https://kolorline.hu/Online minden egyszerűbb

Online minden egyszerűbb

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Már több mint két éve működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltője, az ONYA (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás), amivel mindenféle keretprogram nélkül egyszerűen, interneten keresztül, akár okoseszközről is, pár lépésben számos bejelentés és bevallás elintézhető. Az online beküldött bejelentések garantáltan hiba nélkül kerülnek a NAV-hoz.

Az ONYA-val online intézhetők az adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal és levelezési címmel kapcsolatos ügyek. Az alkalmazásban kezelhetők többek között az adat- és változásbejelentések, a kisadózó vállalkozások nyilatkozatai, egyes jövedéki nyomtatványok és az adóelőleg-nyilatkozatok is. A program amellett, hogy rendkívül egyszerű, gyors is: egy magánszemély adószámának kiváltása nem tart tovább néhány percnél. A szolgáltatás ügyfélkapus, telefonos vagy e-személyis azonosítással használható.

Bejelentkezés után az alkalmazás az ügyfél adatait automatikusan betölti, ezért ebben szinte kizárt a hibalehetőség, de a NAV által nyilvántartott adózói adatok a Saját adatok menüpontban le is kérdezhetők, így könnyen áttekinthető az is, hogy kell-e valamit módosítani. Az eSZJA-rendszerhez hasonlóan a felhasználókat itt is az azonnali hibavizsgálat segíti, a program nem engedi beküldeni a hibásan vagy hiányosan kitöltött lapokat.

Az alkalmazáshoz az internetkapcsolat elegendő, semmilyen programot nem kell telepíteni. Az ONYA az említett ügyekben az Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazást (ÁNYK) is kiválthatja. Az online szolgáltatások köre folyamatosan bővül: ONYA-n most már bejelenthető a foglalkoztatás háztartási munkára, valamint a katások is online teljesíthetik az előző évről szóló elszámolásukat. Utóbbihoz a többségüknek mindössze három adat megadása (időszak, hónapok száma és elért bevétel) szükséges. Az újításokkal számos kötelezettség adminisztrációja tovább egyszerűsödik.

 Az ONYA a NAV honlapján az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból, valamint a https://onya.nav.gov.hu linken érhető el.

 

További híreink

Legyen ez a hónap iskolapélda!

Dátum: 2024. szept 11. 09:29

Véget ért a nyári szünet, szeptemberben megkezdődött a tanítás az általános- és középiskolákban. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint több szempontból is fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára a tanévkezdet: gyakorlatilag egyszerre jelentek meg a mindennapok közlekedésében.

Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Dátum: 2024. szept 09. 19:00

Magyarországon is elindul a Mozgás Receptre program, amely nemzetközi példák alapján kívánja növelni a lakosság fizikai aktivitását. A program célja, hogy jelentősen csökkentse a soha nem mozgók számát és növelje azokét, akik elérik a WHO által javasolt minimális mozgásmennyiséget. A rendszert elsőként Új-Zélandon alkalmazták, de már Budapest XII. kerületében is évek óta sikerrel működik.

A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

Dátum: 2024. szept 09. 15:12

Újabb rangos elismerésben részesült a BorsodChem Zrt. A vegyipari vállalat a Green Awards powered by Green Cloud pályázaton „Az Év Zöld Nagyvállalata” címmel gazdagodott. A díjat a cég képviseletben Liktor Dénes, Director EHS a Sustainable World konferencián vehette át.

Energiahatékony és esztétikus – megújul a Rózsa úti rendelő

Dátum: 2024. szept 08. 17:57

Végéhez közeledik a Rózsa úti rendelő felújítása. A beruházás révén hamarosan megújult környezet várja az 5. számú háziorvosi körzethez tartozókat. Az energiahatékonyságot szolgálja majd a napelem, az újfajta fűtési és hűtési rendszer, a következő körben pedig új bútorok és eszközök segítik a gyógyító munkát. A körzet néhány héten belül visszakapja régi helyét.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk