https://kolorline.hu/A szüreti időszak veszélyei

A szüreti időszak veszélyei

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az ősz beköszöntével a nagy borászatoktól kezdve, a hobbi szőlészeteken át a legtöbb borvidékeken elérkezett a szüret ideje. Emlékszem, gyermekkorom hatalmas, jókedvű szüreteire, amikor a család apraja-nagyja azon vetélkedett, hogy ki tud minél több szőlőfürtöt begyűjteni. Fáradságos, de vidám munka volt. Ám a bor készítésének folyamata veszélyeket is rejt magában. Sajnos, évről – évre szedi halálos áldozatait a mustgáz.

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, ami színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. A gáz a pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja, emiatt oxigén- hiányos állapotot teremt, mely kihat a központi idegrendszerre. Ennek jelei a szédülés, a hányinger, illetve a mentális zavar. Ez utóbbi különösen veszélyes, mert hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem képes elhagyni a pincét.


Fotó: teol.hu

Hogyan előzhető meg a bajt?

A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy minden borász kellő körültekintéssel és elővigyázatossággal járjon el a bor készítésének folyamata során. A pincék megfelelő szellőztetésével elkerülhető a mérgezés. Ugyancsak növeli a biztonságot a szén-dioxid – érzékelő használata. A hordókat lehetőleg nagy térben kell tartani, ellenőrizve az abroncsok épségét, valamint azt, hogy a hordó nyílásai szintén jól zárjanak. A régi, jól bevált gyertya teszt is alkalmazható. A pincébe derékmagasságban tartott égő gyertyával indokolt csak lemenni. Ha a gyertya lángja kialszik, az egyértelmű jele annak, hogy nincs elegendő oxigén a pincében, tehát azonnal el kell hagyni a helyiséget! Sok esetben a laikusként segíteni próbálók maguk is gázmérgezés áldozatává válnak, ezért baj esetén mindig értesítse a katasztrófavédelmet és bízza a mentést szakemberre! Veszély esetén hívja a 112-es segélyhívót vagy a 105-ös számon a katasztrófavédelmet!

 

Forrás: kartal.hu, uri.hu

Indexfotó: felvidek.ma

További híreink

Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Dátum: 2024. szept 09. 19:00

Magyarországon is elindul a Mozgás Receptre program, amely nemzetközi példák alapján kívánja növelni a lakosság fizikai aktivitását. A program célja, hogy jelentősen csökkentse a soha nem mozgók számát és növelje azokét, akik elérik a WHO által javasolt minimális mozgásmennyiséget. A rendszert elsőként Új-Zélandon alkalmazták, de már Budapest XII. kerületében is évek óta sikerrel működik.

A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

Dátum: 2024. szept 09. 15:12

Újabb rangos elismerésben részesült a BorsodChem Zrt. A vegyipari vállalat a Green Awards powered by Green Cloud pályázaton „Az Év Zöld Nagyvállalata” címmel gazdagodott. A díjat a cég képviseletben Liktor Dénes, Director EHS a Sustainable World konferencián vehette át.

Energiahatékony és esztétikus – megújul a Rózsa úti rendelő

Dátum: 2024. szept 08. 17:57

Végéhez közeledik a Rózsa úti rendelő felújítása. A beruházás révén hamarosan megújult környezet várja az 5. számú háziorvosi körzethez tartozókat. Az energiahatékonyságot szolgálja majd a napelem, az újfajta fűtési és hűtési rendszer, a következő körben pedig új bútorok és eszközök segítik a gyógyító munkát. A körzet néhány héten belül visszakapja régi helyét.

Szociális fejlesztések Kazincbarcikán — Elektromos járműveket kap a KSZSZK

Dátum: 2024. szept 08. 09:07

A Széchenyi Terv Plusz program keretében Kazincbarcika Város Önkormányzata vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, így újabb környezetbarát beruházás zajlik a városban.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk