https://kolorline.hu/A szabadvizek veszélyei

A szabadvizek veszélyei

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A kánikulai melegben kellemes felüdülést jelent a vízparton való időtöltés. A hűs habokban való lubickolás azonban számos veszélyt is rejt magában, amit a gondtalan pihenés, illetve nyaralás eltöltéséhez mindenképp szem előtt kell tartani. Hazánk szabad vizekben rendkívül gazdag, mely számtalan lehetőséget kínál fürdőzésre, sportolásra egyaránt. Azonban a vakációzóknak számolniuk kell a veszélyt rejtő helyzetekkel, főként a vizek és az időjárás szeszélyeivel.

Sajnos, a nyílt vizek évről évre szednek áldozatokat, ezért összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amit nem árt megszívelni.
Úszni nem tudók, gyengén úszók csak sekély vízben fürdőzzenek.
Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.
Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízjárművekről, fürdőeszközökről való hirtelen vízbeugrást.
A szabadvizeken is vannak kijelölt fürdőhelyek.  Biztonságuk érdekében ne hagyják el ezt a területet.
Elsodródott játékok, matracok után ne ússzanak mélyvízre.
Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, amíg kisvízre érnek vagy ameddig megérkezik a segítség.
Fürdés, illetve fürdőeszköz használata előtt ne fogyasszanak nagy mennyiségű alkoholt.
Vihar közeledtére azonnal menjenek ki a partra és keressenek biztonságos menedéket.
Úszni nem tudók a mély vízben ne használjanak felfújható fürdőeszközöket – gumimatracot, gumicsónakot – s ne aludjanak el azokon.vízA legfontosabb ismérveken kívül akadnak szabályok, melyek betartása fontos lehet. Többek között kerüljék a teli gyomorral való fürdést. Legyenek óvatosak az éjszakai fürdőzéssel. A megvilágított vízfelületen és legfeljebb a mélyvíz határáig ússzanak. Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek. Tilos fürödni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, valamint az egészségre ártalmas vizekben.
A nyár örömeinek kihasználása csakis úgy lehet teljes, ha a jól megérdemelt szabadságunk alatt is józanul és megfontoltan cselekszünk.         

Forrás: police .hu

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk