https://kolorline.hu/Különleges könyvet ajánlottak az olvasók figyelmébe

Különleges könyvet ajánlottak az olvasók figyelmébe

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Csorba Zoltán: Négy évtized atlétika című kétkötetes könyvének bemutatóját tartották június 12-én, a miskolci Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban. A program résztvevői a magyar veterán atlétika világába nyerhettek bepillantást és a helyszínen egy erre az alkalomra elkészített minikiállítást is megtekinthettek.

A miskolci szerző, Csorba Zoltán úgy fogalmazott: a könyv megírásával kapcsolatosan az volt a célja, hogy a most még ismeretlen területet, a szenior magyar atlétika világát is bemutassa az olvasóknak. A 80 éves szerző, aki maga is szeniorsportoló néhány évvel ezelőtt határozta el, hogy feldolgozza a szenior magyar atlétika történetét. A kronológia 1977-ben kezdődik és megismerteti az olvasóval az országos bajnokságok mellett a nemzetközi versenyeket főképp a világ- és Európa bajnokságokra fókuszálva. Korabeli jegyzőkönyvek alapján összeállított eredménylisták és fényképek színesítik a kiadványt. Csorba Zoltánt a sportolói visszaemlékezések segítették munkájának elkészítésében. A bemutatón hangsúlyozta, ez volt a gyűjtőmunka legnehezebb része, hiszen fontos volt, hogy pontos adatok szerepeljenek a könyv lapjain. A könyvbemutatón elhangzott, hogy a legidősebb veterán atléta 95 évesen vett részt világversenyen, de szóba került az is, hogy a hagyományos olimpiai versenyszámok mellett különlegesek is színesítik a viadalt, ilyen például az úgynevezett súlyvetés, amelynél egy 25,40 kg-os golyót kell minél messzebbre dobni.

könyvbemutató

 Az első kötet a sportág alapfogalmai mellett a történeti részt, míg a második az adattárat és a fényképgyűjteményt tartalmazza. A hiánypótló alkotás megemlékezik azokról az atlétacsaládokról, amelyekből többen is szerepeltek a különböző szeniorversenyeken. Pallay Sándorné és fia, Kornél Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kötődésű versenyzők, így elmondható, hogy szűkebb pátriánk kiválóságai is sikeresek voltak a magyar veterán atlétika történetének elmúlt négy évtizedében. A szerző kiemelte a „dobópápaként” is ismert Németh Pált, aki több olimpikon magyar atléta, köztük a 2012-ben Londonban aranyérmes Pars Krisztián edzője is volt. Az eseményen az érdeklődők a veterán atlétika történetét bemutató fotókkal, valamint különböző relikviákkal színesített kiállítást is megtekinthettek.

Borkuti László, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának közművelődési és turisztikai tanácsnoka kiemelte: fontosnak tartja, hogy a helyi szerzők kiadványainak megjelenését pályázatok útján támogassa a város. Így volt ez a Négy évtized atlétika esetében is, mely a Bíbor Kiadó gondozásában – a már említett forrás mellett – több cég és magánszemély anyagi támogatásának köszönhetően jelent meg.  A könyvet a bemutatót követően a szerző dedikálta.

 

További híreink

Lakossági tájékoztató szúnyoggyérítésről

Dátum: 2021. júl 29. 13:25

Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy 2021. augusztus 4-én, szerdán szúnyoggyérítésre kerül sor városunkban.

Legvirágosabb úti cél – Szavazzon Kazincbarcikára!

Dátum: 2021. júl 29. 12:01

Kazincbarcika idén is elindult a „Virágos Magyarország” Legvirágosabb úti cél online versenyén a 30 000 főnél kisebb települések kategóriában. Már elindult a Facebook-oldalon a szavazás, amely augusztus 1-jén éjfélkor zárul. A legtöbb szavazást begyűjtő település oklevélben és tárgyjutalomban részesül, valamint a szavazók is részt vehetnek egy nyereményjátékban.

Adományozzunk helyben!

Dátum: 2021. júl 28. 14:27

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ feladatai közé tartozik a hátrányos helyzetű lakosság segítése. Az intézményegységek közül a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, és a Család- és Gyermekjóléti Központ szolgáltatásai keretében a társadalmi osztályok közötti szakadék csökkentése érdekében igyekszik a lehetséges támogatásokhoz való hozzájutást biztosítani.

Péntekig ismét hőségriadó

Dátum: 2021. júl 28. 11:29

Péntek éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriadót. Kánikula lesz a következő napokban, a délutáni csúcshőmérséklet sokfelé eléri, meghaladja a 35 fokot és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. 

KolorTV élőben

Programajánló

Páratlan páros

Mezey István Művészeti Központ udvara

Süsü a sárkány

Mezey István Művészeti Központ udvara

St. Martin-koncert

Szent Család Templom

Kolorfutás Night

Kolorcity

Kolor Kölyöktábor – Kézműves tábor II.

Gyermekek Háza – Kézművesház

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk