Újkazinci ízkavalkád – Körömpörkölt jó csípősen, fűszeresen Hegedűs Lászlónétól
Hegedűs Lászlóné saját fűszerekkel ízesített hagyományos körömpörkölttel és gyrosszal nevezett az Újkazinci Baráti Kör Ízkavalkád receptversenyre.
Hegedűs Lászlóné, olyan ételekkel nevezett az Újkazinci Baráti Kör receptversenyére, amelynek érdekessége, hogy kimondottan saját fűszerekkel ízesítette. Csak saját készítésű fűszereket használ?
A paprikát is én készítem. Próbálom kis kertem adottságait kihasználni, így a zöldfűszereim javát én termesztem, nevelgetem. Persze van, amit boltban vásárolok, mert hiába próbálkozom, a föld és a klíma nem teszi lehetővé, hogy itt is megteremjen. Van lestyánom, kapor, tárkony, zsálya, borsikafű, kakukkfű, snidlinghagyma, petrezselyem, menta, citromfű, csilipaprika, kápiapaprika, fokhagyma, majoránna, rozmaring. Természetesen mást is termesztek, amit el tud képzelni, mindenféle zöldség, és még különlegességek is megtalálhatóak, hosszú lenne felsorolni. Sok munka van velük, de egyrészt mindig van mihez nyúli, másrészt sokkal jobb az ízük, mint a boltinak, és szemet gyönyörködtető, ahogy meghálálják a gondoskodást, nem utolsósorban olcsóbbak.
Nálunk semmi nem megy kárba. A zöldfűszereket szárítom, fagyasztom, vagy sorba rétegezve rakom el. Évek óta házi ételízesítőt készítek. A mentából, citromfűből, bodzából szörp készül, szilvából, meggyből, barackból és a többi gyümölcsből is befőtt és lekvár. Kechupot, pizzakrémet, paradicsomlevet is magam készítem, az uborkát, zöldbabot hőkezelve üvegekbe rakom, mert más az íze, mint a fagyasztottnak, oda a kukorica és tökfélék kerülnek.
Háziállatokat is tart?
Macskán kívül semmi mást.
A kertészkedés vágya, öröme volt, ami Kazincbarcikáról elcsábította vidékre?
Mondhatjuk. Más vidéken az élet. Barcikán születtem és éltem 26 évig, de már Kondón lakunk a férjemmel és a 24 éves fiammal. Komoly betegségem, műtétem követően ez egy terápia lett számomra. Nagyon sok mindent itt tanultam meg, újra hasznosnak éreztem magam, mivel már dolgozni nem tudok.
A fiúk is besegítenek a kerti munkába vagy a tartósításba?
Segítenek, ha itthon vannak. A férjem külföldön dolgozik, Laca, a fiunk még egyetemista, ő a talajmunkákban, fűnyírásban segít, és locsol velem esténként, vagy a betakarításnál sertepertélnek. A többi munka, kacsolás, kötés, kapálás, nagy betakarítás az enyém. A befőzést, tartósítást szigorúan én végzem. Tisztítok, aprítok, hőkezelek. Ők pedig örülnek a végeredménynek.
Legújabb hobbim a sajtkészítés. Most ebben élem ki magam. Készítek ricottát, ami lágy, kenhető, medvehagymást, lila hagymásat és köményest. Valamint még jobban kisajtolt reszelhető, rántani való natúr sajtot is.
Gondolom, a sajtkészítés nem egyszerű feladat, de azért egy egyszerű házi fűszerreceptet osszunk meg az olvasókkal.
Nagyon szívesen. Nagyon egyszerű a paprikakrém. 1kg jól megmosott piros húsú kimagozott kápiapaprikát ledarálok és kilogrammonként 15 dkg jódozatlan sót rakok bele. Összekeverem és mehet az üvegbe. Célszerű kicsi üvegekbe rakni. Hasonlóan egyszerű a tárkonyecet. Félliteres üvegekbe jól megmosott tárkonyágak kerülnek mustármaggal és fekete rózsaborssal, majd felöntöm 10%-os ecettel. Nem használjuk fel azonnal, hagyni kell egy rövid ideig, hogy összeérjenek az ízek.
Versenyen kívül küldött tálalási ötleteket, mondhatni művészi szintűeket. Úgy tudom nem szakmabeli, a szakmája sem szakács. Honnét ez a rendkívüli kreativitás?
Hidegtálalni imádok, bár sosem tanultam. Kereskedő és szociális gondozó, ápoló a szakmám. Internetről és magamtól tanulgattam faragni, díszíteni, mert hiszem, hogy a szemünkkel is eszük. A főzés iránti szeretetemet pótanyukámtól, Bacsó Istvánné Marikától örökölhettem. Édesanyám fiatalon elhunyt, és ő tanítgatott, sőt a mai napig is sok receptet cserélgetünk, megbeszéljük tapasztalatainkat, vallom, tanulni sosem szégyen.
Húsvétkor mi kerül asztalra?
A húsvéti asztalra természetesen kerül sonka, tojás, baconba göngyölt stefánia, torma. Füstölt csülök, ami jól megfőzve, kicsontozva, feltekerve, majd kicsit összekötöm, és ha kihűlt, lehet szeletelni. Fonott kalács és valamilyen saláta, de még nem bontakozott ki a fejemben a teljes menü. Pogácsa és sajtos roló biztos lesz.
Körömpörkölt jó csípősen, fűszeresen
Kuktában készítem, sok hagymát dinsztelek fokhagymával zsíron, só, bors, pirospaprika, kömény, csípős paprika kerül bele. Annyi vízzel engedem fel, ami éppen ellepi, majd a kukta teszi a dolgát. Kb. 1 órát főzöm, közben petrezselymes burgonyát készítek hozzá. Házi savanyúsággal tálalom. A körömpörkölt színe azért ilyen szép, mert nagyon jó minőségű kalocsai fűszerpaprikát, ill. házi paprikakrémet teszek bele.
Forrás: barcikaihistorias.hu