https://kolorline.hu/A nyári napfény ártalmai és előnyei

A nyári napfény ártalmai és előnyei

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Beköszöntött a nyári időszak és vele együtt javában tombol a hőség, de mire is érdemes odafigyelni ha kimerészkedünk a napra ebben a tűző napfényben?

Az UV sugárzás bizonyos mértékben hasznos az emberi szervezetre, hiszen alapvető szerepe van a D-vitamin termelésében. A túlzott napozás azonban károsíthatja a bőrt, szembetegséget okozhat és csökkentheti az immunrendszer működését, így érdemes odafigyelni a mértékletességre, de hogyan is?

A szolárium nagy előnyeit mindenki ismeri, télen is a rendelkezésünkre áll, így bármikor barnulhatunk. Nem kell órákon át a napsütésben feküdnünk, hiszen pár perc alatt elérhetjük a várva várt hatást. Sajnos azonban káros hatásai is lehetnek: például szárítja a bőrt és hozzájárul a bőr öregedéséhez, illetve az UV-A sugárzás miatt a bőrrák kialakulásában is nagy szerepet játszhat.

A napozás hozzátartozik a strandoláshoz, a nyaraláshoz, nem csak a bőrünk lesz szép barna, de a lelki állapotunk is jobb lesz ettől. Sok felület, mint pl. a hó, homok és víz visszaveri a napsugarakat, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy a szabadban töltött idő alatt bőrünk ne égjen meg. A gyermekek szeretnek a jó levegőn, vízparton játszani, de általában nincsenek tudatában az UV sugárzás káros hatásainak. A bőrük érzékenyebb, a világos bőrűeknek még fokozottabb védelemre van szükségük. Erre a szülőknek, táborokban a felügyelő tanároknak fontos figyelni az egészségtudatosság jegyében.Mindennapjaink fontos része a bőrünk ápolása, hidratálása, ami elengedhetetlen napozás előtt és után is. A nap elleni védelem nem csak a vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben alkalmazni kell, legyen szó kerti munkáról vagy kirándulásról.

Továbbá ha szeretnénk kimerészkedni a napra akkor érdemes a napozáshoz a déli napsütés helyett a kora délelőtti időszakot és a késő délutáni órákat választani. Mindig viseljünk megfelelő ruházatot, ami világos színű, laza és szellős. Hordjunk széles karimájú szellős kalapot, vagy sapkát a szemek, az arc és a tarkó védelmére. Használjunk 15+, vagy ennél magasabb fényvédő faktorú napvédő krémet a ruha által nem fedett bőrfelületeken.

Különös odafigyelést igényelnek azok akiknek sok anyajegye van, nekik nem tanácsos sem napozni, sem szoláriumozni. Ezen túl a betegség, illetve gyógyszerfogyasztás ideje alatt a szakorvos véleményét érdemes kikérni, hogy szabad-e napon tartózkodni.

A legfontosabb alapelvek a fokozatosság és mértékletesség. Figyeljünk oda a smink, parfüm és ékszer nélküli napozásra, védőszemüveg, napszemüveg használatára, illetve a megfelelő folyadékbevitelre.

Vigyázzunk magunkra ebben a szép időben és élvezzük okosan a nyarat.

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk