https://kolorline.hu/Magyar Korcsolyázás Napja

Magyar Korcsolyázás Napja

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A Magyar Korcsolyázás Napját ünnepeljük február 22-én, hiszen 2018-ban ezen a napon nyerte meg Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó. A jeles alkalomból a Barcika Art Kft. fotópályázatot hirdetett „Így sportolok télen!” címmel.

A korcsolyasport dicsőségfalán aranybetűs dátum 2018. 02. 22., amikor a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét Pjongcsangban. A történelmi teljesítmény előtt tisztelegve február 22-e a Magyar Korcsolyázás Napja lett. Liu Shaolin Sándor a következőképpen emlékszik erre a napra.


Fotók: HUNSKATE Média

Hogyan emlékszik vissza erre a nem mindennapi eseményre, milyen érzésekkel tért haza az olimpiáról?

Lassan 3 éve, hogy nyertünk, még mindig jó visszaemlékezni, mindig nagyon örülök, ha felteszik ezt a kérdést, hogyan emlékezek vissza erre az olimpiára. Vvolt benne jó és rossz is, de nemcsak a győzelmet kellene kiemelni az olimpiáról, hanem a küzdelmet is, az utat, mennyi idő alatt jutottunk el idáig, hogy egy téli olimpiáról aranyéremmel tudjunk hazaérni. Egy olimpiai aranyéremmel hazajönni fantasztikus érzés, és nagyon sokan mondják, hogy az olimpia egy sportoló számára nagyon különleges, viszont addig, ameddig nem éltem át, milyen részt venni egy olimpián, vagy olimpiai bajnokként hazajönni, addig el se tudtam képzelni, hogy tényleg milyen érzés.

Mit szól ahhoz, hogy a győzelmük után hivatalosan is február 22-e lett a Magyar Korcsolyázás Napja?

Nagyon jó érzés, és ha már nem leszek, akkor remélem utcát is fognak rólam elnevezni. Nagyon örülök, hogy ezt még így aktívan átélhetem, hiszen miattunk lett ez a nap és reméljük, hogy a jövőben még nagyobb lesz, hogy jövőre február 22-én mindenkinek lesz lehetősége akárcsak egy napig is korcsolyázni.

Sokan választják télen kikapcsolódásként, sportolásként a korcsolyázást. Hamarosan Kazincbarcikán is jégcsarnok fog épülni. Kiknek ajánlaná a gyorskorcsolyát?

Örülök, ha a mi sikerünk legalább egy pár százalékban is hozzásegítette ahhoz az embereket, hogy Kazincbarcikán egy jégpálya tudjon megépülni, az utánpótlás tudjon erősödni, valamint minél többen tudjanak korcsolyázni. Remélem, hogy majd a megnyitóra is meg fognak hívni, hogy részt vehessünk a jégpálya átadásán, mert az mindig jó élmény. Bízom benne, hogy minél többen fognak korcsolyázni a jövőben és mindenki minket akar majd megelőzni. Aki nagyon kitartó, szeret dolgozni és száguldozni az mindenképp próbálja ki a gyorskorcsolyát. Tényleg nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy eljussunk egy bizonyos sebességig, de megéri. Ha én újrakezdhetném, akkor mindent ugyanígy tennék, ahogy tettem, semmit nem változtatnék meg. Nagyon jó móka, néha tényleg rossz a jégpályán fagyoskodni, amit a mai napig sem szeretek, de ha valaki imád csúszkálni a jégen, akkor mindenféleképpen próbálja ki!

Most, hogy a koronavírus miatt zárva tartanak a jégpályák, hogyan edzenek, mennyi versenyük van?

Szerencsére a sportolásra, edzésekre megvannak a lehetőségek, a versenyek voltak háttérbe szorulva. Az idei szezonban két versenyünk lesz, volt egy Európa Bajnokság, és most fogunk utazni a világbajnokságra. A versenyekből nagy hiány volt, az nagyon hiányzott. Az itthoni életben szerencsére sok minden nem változott, talán több időnk volt edzeni, magunkkal foglalkozni, úgyhogy jobban átlátjuk a jövőt, miben és hova szeretnénk tovább fejlődni, de szerencsére tényleg nem változott semmi.

Mióta megnyerték az aranyat, van-e esetleg valami hagyományukk, szokásuk ezen a napon? Idén terveztek valamilyen különleges programot?

Az elmúlt két évben a városligeti műjégpályára mentünk ki korcsolyázni, amit idén sajnos nem fogunk tudni megtenni. Ezért szeretnék majd egy élő adást indítani, hogy egy kicsit közelebb kerüljek a rajongókhoz, szurkolókhoz és a támogatókhoz. Aznap én biztos korcsolyázni fogok, hiszen reggel edzésem lesz. Lehet, nem leszek majd olyan boldog, mert most igazán nehéz így. Versenyedzéseink vannak a versenyidőszak előtt, de nagyon örülök, hogy el tudunk menni végre megmérettetni magunkat.

További híreink

Közlemény a megyei könyvtár zárvatartásáról

Dátum: 2021. márc 05. 12:06

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épülete és valamennyi fiókkönyvtára a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel 2021. március 8-tól szünetelteti minden szolgáltatását.

Rendkívüli hír – Szigorodnak a korlátozások

Dátum: 2021. márc 04. 16:05

A kormány döntése értelmében újabb szigorításokat vezetnek be az országban. Március 8-tól április 7-ig bezárják az óvodákat és az iskolákat, március 22-ig bezárnak az üzletek és minden szolgáltatás szünetel. Kazincbarcikán már március 5-től kötelező a közterületeken a maszkviselés.

Vonzónak találja több gyorséttermi lánc is Kazincbarcikát

Dátum: 2021. márc 04. 13:12

A tervek szerint egy gyorséttermi lánc települhet Kazincbarcikára. A napokban felkapott hír futótűzként terjedt a közösségi média oldalain. A gyorséttermi lánc által favorizált Móricz Zsigmond téri zöld területet Kazincbarcika Város Önkormányzata nem fogadta el helyszínnek, így a további egyeztetések eredményeként a Jószerencsét úti használaton kívüli nyilvános wc területén valósulhat meg a beruházás.

Hahó, könyvtár(s)ak – készüljetek!

Dátum: 2021. márc 03. 13:32

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az idén is meghirdeti a Hahó, könyvtár(s)ak! című olvasásnépszerűsítő játékot a megye 3. és 4. osztályos tanulói számára. A fődíj – a tervek szerint – egy ingyenes nyári (olvasó)táborozás Bogácson.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk