https://kolorline.hu/Újkazinci ízkavalkád – Körömpörkölt jó csípősen, fűszeresen Hegedűs Lászlónétól

Újkazinci ízkavalkád – Körömpörkölt jó csípősen, fűszeresen Hegedűs Lászlónétól

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hegedűs Lászlóné saját fűszerekkel ízesített hagyományos körömpörkölttel és gyrosszal nevezett az Újkazinci Baráti Kör Ízkavalkád receptversenyre.

Hegedűs Lászlóné, olyan ételekkel nevezett az Újkazinci Baráti Kör receptversenyére, amelynek érdekessége, hogy kimondottan saját fűszerekkel ízesítette. Csak saját készítésű fűszereket használ? 

A paprikát is én készítem. Próbálom kis kertem adottságait kihasználni, így a zöldfűszereim javát én termesztem, nevelgetem. Persze van, amit boltban vásárolok, mert hiába próbálkozom, a föld és a klíma nem teszi lehetővé, hogy itt is megteremjen. Van lestyánom, kapor, tárkony, zsálya, borsikafű, kakukkfű, snidlinghagyma, petrezselyem, menta, citromfű, csilipaprika, kápiapaprika, fokhagyma, majoránna, rozmaring. Természetesen mást is termesztek, amit el tud képzelni, mindenféle zöldség, és még különlegességek is megtalálhatóak, hosszú lenne felsorolni. Sok munka van velük, de egyrészt mindig van mihez nyúli, másrészt sokkal jobb az ízük, mint a boltinak, és szemet gyönyörködtető, ahogy meghálálják a gondoskodást, nem utolsósorban olcsóbbak.

Nálunk semmi nem megy kárba. A zöldfűszereket szárítom, fagyasztom, vagy sorba rétegezve rakom el. Évek óta házi ételízesítőt készítek. A mentából, citromfűből, bodzából szörp készül, szilvából, meggyből, barackból és a többi gyümölcsből is befőtt és lekvár. Kechupot, pizzakrémet, paradicsomlevet is magam készítem, az uborkát, zöldbabot hőkezelve üvegekbe rakom, mert más az íze, mint a fagyasztottnak, oda a kukorica és tökfélék kerülnek.

Háziállatokat is tart?

Macskán kívül semmi mást.

A kertészkedés vágya, öröme volt, ami Kazincbarcikáról elcsábította vidékre?

Mondhatjuk. Más vidéken az élet. Barcikán születtem és éltem 26 évig, de már Kondón lakunk a férjemmel és a 24 éves fiammal. Komoly betegségem, műtétem követően ez egy terápia lett számomra. Nagyon sok mindent itt tanultam meg, újra hasznosnak éreztem magam, mivel már dolgozni nem tudok.

A fiúk is besegítenek a kerti munkába vagy a tartósításba?

Segítenek, ha itthon vannak. A férjem külföldön dolgozik, Laca, a fiunk még egyetemista, ő a talajmunkákban, fűnyírásban segít, és locsol velem esténként, vagy a betakarításnál sertepertélnek. A többi munka, kacsolás, kötés, kapálás, nagy betakarítás az enyém. A befőzést, tartósítást szigorúan én végzem. Tisztítok, aprítok, hőkezelek. Ők pedig örülnek a végeredménynek.

Legújabb hobbim a sajtkészítés. Most ebben élem ki magam. Készítek ricottát, ami lágy, kenhető, medvehagymást, lila hagymásat és köményest. Valamint még jobban kisajtolt reszelhető, rántani való natúr sajtot is.

Gondolom, a sajtkészítés nem egyszerű feladat, de azért egy egyszerű házi fűszerreceptet osszunk meg az olvasókkal.

Nagyon szívesen. Nagyon egyszerű a paprikakrém. 1kg jól megmosott piros húsú kimagozott kápiapaprikát ledarálok és kilogrammonként 15 dkg jódozatlan sót rakok bele. Összekeverem és mehet az üvegbe. Célszerű kicsi üvegekbe rakni. Hasonlóan egyszerű a tárkonyecet. Félliteres üvegekbe jól megmosott tárkonyágak kerülnek mustármaggal és fekete rózsaborssal, majd felöntöm 10%-os ecettel. Nem használjuk fel azonnal, hagyni kell egy rövid ideig, hogy összeérjenek az ízek.

Versenyen kívül küldött tálalási ötleteket, mondhatni művészi szintűeket. Úgy tudom nem szakmabeli, a szakmája sem szakács. Honnét ez a rendkívüli kreativitás?

Hidegtálalni imádok, bár sosem tanultam. Kereskedő és szociális gondozó, ápoló a szakmám. Internetről és magamtól tanulgattam faragni, díszíteni, mert hiszem, hogy a szemünkkel is eszük. A főzés iránti szeretetemet pótanyukámtól, Bacsó Istvánné Marikától örökölhettem. Édesanyám fiatalon elhunyt, és ő tanítgatott, sőt a mai napig is sok receptet cserélgetünk, megbeszéljük tapasztalatainkat, vallom, tanulni sosem szégyen.

Húsvétkor mi kerül asztalra?

A húsvéti asztalra természetesen kerül sonka, tojás, baconba göngyölt stefánia, torma. Füstölt csülök, ami jól megfőzve, kicsontozva, feltekerve, majd kicsit összekötöm, és ha kihűlt, lehet szeletelni. Fonott kalács és valamilyen saláta, de még nem bontakozott ki a fejemben a teljes menü. Pogácsa és sajtos roló biztos lesz.

Körömpörkölt jó csípősen, fűszeresen

Kuktában készítem, sok hagymát dinsztelek fokhagymával zsíron, só, bors, pirospaprika, kömény, csípős paprika kerül bele. Annyi vízzel engedem fel, ami éppen ellepi, majd a kukta teszi a dolgát. Kb. 1 órát főzöm, közben petrezselymes burgonyát készítek hozzá. Házi savanyúsággal tálalom. A körömpörkölt színe azért ilyen szép, mert nagyon jó minőségű kalocsai fűszerpaprikát, ill. házi paprikakrémet teszek bele.

Forrás: barcikaihistorias.hu

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk