https://kolorline.hu/Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A koronavírus-fertőzés esetén, hasonlóan más betegségeknél, nem mindegy, hogy az ember immunrendszere milyen állapotban van. Az egészséges étkezés egyébként is nagyban meghatározza az életminőségünket, így nem csak most érdemes tudatosan táplálkozni. Székelyföldiné Gór Ágnes, a Barcika Príma Kft. dietetikusa tanácsát kértük, hogy mit érdemes fogyasztani szervezetünk természetes ellenálló képességének javításához.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez egészséges táplálkozásra van szükség, többek között napi legalább 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostdús étkezés ajánlott. A vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozással a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem- ellátottsága megfelelő tud lenni. Tavaszra a vitaminellátottságunk kimerülhet, és számos tényező gyorsíthatja is a kimerülést pl.: krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás is. Éppen ezért fontos, hogy plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelem beviteléről gondoskodjunk, melyek közül elsősorban a D- és a C-vitamin emelendő ki.

Az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazzon az étrendünk, ezen felül az ásványi anyagok, nyomelemek (vas, szelén, magnézium, réz, cink) valamint vitaminok (C-, D-, E-, A-, B6-, B12-, folsav) is szükségesek a szervezet természetes ellenálló képességének javításához. Vírusellenes vitamin nincs, de a szervezet védekező képességét meghatározó sejtek működését lehet segíteni. Mindemellett az egészséges bélflóra, a mikrobiom alapvető szerepet játszik a test fertőzés elleni immunválaszában és az általános egészség fenntartásában. A mikrobiom épségének fenntartását támogatja pl.: a fermentált, élőflórás tejtermékek (kefir, joghurt, joghurtital).

A C-vitamin fő forrásai a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, bimbóskel, brokkoli petrezselyemzöld, paprika, karalábé, karfiol. Minél sötétebb a gyümölcs, annál nagyobb a C-vitamintartalma. Nem szabad megfeledkezni azonban, hogy ez a vitamin hő-, és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész.

A D-vitamin forrásai a tengeri halak és a máj, de jó D-vitaminforrás a tej, tejtermékek, a vaj, a tojás. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása. A marha-, sertés- és szárnyasok húsában, a tejtermékekben, a búzacsírában található cink antioxidáns hatása révén segítik az immunrendszer működését.

Jó forrása a szelénnek a tengeri táplálékok, csirke, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojássárgája, gomba, hagyma és fokhagyma, valamint a lencse.

2016-ban megjelent hazai táplálkozási ajánlás– az OKOSTÁNYÉR® közérthető és látványos módon mutatja be az élelmiszercsoportokat, valamint iránymutatást ad, hogy ezeket naponta milyen arányban és mennyiségben fogyasszuk, hogy étrendünk egyensúlyban maradjon.

További híreink

Mire figyeljünk a forgalomban és a temetőben mindenszentek idején?

Dátum: 2025. okt 31. 10:16

Mindenszentek és halottak napja idején mint minden évben, sokan keresik fel szeretteik síremlékeit Kazincbarcikán és térségében is. A megnövekedett temetőlátogatói forgalomra a hatóságok és a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai is felkészültek. A városban fokozott rendőri jelenlétre, parkolási korlátozásokra és időszakos forgalomirányításra is számítani lehet.

Rendkívüli képviselő-testületi ülés — vissza nem térítendő támogatást ígér a kormány Kazincbarcikának a fizetésképtelenség megakadályozásához

Dátum: 2025. okt 30. 20:57

Október 29-én rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntött arról Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, hogy vissza nem térítendő, rendkívüli támogatási igényt nyújt be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz. Az összeg azonos a város területfejlesztési alapba előírt fizetési kötelezettségével, amely a Versenyképes Járások Program miatt hozhatja lehetetlen helyzetbe Kazincbarcikát. Az ülésen döntés született még a távhőszolgáltatás díjainak módosításáról az egyéb felhasználók számára, és a grémium meghosszabbította a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság helyiségbérleti szerződését is a KolorLab 1. és 2. emeletén.

Senior Sportkavalkád — vetélkedők és sportprogramok várták a szépkorúakat

Dátum: 2025. okt 29. 21:57

Kazincbarcika és a térség nyugdíjas szervezeteinek képviselői vehettek részt idén is a Senior Sportkavalkádon, amelynek a Don Bosco Sportközpont adott otthont október 28-án. A csapatokra játékos szellemi erőpróbák és sportos programok is vártak.

A közétkeztetésről testközelből – iskolai dolgozók és szülők vehettek részt a rendhagyó bejáráson

Dátum: 2025. okt 28. 08:00

Hogyan kerülnek a kazincbarcikai iskolások asztalára egészséges és finom ételek? Milyen jogszabályoknak kell megfelelniük, legyen szó az étel sózásáról vagy fűszerezéséről? Ezekre a kérdésekre is igyekeztek válaszolni a Barcika Príma Kft. szakemberei, akik immár negyedszer hívták meg egy-egy iskola tanárait és a szülők képviselőit, hogy megmutassák, hogyan készül a mindennapi ebéd. Legutóbb a Kazinczy Ferenc Tagiskola képviselői kaptak betekintést ebbe. A látogatás minden alkalommal a helyi iskolában ért véget, ahol a tapasztalatcsere-látogatás résztvevői közösen kóstolták meg az elkészült ételeket.

KolorTV élőben

Programajánló

Tisztelgés - az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk