A húsvéti maradék kincset ér
Biztos, ami biztos alapon, a legtöbb esetben túlvásárolják magukat, nehogy éhezzen a család. Azt szokták mondani, hogy egy jó háziasszony konyhájában nem kerül étel a szemetesbe. A megmaradt sonkából és tojásból számtalan gyorsan és könnyen elkészíthető ételt lehet összehozni, amit még a főzésben kezdő feleségek is profin meg tudnak valósítani.
Még egy gyakorló háziasszonynak is komoly fejtörést okoz, hogyan lehetne úgy felhasználni a megmaradt alapanyagokat, hogy azokról ne az jusson eszünkbe: a hétvégén teleettem magam belőle és cseppet sem kívánom már. A húsvéti maradékot, mint például a sonkát, a tojását vagy a zöldárut nagyon jó lehet hasznosítani.
Egy könnyed villásreggelinél rögtön kapóra jönnek ezek az alapanyagok. Készíthetünk tojásrántottát sonkakockákkal, egy kis újhagymával, majd a tetejére jöhet egy adag reszelt sajt és máris kész a laktató harapnivaló.A megmaradt tojásokból készíthetünk tojáskrémet, a főtt tojásokat egy kis vajjal, mustárral, majonézzel, sóval és borssal összekeverjük és máris kész az ízletes feltét egy jó pirítósra.
Egy kazincbarcikai étterem vezetője, Pelyhéné Koós Henrietta, aki otthon remek háziasszonyként és az étteremben is imád főzni a téma kapcsán hangsúlyozta, hogy a jó minőségű alapanyagok, még húsvét után is bátran felhasználhatók, semmit nem szabad kidobni, főleg ebben a nehéz helyzetben. Megkeresésünkre néhány egyszerűen megvalósítható ötlettel segíti a háziasszonyokat.
Tejszínes, újhagymás sonkakrémleves
Hozzávalók 6 fő részére:
6-8 dkg teavaj
1 evőkanál liszt
25 dkg húsvéti főtt sonka
25 dkg burgonya
3 szál újhagyma
só, vegeta, bors ízlés szerint
3 dl főzőtejszín
2 dl tej
1.5 l húslé, vagy a sonka főzőleve
A maradék húsvéti sonkát felkockázzuk, a burgonyát tisztítás után szintén, a zöldhagymát jól megmossuk, majd szintén felaprítjuk. Húslével, vagy ha eltettük, akkor a sonka főzőlevével felöntjük a sonkát, burgonyakockákat és a felaprított zöldhagymánkat, sóval, borssal, pici vegetával ízesítjük, és azokat puhára főzzük. Közben a vajat hevítjük, a lisztet azon óvatosan megpirítva világosbarna rántást készítünk, majd a rántást félretesszük picit hűlni. Ha a rántásunk kissé lehűlt, a hideg tejet, és tejszínt ráöntjük, és azt csomómentesen elkeverjük, majd a közben megfőtt burgonyás, újhagymás sonkalére hő kiegyenlítéssel összeöntjük. A levest ezután jól kiforraljuk majd botmixerrel az egészet átdolgozzuk. Pirítóssal forrón tálaljuk!
Tejszínes tormakrémleves, húsvéti sonkafalatokkal
Hozzávalók 6 fő részére:
1,5 l sonka főzőleve, ha nem tettük el, akkor csontlé
400 g csemege ecetes, reszelt torma
2 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
500 ml főzőtejszín
2 dl tej
6-8 dkg teavaj
2 evőkanál liszt
ízlés szerint ecet
ízlés szerint cukor
ízlés szerint só
A sonka főzőlevét, vagy a csontlevünket felforraljuk, a két fej hagymát kockára vágva, a fokhagymát lereszelve, és az ecetes reszelt tormát hozzáadjuk, és ezeket együtt kb. 15 percig forraljuk. Közben a vajat hevítjük, a lisztet azon óvatosan megpirítva világosbarna rántást készítünk, majd a rántást félretesszük picit hűlni. Ha a rántásunk kissé lehűlt, arra a hideg tejet, és tejszínt ráöntjük, és azt csomómentesen elkeverjük, majd a kiforralt tormás főzőlevünkhöz azt hő kiegyenlítéssel hozzáadjuk. alapos forralás mellett, cukorral, sóval, és igény szerint ecettel az ízét beállítjuk. Akkor a legfinomabb, ha pikánsan savanyú, és édes, a tormától pedig csípős levest készítünk belőle. Fokozhatjuk az íz-élményt, ha feltétnek a tormakrém levesre pirított húsvéti sonkakockákat tálalunk.
Húsvéti sonkás, tojásos, rakott burgonya
A rakott burgonya szinte minden háztartásban jól ismert, sőt a legtöbb helyen a család kedvencei közé tartozik. Bátran elkészíthetjük a megmaradt húsvéti sonkából, és tojásból is azt, annyi csak a recept titka, hogy a főtt sonkánkat egy kis zsiradékon (én füstölt szalonna zsíron szoktam) érdemes megpirítanunk, és pirított állapotban használjuk a megszokott kolbász helyett a rakott burgonyánkba. Sok tejföllel az eredmény isteni lesz. Minden évben el szoktam készíteni.
Húsvéti sonkás, parmezános, tejszínes, fokhagymás spagetti
Hozzávalók 6 főre:
40 dkg spagetti
20 dkg sonka
3vdl tejszín
3 tojás
2 evőkanál vaj
4 g reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
só, bors, friss bazsalikom levelek díszítésnek
A megmaradt húsvéti sonkát csinosan felkockázzuk. A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagyma nyomón áttörjük. A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, majd ebben a sonkát átpirítjuk úgy, hogy a pirítás vége felé hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A spagetti tésztánkat sós, pici étolajos vízben kifőzzük, majd jól lecsepegtetjük azt. A serpenyőben lévő pirított sonkánkhoz a főtt spagetti tésztát hozzáadjuk, majd azt alaposan átkeverjük, és összepirítjuk azokat. Amíg a tészta a sonkával hevül, addig felverjük a tojásokat, és a tojássárgákat, a fele reszelt parmezánunkat beleszórjuk a tojásunkba, majd a kellően átpirított sonkás tésztánkat a tűzről levéve nyakon ötjük a tojásos sajtos levünkkel, és gyors mozdulatokkal összeforgatjuk az egészet úgy, hogy a tojás nehogy elkezdjen megsülni. Az így elkészült ételünket rögtön, frissen tálaljuk, a tetejét megszórjuk a maradék reszelt parmezánnal. Tálalásnál friss bazsalikommal mutat a legjobban.