https://kolorline.hu/Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A koronavírus-fertőzés esetén, hasonlóan más betegségeknél, nem mindegy, hogy az ember immunrendszere milyen állapotban van. Az egészséges étkezés egyébként is nagyban meghatározza az életminőségünket, így nem csak most érdemes tudatosan táplálkozni. Székelyföldiné Gór Ágnes, a Barcika Príma Kft. dietetikusa tanácsát kértük, hogy mit érdemes fogyasztani szervezetünk természetes ellenálló képességének javításához.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez egészséges táplálkozásra van szükség, többek között napi legalább 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostdús étkezés ajánlott. A vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozással a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem- ellátottsága megfelelő tud lenni. Tavaszra a vitaminellátottságunk kimerülhet, és számos tényező gyorsíthatja is a kimerülést pl.: krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás is. Éppen ezért fontos, hogy plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelem beviteléről gondoskodjunk, melyek közül elsősorban a D- és a C-vitamin emelendő ki.

Az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazzon az étrendünk, ezen felül az ásványi anyagok, nyomelemek (vas, szelén, magnézium, réz, cink) valamint vitaminok (C-, D-, E-, A-, B6-, B12-, folsav) is szükségesek a szervezet természetes ellenálló képességének javításához. Vírusellenes vitamin nincs, de a szervezet védekező képességét meghatározó sejtek működését lehet segíteni. Mindemellett az egészséges bélflóra, a mikrobiom alapvető szerepet játszik a test fertőzés elleni immunválaszában és az általános egészség fenntartásában. A mikrobiom épségének fenntartását támogatja pl.: a fermentált, élőflórás tejtermékek (kefir, joghurt, joghurtital).

A C-vitamin fő forrásai a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, bimbóskel, brokkoli petrezselyemzöld, paprika, karalábé, karfiol. Minél sötétebb a gyümölcs, annál nagyobb a C-vitamintartalma. Nem szabad megfeledkezni azonban, hogy ez a vitamin hő-, és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész.

A D-vitamin forrásai a tengeri halak és a máj, de jó D-vitaminforrás a tej, tejtermékek, a vaj, a tojás. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása. A marha-, sertés- és szárnyasok húsában, a tejtermékekben, a búzacsírában található cink antioxidáns hatása révén segítik az immunrendszer működését.

Jó forrása a szelénnek a tengeri táplálékok, csirke, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojássárgája, gomba, hagyma és fokhagyma, valamint a lencse.

2016-ban megjelent hazai táplálkozási ajánlás– az OKOSTÁNYÉR® közérthető és látványos módon mutatja be az élelmiszercsoportokat, valamint iránymutatást ad, hogy ezeket naponta milyen arányban és mennyiségben fogyasszuk, hogy étrendünk egyensúlyban maradjon.

További híreink

BorsodChem Kolorfutás Night 2025 — minden, amit tudni érdemes

Dátum: 2025. szept 18. 08:00

Idén szeptember 27-én (szombaton) 17:30 és 22:00 óra között zajlik a BorsodChem Kolorfutás Night Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi területeken számíthatnak a városlakók és a látogatók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Zöld közösség – elindult a „Fogadj örökbe egy közterületet” program Kazincbarcikán

Dátum: 2025. szept 17. 16:48

Kazincbarcika zöld jövője nemcsak a tervezőasztalon, hanem a lakók kezében is formálódik. A városvezetés új kezdeményezése, a „Fogadj örökbe egy közterületet” program lehetőséget kínál arra, hogy magánszemélyek, intézmények és cégek aktívan részt vegyenek a város szépítésében. A cél nem csupán a faültetés, hanem a hosszú távú gondozás: locsolás, metszés, gaztalanítás – mindaz, ami egy élő, fejlődő zöldfelület fenntartásához szükséges.

Kazincbarcikáról születik szakdolgozat

Dátum: 2025. szept 17. 15:49

A város egyik önkormányzati cégénél, a Barcika Art Nonprofit Kft.-nél tölti szakmai gyakorlatát a Miskolci Egyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója, Vincze Liliána. A kazincbarcikai egyetemista nem kis fába vágta a fejszéjét: szakdolgozati témájának otthonát, Kazincbarcikát választotta.

Huszonnegyedszer is sakkverseny Kazincbarcikán!

Dátum: 2025. szept 17. 07:58

Már büszke 24. alkalommal adott otthont városunk a Kazincbarcika Városi Sakk Klub szervezésében a Kovács Aladár-Simon József nemzetközi sakkversenynek. A megmérettetésen mintegy 100-an vettek részt, országunk több pontjáról. A díszvendég és főszponzor Almási Zoltán sakknagymester, kétszeres olimpiai ezüstérmes és magyar bajnok volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Utcazene Fiesta — A Kolorfutás Night napos oldala

Kazincbarcika

Befutott a Kolorfutás Night 2025 dátuma — él a nevezés

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán 2025

Kazincbarcika

Thrash-est

Mezey István Művészeti Központ

Kovács Kati jubileumi nagykoncert

Egressy Béni Művelődési Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk