https://kolorline.hu/Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A koronavírus-fertőzés esetén, hasonlóan más betegségeknél, nem mindegy, hogy az ember immunrendszere milyen állapotban van. Az egészséges étkezés egyébként is nagyban meghatározza az életminőségünket, így nem csak most érdemes tudatosan táplálkozni. Székelyföldiné Gór Ágnes, a Barcika Príma Kft. dietetikusa tanácsát kértük, hogy mit érdemes fogyasztani szervezetünk természetes ellenálló képességének javításához.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez egészséges táplálkozásra van szükség, többek között napi legalább 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostdús étkezés ajánlott. A vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozással a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem- ellátottsága megfelelő tud lenni. Tavaszra a vitaminellátottságunk kimerülhet, és számos tényező gyorsíthatja is a kimerülést pl.: krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás is. Éppen ezért fontos, hogy plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelem beviteléről gondoskodjunk, melyek közül elsősorban a D- és a C-vitamin emelendő ki.

Az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazzon az étrendünk, ezen felül az ásványi anyagok, nyomelemek (vas, szelén, magnézium, réz, cink) valamint vitaminok (C-, D-, E-, A-, B6-, B12-, folsav) is szükségesek a szervezet természetes ellenálló képességének javításához. Vírusellenes vitamin nincs, de a szervezet védekező képességét meghatározó sejtek működését lehet segíteni. Mindemellett az egészséges bélflóra, a mikrobiom alapvető szerepet játszik a test fertőzés elleni immunválaszában és az általános egészség fenntartásában. A mikrobiom épségének fenntartását támogatja pl.: a fermentált, élőflórás tejtermékek (kefir, joghurt, joghurtital).

A C-vitamin fő forrásai a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, bimbóskel, brokkoli petrezselyemzöld, paprika, karalábé, karfiol. Minél sötétebb a gyümölcs, annál nagyobb a C-vitamintartalma. Nem szabad megfeledkezni azonban, hogy ez a vitamin hő-, és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész.

A D-vitamin forrásai a tengeri halak és a máj, de jó D-vitaminforrás a tej, tejtermékek, a vaj, a tojás. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása. A marha-, sertés- és szárnyasok húsában, a tejtermékekben, a búzacsírában található cink antioxidáns hatása révén segítik az immunrendszer működését.

Jó forrása a szelénnek a tengeri táplálékok, csirke, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojássárgája, gomba, hagyma és fokhagyma, valamint a lencse.

2016-ban megjelent hazai táplálkozási ajánlás– az OKOSTÁNYÉR® közérthető és látványos módon mutatja be az élelmiszercsoportokat, valamint iránymutatást ad, hogy ezeket naponta milyen arányban és mennyiségben fogyasszuk, hogy étrendünk egyensúlyban maradjon.

További híreink

Kazincbarcika tovább küzd a 3 milliárd forintért — 30 napos jogvédelmet kért a város

Dátum: 2025. nov 21. 08:36

„Kazincbarcika tovább küzd azért a 3 milliárd Ft-ért, amit a kormány egy jogszabály-alkotási figyelmetlenség miatt tervez elvonni Kazincbarcikától" — ezt a közösségi médiában, saját oldalán jelentette be Szitka Péter polgármester. A városvezető február óta küzd a szaktárcával, és mostanáig minden követ megmozgatott azért, hogy egy adminisztrációs hiba miatt — amely nem az önkormányzat hibája — nehogy ellehetetlenüljön a város. Ahogyan arról felületeinken is folyamatosan beszámoltunk: a Versenyképes Járások Program a szolidaritási adón túl kíván milliárdokat elvonni Kazincbarcikától, hogy más településeken valósulhassanak meg fejlesztések.

Köszöntés és elismerések a szociális munka napján Kazincbarcikán

Dátum: 2025. nov 20. 10:16

Idén is méltón köszöntötte Kazincbarcika Város Önkormányzata és a KSZSZK a szociális munka napjának ünnepeltjeit november 14-én. A városban évről évre kiemelt figyelem övezi a szociális szférában nap mint nap áldozatos munkát végző dolgozókat. Ebben az esztendőben az ünnepségnek az Egressy Béni Művelődési Központ adott otthont, ahol számos díj átadása mellett a „Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért” kitüntető címet Kiss Jánosné, a hajléktalanellátás nyugalmazott szociális asszisztense kapta.

Ezüst György Zoltán korhű, de időtálló képei Kazincbarcikán

Dátum: 2025. nov 18. 10:35

A nemzetközi kitérő után újra hazai pályáról érkezett hozzánk az „Emberben a művész, művészben az ember” tárlatsor következő kiállítója. A művészeti közegétől is visszhangos Szentendréről hozta el Ezüst György Zoltán aranyat érő festményeit. Talán nem is volt még a kiállítássorozat történelmében olyan összeállítás, amely vizuálisan ennyire illett volna Kolorcityhez, mint most ez, a részben reális, részben virtuális képzetképződmény-konstelláció, amely január közepéig látogatható a Mezey István Művészeti Központban.

Elhunyt Szabó József, a Barcikai Tenisz Club elnöke

Dátum: 2025. nov 17. 14:44

Váratlanul búcsúzunk Szabó Józseftől, a 2025-ben „Kazincbarcika Város Sportjáért” kitüntető díjban részesült Barcikai Tenisz Club elnökétől. Halála nagy veszteség az egész városnak, a Nemzet Sportvárosának.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház és kézműves foglalkozások Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk