https://kolorline.hu/Ebben az évben is megrendezik az Országos Könyvtári Napokat

Ebben az évben is megrendezik az Országos Könyvtári Napokat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

„A mélység, az ugyanolyan, mint a magasság. Csak máshonnan kell nézni.” Ezt a Kiss Ottó idézetet választották mottóként az Országos Könyvtári Napok szervezői.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006 óta zajló sorozatához idén is sokszínű programokkal csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, amely 2021. október 4-10. között számít az érdeklődőkre.

 

A szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatán az elmúlt évben 1248 település, 1494 intézménye 4177 eseményt valósított meg, és ezeken 172 468 érdeklődő vett részt. Idén új elem az Országos Könyvtári Napok történetében, hogy az egyes napokhoz online előadásokat terveznek, a témák legjobb szakembereinek közreműködésére számítva.

Az egy hét során intézményünk központi épületében (3530 Miskolc Görgey u. 10.), valamint valamennyi fiókkönyvtárában számos programmal várja az olvasókat.

Az október 4-én, hétfőn kezdődő programsorozat során a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében Bosnyák Viktóriával és Dudás Győzővel a Tikk-takk – Tengernyi tudás című könyv szerzőpárosával találkozhatnak a gyerekek. A Kaffka Margit Könyvtárban aznap nyílik a Városok, ahogy én látom című kiállítás, mely Leszek Matysiak képzőművész és szobrász munkáit mutatja be. A József Attila könyvtárban retró diafilmet lehet megnézni, a Petőfi Sándor Könyvtár kreatív foglalkozásokkal várja a családokat a nyitónapon.  

Az október 5-i programok középpontjában az egészségmegőrzés áll. A központi épületben a járvánnyal kapcsolatos félelmeinkről tart előadást Miklós-Dienes Lídia szakpszichológus, családterapeuta, és a mesetarisznyás foglalkozás is a gyógyításról szól. A Petőfi Sándor Könyvtárban egészségmegőrző előadás részese lehet az érdeklődő, míg a Tompa Mihály Könyvtár zeneterápiás foglalkozással és baba-mama klubbal készül.

Október 6-án, szerdán a központi épület online játékkal várja a kikapcsolódni vágyókat, a Petőfi Sándor Könyvtárba látogatók Kis József az 1956-os forradalom miskolci vonatkozásairól szóló előadását tekinthetik meg. Akik a József Attila Könyvtárat keresik fel, azt is megtudhatják, hogyan látják Miskolcot a gyerekek, ugyanis ekkor nyílik az intézmény rajzpályázatára beérkezett alkotásokból a Gyermekszemmel című kiállítás.  A Móra Ferenc Könyvtárban a Kalamajka Bábszínház Mesék Mátyás királyról című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Október 7-én, csütörtökön sem maradnak el az online játékok, hiszen a Petőfi Sándor Könyvtár 2 ilyet is kínál az olvasóknak. A központi épületben délelőtt a legkisebbeket várjuk babusgató foglalkozásra, délután az irodalom iránt érdeklődőknek ajánlunk programot. A Spanyolnátha a koronavírus idején című irodalmi est során mutatjuk be a művészeti folyóirat alapító főszerkesztőjének Vass Tibor, József Attila-díjas költőnek Két sem közt című kötetét.

Október 8-án, pénteken filmvetítésekkel, kreatív foglalkozásokkal várják a Tompa Mihály, és a Petőfi Sándor Könyvtár látogatóit. A központi épületben Scrabble-délután lesz, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melynek részleteiről honlapunkon (www.rfmlib.hu) és közösségi oldalainkon tájékozódhatnak. A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban Doncsev Toso bolgár nemzetiségű író a Haramiák lakomája című kötetét ismerhetik meg. A szerzővel Németh Csaba újságíró beszélget.

A hétvégén sem maradnak program nélkül olvasóink. A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban október 9-én, szombaton a ClaXoTonQuartet koncertje nyújt kellemes kikapcsolódást. Ugyanitt nyelvi játszóházzal várnak kicsiket és nagyokat.

A hét utolsó napján az Országos Könyvtári Napok zárónapján rendezik meg már hagyományosan az úgynevezett Könyves Vasárnapot, mely a szó szoros és átvitt értelmében is hab lesz a tortán. Ez a nap igazi családi rendezvény lesz, amelyben kicsikre és nagyokra, idősebbekre és fiatalokra egyaránt számítanak a szervezők. A központi épület 10 órakor nyit és egészen délután 2 óráig várja a látogatókat. A program elején egy mesés családi vetélkedő részeseivé válhatunk, majd a Felvidék Ház szakmai igazgatója Mács Ildikó bemutatja a felvidéki szerzők mesekönyveit, melyekből Gyurán Ágnes, a Bátkai Magyar Alapiskola igazgatóhelyettese olvas fel. Lesz mesterségek játszóháza, népi játékkert, valamint kézműves foglalkozás és társasjáték minden mennyiségben. A nap csúcspontjának ígérkezik a Kossuth-díjas Gryllus Vilmos koncertje, melynek látogatása ingyenes, de a részvételhez előzetesen regisztráció szükséges, a belépőjegyeket szeptember 28-tól lehet átvenni a Gyermekkönyvtárban.  A nap záróakkordjaként kerül sor az Olvasók Királynője és Királya című megyei irodalmi játék értékelésére, és az ünnepélyes koronázásra, köszöntjük a könyvtár legidősebb, legfiatalabb és legszorgalmasabb olvasóját, megtartjuk a családi vetélkedő eredményhirdetését és ekkor szegjük meg közösen az Olvasók tortáját.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár október 4-től – a megbocsátás hetén – ismét elengedi a késedelmi díjat azoknak az olvasóknak, akik október 4. és 10. között visszahozzák a késedelmi díjjal rendelkező kölcsönzött dokumentumokat könyvtárainkba. Mellette szintén az egész héten kedvezményesen jelképes 100 Ft/félév áron lehet beiratkozni (vagy a tagságot meghosszabbítani). A kedvezmény minden tagkönyvtárban igénybe vehető.

A programfüzet letölthető: ITT

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk