https://kolorline.hu/Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár a lazulásról és a kikapcsolódásról szól. A család és a baráti társaság összeverbuválására kiváló lehetőséget teremt a szabadban, időtöltésnek, illetve a kulináris élménynek egyaránt alkalmas grillezés. Igen, ám, de hogyan fogjunk hozzá és mit készítsünk? Íme, néhány ötlet egy igazán jó bulihoz.

Első lépésként fontos a környezethez illő grillsütő kiválasztása, hiszen a házi grillezés történhet kertben, teraszon és balkonon is. Ma már mindenféle árfekvésben kapható gázgrill, ami gázpalackkal működik és a használata egyszerű. Ettől meghittebb hangulatot varázsol a faszenes grill, melynek egyes típusai jóval olcsóbbak az előzőnél. Igaz, használatához szükségeltetik némi szakértelem. A faszén ugyanis akkor az igazi, ha parázslik, így a megfelelő sütési hőfok eléréséhez bizony időre van szükség. A legjobb, ha felváltva szítjuk a tüzet, mert a hőség és a füst hamar kitikkasztja az embert. Jó tanács, vigyázzunk a kipattanó szikrákkal, nehogy a tűzoltók vessenek véget a partinknak.
Grillezhetünk húsokat és zöldségeket. A húsoknál a kicsit zsírosabbak alkalmasak a grillezésre, mert egyébként kiszárad. Ha mégis a sovány hús mellett döntünk, érdemes szalonnával betekerni. A szeletek ideális vastagsága kb. 1 cm, különben nem sülnek át tökéletesen. Mind a húsok, mind a zöldségek puhábbak, zaftosabbak lesznek, ha sütés előtt bepácoljuk őket. Különféle pácokat készíthetünk, olívaolajjal, fűszerkeverékkel, zöldfűszerrel, fokhagymával. Pikánsabb ízt biztosít, ha mustárral megbolondítjuk az oldatunkat. Grillezésre alkalmas zöldségek, a gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, valamint a hagymafélék. Jó tudni melyik húshoz, milyen fűszerekkel pácolhatunk. Lássuk: Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
Bárányhús : hagyma, fokhagyma, rozmaring, menta, paprika.,babérlevél.
Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió.
Aki nem szeretne vesződni a pácolással és a friss hús sütésével, az bármelyik nagy áruházban igény szerint beszerezhet kész tálakat, előkészített húsokat, kolbászokat és sajtokat. Ízelítőnek nézzünk egy receptet:

Grillezett pisztráng

Hozzávalók / 2 adag
• 40 dkg pisztráng
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db citrom
• 2 ek olívaolaj
• só ízlés szerint
• fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

Elkészítés
1. A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük.
2. Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk (a vágások úgy 8 mm-1 cm-enként legyenek egymástól, 5 mm mélyen).
3. Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt feket borssal.
4. Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk.
5. Parázsló faszén felett megsütjük, oldalanként kb 6-8 perc alatt.


Forrás: hvg.hu
Recept és fotó: nosalty.hu

 

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk