https://kolorline.hu/Kicsit ködös, kicsit csúszós – Balesetmegelőzés ősszel

Kicsit ködös, kicsit csúszós – Balesetmegelőzés ősszel

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az ősz beköszöntével ténylegesen megváltozott az időjárás, ami minden évben kihívás elé állítja a közlekedőket. Az esős, párás, ködös időben az út- és látási viszonyok kedvezőtlenné válnak, helyenként csúszós, falevelekkel borított útszakaszok is előfordulhatnak. Ebben az időszakban fokozott óvatossággal kell közlekedni, alkalmazkodva a megváltozott időjárási és útviszonyokhoz, ezáltal megelőzve a baleseteket.

Az őszi időszakban gyakoriak az úgynevezett pályaelhagyásos balesetek, melyeket egyrészt a gépjárművek nem megfelelő műszaki állapota, másrészt a sebesség helytelen megválasztása, a figyelmetlenség vagy a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat okozhat.
Fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha a látási viszonyok indokolják, a ködfényszórót a járművezetők jogszerűen használhatják, így eleget téve a látni és látszani elvnek, mely a baleset-megelőzés egyik alappillére. Ugyanakkor a ködfényszóró indokolatlan alkalmazása jelentős baleseti kockázattal bír, mivel annak indokolatlan használata elvakítja a szemközt közlekedő járművezetőt.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat!

  • Indulás előtt ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát! Időben gondoskodjanak a téli gumiabroncsok beszerzéséről, felszereléséről! A téli gumicserét ne a havazáshoz, hanem a hőmérséklethez igazítsák (7 fok), és ne feledkezzenek meg a helyes guminyomás beállításáról se.

  • A párás szélvédő balesetveszélyes, ezért indulás előtt a párát el kell távolítani.

  • Ellenőrizzék a világító berendezések működését és gondoskodjanak a lámpabúrák tisztántartásáról! A rosszul beállított fényszórók nemcsak az adott jármű vezetőjét gátolják az úton lévő akadályok észlelésében, hanem a többi járművezető elvakításával balesetveszélyes helyzetet is teremtenek.

  • A hideg idő beköszöntével érdemes ellenőrizni a hűtőfolyadék fagyáspontját, valamint a nyári szélvédőmosó folyadékot a téli időjáráshoz igazodóra cserélni. Célszerű folyamatosan gondoskodni annak pótlásáról, és ellenőrizni az ablaktörlő gumik állapotát!

  • Szenteljenek figyelmet a fékek állapotának, valamint a fékfolyadék megfelelőségének is. A rossz állapotú fékek, valamint a használat során viszkozitásából vesztő fékolaj a fék hatékonyságát rontja, ezáltal a megváltozott útviszonyok közötti megállás is hosszabb időt vesz igénybe

  • Fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!

  • Egyre később világosodik és korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkába, iskolába, illetve onnan induló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők megjelenésére!

A gépjármű megfelelő műszaki felkészítése ellenére se feledkezzenek meg azonban arról, hogy a baleset-megelőzés legfontosabb alanya, maga az ember!

Forrás: police.hu

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk