https://kolorline.hu/Újkazinci ízkavalkád – Körömpörkölt jó csípősen, fűszeresen Hegedűs Lászlónétól

Újkazinci ízkavalkád – Körömpörkölt jó csípősen, fűszeresen Hegedűs Lászlónétól

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hegedűs Lászlóné saját fűszerekkel ízesített hagyományos körömpörkölttel és gyrosszal nevezett az Újkazinci Baráti Kör Ízkavalkád receptversenyre.

Hegedűs Lászlóné, olyan ételekkel nevezett az Újkazinci Baráti Kör receptversenyére, amelynek érdekessége, hogy kimondottan saját fűszerekkel ízesítette. Csak saját készítésű fűszereket használ? 

A paprikát is én készítem. Próbálom kis kertem adottságait kihasználni, így a zöldfűszereim javát én termesztem, nevelgetem. Persze van, amit boltban vásárolok, mert hiába próbálkozom, a föld és a klíma nem teszi lehetővé, hogy itt is megteremjen. Van lestyánom, kapor, tárkony, zsálya, borsikafű, kakukkfű, snidlinghagyma, petrezselyem, menta, citromfű, csilipaprika, kápiapaprika, fokhagyma, majoránna, rozmaring. Természetesen mást is termesztek, amit el tud képzelni, mindenféle zöldség, és még különlegességek is megtalálhatóak, hosszú lenne felsorolni. Sok munka van velük, de egyrészt mindig van mihez nyúli, másrészt sokkal jobb az ízük, mint a boltinak, és szemet gyönyörködtető, ahogy meghálálják a gondoskodást, nem utolsósorban olcsóbbak.

Nálunk semmi nem megy kárba. A zöldfűszereket szárítom, fagyasztom, vagy sorba rétegezve rakom el. Évek óta házi ételízesítőt készítek. A mentából, citromfűből, bodzából szörp készül, szilvából, meggyből, barackból és a többi gyümölcsből is befőtt és lekvár. Kechupot, pizzakrémet, paradicsomlevet is magam készítem, az uborkát, zöldbabot hőkezelve üvegekbe rakom, mert más az íze, mint a fagyasztottnak, oda a kukorica és tökfélék kerülnek.

Háziállatokat is tart?

Macskán kívül semmi mást.

A kertészkedés vágya, öröme volt, ami Kazincbarcikáról elcsábította vidékre?

Mondhatjuk. Más vidéken az élet. Barcikán születtem és éltem 26 évig, de már Kondón lakunk a férjemmel és a 24 éves fiammal. Komoly betegségem, műtétem követően ez egy terápia lett számomra. Nagyon sok mindent itt tanultam meg, újra hasznosnak éreztem magam, mivel már dolgozni nem tudok.

A fiúk is besegítenek a kerti munkába vagy a tartósításba?

Segítenek, ha itthon vannak. A férjem külföldön dolgozik, Laca, a fiunk még egyetemista, ő a talajmunkákban, fűnyírásban segít, és locsol velem esténként, vagy a betakarításnál sertepertélnek. A többi munka, kacsolás, kötés, kapálás, nagy betakarítás az enyém. A befőzést, tartósítást szigorúan én végzem. Tisztítok, aprítok, hőkezelek. Ők pedig örülnek a végeredménynek.

Legújabb hobbim a sajtkészítés. Most ebben élem ki magam. Készítek ricottát, ami lágy, kenhető, medvehagymást, lila hagymásat és köményest. Valamint még jobban kisajtolt reszelhető, rántani való natúr sajtot is.

Gondolom, a sajtkészítés nem egyszerű feladat, de azért egy egyszerű házi fűszerreceptet osszunk meg az olvasókkal.

Nagyon szívesen. Nagyon egyszerű a paprikakrém. 1kg jól megmosott piros húsú kimagozott kápiapaprikát ledarálok és kilogrammonként 15 dkg jódozatlan sót rakok bele. Összekeverem és mehet az üvegbe. Célszerű kicsi üvegekbe rakni. Hasonlóan egyszerű a tárkonyecet. Félliteres üvegekbe jól megmosott tárkonyágak kerülnek mustármaggal és fekete rózsaborssal, majd felöntöm 10%-os ecettel. Nem használjuk fel azonnal, hagyni kell egy rövid ideig, hogy összeérjenek az ízek.

Versenyen kívül küldött tálalási ötleteket, mondhatni művészi szintűeket. Úgy tudom nem szakmabeli, a szakmája sem szakács. Honnét ez a rendkívüli kreativitás?

Hidegtálalni imádok, bár sosem tanultam. Kereskedő és szociális gondozó, ápoló a szakmám. Internetről és magamtól tanulgattam faragni, díszíteni, mert hiszem, hogy a szemünkkel is eszük. A főzés iránti szeretetemet pótanyukámtól, Bacsó Istvánné Marikától örökölhettem. Édesanyám fiatalon elhunyt, és ő tanítgatott, sőt a mai napig is sok receptet cserélgetünk, megbeszéljük tapasztalatainkat, vallom, tanulni sosem szégyen.

Húsvétkor mi kerül asztalra?

A húsvéti asztalra természetesen kerül sonka, tojás, baconba göngyölt stefánia, torma. Füstölt csülök, ami jól megfőzve, kicsontozva, feltekerve, majd kicsit összekötöm, és ha kihűlt, lehet szeletelni. Fonott kalács és valamilyen saláta, de még nem bontakozott ki a fejemben a teljes menü. Pogácsa és sajtos roló biztos lesz.

Körömpörkölt jó csípősen, fűszeresen

Kuktában készítem, sok hagymát dinsztelek fokhagymával zsíron, só, bors, pirospaprika, kömény, csípős paprika kerül bele. Annyi vízzel engedem fel, ami éppen ellepi, majd a kukta teszi a dolgát. Kb. 1 órát főzöm, közben petrezselymes burgonyát készítek hozzá. Házi savanyúsággal tálalom. A körömpörkölt színe azért ilyen szép, mert nagyon jó minőségű kalocsai fűszerpaprikát, ill. házi paprikakrémet teszek bele.

Forrás: barcikaihistorias.hu

További híreink

Újra versenyzik a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület — „Start a jövőért”

Dátum: 2025. aug 06. 12:57

A „Start a jövőért” pályázat második fordulójában is elindult a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A nyertes pályázó ezúttal is 500.000 forint támogatást kap, amelyből a Városszépítők magaságyásokat építenének a kazincbarcikai óvodák udvarára. A korábbi fordulót a Városszépítők nyerték, akkor a kazincbarcikai általános iskolák mindegyikét magaágyásokkal ajándékozták meg, amelyeket hónapok óta gondoznak az egyesület tagjai, az iskolák dolgozói és a diákok egyaránt.

Először lép „hazai pályára” a Kolorcity Kazincbarcika SC

Dátum: 2025. aug 06. 10:46

NB I.-be jutása óta először játszik Mezőkövesden a KBSC. A mérkőzést az MTVA közvetítése miatt augusztus 8-án (pénteken) 20:00 órakor rendezik meg a Mezőkövesdi Városi Stadionban.

Közműfelújítás új lendülettel – Kazincbarcika útjai fejlődnek

Dátum: 2025. aug 04. 10:22

A műszaki átadás-átvétellel befejeződtek a Gyöngyvirág utca közmű- és útfelújításai Kazincbarcikán. Ugyanezek a kivitelezési munkálatok a Tulipán utcán augusztus 31-éig tartanak még. A beruházás Kazincbarcika Város Önkormányzatának saját forrásaiból valósul meg, azon belül is a víziközmű-rendszerhez kapcsolódó elkülönített keretből. A projekt keretében számos, korábban jelentkező hibát sikerült elhárítani, ami indokolttá tette az út teljes körű felújítását is.

Nincs elég véradó nyáron — mindenkit önkéntes véradásra ösztönöz a Magyar Vöröskereszt

Dátum: 2025. aug 03. 09:00

Magyarországon a nyári hónapokban rendszerint jelentősen csökken a véradók száma. Sokan nyaralnak vagy a meleg miatt hanyagolják a véradást, miközben a szükséglet nem csökken. Mi több, a balesetek, nyári műtétek miatt éppen ebben az időszakban lenne a legnagyobb szükség a véradókra. Országos átlagban napi minimum 1600-1800 véradóra lenne szükség a biztonságos vérkészletek fenntartásához, azonban sokszor messze elmarad ez a szám a nyári időszakban, ami akár ellátási nehézségekhez is vezethet.

KolorTV élőben

Programajánló

Inline Skate Jam

Pikáns francia, kétfelvonásos vígjáték a nyár végére – szabadtéri színház Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Színes augusztus

Kazincbarcika

Lélekportrék - Bandzsók István festőművész kiállítása

GinGin Art Cafe

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk