https://kolorline.hu/Ne váljon csalás áldozatává!

Ne váljon csalás áldozatává!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ne dőljön be a hamis üzeneteknek, illetve e-maileknek! Fogadja meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság adatvédelemhez kapcsolódó prevenciós tanácsait.

A csalók közös ismérve, hogy megtévesztéseik tárháza kifogyhatatlan, ötleteik minden elképzelést felülmúlnak, és olyan helyeken is megjelennek, ahol korábban nem is számítottunk rájuk.

Fogadja meg a bűnmegelőzési szakemberek adathalászathoz kapcsolódó tanácsait!

Az adathalászat során általában e-mail, SMS vagy közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet formájában – de akár telefonon keresztül – igyekeznek adatokat kicsalni az áldozattól. Ezek lehetnek személyes (TAJ kártyaszám, adószám, személyi szám) vagy pénzügyi adatok (bankkártyaszám, jelszó, banki adatok, PIN és PUK kódok).

Hogyan ismerhető fel egy adathalász próbálkozás?

  • Ha az Ön által kapott e-mail tele van nyelvtani hibával, illetve magyartalan, akkor ezek csalásra utaló jelek lehetnek.

  • Ha egy Ön által ismeretlen személytől e-mailt vagy azonnali üzenetet kap, ami egy weboldalra irányítja el, ahol be kell jelentkeznie, akkor legyen óvatos! 

  • Ha a levélben használt megszólítás általános, nem szerepel benne a címzett neve, csupán az, hogy: Úr/Hölgy vagy Cím/Címzett.

  • Ha a feladó e-mail címe különféle érdekes karaktereket tartalmaz, vagy épp egy szolgáltatóhoz nagyon hasonló (akár csak egy betűvel eltérő) előtagot tartalmaz, ha nem egyértelműen beazonosítható a feladó, akkor legyen nagyon elővigyázatos!

  • Legyen kellően óvatos, ha az üzenetben kérik, hogy a megadott linken frissítse jelszavát!

  • Az álloldalak sokszor kinézetükben, szerkezetükben nagyon hasonlítanak az eredeti oldalhoz, más esetben azonban csak az adott cég arculati elemeit (színek, logók) alkalmazzák egyszerűsített formában.

Hogyan előzhetjük meg?

  • Mindig ellenőrizze a feladó e-mail címét! (az utolsó betűig)

  • Ha banki (vagy épp annak tűnő) oldalra irányítja az e-mail, akkor inkább lépjen ki az üzenetből és jelentkezzen be külön oldalon!

  • Ha gyanúsnak találja a küldeményt, ne nyissa meg az e-mailt, és ne kattintson semmilyen hivatkozásra!

  • Hívja fel a bankját vagy pénzügyi intézetét!

  • Felhasználónevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtagú) oldalon adjon meg!

  • Bankkártya adatait (bankkártyaszám, lejárati dátum, CVV/CVC2 kód) csak olyan weboldalakon adja meg, amelyeket ismer és megbízhatónak tart! E-mail üzenetben vagy bármilyen felugró felhívás során soha ne adja meg ezeket!

Ha mégis megtörtént a baj, akkor haladéktalanul változtassa meg jelszavát, értesítse  az esetről az  érintett  bankot, illetve szervezetet!

Amennyiben károsulttá vált, tegyen feljelentést, vagy hívja a 112 segélyhívó számot!

További híreink

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk