https://kolorline.hu/Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A koronavírus-fertőzés esetén, hasonlóan más betegségeknél, nem mindegy, hogy az ember immunrendszere milyen állapotban van. Az egészséges étkezés egyébként is nagyban meghatározza az életminőségünket, így nem csak most érdemes tudatosan táplálkozni. Székelyföldiné Gór Ágnes, a Barcika Príma Kft. dietetikusa tanácsát kértük, hogy mit érdemes fogyasztani szervezetünk természetes ellenálló képességének javításához.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez egészséges táplálkozásra van szükség, többek között napi legalább 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostdús étkezés ajánlott. A vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozással a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem- ellátottsága megfelelő tud lenni. Tavaszra a vitaminellátottságunk kimerülhet, és számos tényező gyorsíthatja is a kimerülést pl.: krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás is. Éppen ezért fontos, hogy plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelem beviteléről gondoskodjunk, melyek közül elsősorban a D- és a C-vitamin emelendő ki.

Az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazzon az étrendünk, ezen felül az ásványi anyagok, nyomelemek (vas, szelén, magnézium, réz, cink) valamint vitaminok (C-, D-, E-, A-, B6-, B12-, folsav) is szükségesek a szervezet természetes ellenálló képességének javításához. Vírusellenes vitamin nincs, de a szervezet védekező képességét meghatározó sejtek működését lehet segíteni. Mindemellett az egészséges bélflóra, a mikrobiom alapvető szerepet játszik a test fertőzés elleni immunválaszában és az általános egészség fenntartásában. A mikrobiom épségének fenntartását támogatja pl.: a fermentált, élőflórás tejtermékek (kefir, joghurt, joghurtital).

A C-vitamin fő forrásai a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, bimbóskel, brokkoli petrezselyemzöld, paprika, karalábé, karfiol. Minél sötétebb a gyümölcs, annál nagyobb a C-vitamintartalma. Nem szabad megfeledkezni azonban, hogy ez a vitamin hő-, és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész.

A D-vitamin forrásai a tengeri halak és a máj, de jó D-vitaminforrás a tej, tejtermékek, a vaj, a tojás. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása. A marha-, sertés- és szárnyasok húsában, a tejtermékekben, a búzacsírában található cink antioxidáns hatása révén segítik az immunrendszer működését.

Jó forrása a szelénnek a tengeri táplálékok, csirke, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojássárgája, gomba, hagyma és fokhagyma, valamint a lencse.

2016-ban megjelent hazai táplálkozási ajánlás– az OKOSTÁNYÉR® közérthető és látványos módon mutatja be az élelmiszercsoportokat, valamint iránymutatást ad, hogy ezeket naponta milyen arányban és mennyiségben fogyasszuk, hogy étrendünk egyensúlyban maradjon.

További híreink

Tavasszal is csak szabályosan – a barcikai rendészek jelentik

Dátum: 2025. márc 15. 16:00

Tavasszal is városunkat szolgálják a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkatársai. Szabályozásokkal és szükség esetén bírságokkal lépnek fel többek között és kiemelten a zöldhulladék-égetés, valamint a szabálytalanul, zöldterületre parkolás ellen.

„Nem kell okosnak lenni, ez a lényeg” — Seres László kiállítása

Dátum: 2025. márc 15. 08:58

Megnyílt az “Emberben a művész, művészben az ember” újabb kiállítássorozata a Mezey István Művészeti Központban. Seres László, a miskolci, de kalandfilmes élete hátán világpolgár festőművész hozta közénk színes absztrakt művészetének válogatott, élénk termését. Személyes üzenete is van a megtekintők számára, miszerint befogadni és élvezni kell a képeket, nem pedig magyarázatot keresni rájuk. A kiállítás március utolsó hetéig látogatható a lenti nagy kiállítóteremben.

Leütötte, kirabolta, elmenekült - elfogták az útonállót

Dátum: 2025. márc 14. 16:19

Templomból tartott hazafelé Kazincbarcikán az a 87 éves nő, akit hátulról leütöttek, majd a támadó elvitte a megsérült nő értékeit. A rendőrség forrónyomon azonosította és elfogta a támadót — tájékoztatott a police.hu.

Fokozott ellenőrzést hirdetett a B.-A.-Z. Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Dátum: 2025. márc 12. 15:00

Kazincbarcikán is fokozott ellenőrzést tart a rendőrség, amelyet a vármegyei rendőrfőkapitány rendelt el március 5. és 17. között. Az akciók célja a kábítószer-bűnözés felszámolása, a kábítószerek és új pszichoaktív anyagok felhasználásának visszaszorítása, a kábítószerekhez kapcsolódó bűncselekmények megelőzése, az elkövetők azonosítása, elfogása és felelősségre vonása.

KolorTV élőben

Programajánló

Internet Fiesta 2025

Egressy Béni Városi Könyvtár

Bóczér Adrienn fotográfus kiállítása

A Partizán Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

Angyalkert Görögkatolikus Óvoda nyílt nap

Angyalkert Görögkatolikus Óvoda

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk