https://kolorline.hu/Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Egészséges táplálkozás, felkészült immunrendszer

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A koronavírus-fertőzés esetén, hasonlóan más betegségeknél, nem mindegy, hogy az ember immunrendszere milyen állapotban van. Az egészséges étkezés egyébként is nagyban meghatározza az életminőségünket, így nem csak most érdemes tudatosan táplálkozni. Székelyföldiné Gór Ágnes, a Barcika Príma Kft. dietetikusa tanácsát kértük, hogy mit érdemes fogyasztani szervezetünk természetes ellenálló képességének javításához.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez egészséges táplálkozásra van szükség, többek között napi legalább 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostdús étkezés ajánlott. A vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozással a szervezet vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem- ellátottsága megfelelő tud lenni. Tavaszra a vitaminellátottságunk kimerülhet, és számos tényező gyorsíthatja is a kimerülést pl.: krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás is. Éppen ezért fontos, hogy plusz vitamin, ásványi anyag és nyomelem beviteléről gondoskodjunk, melyek közül elsősorban a D- és a C-vitamin emelendő ki.

Az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes értékű fehérjéket megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazzon az étrendünk, ezen felül az ásványi anyagok, nyomelemek (vas, szelén, magnézium, réz, cink) valamint vitaminok (C-, D-, E-, A-, B6-, B12-, folsav) is szükségesek a szervezet természetes ellenálló képességének javításához. Vírusellenes vitamin nincs, de a szervezet védekező képességét meghatározó sejtek működését lehet segíteni. Mindemellett az egészséges bélflóra, a mikrobiom alapvető szerepet játszik a test fertőzés elleni immunválaszában és az általános egészség fenntartásában. A mikrobiom épségének fenntartását támogatja pl.: a fermentált, élőflórás tejtermékek (kefir, joghurt, joghurtital).

A C-vitamin fő forrásai a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, bimbóskel, brokkoli petrezselyemzöld, paprika, karalábé, karfiol. Minél sötétebb a gyümölcs, annál nagyobb a C-vitamintartalma. Nem szabad megfeledkezni azonban, hogy ez a vitamin hő-, és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész.

A D-vitamin forrásai a tengeri halak és a máj, de jó D-vitaminforrás a tej, tejtermékek, a vaj, a tojás. A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása. A marha-, sertés- és szárnyasok húsában, a tejtermékekben, a búzacsírában található cink antioxidáns hatása révén segítik az immunrendszer működését.

Jó forrása a szelénnek a tengeri táplálékok, csirke, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojássárgája, gomba, hagyma és fokhagyma, valamint a lencse.

2016-ban megjelent hazai táplálkozási ajánlás– az OKOSTÁNYÉR® közérthető és látványos módon mutatja be az élelmiszercsoportokat, valamint iránymutatást ad, hogy ezeket naponta milyen arányban és mennyiségben fogyasszuk, hogy étrendünk egyensúlyban maradjon.

További híreink

„Zsákbakutya” a szemétben — „majdnem végzet" helyett happy end

Dátum: 2025. nov 24. 20:41

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás új környezetvédelmi projektjének, az ÖKOllekció-turnénak a sors intézte a négylábú kampányarcát, Kiskrapeket. Egy illegális szemétlerakónál zsákban talált kiskutya, az ő epikus mentése és a feloldozó boldog utóélet közös kisfilmben látható. Együtt keretezik be a messzire mutató tanulságot: ami az egyiknek szemét, az a másiknak kincs lehet.

100 milliós uniós támogatás a Csillagfürt még eredményesebb működéséhez

Dátum: 2025. nov 24. 12:00

Több mint 100 millió Ft vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült a Kazincbarcikai Tankerületi Központ. Az elnyert összeget a szervezet a Csillagfürt EGYMI szakmai szolgáltatásainak fejlesztésére kívánja fordítani.

Szalagavatók Kazincbarcikán — Ünnepi pillanatok két iskola végzőseinek életében

Dátum: 2025. nov 24. 07:00

Kazincbarcikán november 21-én ünnepi hangulat uralkodott az Irinyi János Református Oktatási Központban és az Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában is. Az intézmények végzős diákjai ekkor kapták meg a szalagot, amely a középiskolai tanulmányok lezárásának közeledtét jelzi, s egyben új életút kezdetét is.

40 éves a Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye – Jubileumi ünnepséggel emlékeztek a négy évtizedes múltra

Dátum: 2025. nov 23. 19:00

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte a Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye november 19-én, a Mezey István Művészeti Központban. A rendezvényen jelenlegi és egykori vezetők, pedagógusok, szakmai partnerek és városi vezetők idézték fel az intézmény múltját, és méltatták azt a munkát, amely a logopédiától a gyógytestnevelésen át a tehetséggondozásig számos területen segíti a gyermekeket és családjaikat. Az ünnepség egyszerre volt visszatekintés és előretekintés: tisztelgés az alapítók előtt, köszönet a jelenlegi dolgozóknak és bizalom a jövőben.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház és kézműves foglalkozások Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Gyermekkönyvtári napok 2025

Egressy Béni Városi Könyvtár

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk