https://kolorline.hu/Cseréljük, vagy ne cseréljük le nyári gumira a télit?

Cseréljük, vagy ne cseréljük le nyári gumira a télit?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Fogadják meg a rendőrség baleset-megelőzési munkatársainak ajánlásait!

A napi átlag hőmérséklet a 7 fokot jóval meghaladja, viszont sokan az utolsó pillanatig hezitálnak, hogy lecseréljék-e téli gumikat az autóikon. Miért van szükség a gumicserére? A téli és a nyári abroncsok mintázata és anyagösszetétele is eltérő.  Máshogy viselkednek télen egy mínusz 12 fokos jégkásás és máshogy egy plusz 70 fokra felmelegedett nyári aszfalton. A téli gumik meleg időben hamarabb elkophatnak és a nedves, vizes úton jobban csúszhatnak, mint a nyáriak. A csere előtt célszérű megvizsgálni a nyári gumik életkorát, melyet az abroncs oldalán lévő DOT szám mutat meg (gyártás hete, éve). 7-8 évnél idősebb gumikat le kell selejtezni! A gumik állapotának vizsgálata is létfontosságú. Ha a profilmélység már csak 2-3 mm, akkor megérett a cserére, különösen, ha repedések is láthatók a felületén. A gumiabroncsokban lévő levegőnyomás ellenőrzése is szükséges, és nem szabad elfeledkezni a pótkerék állapotának, valamint a benne lévő levegőnyomásnak a vizsgálatáról sem. A felszerelt gumiknak legalább tengelyenként meg kell egyeznie, de legideálisabb, ha négy egyforma gumi van az autón.

Hogyan tegyük el pihenőre a téli szettet?

  • tisztítsuk meg a szennyeződésektől a leszerelt kerekeket/abroncsokat;

  • a felnire szerelt abroncsokat egymásra rakva, vagy felfüggesztve, a leszerelteket állítva, időnként átforgatva száraz, hűvös, fénytől és fagytól védett helyen tároljuk;

  • takarjuk le egy ponyvával;

  • jelöljük meg, hogy hová voltak felszerelve az autón.

 

Forrás: polce.hu

 

További híreink

Borsod MTB Bajnoka verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2021. jún 23. 10:46

Ismét Kazincbarcikára érkezik a Borsod MTB Bajnoka elnevezésű kerékpáros verseny, melynek augusztus 15-én az eddigiekhez hasonlóan a Csónakázó-tó ad otthont.

Spartan Race – A kerttulajdonosok engedéllyel behajthatnak

Dátum: 2021. jún 22. 15:50

Idén július 10-11-én immár 3. alkalommal rendezik meg Kazincbarcikán a világ legnépszerűbb akadályfutóversenyét, a Spartan Race-t. A megmérettetés helyszíne ismét a Csónakázó-tó környéke lesz, ezért az érintett területeken útlezárás várható, a kiskerttulajdonosoknak a szervezők a bejutást behajtási engedéllyel biztosítják majd.

Tájékoztató melegvíz-szolgáltatás szüneteltetéséről

Dátum: 2021. jún 22. 13:12

Tisztelt Felhasználónk! 2021. június 22-én a délelőtti órákban a városi távhőhálózat gerincvezetékén történt meghibásodás miatt a melegvíz-szolgáltatás átmeneti jelleggel le kellett állítanunk.

Életbe lépett a hőségriadó – Frissítő pontok Kazincbarcikán

Dátum: 2021. jún 22. 11:18

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó. Ez - az erről szóló kormányrendelet szerint - rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolor Kölyöktábor – Médiatábor

Médiaközpont

Kolor Kölyöktábor – Sporttábor

Kazincbarcika

Kolor Kölyöktábor – Élménytábor

Gyermekek Háza – Kézművesház

Kolor kölyök tábor – Színjátszó tábor

Egressy Béni Művelődési Központ

Kolorfutás Night

Kolorcity

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk