Ép test ép lélek - ősszel is
A gyönyörű, hosszúra nyúlt nyárias idő után kissé zokon vesszük, hogy megérkezett az igazi ősz.
A reggeli ködöt, az esőt, a csípősebb időjárást nehezebben toleráljuk. Néhány dologra muszáj odafigyelnünk, hogy szervezetünk le tudja küzdeni a megfázás, a nátha, köhögés okozta kellemetlenségeket. Ajánlott napi 2-
Ám komfortérzetünk csak akkor lehet teljes, ha lelkünket is megfelelően karban tartjuk. Éppen ezért az ősznek nem kell csupán a lemondásról szólnia, élhetünk teljes életet ebben az évszakban is. Nyugodtan vegyük elő az elnapolt bakancslistánkat: tegyünk kiadós túrákat a természetben. A sok séta, a kirándulás alkalmával javul a szervezet oxigén ellátása, és ez nemcsak a tüdőre, hanem minden egyes szervre, sejtre vonatkozik. Erősíti az immunrendszert, ezzel együtt pedig javul a szellemi teljesítő képesség és a koncentráció, a memória, ráadásul csökkenti a stressz szintet is. A wellness szállodák kínálatai ugyancsak kellemes kikapcsolódást ígérnek és a hétköznapokból kilépve feltölthetnek energiával. S senki se szégyellje, ha egy borongós, hűvös estén bekuckózós hangulata támad. Egy jó könyv és egy ízletes forrócsokoládé szintén gyógyír testnek és léleknek. A meleg takaró ölelésében kortyolnivalónak ajánljuk:
Fotó: lazzarin.hu
Egyszerű forró csokoládé
Hozzávalók: 8 dl tej, 2 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál (barna)cukor, 20 dkg 60−70% kakaótartalmú étcsokoládé, csipet só, őrölt fahéj, tejszínhab, csokireszelék
Elkészítés: A tejszínt, a vaníliás cukrot és egy csipet sót keverjünk össze egy nagy lábasban, és kis lángon melegítsük. Egy másik edényben az apróra tört csokit egy bögre tejjel addig melegítsük és kavarjuk, amíg krémes állagú lesz. A csokis krémet keverjük a tejszíneshez, és együtt melegítsük tovább. A végén tegyük bele a fahéjat, s az italt turmixgépben habosítsuk. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal - vagy csokireszelékkel – tálaljuk.
Kifejezetten felnőttek számára: Ír forró csokoládé
Hozzávalók: 6 dl tej, 2 dl tejszín, 16 dkg tejcsokoládé, 4 kávéskanál kakaópor, 8 cl whisky, csokoládéreszelék
Elkészítés: A tejet melegítsük meg, adjuk hozzá a csokoládét és a kakaóport, majd lassú tűzön melegítsük tovább, amíg teljesen sima lesz. A tűzről levéve keverjük hozzá a whiskyt és a tejszín felét. A csokoládét öntsük tűzálló, kisebb poharakba, tetejét pedig a tejszín másik felének felvert habjával és csokoládéreszelékkel díszítsük.
(Receptek: mindmegette.hu)
Indexfotó: life.hu