https://kolorline.hu/Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár a lazulásról és a kikapcsolódásról szól. A család és a baráti társaság összeverbuválására kiváló lehetőséget teremt a szabadban, időtöltésnek, illetve a kulináris élménynek egyaránt alkalmas grillezés. Igen, ám, de hogyan fogjunk hozzá és mit készítsünk? Íme, néhány ötlet egy igazán jó bulihoz.

Első lépésként fontos a környezethez illő grillsütő kiválasztása, hiszen a házi grillezés történhet kertben, teraszon és balkonon is. Ma már mindenféle árfekvésben kapható gázgrill, ami gázpalackkal működik és a használata egyszerű. Ettől meghittebb hangulatot varázsol a faszenes grill, melynek egyes típusai jóval olcsóbbak az előzőnél. Igaz, használatához szükségeltetik némi szakértelem. A faszén ugyanis akkor az igazi, ha parázslik, így a megfelelő sütési hőfok eléréséhez bizony időre van szükség. A legjobb, ha felváltva szítjuk a tüzet, mert a hőség és a füst hamar kitikkasztja az embert. Jó tanács, vigyázzunk a kipattanó szikrákkal, nehogy a tűzoltók vessenek véget a partinknak.
Grillezhetünk húsokat és zöldségeket. A húsoknál a kicsit zsírosabbak alkalmasak a grillezésre, mert egyébként kiszárad. Ha mégis a sovány hús mellett döntünk, érdemes szalonnával betekerni. A szeletek ideális vastagsága kb. 1 cm, különben nem sülnek át tökéletesen. Mind a húsok, mind a zöldségek puhábbak, zaftosabbak lesznek, ha sütés előtt bepácoljuk őket. Különféle pácokat készíthetünk, olívaolajjal, fűszerkeverékkel, zöldfűszerrel, fokhagymával. Pikánsabb ízt biztosít, ha mustárral megbolondítjuk az oldatunkat. Grillezésre alkalmas zöldségek, a gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, valamint a hagymafélék. Jó tudni melyik húshoz, milyen fűszerekkel pácolhatunk. Lássuk: Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
Bárányhús : hagyma, fokhagyma, rozmaring, menta, paprika.,babérlevél.
Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió.
Aki nem szeretne vesződni a pácolással és a friss hús sütésével, az bármelyik nagy áruházban igény szerint beszerezhet kész tálakat, előkészített húsokat, kolbászokat és sajtokat. Ízelítőnek nézzünk egy receptet:

Grillezett pisztráng

Hozzávalók / 2 adag
• 40 dkg pisztráng
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db citrom
• 2 ek olívaolaj
• só ízlés szerint
• fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

Elkészítés
1. A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük.
2. Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk (a vágások úgy 8 mm-1 cm-enként legyenek egymástól, 5 mm mélyen).
3. Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt feket borssal.
4. Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk.
5. Parázsló faszén felett megsütjük, oldalanként kb 6-8 perc alatt.


Forrás: hvg.hu
Recept és fotó: nosalty.hu

 

További híreink

Mintegy 800 mikuláscsomag a kazincbarcikai rászorulóknak

Dátum: 2025. dec 13. 17:56

A 2025-ös, minden részvételi rekordot megdöntő Mikulás-kocogáson is hagyományosan egy-egy mikuláscsomag volt a nevezés díj, melyet a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ utólag a rászoruló családok és gyermekeik részére juttatott el. A csomagosztás részben idén is a Herbolyai Szociális Blokkban történt, az IDŐVÁR Nyugdíjas Kulturális Klub által szervezett és tartott ünnepi kézműves foglalkozásokkal kísérve.

Kazincbarcika ismét a diáksport élvonalában

Dátum: 2025. dec 13. 11:33

December 9-én a Miskolci Egyetem Díszaulájában rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Diáksport és Szabadidő Egyesület 42. díjátadó ünnepségét. A rangos eseményen ismét bebizonyosodott, hogy Kazincbarcika városa a diáksport egyik meghatározó központja: diákok, pedagógusok és intézmények egyaránt kiemelkedő eredményekkel képviselték a települést.

Eredményes megmérettetések — Delfin-büszkeségek

Dátum: 2025. dec 13. 11:19

December 11-én Miskolc adott otthont a kiváló teljesítmény nyújtó sportolók és edzők díjátadó ünnepségének. A program elismeréseket hozott a Delfin Vízisport Klub számára.

Amiben ragyogás van – Uray-Szépfalvi Ágnes tárlata Kazincbarcikán

Dátum: 2025. dec 12. 22:11

A Munkácsy Mihály-díjas Uray-Szépfalvi Ágnes festőművész hozta el képeit Kazincbarcikára december 10-én, az „Emberben a művész, művészben az ember” című kiállítássorozat keretében. A főként a nőkre ható festményösszeállítást a közönség január közepéig tekintheti meg a Mezey István Művészeti Központban. A női lelkeket megszólító, azoknak sok oldalról tükröt tartó változatos szabású és témájú munkák fogadják a látogatókat.

KolorTV élőben

Programajánló

VI. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk