https://kolorline.hu/Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A koronavírus-fertőzés esetén, hasonlóan más betegségeknél, nem mindegy, hogy az ember immunrendszere milyen állapotban van. Az egészséges étkezés egyébként is nagyban meghatározza az életminőségünket, így nem csak most érdemes tudatosan táplálkozni. Székelyföldiné Gór Ágnes, a Barcika Príma Kft. dietetikusa tanácsát kértük, hogy mit érdemes fogyasztani szervezetünk természetes ellenálló képességének javításához.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez egészséges táplálkozásra van szükség, többek között napi legalább 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostdús étkezés ajánlott. A vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozással a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem- ellátottsága megfelelő tud lenni. Tavaszra a vitaminellátottságunk kimerülhet, és számos tényező gyorsíthatja is a kimerülést pl.: krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás is. Éppen ezért fontos, hogy plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelem beviteléről gondoskodjunk, melyek közül elsősorban a D- és a C-vitamin emelendő ki.

Az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazzon az étrendünk, ezen felül az ásványi anyagok, nyomelemek (vas, szelén, magnézium, réz, cink) valamint vitaminok (C-, D-, E-, A-, B6-, B12-, folsav) is szükségesek a szervezet természetes ellenálló képességének javításához. Vírusellenes vitamin nincs, de a szervezet védekező képességét meghatározó sejtek működését lehet segíteni. Mindemellett az egészséges bélflóra, a mikrobiom alapvető szerepet játszik a test fertőzés elleni immunválaszában és az általános egészség fenntartásában. A mikrobiom épségének fenntartását támogatja pl.: a fermentált, élőflórás tejtermékek (kefir, joghurt, joghurtital).

A C-vitamin fő forrásai a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, bimbóskel, brokkoli petrezselyemzöld, paprika, karalábé, karfiol. Minél sötétebb a gyümölcs, annál nagyobb a C-vitamintartalma. Nem szabad megfeledkezni azonban, hogy ez a vitamin hő-, és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész.

A D-vitamin forrásai a tengeri halak és a máj, de jó D-vitaminforrás a tej, tejtermékek, a vaj, a tojás. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása. A marha-, sertés- és szárnyasok húsában, a tejtermékekben, a búzacsírában található cink antioxidáns hatása révén segítik az immunrendszer működését.

Jó forrása a szelénnek a tengeri táplálékok, csirke, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojássárgája, gomba, hagyma és fokhagyma, valamint a lencse.

2016-ban megjelent hazai táplálkozási ajánlás– az OKOSTÁNYÉR® közérthető és látványos módon mutatja be az élelmiszercsoportokat, valamint iránymutatást ad, hogy ezeket naponta milyen arányban és mennyiségben fogyasszuk, hogy étrendünk egyensúlyban maradjon.

További híreink

40 éves a korábbi Dózsa György iskola — a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola egész évben ünnepel

Dátum: 2025. nov 13. 18:52

Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1985-ben nyitotta meg kapuit a diákok előtt Kazincbarcika akkor legfiatalabb általános iskolája. Azóta 4 évtizedet élt meg az intézmény, és számos változáson ment keresztül. Egy valami mégis mindig állandó volt: gyerekek töltötték meg minden tanévben a tantermeket. Az iskola ősztől a Görögkatolikus Egyház fenntartásába került, így november 7-én már az új fenntartóval közösen ünnepelték a jubileumi évfordulót.

Kazincbarcikai 12 éves teniszezője, Makrai Balázs nemzetközi díjat nyert

Dátum: 2025. nov 12. 22:12

Jelentős nemzetközi teniszverseny rangos díját hozta el U12-es korcsoportban a példamutató kazincbarcikai versenyző, a 12 éves Makrai Balázs, a Barcikai Tenisz Klub játékosa. Mallorcán, a Rafa Nadal Academyn rendezett Kinder Joy of Moving nevű megmérettetésen egyénileg és párosan is példásan szerepelt, de a legvisszhangosabb eredménye a verseny Fair Play díjának elnyerése volt.

Kazincbarcika tisztán és felkészülten – javában zajlanak az őszi munkák, téli előkészületek

Dátum: 2025. nov 11. 21:39

Ősszel is folytatódik Kazincbarcikán a város közterületeinek gondozása. A fűnyírási szezon lezárultával a Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai megkezdték a lehullott lombok összegyűjtését, és párhuzamosan készülnek a téli síktalanításra. A cél, hogy a november 15-től március 15-ig tartó szezonban biztonságos legyen a közlekedés a város útjain.

Tisztelgés — megnyílt az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör 60., jubileumi tárlata

Dátum: 2025. nov 10. 20:27

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör Tisztelgés című kiállításával jelent meg a kazincbarcikai közönség előtt november 6-án. A város kulturális életének meghatározó alakjai, művészetbarátok, valamint a helyi önkormányzat képviselői együtt lehettek tanúi a kör 60. jubileumi tárlatmegnyitójának a Mezey István Művészeti Központban, ahol az érdeklődőket 24 alkotó 43 remekműve kápráztatta el.

KolorTV élőben

Programajánló

„Nem szólok, csak lefestem” — Uraky Noémi kiállítása

Gin Gin Art Café

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk