https://kolorline.hu/92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok

92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Nincs másik olyan nagy hagyományú kulturális rendezvény az országban, mint az Ünnepi Könyvhét, hiszen idén szeptemberben már a 92. szabadtéri könyves találkozót rendezik országszerte.

Tavaly a járvány miatt az online térben valósult meg a rendezvény, ám ezúttal szeptember elején a korábban megszokott helyen, azaz az Erzsébet téren várják az érdeklődőket. A szervezők most is megkoszorúzzák a könyvhét megálmodója, Supka Géza tiszteletére 2019-ben elhelyezett emléktáblát 2021. szeptember 2-án, csütörtökön 14.45-kor – a megnyitó előtt – azon a helyen, ahol a könyvhét ötlete először elhangzott: az Erzsébet téri MAB-székházban.

Irodalmi terasz, színpad és további programjaink

Miskolcon hagyományosan az Erzsébet tér válik Könyvtérré. Itt a könyvek különböző programok várják az érdeklődőket, élményekkel gazdagítva őket.
A tér egyik sarkában idén is kinyit az Irodalmi terasz, ahol kényelmesen dedikálhatnak, beszélgethetnek egymással a szerzők – és az olvasók, akár hosszabb ideig is. Nagyon fontosnak tartjuk a helyi alkotók meghívását. A teraszra szervezett beszélgetések is a lokalitás különböző kérdéseivel foglalkoznak: csütörtökön Miskolc Szabó Lőrinc irodalmi díjas szerzői (Mács Ildikó, Bereti Gábor, Gróf Lajos, Jenei László, dr. Porkoláb Tibor, és Serfőző Simon) vallanak a városhoz való kötődésükről, pénteken helyismereti, helytörténeti érdekességeket ismerhetnek meg a térre kilátogatók, míg szombaton a Lengyel Olvasás Napja alkalmából Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának közreműködésével lengyel nyelvű felolvasás, és különböző játékok várják a látogatókat.

A már említett irodalmi díjjal kitüntetett szerzők mellett természetesen még számos ismert, kedvelt szerzővel találkozhatunk a könyvhét ideje alatt. A húsznál is több szerző közül csak néhány név (időrendben): Nemes P. Ferenc, Csorba Zoltán, Bátorligeti Mária, Kapusi Krisztián, Lőrincz L. László, Kozma Cs. Andi, Regős Ádám, Csontos László, Hajnal József, Tajthy Krisztina, dr. Kóczi Rozália, Balogh Attila, Szántó István, Reiman Zoltán, Kégl Ildikó.

Hagyományosan jó partnerekre találunk a kereskedőkben és a helyi kiadókban, így idén is kedvezménnyel vásárolhatunk új könyveket. Ott lesznek a Könyvtéren: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Advent Kiadó, Észak-Keleti Átjáró Egyesület, Felvidék Ház, Géniusz Könyváruház, Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Libri Könyváruház, Szinvapark Líra Könyváruház, Kárpátia Könyvesház

A tartalmas időtöltésben fontos szerepe van a színpadnak.

A nyitónapon, szeptember 2-án csütörtökön fellép a Szinvavölgyi Néptáncműhely, valamint a ClaXoTon Quartet. A délután további részében Libikóka címmel Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés műsorát láthatják, melyet a nap zárásaként az idén Miskolc Megyei Jogú Város által alapított Reményi Ede zenei-díjjal kitüntetett Miskolc Dixieland Band koncertje követ.

Szeptember 3-án, pénteken a Kalamajka Bábszínház Terülj, terülj asztalkám! című produkcióját tekinthetik meg, majd a Miskolci Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai lépnek a színpadra. A késő délután során az Agyagbanda, majd a Mintha Zenekar muzsikál a téren. A péntek esti koncerttel természetesen nem zár be a Könyvtér, hiszen a szombat hagyományosan gyermeknap! Már délelőtt fél 10-kor a Diósgyőri Jazz Tánc Klub produkciója nyitja a sort, melyet fél 11-től a Kiss Kata Zenekar koncertje követ. A nap záróakkordjaként fél 12-től  Meseláda  címmel a Csodamalom Bábszínház előadása kínál kellemes szórakozást.

Mindezek mellett még sok élmény várja a téren a látogatókat.

A program résztvevőinek lehetőségük lesz arra, hogy saját könyvüket elkészítsék, de kézműves foglalkozás is szerepel a programban. Mindhárom nap lesz könyvheti totó, amelynek hibátlan kitöltői sorsoláson vesznek részt, és akiknek kedvez a szerencse, a könyvárusok által felajánlott könyveket nyerhetnek meg. Ebben az évben újdonságként csütörtökön és pénteken az antikvárium fröccs- és limonádéterasza is hozzájárul a kikapcsolódáshoz. Pénteken és szombaton a Benyovszky-évhez kapcsolódóan meseposztós foglalkozást tartunk utazó életéről, valamint szombaton szabadtéri sakkjáték színesíti a programot szintén Benyovszky Mórichoz kötődve, hiszen róla közismert, hogy legendásan jó sakkozó is volt. Szeptember 3-án, pénteken a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete  interaktív játékkal készül. Szombaton, szeptember 4-én Borka ügyességi és logikai játékai várják a gyerekeket, de lesz arcfestés és lufihajtogatás is. A Könyvtéren vendég lesz az Ökológiai Intézet, és bemutatkozik Mézes Gergő Méhészete is.

Találkozások más helyszíneken

Szeptember 2-án, 11.00 órakor a Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2021 című verseny eredményhirdetését tartják a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. Intézményünk szeretné felmutatni, és ezáltal támogatni a megye minőségi könyvkiadását. Ezért hívta életre a megyei kiadók, intézmények, önkormányzatok, vagy a nyomdai előkészítésben részt vett stúdiók könyves versenyét, melynek elbírálási szempontja az igényes grafikai-nyomdai kivitelezés. Most a 2019–2020. évek termésével lehetett nevezni. A benevezett munkák tárlata a könyvhét ideje alatt még megtekinthető a központi épületben a Görgey A. u. 11. szám alatt.

Szeptember 3-án, pénteken a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vendége lesz Miskolc város díszpolgára, Dr. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, akivel Varga Gábor, az intézmény általános igazgatóhelyettese beszélget. Szeptember 7-én, kedden Miskolci képeskönyvek – szívélyes üdvözlettel címmel a könyvtár kiadásában megjelent Miskolc régi képeslapokon című sorozat legújabb köteteinek bemutatója során ezúttal a Miskolc belváros – szívélyes üdvözlettel, és a Diósgyőrtől Tapolcáig – szívélyes üdvözlettel címűt ismerhetik meg olvasóink, amelyet Dr. Prokai Margit, a kötetek szerkesztője mutat be.

 A könyvtárakban szeptember 2–17. között tartanak a könyvhéthez kapcsolódó közönségtalálkozókat, könyvbemutatókat is.

A programfüzet letölthető: programfüzet

További híreink

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk