https://kolorline.hu/Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Az augusztusi nyáresték is csábíthatnak grillezésre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár a lazulásról és a kikapcsolódásról szól. A család és a baráti társaság összeverbuválására kiváló lehetőséget teremt a szabadban, időtöltésnek, illetve a kulináris élménynek egyaránt alkalmas grillezés. Igen, ám, de hogyan fogjunk hozzá és mit készítsünk? Íme, néhány ötlet egy igazán jó bulihoz.

Első lépésként fontos a környezethez illő grillsütő kiválasztása, hiszen a házi grillezés történhet kertben, teraszon és balkonon is. Ma már mindenféle árfekvésben kapható gázgrill, ami gázpalackkal működik és a használata egyszerű. Ettől meghittebb hangulatot varázsol a faszenes grill, melynek egyes típusai jóval olcsóbbak az előzőnél. Igaz, használatához szükségeltetik némi szakértelem. A faszén ugyanis akkor az igazi, ha parázslik, így a megfelelő sütési hőfok eléréséhez bizony időre van szükség. A legjobb, ha felváltva szítjuk a tüzet, mert a hőség és a füst hamar kitikkasztja az embert. Jó tanács, vigyázzunk a kipattanó szikrákkal, nehogy a tűzoltók vessenek véget a partinknak.
Grillezhetünk húsokat és zöldségeket. A húsoknál a kicsit zsírosabbak alkalmasak a grillezésre, mert egyébként kiszárad. Ha mégis a sovány hús mellett döntünk, érdemes szalonnával betekerni. A szeletek ideális vastagsága kb. 1 cm, különben nem sülnek át tökéletesen. Mind a húsok, mind a zöldségek puhábbak, zaftosabbak lesznek, ha sütés előtt bepácoljuk őket. Különféle pácokat készíthetünk, olívaolajjal, fűszerkeverékkel, zöldfűszerrel, fokhagymával. Pikánsabb ízt biztosít, ha mustárral megbolondítjuk az oldatunkat. Grillezésre alkalmas zöldségek, a gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, valamint a hagymafélék. Jó tudni melyik húshoz, milyen fűszerekkel pácolhatunk. Lássuk: Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
Bárányhús : hagyma, fokhagyma, rozmaring, menta, paprika.,babérlevél.
Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió.
Aki nem szeretne vesződni a pácolással és a friss hús sütésével, az bármelyik nagy áruházban igény szerint beszerezhet kész tálakat, előkészített húsokat, kolbászokat és sajtokat. Ízelítőnek nézzünk egy receptet:

Grillezett pisztráng

Hozzávalók / 2 adag
• 40 dkg pisztráng
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db citrom
• 2 ek olívaolaj
• só ízlés szerint
• fekete bors ízlés szerint (frissen tört)

Elkészítés
1. A halakat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük.
2. Éles késsel mindkét felüket beirdaljuk (a vágások úgy 8 mm-1 cm-enként legyenek egymástól, 5 mm mélyen).
3. Olívaolajjal megkenjük a pisztrángokat, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt feket borssal.
4. Belsejükbe petrezselymet és citromkarikákat dugunk.
5. Parázsló faszén felett megsütjük, oldalanként kb 6-8 perc alatt.


Forrás: hvg.hu
Recept és fotó: nosalty.hu

 

További híreink

Színházi évad indult Kazincbarcikán

Dátum: 2025. dec 14. 22:30

Kazincbarcikán december 12-én az első előadással hivatalosan is elindult a 2025/2026-os színházi évad az Egressy Béni Művelődési Központban, amely négy, különböző korosztályokat megszólító produkcióval várja a közönséget bérletes formában. Az évad első darabja a „Kölcsönlakás” című vígjáték volt, amelynek délelőtti és esti bemutatója is elsöprő sikert aratott a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában.

Ötven fős sportmászó verseny a Kazinczy tagiskolában

Dátum: 2025. dec 14. 19:08

Második alkalommal rendezetek sportmászó versenyt december 11-én Kazincbarcikán, a Kazinczy tagiskolában, a sportiskola növendékeinek és az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola vendéggyerekeinek. A példásan népes megmozdulás társszervezője a Perem Sziklamászó Egyesület volt.

A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola 60 éves gálaműsora

Dátum: 2025. dec 14. 17:58

Kazincbarcika művészeti és kulturális életében megkerülhetetlen kulcsszerepet játszó Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola 2025-ben ünnepelte önállóvá válásának 60. évfordulóját. A jubileumi év végén a jelentős alkalomhoz méltó ünnepélyes, összművészeti gálaműsort rendeztek az Egressy Béni Művelődési Központban. 

Mintegy 800 mikuláscsomag a kazincbarcikai rászorulóknak

Dátum: 2025. dec 13. 17:56

A 2025-ös, minden részvételi rekordot megdöntő Mikulás-kocogáson is hagyományosan egy-egy mikuláscsomag volt a nevezés díj, melyet a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ utólag a rászoruló családok és gyermekeik részére juttatott el. A csomagosztás részben idén is a Herbolyai Szociális Blokkban történt, az IDŐVÁR Nyugdíjas Kulturális Klub által szervezett és tartott ünnepi kézműves foglalkozásokkal kísérve.

KolorTV élőben

Programajánló

VI. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk