A szüreti időszak veszélyei
Az ősz beköszöntével a nagy borászatoktól kezdve, a hobbi szőlészeteken át a legtöbb borvidékeken elérkezett a szüret ideje. Emlékszem, gyermekkorom hatalmas, jókedvű szüreteire, amikor a család apraja-nagyja azon vetélkedett, hogy ki tud minél több szőlőfürtöt begyűjteni. Fáradságos, de vidám munka volt. Ám a bor készítésének folyamata veszélyeket is rejt magában. Sajnos, évről – évre szedi halálos áldozatait a mustgáz.
A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, ami színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. A gáz a pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja, emiatt oxigén- hiányos állapotot teremt, mely kihat a központi idegrendszerre. Ennek jelei a szédülés, a hányinger, illetve a mentális zavar. Ez utóbbi különösen veszélyes, mert hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem képes elhagyni a pincét.
Fotó: teol.hu
Hogyan előzhető meg a bajt?
A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy minden borász kellő körültekintéssel és elővigyázatossággal járjon el a bor készítésének folyamata során. A pincék megfelelő szellőztetésével elkerülhető a mérgezés. Ugyancsak növeli a biztonságot a szén-dioxid – érzékelő használata. A hordókat lehetőleg nagy térben kell tartani, ellenőrizve az abroncsok épségét, valamint azt, hogy a hordó nyílásai szintén jól zárjanak. A régi, jól bevált gyertya teszt is alkalmazható. A pincébe derékmagasságban tartott égő gyertyával indokolt csak lemenni. Ha a gyertya lángja kialszik, az egyértelmű jele annak, hogy nincs elegendő oxigén a pincében, tehát azonnal el kell hagyni a helyiséget! Sok esetben a laikusként segíteni próbálók maguk is gázmérgezés áldozatává válnak, ezért baj esetén mindig értesítse a katasztrófavédelmet és bízza a mentést szakemberre! Veszély esetén hívja a 112-es segélyhívót vagy a 105-ös számon a katasztrófavédelmet!
Forrás: kartal.hu, uri.hu
Indexfotó: felvidek.ma