https://kolorline.hu/A tehetséggondozás lehetőségei

A tehetséggondozás lehetőségei

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és Sajószentpéteri Telephelye bemutatkozó sorozatának ötödik részében a tehetséggondozás lehetőségeiről olvashatnak.

Az intézményünkben dolgozó fejlesztő- és gyógypedagógusok a készség – és képesség fejlesztések mellett fontosnak tartják a valamely területen kiemelten tehetséges gyermekek ellátását is; 2016 óta intézményünk büszkén viseli az Európai Tehetségpont címet.
Szakmai munkánk 3 fő részre osztható: tehetség-felismerés (tehetségazonosítás), tehetséggondozás, valamint tehetség-koordináció. Ezekről részletesebben:

1. A tehetség-felismerés (tehetségazonosítás) keretében egyrészt az 5. életévüket betöltött óvodás korosztálynál komplex pedagógiai szűrővizsgálatot végzünk. A szűrővizsgálat feladatait kiegészítettük téri-vizuális, matematikai és anyanyelvi területen tehetségazonosításra is alkalmas feladatokkal. Az itt elért eredmények alapján válogatjuk be a valamely területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermekeket óvodai tehetséggondozó programjainkba, mely a már említett téri-vizuális, matematikai és anyanyelvi területeken kerülnek megvalósításra.

Pedagógiai szakszolgálata

Az óvodások mellett tehetség-felismerési (tehetségazonosítás) célzattal az általános iskolás korosztály 3-4. osztályos tanulói esetében is végzünk május-júniusban komplex pedagógiai szűrővizsgálatokat, melynek eredményeként beválogatásra kerülnek iskolásoknak szóló anyanyelvi tehetséggondozó programunkba az ezen a területen kimagasló teljesítményt nyújtó tanulók. A számukra összeállított szűrőanyagban megtalálhatók a tanulási nehézségek/zavarok kiszűrésére alkalmas feladatok mellett az anyanyelvi területen tehetséges tanulók felismerésére hivatott feladatok is. A szűrések kizárólag szülői/gondviselői beleegyezéssel végezhetők el, a szűrések eredményéről szakvéleményt készítünk.

2. Az óvodásoknak szóló tehetséggondozó programjaink 30 órásak, októbertől áprilisig tartanak, a gyermekek saját intézményében, délelőtti óvodai napirendjükbe illesztve kerülnek megszervezésre. A tehetséggondozó program végén a gyermekek számára tehetségútlevelet készítünk, melyeket magukkal vihetnek az iskolába történő beiratkozáskor, illetve a későbbiek során ugyancsak jól használható utánkövetés céljából. A tehetséggondozó programokba beválogatott gyermekek szülei számára szülőklubokat szervezünk, melyek alkalmával a résztvevők betekintést nyerhetnek intézményünk óvodásoknak szóló tehetséggondozó programjainkba, gyermekeik tanév során készített munkáiba, továbbá új ismeretekre, információkra, tapasztalatokra tehetnek szert.

Pedagógiai szakszolgálata

Az iskolásoknak szóló anyanyelvi tehetségprogramunk nagy népszerűségnek örvend mind gyermekek, mind szüleik körében; napközis tábor formájában kerül megrendezésre a tanév végén, június hónapban. A beválogatott és a táborba jelentkezett tanulók projekt módszerrel, csapatokban dolgoznak. Az anyanyelvi képességek fejlesztése mellett lehetőséget biztosítunk a nyelvi kreativitás, ötletesség, a másképp gondolkodás gyakorlati alkalmazására is. A tábor különlegességét egy alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozás, több alkalommal pedig önismereti, valamint rekreációs sport- és ügyességet fejlesztő tevékenységek színesítik. Gazdagító programjainkban segítséget nyújtanak fejlesztő- és gyógypedagógus, pszichológus, logopédus és gyógytestnevelő kollégák, valamint tapasztalt középiskolás mentorok. Táborzárásként a pénteki napon a gyermekek alkotómunkáiból a szülők jelenlétében bemutatóra kerül sor, majd átadásra kerülnek a tehetségútlevelek.

3. Tehetségkoordináció keretében felvettük a kapcsolatot a járásban tehetséggondozó tevékenységet folytató intézményekkel. Kialakítottuk a járásban működő nevelési-oktatási intézmények tehetségkoordinációs adatbázisát (intézmények neve, elérhetőségei, végez-e tehetséggondozást, elért eredményük, tehetséggondozó munka leírása, tehetségterületek megnevezése, kapcsolattartó pedagógus).

Pedagógiai szakszolgálata

Az eddigi években sikeresen kerültek megrendezésre tehetségkonferenciáink, melyeken egy aktuális elméleti előadás mellett bemutatkozik egy, már megvalósult tehetség (pl. Dányi Krisztián színművész, Kerek Csombor ütőtanár), továbbá a járásban működő intézmények közül minden évben egy-egy intézmény a saját tehetséggondozó programját, munkáját, az eddig elért eredményeit mutatja be. A konferenciák kapcsán lehetőséget kínálunk a résztvevők szakmai ismereteik gyarapodására, gyakorlati tárházuk gazdagítására, gyümölcsöző szakmai kapcsolatok kialakítására, elmélyítésére.

Adatbázisunkra támaszkodva segítjük, támogatjuk a járásunkban élő tehetségígéretek szüleit, javaslatot adunk a beazonosított tehetséges gyermekek, tanulók speciális tehetségprogramokban való részvételére.  Konzultációs lehetőségeket biztosítunk a tehetség iránt érdeklődő, a tehetséget gondozó pedagógusok, tehetségfejlesztő műhelyek vezetői számára.

Következő alkalommal (az őszi szünet után) az intézményünkben működő gyógytestnevelés szakterületét mutatjuk be, tartsanak akkor is velünk!

Lőrincz-Mitró Emese tehetségkoordinátor

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk