https://kolorline.hu/Szilveszteri hagyományok

Szilveszteri hagyományok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Bár idén másképp ünnepelünk, 2020-ban sem marad el a szilveszter. Az év utolsó napjához, illetve január elsejéhez számos szokás és babona társul.

2021-et otthon, családi körben, a szeretteinkkel köszöntjük majd. A szórakozáson és az újévi fogadalmakon túl rengeteg szokás vagy babona betartásával lehet még érdekesebbé tenni ezt az ünnepet. Itt van néhány ezek közül.

Először is tartozik az ünnephez néhány evéssel kapcsolatos hagyomány. Szilveszterkor és január elsején is érdemes lencsét enni, ez ugyanis a népszokások szerint szerencsét és gazdagságot hoz. A szárnyasokkal viszont vigyázni kell. A hiedelmek szerint baromfit nem szabad enni, mert elkaparja a szerencsét, de a pulykát is érdemes hanyagolni, mert az haragot gerjeszt. A hallal is vigyázni kell, mivel a fogyasztásával elúszhat a szerencsénk.

Na, de az év első napján sem tiltanak a hagyományok minden fajta hústól. Sertéshúst bátran szabad fogyasztani, hiszen úgy tartja a mondás, hogy akkor malacunk lesz, és a disznó kitúrja a szerencsénket. Az édesszájúak készíthetnek rétest is, mert ezzel hosszúra nyújthatjuk az életünket is, és minél több a töltelék teszünk bele, annál bőségesebb évre számíthatunk. Arra azért figyeljünk, hogy ne együnk meg mindent az év utolsó napján, mert akkor az újévben hiányt fogunk szenvedni!

A házimunkával is érdemes vigyázni az év első napján a szokások szerint ne vigyük ki a szemetet, mert azzal kidobnánk a szerencsénket, de mosni és teregetni sem szabad, mert ezek szintén szerencsétlenséget hozhatnak.

Az egészségünk szempontjából is akad néhány babona. Szilveszter éjjelén például azért kell minél nagyobb zajt csapni, hogy elűzzük az ártó szellemeket és a betegségeket. Viszont az év első napjára is akad hiedelem, ami szerint ezen a napon hideg vízben kell megfürdeni, hogy egészségesek legyünk az új évben.

További híreink

Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Dátum: 2024. szept 09. 19:00

Magyarországon is elindul a Mozgás Receptre program, amely nemzetközi példák alapján kívánja növelni a lakosság fizikai aktivitását. A program célja, hogy jelentősen csökkentse a soha nem mozgók számát és növelje azokét, akik elérik a WHO által javasolt minimális mozgásmennyiséget. A rendszert elsőként Új-Zélandon alkalmazták, de már Budapest XII. kerületében is évek óta sikerrel működik.

A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

Dátum: 2024. szept 09. 15:12

Újabb rangos elismerésben részesült a BorsodChem Zrt. A vegyipari vállalat a Green Awards powered by Green Cloud pályázaton „Az Év Zöld Nagyvállalata” címmel gazdagodott. A díjat a cég képviseletben Liktor Dénes, Director EHS a Sustainable World konferencián vehette át.

Energiahatékony és esztétikus – megújul a Rózsa úti rendelő

Dátum: 2024. szept 08. 17:57

Végéhez közeledik a Rózsa úti rendelő felújítása. A beruházás révén hamarosan megújult környezet várja az 5. számú háziorvosi körzethez tartozókat. Az energiahatékonyságot szolgálja majd a napelem, az újfajta fűtési és hűtési rendszer, a következő körben pedig új bútorok és eszközök segítik a gyógyító munkát. A körzet néhány héten belül visszakapja régi helyét.

Szociális fejlesztések Kazincbarcikán — Elektromos járműveket kap a KSZSZK

Dátum: 2024. szept 08. 09:07

A Széchenyi Terv Plusz program keretében Kazincbarcika Város Önkormányzata vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, így újabb környezetbarát beruházás zajlik a városban.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk