https://kolorline.hu/A nyári napfény ártalmai és előnyei

A nyári napfény ártalmai és előnyei

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Beköszöntött a nyári időszak és vele együtt javában tombol a hőség, de mire is érdemes odafigyelni ha kimerészkedünk a napra ebben a tűző napfényben?

Az UV sugárzás bizonyos mértékben hasznos az emberi szervezetre, hiszen alapvető szerepe van a D-vitamin termelésében. A túlzott napozás azonban károsíthatja a bőrt, szembetegséget okozhat és csökkentheti az immunrendszer működését, így érdemes odafigyelni a mértékletességre, de hogyan is?

A szolárium nagy előnyeit mindenki ismeri, télen is a rendelkezésünkre áll, így bármikor barnulhatunk. Nem kell órákon át a napsütésben feküdnünk, hiszen pár perc alatt elérhetjük a várva várt hatást. Sajnos azonban káros hatásai is lehetnek: például szárítja a bőrt és hozzájárul a bőr öregedéséhez, illetve az UV-A sugárzás miatt a bőrrák kialakulásában is nagy szerepet játszhat.

A napozás hozzátartozik a strandoláshoz, a nyaraláshoz, nem csak a bőrünk lesz szép barna, de a lelki állapotunk is jobb lesz ettől. Sok felület, mint pl. a hó, homok és víz visszaveri a napsugarakat, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy a szabadban töltött idő alatt bőrünk ne égjen meg. A gyermekek szeretnek a jó levegőn, vízparton játszani, de általában nincsenek tudatában az UV sugárzás káros hatásainak. A bőrük érzékenyebb, a világos bőrűeknek még fokozottabb védelemre van szükségük. Erre a szülőknek, táborokban a felügyelő tanároknak fontos figyelni az egészségtudatosság jegyében.Mindennapjaink fontos része a bőrünk ápolása, hidratálása, ami elengedhetetlen napozás előtt és után is. A nap elleni védelem nem csak a vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben alkalmazni kell, legyen szó kerti munkáról vagy kirándulásról.

Továbbá ha szeretnénk kimerészkedni a napra akkor érdemes a napozáshoz a déli napsütés helyett a kora délelőtti időszakot és a késő délutáni órákat választani. Mindig viseljünk megfelelő ruházatot, ami világos színű, laza és szellős. Hordjunk széles karimájú szellős kalapot, vagy sapkát a szemek, az arc és a tarkó védelmére. Használjunk 15+, vagy ennél magasabb fényvédő faktorú napvédő krémet a ruha által nem fedett bőrfelületeken.

Különös odafigyelést igényelnek azok akiknek sok anyajegye van, nekik nem tanácsos sem napozni, sem szoláriumozni. Ezen túl a betegség, illetve gyógyszerfogyasztás ideje alatt a szakorvos véleményét érdemes kikérni, hogy szabad-e napon tartózkodni.

A legfontosabb alapelvek a fokozatosság és mértékletesség. Figyeljünk oda a smink, parfüm és ékszer nélküli napozásra, védőszemüveg, napszemüveg használatára, illetve a megfelelő folyadékbevitelre.

Vigyázzunk magunkra ebben a szép időben és élvezzük okosan a nyarat.

További híreink

Finisben a játszótéri fejlesztések Kazincbarcikán

Dátum: 2020. jún 06. 11:00

Hamarosan átadásra kerül a völgyparki Nautilus, és a kertvárosi Flóra elnevezésű hatalmas óriáscsúszda. A Fő téri kalandvárat és az Eötvös téri hajót már birtokba is vették a gyerekek.

Mini ballagásokat tartanak a Szaléziban

Dátum: 2020. jún 06. 10:00

Rendhagyó módon pótolják be az elmaradt ballagást a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Az iskolában vannak olyan tantárgyak, amikből szóbelizni kell a diákoknak, így az adott napokon a bizonyítványok átvétele után a végzős osztályok külön-külön napokra bontva mini ballagást tartanak a Szaléziben.

Boér Gábor az új edző a KBSC csapatánál

Dátum: 2020. jún 06. 08:49

Hétfőtől új vezetőedzővel kezdi meg a a következő szezonra való felkészülést a Kazincbarcika. A csapat irányítását Boér Gábor, UEFA Pro Licences edző veszi át Dzurják Józseftől.

Online búcsúznak az ovisoktól

Dátum: 2020. jún 05. 10:44

Az iskolába készülő óvodásoktól online videóüzenetben, versekkel, dalokkal búcsúztak el a napokban az óvodapedagógusok a Kazincbarcikai Összevont Óvodákban és tagintézményeiben. A kialakult helyzet miatt nem tartották meg a hagyományos búcsúzásokat, így augusztus végén egy családi nappal szeretnék ezt pótolni.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk