https://kolorline.hu/A véradók világnapját ünnepeljük

A véradók világnapját ünnepeljük

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) 2004-ben indított kezdeményezésére, világszerte június 14-én ünnepeljük azokat a véradókat, akik véradományukkal életeket mentenek.

 A jeles nap Karl Landsteiner osztrák orvos, fiziológus és immunológus születésnapjához kapcsolódik. A neves tudós 1901-ben fedezte fel az AB0 vércsoport rendszert, amiért 1930-ban orvosi Nobel-díjat kapott. Az ünnepnap minden évben a véradás más oldalát mutatja be, idén a koronavírus – járvány kapcsán, természetesen a biztonságos vér fontosságára fókuszál. A biztonságos, ellenőrzött vér a világon mindenhol egyetemes szükséglet, hiszen nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz, valamint létfontosságú az olyan veszélyhelyzetek idején, mint a természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy éppen járványok, ugyanakkor a világ számos területén csak kevesen férhetnek hozzá. Ahhoz hogy hazánkban megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére. A véradások hazai szervezésért felelős Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgozott, hogy a vérellátás a járvány alatt is zavartalan maradjon. A vészhelyzet ideje alatt fokozott biztonsági előírások mellett várták a véradókat, és sok helyen online időpontfoglalást biztosítottak a torlódás kialakulásának megelőzésére. A járványhelyzetre való tekintettel a véradások továbbra is fokozott biztonsági intézkedések mellett történnek.

Kik lehetnek donorok?

Azok a polgárok, akik egészségesnek érzik magukat, elmúltak 18. évesek, de még nem töltötték be a 65. életévüket, lehetnek véradók.

Városunkban a legközelebbi, tervezett véradási időpont: 2020. június 29. Helyszíne: Egressy Béni Művelődési Központ, 09.00 – 17.00 óra között.

Bővebb információ:www.voroskereszt.hu/veradas

 

Forrás: voroskereszt.hu

További híreink

Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ közleménye az idősotthonok látogatási rendjéről

Dátum: 2020. júl 13. 13:25

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ által működtetett bentlakásos idősellátó intézményegységekben szigorú biztonsági szabályok betartásával van lehetőség a látogatásra.

Lakossági tájékoztató az elmaradt előadások jegyeinek visszaváltásáról

Dátum: 2020. júl 13. 11:17

Tisztelt Érdeklődők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az elmaradt Tompeti és Barátai produkcióra, illetve a későbbi időpontra halasztott programokra: a Kassai Thália Színház Légy jó mindhalálig előadására, Prof. dr. Bagdy Emőke, Pszichofitness: kacagj, kocogj, lazíts, érints, segíts! című előadására, a Zorán koncertre, valamint a Hadart Színház Oscar című előadására szóló jegyek július 17-éig még visszaválthatók. Az előre megvárásolt jegyek és bérletek az új időpontokra is érvényesek.

Barcika Szolg Kft. – Közlemény melegvíz-szolgáltatás szüneteltetéséről

Dátum: 2020. júl 13. 09:56

Tisztelt Felhasználóink! A Barcika Szolg Kft. értesíti a város melegvíz-szolgáltatást igénybe vevő felhasználóit, hogy a fűtőerőmű egyes berendezéseinek karbantartása, valamint a városi távhővezeték rendszeren tervezett munkavégzés miatt az alábbi időpontokban a távhőszolgáltatással összefüggő használati melegvíz-szolgáltatás a teljes városban szünetel.

Veszélytelen fürdőzés - Szabályok és tanácsok

Dátum: 2020. júl 12. 08:00

Itt a vakáció, megérkezett a meleg is. Gyermekek és szüleik hűsölnek a strandokon, tavaknál és a nyílt vizek mellett.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk