https://kolorline.hu/Aki a rendőrautókat szereti – avagy dizájnváltás a rendőrségi portálon

Aki a rendőrautókat szereti – avagy dizájnváltás a rendőrségi portálon

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A hivatalos rendőrségi portált böngészve, egészen újszerű megjelenéssel találkoztam a minap. A bűncselekmények, illetve a szabálysértési ügyek tudósítását rendőrségi járművek miniatűr makettjeinek fotói illusztrálják. Néhány telefon, s máris a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensével, Dobi Tamás r. századossal kerültem kapcsolatba, aki örömmel adott tájékoztatást a honlap átváltozott arculatáról. A történet úgy kezdődik, hogy él Pest megyében egy mozgásában korlátozott fiatalember, Csányi Rudolf, aki rendőrautók élethű modelljeit készíti el, és ezeket a produktumokat használja a BAZ MRFK sajtóközleményei szemléltetésére. Ez az információ olyannyira kíváncsivá tett, hogy ismét telefont ragadva, megkerestem Rudolfot. A mintegy félórás eszmecsere alatt egy különleges képességekkel megáldott ember képe rajzolódott ki előttem. Kérem, fogadják szeretettel a vele készített interjút!


Fotók: Csányi Rudolf

Annyi szépet hallottam Önről, s a képeket elnézve, valóban csodálatos perspektívában látja a világot. Mióta foglalkozik fotózással?

Nagyjából tizenöt éve fotózom. Először egy pici géppel kezdtem kattintgatni, most már komolyabb gépet használok. Az elmúlt másfél évtizedben komoly szenvedélyemmé vált a fényképezés, „mindenevő” vagyok. Tájak, emberek, virágok, álltatok, minden jöhet. Az esztétikum, a pillanat varázsa a lényeg. Éppen ezért nem tudnék egyetlen témát sem kiemelni, hisz mind az én „gyermekem”.

A lakóhelye mennyire inspirálja?

Szeretem megörökíteni. Igazi gyöngyszem ez a falu. Nagykőrösön nőttem fel, a családalapítás után viszont úgy gondoltuk a feleségemmel, hogy a panellét nem a legmegfelelőbb a gyermekneveléshez, pláne, ha olyan nehezen közlekedik az ember, mint én. Még kicsik voltak a lányaim, amikor kiköltöztünk Kocsérra, kertes házba. Bizonyos szempontból a városban nagyobbak a lehetőségek, de szeretek itt élni.

Megkérdezhetem, hogy milyen jellegű sérülésről van szó?

Néhány hónapos koromban gerincsérvre műtöttek, ami sajnos nem úgy sikerült, ahogyan tervezték. Tizennyolc éves koromig műtétek sora következett, aztán azt mondtam, elég. Még ha tolókocsiba kerülök, akkor sem operáljanak meg többet! Hosszú utakra igénybe kell vennem a kerekesszéket, vagy a háromkerekű kismotort, de azért elmocorgok.

Hogyan került kapcsolatba a rendőrséggel?

Az egyik, nagyon kedves, szintén fotós miskolci ismerősöm, aki a készenlétieknél van, a fotózás kapcsán beajánlott egy riportra a Miskolci Rádióhoz. Aztán a járványidőszak alatt nagyon bezárva éreztem magam, elkezdtem gyűjteni az autómodelleket, és ez lett az új hobbim. A rendőrséghez pedig mindig is vonzódtam, hiszen az érettségi után a jogi karra szerettem volna jelentkezni, amit a betegségem nem tett lehetővé. Különböző internetes oldalakon láttam, hogy raknak fel rendőrségi modelleket, amiket nem lehet megvenni, de ha mégis, nagy összegeket kérnek érte. Na, majd én megcsinálom, határoztam el. Autentikus modelleket igyekszem beszerezni, felmatricázom őket, képszerkesztővel megszerkesztem a fotókat, időnként még hátteret is adok hozzá. A barátom az alkotásaimat látva, összehozott Dobi Tamással. Kérdezték, hogy megjelenhetnének-e a felvételeim a különféle sajtóorgánumokban illusztrációként, amire azt válaszoltam: hogyne, még örülnék is neki, ha publicitást kapnának a képeim.

Csak rendőrautók makettjeit készíti el?

Nem, vannak mentőautók, tűzoltóautók, sőt még Ötvös Csöpi (a vagány rendőrt Bujtor István alakította egykor- a szerk.) kocsiját is elkészítettem. Vannak benne régi és új példányok, illetve más országbeli makettek. A magyaron kívül, elsősorban Németország, Anglia, Dubai, Szlovákia és Törökország egészségügyi és bűnüldözési szerveinek autóit mintázom meg.

A beszélgetés végén Dobi Tamás rendőr századostól azt firtattam, hogy miért fontosak a magyar rendőrség számára Csányi Rudolf munkái?

- A rendőrségi elképzelés az volt, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében mutassuk meg a hatóság és az állampolgárok közötti kölcsönös együttműködést. A sajtóközlemények újszerű ábrázolásával szeretnénk ráirányítani a figyelmet, arra a pozitív energiára, ami élteti Csányi Rudolfot. Ez az életerő pedig a rendőrség működésére is pozitív hatással van.

 

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 18.

Dátum: 2020. szept 18. 16:38

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Kazincbarcikai Rendőrkapitányság- Közlekedési helyzetjelentés

Dátum: 2020. szept 18. 14:06

Az elmúlt héten a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén négy közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök, melyek közül három járt személyi sérüléssel. Ezenkívül két esetben rendelt el nyomozást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya. Mindkettőt ittas járművezetés elkövetése miatt.

Nívós kitüntetéssel jutalmazták Tóthné Szepesi Éva munkásságát

Dátum: 2020. szept 18. 13:22

Rangos elismerést vehetett át a közelmúltban Tóthné Szepesi Éva, a Kazincbarcikai Városi Sportegyesület Atlétikai Szakosztályának edzője. A Magyar Atlétikai Szövetség a Magyar Atlétika Utánpótlásáért kitüntető díjban részesítette, melyet augusztus 29-én, a Hidegkúti Nándor Stadion dísztermében kapott kézhez.

20 mázsa hal került a közkedvelt tavakba

Dátum: 2020. szept 17. 11:50

Összesen húsz mázsa halat telepített szeptember 17-án azaz a mai napon Kazincbarcika Város Önkormányzata megbízásából a Barcika Park Nonprofit Kft. a Csónakázó-tóba, valamint a Herbolyán található I-es számú tóba.

KolorTV élőben

Programajánló

Kávéházi délutánok

Kazincbarcika, Kocka Étterem

Slam poetry

Egressy Béni Városi Könyvtár - Kazincbarcika

Aktívan nyolcvanon túl

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika

Móricz Zsigmond-Kocsák Tibor-Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk