https://kolorline.hu/Szilveszteri hagyományok

Szilveszteri hagyományok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Bár idén másképp ünnepelünk, 2020-ban sem marad el a szilveszter. Az év utolsó napjához, illetve január elsejéhez számos szokás és babona társul.

2021-et otthon, családi körben, a szeretteinkkel köszöntjük majd. A szórakozáson és az újévi fogadalmakon túl rengeteg szokás vagy babona betartásával lehet még érdekesebbé tenni ezt az ünnepet. Itt van néhány ezek közül.

Először is tartozik az ünnephez néhány evéssel kapcsolatos hagyomány. Szilveszterkor és január elsején is érdemes lencsét enni, ez ugyanis a népszokások szerint szerencsét és gazdagságot hoz. A szárnyasokkal viszont vigyázni kell. A hiedelmek szerint baromfit nem szabad enni, mert elkaparja a szerencsét, de a pulykát is érdemes hanyagolni, mert az haragot gerjeszt. A hallal is vigyázni kell, mivel a fogyasztásával elúszhat a szerencsénk.

Na, de az év első napján sem tiltanak a hagyományok minden fajta hústól. Sertéshúst bátran szabad fogyasztani, hiszen úgy tartja a mondás, hogy akkor malacunk lesz, és a disznó kitúrja a szerencsénket. Az édesszájúak készíthetnek rétest is, mert ezzel hosszúra nyújthatjuk az életünket is, és minél több a töltelék teszünk bele, annál bőségesebb évre számíthatunk. Arra azért figyeljünk, hogy ne együnk meg mindent az év utolsó napján, mert akkor az újévben hiányt fogunk szenvedni!

A házimunkával is érdemes vigyázni az év első napján a szokások szerint ne vigyük ki a szemetet, mert azzal kidobnánk a szerencsénket, de mosni és teregetni sem szabad, mert ezek szintén szerencsétlenséget hozhatnak.

Az egészségünk szempontjából is akad néhány babona. Szilveszter éjjelén például azért kell minél nagyobb zajt csapni, hogy elűzzük az ártó szellemeket és a betegségeket. Viszont az év első napjára is akad hiedelem, ami szerint ezen a napon hideg vízben kell megfürdeni, hogy egészségesek legyünk az új évben.

További híreink

A háztartási munka már az ONYA-n is bejelenthető

Dátum: 2021. jan 27. 18:29

Új szolgáltatással bővült a NAV saját fejlesztésű, webes alkalmazása, az ONYA. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás ezentúl a háztartási munkát végzők bejelentésére is alkalmas, amivel tovább egyszerűsödik a háztartási munka adminisztrációja is.

Kolorcity Kazincbarcika SC - kezdődik a szezon

Dátum: 2021. jan 27. 12:18

Január 31-én indul a Merkantil Bank Liga 2020/2021-es bajnokságának tavaszi szezonja. A Kolorcity Kazincbarcika csapata vasárnap, hazai pályán a Kaposvári Rákóczi FC ellen kezdi meg az új szezont.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. január 26.

Dátum: 2021. jan 26. 16:05

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Félévet zártak az általános iskolák

Dátum: 2021. jan 26. 12:59

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében hozott szigorítások 2020 tavaszán az általános iskolákat is érintette, amely az idei tanévre is hatással volt, ennek ellenére sikeres félévet zárnak a kazincbarcikai általános iskolákban. A pandémia miatt a megszokottól eltérő módon történik a 2021/2022-es tanévre történő beiskolázási program is.

Szép jövőért Zsombinak!

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk