https://kolorline.hu/A nyári napfény ártalmai és előnyei

A nyári napfény ártalmai és előnyei

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Beköszöntött a nyári időszak és vele együtt javában tombol a hőség, de mire is érdemes odafigyelni ha kimerészkedünk a napra ebben a tűző napfényben?

Az UV sugárzás bizonyos mértékben hasznos az emberi szervezetre, hiszen alapvető szerepe van a D-vitamin termelésében. A túlzott napozás azonban károsíthatja a bőrt, szembetegséget okozhat és csökkentheti az immunrendszer működését, így érdemes odafigyelni a mértékletességre, de hogyan is?

A szolárium nagy előnyeit mindenki ismeri, télen is a rendelkezésünkre áll, így bármikor barnulhatunk. Nem kell órákon át a napsütésben feküdnünk, hiszen pár perc alatt elérhetjük a várva várt hatást. Sajnos azonban káros hatásai is lehetnek: például szárítja a bőrt és hozzájárul a bőr öregedéséhez, illetve az UV-A sugárzás miatt a bőrrák kialakulásában is nagy szerepet játszhat.

A napozás hozzátartozik a strandoláshoz, a nyaraláshoz, nem csak a bőrünk lesz szép barna, de a lelki állapotunk is jobb lesz ettől. Sok felület, mint pl. a hó, homok és víz visszaveri a napsugarakat, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy a szabadban töltött idő alatt bőrünk ne égjen meg. A gyermekek szeretnek a jó levegőn, vízparton játszani, de általában nincsenek tudatában az UV sugárzás káros hatásainak. A bőrük érzékenyebb, a világos bőrűeknek még fokozottabb védelemre van szükségük. Erre a szülőknek, táborokban a felügyelő tanároknak fontos figyelni az egészségtudatosság jegyében.Mindennapjaink fontos része a bőrünk ápolása, hidratálása, ami elengedhetetlen napozás előtt és után is. A nap elleni védelem nem csak a vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben alkalmazni kell, legyen szó kerti munkáról vagy kirándulásról.

Továbbá ha szeretnénk kimerészkedni a napra akkor érdemes a napozáshoz a déli napsütés helyett a kora délelőtti időszakot és a késő délutáni órákat választani. Mindig viseljünk megfelelő ruházatot, ami világos színű, laza és szellős. Hordjunk széles karimájú szellős kalapot, vagy sapkát a szemek, az arc és a tarkó védelmére. Használjunk 15+, vagy ennél magasabb fényvédő faktorú napvédő krémet a ruha által nem fedett bőrfelületeken.

Különös odafigyelést igényelnek azok akiknek sok anyajegye van, nekik nem tanácsos sem napozni, sem szoláriumozni. Ezen túl a betegség, illetve gyógyszerfogyasztás ideje alatt a szakorvos véleményét érdemes kikérni, hogy szabad-e napon tartózkodni.

A legfontosabb alapelvek a fokozatosság és mértékletesség. Figyeljünk oda a smink, parfüm és ékszer nélküli napozásra, védőszemüveg, napszemüveg használatára, illetve a megfelelő folyadékbevitelre.

Vigyázzunk magunkra ebben a szép időben és élvezzük okosan a nyarat.

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk