https://kolorline.hu/Ép test ép lélek - ősszel is

Ép test ép lélek - ősszel is

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A gyönyörű, hosszúra nyúlt nyárias idő után kissé zokon vesszük, hogy megérkezett az igazi ősz.

A reggeli ködöt, az esőt, a csípősebb időjárást nehezebben toleráljuk. Néhány dologra muszáj odafigyelnünk, hogy szervezetünk le tudja küzdeni a megfázás, a nátha, köhögés okozta kellemetlenségeket. Ajánlott napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, víz, vagy valamilyen finom tea formájában. Fel kell tölteni a szervezet C vitaminnal, erre a citrom alkalmas, csak ne forró teába csavarjuk. Öltözködjünk rétegesesen, így alkalmazkodhatunk a reggel és este hideg, napközben esetleg még kellemes időjáráshoz. Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt. Sajnos, az influenzajárvány minden évben felüti a fejét. Legjellemzőbb tünetei: a láz, a fejfájás, a köhögés, a torokgyulladás, az izületi, illetve az izomfájdalom, az általános levertség és a fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek. A háziorvosoknál már megtalálhatók a védőoltások. A háziorvosi rendelőben térítésmentes oltóanyag biztosított azok számára, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, - vagyis krónikus betegek - és azoknak, akik ezen csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik.

Ám komfortérzetünk csak akkor lehet teljes, ha lelkünket is megfelelően karban tartjuk. Éppen ezért az ősznek nem kell csupán a lemondásról szólnia, élhetünk teljes életet ebben az évszakban is. Nyugodtan vegyük elő az elnapolt bakancslistánkat: tegyünk kiadós túrákat a természetben. A sok séta, a kirándulás alkalmával javul a szervezet oxigén ellátása, és ez nemcsak a tüdőre, hanem minden egyes szervre, sejtre vonatkozik. Erősíti az immunrendszert, ezzel együtt pedig javul a szellemi teljesítő képesség és a koncentráció, a memória, ráadásul csökkenti a stressz szintet is. A wellness szállodák kínálatai ugyancsak kellemes kikapcsolódást ígérnek és a hétköznapokból kilépve feltölthetnek energiával. S senki se szégyellje, ha egy borongós, hűvös estén bekuckózós hangulata támad. Egy jó könyv és egy ízletes forrócsokoládé szintén gyógyír testnek és léleknek. A meleg takaró ölelésében kortyolnivalónak ajánljuk:


Fotó: lazzarin.hu

Egyszerű forró csokoládé

Hozzávalók: 8 dl tej, 2 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál (barna)cukor, 20 dkg 60−70% kakaótartalmú étcsokoládé, csipet só, őrölt fahéj, tejszínhab, csokireszelék

Elkészítés: A tejszínt, a vaníliás cukrot és egy csipet sót keverjünk össze egy nagy lábasban, és kis lángon melegítsük. Egy másik edényben az apróra tört csokit egy bögre tejjel addig melegítsük és kavarjuk, amíg krémes állagú lesz. A csokis krémet keverjük a tejszíneshez, és együtt melegítsük tovább. A végén tegyük bele a fahéjat, s az italt turmixgépben habosítsuk. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal - vagy csokireszelékkel – tálaljuk.

Kifejezetten felnőttek számára: Ír forró csokoládé

Hozzávalók: 6 dl tej, 2 dl tejszín, 16 dkg tejcsokoládé, 4 kávéskanál kakaópor, 8 cl whisky, csokoládéreszelék

Elkészítés: A tejet melegítsük meg, adjuk hozzá a csokoládét és a kakaóport, majd lassú tűzön melegítsük tovább, amíg teljesen sima lesz. A tűzről levéve keverjük hozzá a whiskyt és a tejszín felét. A csokoládét öntsük tűzálló, kisebb poharakba, tetejét pedig a tejszín másik felének felvert habjával és csokoládéreszelékkel díszítsük.

(Receptek: mindmegette.hu)

Indexfotó: life.hu

 

 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk