https://kolorline.hu/Futás télen

Futás télen

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Véget értek az ünnepek, beköszöntött az új év. A karácsonyi étkezéseket követően sokan új évi fogadalomként választják, hogy többet fognak mozogni. A jelenlegi helyzetben nincs sok választásunk, hiszen a legtöbbünknek az otthoni és a szabadtéri egyéni sport csupán az elérhető.

Az otthon végzett gyakorlatokon túl, télen sem érdemes megfeletkezni a szabadban, friss levegőn végzett edzésről. A futás remek választás lehet télen, hidegben, kezdőként is. Nagyon fontos, hogy az időjárás ellenére sem szabad túlöltözni a futáshoz. Már csak azért sem szerencsés, hiszen nagyjából 10 perc futás után elkezd a szervezet felmelegedni. Az öltözködésnél ügyelni kell arra, hogy kellően melegen tartsuk az izmainkat és ízületeinket, hogy csökkentsük a sérülések kockázatát.

A legfontosabb, hogy öltözzünk rétegesen. A felsőruházatunknál érdemes testre simuló hosszú ujjú felsőt viselnünk alul, középen egy vastagabb, magas nyakú technikai felső a legmegfelelőbb, felülre pedig jöhet a futókabát, szélkabát vagy futómellény attól függően, hogy mennyire hideg az idő. Az alsóruházatunknál vastagabb téli futónadrág, vagy futónadrág és térdnadrág/rövidnadrág kombináció ajánlott. A téli futózokni mindig érjen legalább a boka fölé. A sapka, a sál és a kesztyű használatát sem szabad elfelejteni. Vannak, akik télen füleket védő, vastagabb anyagú fejpántokat viselnek, de mínuszokban talán célszerűbb egy sapka, ami védi a fejet a hidegtől, és meggátolja a hőleadást.

A futás megkezdése előtt a bemelegítés semmiképp se maradjon el. Télen érdemes zárt helyen elvégezni az átmozgatást, akár a lépcsőházban, vagy az előszobában, így a már bemelegedett izmokat nem éri akkora sokk, amikor kilépünk a hidegbe. A futást ne kezdjük gyorsan, szépen fokozatosan növeljük a tempót. A hideg időjárás nem kedvez az intenzív edzéseknek, hiszen az izomzat sokkal sérülékenyebb. Ha befejeztük a futást, ne álljunk le a hidegben. Az edzés után hamar áthülhetünk, ezért minél hamarabb menjünk meleg helyre és cseréljük a ruhánkat szárazra. Természetesen a futást követő nyújtásról sem szabad megfeletkezni.

További híreink

A háztartási munka már az ONYA-n is bejelenthető

Dátum: 2021. jan 27. 18:29

Új szolgáltatással bővült a NAV saját fejlesztésű, webes alkalmazása, az ONYA. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás ezentúl a háztartási munkát végzők bejelentésére is alkalmas, amivel tovább egyszerűsödik a háztartási munka adminisztrációja is.

Kolorcity Kazincbarcika SC - kezdődik a szezon

Dátum: 2021. jan 27. 12:18

Január 31-én indul a Merkantil Bank Liga 2020/2021-es bajnokságának tavaszi szezonja. A Kolorcity Kazincbarcika csapata vasárnap, hazai pályán a Kaposvári Rákóczi FC ellen kezdi meg az új szezont.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. január 26.

Dátum: 2021. jan 26. 16:05

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Félévet zártak az általános iskolák

Dátum: 2021. jan 26. 12:59

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében hozott szigorítások 2020 tavaszán az általános iskolákat is érintette, amely az idei tanévre is hatással volt, ennek ellenére sikeres félévet zárnak a kazincbarcikai általános iskolákban. A pandémia miatt a megszokottól eltérő módon történik a 2021/2022-es tanévre történő beiskolázási program is.

Szép jövőért Zsombinak!

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk