https://kolorline.hu/Több mint 60 település regisztrált a KönyvtárMozi programra

Több mint 60 település regisztrált a KönyvtárMozi programra

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A kistelepülési könyvtárakban az utóbbi években egyre népszerűbb a KönyvtárMozi program, mely 5 éve működik szerte az országban, így megyénkben is. A rendezvény kialakításának alapja a 2013 óta működő Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR), mely segítséget nyújt a megvalósulásához. Az esemény a koronavírus-járvány idején szünetel, de a szervezők bíznak abban, hogy a veszélyhelyzet feloldását követően folytatódhat a program.

Az évek során - állami forrásból finanszírozott - infrastrukturális fejlesztések tették lehetővé a projekt indulását, és akadálytalan működését a szolgáltatóhelyeken. A támogatásból projektorokat, televíziókat és vetítővásznakat vásároltak. A KönyvtárMozi-hálózat az 5500 fő alatti települések könyvtáraiban teszi alapszolgáltatássá a vizuális kultúrához való hozzáférés biztosítását. A cél az, hogy azokon a kistelepüléseken élők is igénybe vehessék a szolgáltatást, ahol nincs mozi, így ők is hozzájuthatnak azokhoz az értékes tartalmakhoz, amelyeket esetleg csak a nagy lélekszámú települések filmklubjainak tagjai érhetnek el. A szolgáltatás 2015 októbere óta működik, az ország valamennyi megyéjében, a programban regisztrált kistelepüléseken. A konyvtarmozi.hu oldalon található filmkészlet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ), a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a Kecskemétfilm Kft., valamint a Dunatáj Alapítvány segítségével vált elérhetővé a KSZR tagkönyvtárak számára a Nemzeti Audiovizuális Archívum pontokon keresztül. A programot az IKSZ koordinálja a megyei könyvtárak közreműködésével.
A szolgáltatás a helyi könyvtárakban valósul meg, kizárólag magyar filmeket, közkincseket és valamennyi korosztály igényeit kiszolgáló, animációs-, játék-, rajz-, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek nyilvános vetítését teszi lehetővé, a magyar kultúra értékeit közvetítve.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig összesen 65 település és egy könyvtárbusz regisztrált a programra, melynek köszönhetően összesen 92 településen valósulhat meg vetítés a megyében. Az elmúlt 4 évben összesen több mint 800 vetítés történt a településeken, amely jelzi, hogy a helyiek igénylik ezt a szolgáltatást, örömmel vesznek részt rajta. A vetített filmek műfaji megoszlásából kitűnik, hogy tavaly a sorozatok voltak a legnépszerűbbek, de a játék- animációs- és dokumentumfilmeket is kedvelték. A településeken a KönyvtárMozi egyben közösségépítő szerepet is betölt, hiszen a vetítéseket sok helyszínen beszélgetés, közönségtalálkozó követi. A programhoz kapcsolódó közösségi események számos helyi ötlettel gazdagodtak, például az Ízőrzők című film vetítését követően közös főzéssel és vacsorával fejezték be a rendezvényt.

Kazincbarcikai Járás: Alacska, Bánhorváti, Berente, Kurityán, Tardona, Sajókaza, Vadna

 

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. december 1.

Dátum: 2020. dec 01. 17:19

Magyarország Kormányának rendelkezései alapján a koronavírus elleni védekezés a következő üteméhez érkezett. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk és éltünk meg hazánkban és a világon, mivel a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget, az orvostudomány jelenleg nem ismeri a vírus természetét, védőoltás, egyértelműen hatékony és hatásos kezelés egyelőre nincs. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Távozik Vitelki Zoltán

Dátum: 2020. dec 01. 11:32

Távozik Vitelki Zoltán a Kolorcity Kazincbarcika SC vezetőedzője. A kazincbarcikai klub vezetése közös megegyezéssel szerződést bontott a szakemberrel.

Rendkívüli Covid-hír – 2020. november 30.

Dátum: 2020. nov 30. 17:10

Koronavírus fertőzést mutattak ki a Védőnői Szolgálat egyik munkatársánál.

Volánbusz – Kazincbarcikán is megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés

Dátum: 2020. nov 30. 11:29

A koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságának fokozása érdekében 2020. december 1-jétől bővül azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés.