https://kolorline.hu/Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár a lazulásról és a kikapcsolódásról szól. A család és a baráti társaság összeverbuválására kiváló lehetőséget teremt a szabadban, időtöltésnek, illetve a kulináris élménynek egyaránt alkalmas grillezés. Igen, ám, de hogyan fogjunk hozzá és mit készítsünk? Íme, néhány ötlet egy igazán jó bulihoz.

Első lépésként fontos a környezethez illő grillsütő kiválasztása, hiszen a házi grillezés történhet kertben, teraszon és balkonon is. Ma már mindenféle árfekvésben kapható gázgrill, ami gázpalackkal működik és a használata egyszerű. Ettől meghittebb hangulatot varázsol a faszenes grill, melynek egyes típusai jóval olcsóbbak az előzőnél. Igaz, használatához szükségeltetik némi szakértelem. A faszén ugyanis akkor az igazi, ha parázslik, így a megfelelő sütési hőfok eléréséhez bizony időre van szükség. A legjobb, ha felváltva szítjuk a tüzet, mert a hőség és a füst hamar kitikkasztja az embert. Jó tanács, vigyázzunk a kipattanó szikrákkal, nehogy a tűzoltók vessenek véget a partinknak.
Grillezhetünk húsokat és zöldségeket. A húsoknál a kicsit zsírosabbak alkalmasak a grillezésre, mert egyébként kiszárad. Ha mégis a sovány hús mellett döntünk, érdemes szalonnával betekerni. A szeletek ideális vastagsága kb. 1 cm, különben nem sülnek át tökéletesen. Mind a húsok, mind a zöldségek puhábbak, zaftosabbak lesznek, ha sütés előtt bepácoljuk őket. Különféle pácokat készíthetünk, olívaolajjal, fűszerkeverékkel, zöldfűszerrel, fokhagymával. Pikánsabb ízt biztosít, ha mustárral megbolondítjuk az oldatunkat. Grillezésre alkalmas zöldségek, a gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, valamint a hagymafélék. Jó tudni melyik húshoz, milyen fűszerekkel pácolhatunk. Lássuk: Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
Bárányhús : hagyma, fokhagyma, rozmaring, menta, paprika.,babérlevél.
Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió.
Aki nem szeretne vesződni a pácolással és a friss hús sütésével, az bármelyik nagy áruházban igény szerint beszerezhet kész tálakat, előkészített húsokat, kolbászokat és sajtokat. Ízelítőnek nézzünk egy receptet:

Grillezett pisztráng

Hozzávalók / 2 adag
• 40 dkg pisztráng
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db citrom
• 2 ek olívaolaj
• só ízlés szerint
• fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

Elkészítés
1. A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük.
2. Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk (a vágások úgy 8 mm-1 cm-enként legyenek egymástól, 5 mm mélyen).
3. Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt feket borssal.
4. Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk.
5. Parázsló faszén felett megsütjük, oldalanként kb 6-8 perc alatt.


Forrás: hvg.hu
Recept és fotó: nosalty.hu

 

További híreink

Játszóházaztak a rászoruló gyerekek

Dátum: 2024. dec 24. 09:00

Egy feledhetetlen emléket szerezhettek december 19-én a rászoruló gyerekek Kazincbarcikán. A KSZSZK szervezésében önfeledten kapcsolódhattak ki a gyerekek a város egyetlen játszóházában.

Az ünneplő: dr. Varga Valéria

Dátum: 2024. dec 23. 18:11

Az ünnep változatlanul érkezik el hozzánk minden évben, ugyanakkor az idő múlásával másképp élhetjük meg. Milyen gyermeki szemmel tekinteni a karácsonyra, hogyan változik meg az ünnep anyai szerepben és hogyan telnek a karácsonyi napok nagymamaként? A visszatekintés fontosságról, az emlékek szépségéről és a család szentségéről mesél dr. Varga Valéria háziorvos.

Búcsúzott az advent Kazincbarcikától

Dátum: 2024. dec 23. 16:56

Kazincbarcikán az idei adventi programok fő helyszíne a Mezey István Művészeti Központ és udvara volt. Az ok egyszerű: a Fő téren zajlik az Egressy Béni Művelődési Központ felújítása, így az építési terület érthető okokból nem lehetett meghitt hangulatú helyszíne az év legszebb ünnepének. A programokon túl sikerült a Mezeyben és az udvarán megidézni a várakozás időszakát: ünnepi zenék, gyönyörű fények, karácsonyi dekoráció, a környék legszebb adventi koszorúja és hamisítatlan karácsonyi gasztronómia várta 4 vasárnapon keresztül azokat, akik békességben, nyugalomban és szeretetben kívánták megélni az adventi időszakot.

Az ünneplő: Svéd Mátyás

Dátum: 2024. dec 22. 09:10

Milyen a mi adventünk? El tudunk csendesedni vagy nyomasztanak minket a mindennapok határidői, listái, követelményei, az év végi hajrá? Lehet zongorázni a különbséget? Svéd Mátyással erre tettünk kísérletet, miközben a szalézis tanár és zenész nemcsak ezt mutatja meg nekünk, hanem bepillantást enged kicsit az ő adventjébe, az ő karácsonyába is…

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk