más tényező mellett — idén is büszke vívmánya lett az elenyésző mennyiségű szemét. A tavaly indított RePohár rendszer már a második évébe lépett. A mutatós kolorcitys és Kazincbarcika 70-es RePoharakat sokan visszaváltották, de már gyűjtők is szép számmal akadtak, akik hazavitték a kollekcióba az idei új példányokat. A szelektív gyűjtők szintén jól szuperáltak, és zömében újrahasznosítható szeméttel teltek meg. Mindez a fesztiválozók és szakemberek odafigyelésének is köszönhető.

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk