https://kolorline.hu/Legyünk ma csak úgy

Legyünk ma csak úgy

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A fenti cím Takács Nikolas karácsonyra készült videoklipjére utal. A fiatal generáció egyik legkedveltebb előadója advent harmadik vasárnapján városunkban adott teltházas koncertet. Beszélgetésünkből kiderült, hogy rajong a karácsonyért. A fellépés előtti percekben karrierjéről és természetesen a közelgő ünnepről faggattuk. Karácsony után néhány nappal a fenyő mellett ülve, nosztalgiázzunk kicsit Takács Nikolassal.


Fotók: Bartók Alexandra

Nemrég tért haza az Egyesült Államokból. Hogyan töltötte kinn az idejét? Mivel foglalkozott? Kikapcsolódásra, feltöltődésre volt szüksége, vagy keményen dolgozott?

Nagyon kellett nekem ez a fél év ahhoz, hogy újult erővel és szenvedéllyel folytathassam a karrieremet. A kint töltött időszakban tovább építettem a előadói és emberi kapcsolataimat, különböző szakmai zenei rendezvényeken vettem részt, sok emberrel találkoztam, sokféle tapasztalatot szerezhettem. Emellett foglalkoztam saját magammal és a gondolataimmal, elképzeléseimmel, sokat alkottam és olyan dalok és szövegek születtek, amelyek az út nélkül nem sikerültek volna. Ez az út, nemcsak szakmai szempontból volt számomra építő, de a lelkemnek is szüksége volt rá, egyszerre volt tapasztalás és spirituális fejlődés.

A nagyjából négy évvel ezelőtti ott tartózkodásához képest mennyit változott a „világ”, illetve Ön? Ezek a többszörös amerikai utak, lemezkészítések milyen mértékben játszottak szerepet az Ön zenei fejlődésében?

2015-ben kétszer egy hónapot töltöttem kint Los Angelesben, egy nagyon kedves zenész barátomnál, mentoromnál Larry Kimpellnél, ő számomra egy élő legenda. Larry egy nagyon elismert, ikonikus zenész, producer, igazi legendákkal dolgozott már együtt, többek mellett Whitney Houstonnal, Stevie Wonderrel, George Bensonnal, Michael Boltonnal, de a sor hosszasan folytatható lenne. Rendkívül szerencsésnek mondhatom magam, mert Larry által részt vehettem a Frankie Beverly and Maze nevű funky együttese turnéján, és koncertezhettem Las Vegasban, Los Angelesben és Dél-Karolinában is. Számomra fontos a folyamatos fejlődés, és nemcsak a zenei fejlődés szükségszerű, hanem az önképzés, a mentális és technikai fejlődés is fontos, a színpadi jelenléthez pedig szinte elengedhetetlen.

Az R'n'B, a soul, a funk és a jazz zene világát kedveli. Miért?

Nagyon sokféle zenét szeretek, mondhatni elég eklektikus az ízlésem. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a jó muzsikát szeretem, azt aminek lelke van és üzenete, egyszóval az igaz zenét szeretem, ami számomra műfajtól független, lehet ez jazz, funk, vagy magyar nóta. Sokszor előfordul velem, hogy reggel meghallgatok egy magyar nótát majd egy operaáriát. Gyerekkorom óta jelen van a sokszínű dallamvilág az életemben, már otthon is igen változatos zenei műfaj vett körül.

Idén jelent meg hetedik nagylemeze, Takács Nikolas 33 címmel, melynek bemutatókoncertjét december 21-én tartja. Milyen dalok hallhatók a lemezen? Mit jelent Önnek ez az album?

Azok a dalok és szövegek hallhatók, melyek a lelkemből szólnak, a lényemből fakadnak. A lemezem a bennem rejlő érzelmeket és gondolatokat fejezi ki, egy kis lenyomata annak, ami és aki vagyok. Olyan kiváló zenészek és szövegírók működtek közre az albumon, mint László Attila gitárművész vagy Fekete István. Nagyon megtisztelő volt, hogy elfogadták a felkérésemet és a koncerten is velünk lesznek. Különleges este lesz, már nagyon készülünk rá. Boldog vagyok, hogy egy számomra kedves helyszínen, a Budapest Music Center nagytermében szólaltathatom meg először ezt az új zenei anyagot.

Az X-Faktor döntőjében egy ország ismerte meg a nevét, s azóta külföldön is sikert sikerre halmoz. Az elmúlt kilenc évben mi volt pályafutása legnagyobb kihívása?

Az egyik legnagyobb kihívás elfogadni a hatalmas változásokat a világban, emberekben, zenében. Pályafutásom sarokköve a hit, az a meggyőződés, hogy igenis, van értelme minőségi zenét csinálni és eljuttatni a közönséghez. Óriási dolog átérezni a hallgatóság dalaim iránti kíváncsiságát, nyitottságát. Ez ad erőt a mindennapokban a folytatásra.

Önt a közönség eddig csak különböző fejfedőkben látta a színpadon. Ez a védjegye? Megkérdezhetem, hány kalap és sapka közül válogathat?

Már egészen kiskorom óta szerettem az elegáns öltözéket, szívesen viseltem zakót, nyakkendőt. A kalap valahogyan plusz tartást, megjelenést ad az egészhez. Érdekesség, hogy apai nagyapám is nagyon szerette a kalapokat, tele volt velük a padlásuk. Mondhatom ezt a családi hagyományt viszem tovább. A dédapám is mandzsettagombot, öltönyt viselő prímás volt, a testvérei úgyszintén. Anyai ágon is elegánsan öltözködtek a felmenőim. Én így érzem jól magam. Az elmúlt években kicsit megcsappant a gyűjteményem, mára már csak pár darab maradt meg. Sok kalapot jótékonysági célokra ajánlottam fel, örülök, hogy ezzel, ha csak egy kicsit is, de könnyebbé tehettem a rászoruló emberek napjait.
Magánemberként és énekesként egyaránt fontosnak tartom a nehéz körülmények között élők segítését.

December elején karácsonyi videoklippel lepte meg rajongóit. Elmesélné a felvétel létrejöttének történetét?

Ördög Nóra és családja keresett meg a klip kapcsán. Nórit még a 2010-es X-Faktor műsor idején ismertem meg, nagyon jóban vagyunk. Felhívott és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem az idei karácsonyi videójukban részt venni Koszi Janka énekesnővel közösen. Azonnal igent mondtam Nóri felkérésére, és egy varázslatos karácsonyi dalt készítettünk, melynek szövegét maga Nóra írta. Jankát is ismertem már korábban, a Kőbányai Zenei Stúdióból, ha jól emlékszem, felettem járt egy évvel. Most először énekeltünk együtt, de nagyon könnyen ment a közös munka.

Néhány nap és itt a karácsony. Önben milyen érzéseket kelt ez a szent ünnep? Hogyan készül a karácsonyra? Mi volt a legkedvesebb karácsonyi ajándéka, amit valaha kapott? Kedvenc ünnepi ételei?

Az én adventi időszakom a boldoggá tevésről szól. Sok helyen, sok embernek énekelek adventi vásárokon, vidéki városok főterein, templomokban. Az ünnepre hangolódásban igyekszem jó érzést szerezni mindazoknak, akik ellátogatnak a koncertjeimre. Ez számomra a legkedvesebb időszak az évben, mindig nagy izgalommal várom. Nagyon szeretek díszíteni, készülni a karácsonyra, boldoggá tesznek ezek a várakozással teli hetek. Fontosak ahhoz, hogy meglegyen a lelki békém és feltöltődésem. A karácsony az egyik legkedvesebb ünnepem, ezt a néhány napot a családommal, a barátaimmal, a szeretteimmel töltöm. Imádom a hagyományokat, a karácsonyi vacsora nálunk elmaradhatatlan. Vannak klasszikus fogások, mint a majonézes, krumplis, tojásos saláta mátrai borzaskával, a halászlé, a túrós és a kakaós kalács, melyek évről évre megtalálhatók az ünnepi asztalon. Ezeket a fogásokat anyukám készíti el. Szeretem feldíszíteni a lakást ünnepi fénybe, rajongok a karácsony illatáért. Számomra az a legnagyobb ajándék, hogy a családommal nyugalomban tölthetem ezeket a napokat.

 

További híreink

„Kibontakozás" - Demes Ferenc László kiállítása

Dátum: 2020. febr 19. 13:00

„Kibontakozás” címmel nyílt kiállítás a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban február 19-én. A Gimi Galériában Demes Ferenc László alkotásit tekintheti meg a közönség, akinek tárlatát barátja, Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg.

Lakossági felhívás építésügyi igazgatási feladatok ellátásáról

Dátum: 2020. febr 19. 10:23

Lakossági felhívás – 2020. március 1. napjától megszűnik az építésügyi igazgatási feladatok ellátása a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban

Karate sikerek Szirmabesenyőn

Dátum: 2020. febr 18. 11:27

Jól szerepeltek a karatés fiatalok

Mathieu van der Poelt is idecsábítanánk

Dátum: 2020. febr 18. 11:05

Szilasi László versenyigazgató szerint van esély arra, hogy a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen részt vegyen a sportág egyik nagy csillaga, Mathieu van der Poel is.

Programajánló

Senior Sportkavalkád

Don Bosco Sportközpont - Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2.

Úszásoktatás

Kazincbarcikai Fedett Uszoda, Hadak útja 1.

Veres 1 Színház: Pletykafészek

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Szenior Szabadegyetem II. félév

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Veres 1 Színház: Pletykafészek - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ – Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk