https://kolorline.hu/Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár a lazulásról és a kikapcsolódásról szól. A család és a baráti társaság összeverbuválására kiváló lehetőséget teremt a szabadban, időtöltésnek, illetve a kulináris élménynek egyaránt alkalmas grillezés. Igen, ám, de hogyan fogjunk hozzá és mit készítsünk? Íme, néhány ötlet egy igazán jó bulihoz.

Első lépésként fontos a környezethez illő grillsütő kiválasztása, hiszen a házi grillezés történhet kertben, teraszon és balkonon is. Ma már mindenféle árfekvésben kapható gázgrill, ami gázpalackkal működik és a használata egyszerű. Ettől meghittebb hangulatot varázsol a faszenes grill, melynek egyes típusai jóval olcsóbbak az előzőnél. Igaz, használatához szükségeltetik némi szakértelem. A faszén ugyanis akkor az igazi, ha parázslik, így a megfelelő sütési hőfok eléréséhez bizony időre van szükség. A legjobb, ha felváltva szítjuk a tüzet, mert a hőség és a füst hamar kitikkasztja az embert. Jó tanács, vigyázzunk a kipattanó szikrákkal, nehogy a tűzoltók vessenek véget a partinknak.
Grillezhetünk húsokat és zöldségeket. A húsoknál a kicsit zsírosabbak alkalmasak a grillezésre, mert egyébként kiszárad. Ha mégis a sovány hús mellett döntünk, érdemes szalonnával betekerni. A szeletek ideális vastagsága kb. 1 cm, különben nem sülnek át tökéletesen. Mind a húsok, mind a zöldségek puhábbak, zaftosabbak lesznek, ha sütés előtt bepácoljuk őket. Különféle pácokat készíthetünk, olívaolajjal, fűszerkeverékkel, zöldfűszerrel, fokhagymával. Pikánsabb ízt biztosít, ha mustárral megbolondítjuk az oldatunkat. Grillezésre alkalmas zöldségek, a gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, valamint a hagymafélék. Jó tudni melyik húshoz, milyen fűszerekkel pácolhatunk. Lássuk: Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
Bárányhús : hagyma, fokhagyma, rozmaring, menta, paprika.,babérlevél.
Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió.
Aki nem szeretne vesződni a pácolással és a friss hús sütésével, az bármelyik nagy áruházban igény szerint beszerezhet kész tálakat, előkészített húsokat, kolbászokat és sajtokat. Ízelítőnek nézzünk egy receptet:

Grillezett pisztráng

Hozzávalók / 2 adag
• 40 dkg pisztráng
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db citrom
• 2 ek olívaolaj
• só ízlés szerint
• fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

Elkészítés
1. A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük.
2. Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk (a vágások úgy 8 mm-1 cm-enként legyenek egymástól, 5 mm mélyen).
3. Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt feket borssal.
4. Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk.
5. Parázsló faszén felett megsütjük, oldalanként kb 6-8 perc alatt.


Forrás: hvg.hu
Recept és fotó: nosalty.hu

 

További híreink

Kölyökatlétika teremverseny Kazincbarcikán

Dátum: 2025. nov 15. 20:00

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolája adott otthont a kölyökatlétika teremversenynek novemberben.

Kazincbarcika az élen – országos díjat nyert az Egressy Béni Városi Könyvtár

Dátum: 2025. nov 15. 15:45

Kazincbarcika újabb országos elismeréssel gazdagodott: az Egressy Béni Városi Könyvtár első helyezést ért el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett „Könyvtári kihívás” pályázaton, a tízezer fő feletti települések kategóriájában. A versenyben mintegy négyszáz intézmény vett részt, a kazincbarcikai könyvtár pedig minden mutatóban kiemelkedő növekedést produkált – így elnyerte a tízmillió forintos fődíjat.

A Felsőbarcikáért Alapítvány 25 éves jubileumi ünnepe és díjátadója

Dátum: 2025. nov 14. 21:08

A 2000-ben alapított és a Táncsics Mihály Művelődési Házban működő Felsőbarcikáért Alapítvány idén februárban érte el a negyed évszázadot. A jeles évforduló örömére novemberben a szépkorúak ünnepével egybekötött megemlékezést, zenés lakomát és díjátadót szervezett a kuratórium, amelyen oklevelek átadása mellett a legnagyobb elismerésüket, a Felsőbarcikáért-díjat két, az alapítvány életében jelentős szerepet betöltő személy is megkaphatta.

40 éves a korábbi Dózsa György iskola — a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola egész évben ünnepel

Dátum: 2025. nov 13. 18:52

Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1985-ben nyitotta meg kapuit a diákok előtt Kazincbarcika akkor legfiatalabb általános iskolája. Azóta 4 évtizedet élt meg az intézmény, és számos változáson ment keresztül. Egy valami mégis mindig állandó volt: gyerekek töltötték meg minden tanévben a tantermeket. Az iskola ősztől a Görögkatolikus Egyház fenntartásába került, így november 7-én már az új fenntartóval közösen ünnepelték a jubileumi évfordulót.

KolorTV élőben

Programajánló

„Nem szólok, csak lefestem” — Uraky Noémi kiállítása

Gin Gin Art Café

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk