https://kolorline.hu/Lélegzetelállító dokumentumfilm készült tengerimalacokról

Lélegzetelállító dokumentumfilm készült tengerimalacokról

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Három részes film készült a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület munkájáról, felelős állattartásról, a tengerimalacok helyes gondozásáról. Kovács István filmrendező korábban a Mályi Madármentő Állomásról készített filmeket, melyek több díjat is elnyertek.

Kovács István az Ispotály - Szárnyak sorsa című film után, amely kimondottan a madarakról szól, úgy gondolta, hogy a tengerimalacokról szeretne filmet készíteni. Hogy miért éppen róluk? Mert neki is vannak otthon tengerimalacai. A filmrendező megkereste a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesületet. Hamarosan pedig meg is kezdődött a munka.

Az első film, a Szénaország 2021 májusában debütált. Nagyon nehéz témája volt: kiskedvencünk elvesztését, betegségét dolgozta fel. István egyik malackája Fahéj akkoriban ment el, a rendező úgy érezte segíti gyászának feldolgozását egy film elkészítése.

A második és harmadik film 2021 karácsonyán és szilveszterkor vált elérhetővé a közönség számára.

Ezek témája egy picivel már vidámabb, de mégis több helyen torokszorító, felkavaró. Ezek a Szénaország- Csillagod vagyok címet viselik. Egy fiatal malacka, Zsámbéki Astrum történetét meséli el. Astrum az Egyesület gondozásában született, így születésétől, mostanáig nyomon követhetjük fejlődését. De ez nem minden. Mindezt a malacka szemszögéből látjuk, ami hol megmosolyogtat, hol elgondolkodtat, hol pedig elszomorít. A malackák olyan híres színészek hangján szólalnak meg, mint Turek Miklós, vagy Szatory Dávid, illetve Bánfi Kata is közreműködik narrátorként.

Zsámbéki Astrum anyukájának és sorstársainak története nem tündérmese. Sőt! Az Egyesület 10 éves fennállásának talán eddigi legfelkavaróbb esete.

„2021 áprilisában telefonhívás érkezett, melyben a Sportolók az állatkínzók ellen nevű szervezet kért segítséget tőlünk. A hallottaktól, még nekünk is leesett az állunk, pedig sok mindent tapasztaltunk már. Kirándulók egy Zsámbék melletti erdőben furcsa kis lényeket véltek felfedezni, hamar kiderült, hogy tengerimalacok. Az állatvédők és a civilek 23 tengerimalacot gyűjtöttek össze” - idézi fel Szalai Bálint, az Egyesület elnöke.

Tulajdonképpen még ez sem volt meglepő, hiszen 2019-ben Sülysápnál volt egy hasonló mentés. Ott sajnos már nagyon sok halott állat között kellett menteni a még élőket. Ám a zsámbéki mentés minden eddigi tapasztalatot felülírt. 23 rémült, sebes (némelyek teljes testükön sérüléseket viseltek) malacka érkezett aznap az egyesülethez.

„Majdnem minden nőstény vemhes volt. Nem akartak semmit enni, inni, ahova leraktuk őket a ketrecben, órákig ott maradtak egy helyben. Soha nem láttunk még ilyet, hiszen zsákmányállatok révén, inkább iszkolni szoktak. Hetekig mesterségesen etettük őket, és imádkoztunk, hogy minden mama és baba épségben legyen”- idézi fel Beck Andrea, az egyesület egyik tagja.

Zsámbéki Astrumnak szerencséje volt, ő és a testvérei is mind életben maradtak. Anyukájuk gondozta őket, majd 4 hetes korában megismerte új társát, Pitypangot. Ők ketten a második film főszereplői.

A Szénaország, és a Csillagod vagyok azért is hiánypótlóak, mert számos fontos információ kiderül belőlük. Elismert, tapasztalt egzotikus állatorvosok nyilatkoznak a helyes tartásról, etetésről, gondozásról. Az egyesületi munkát pedig az egyesületi tagok, ideiglenes gazdik, örökbefogadók mutatják be.

Mindenki számára hasznos lehet, aki már malactartó, és aki a jövőben tervezi, hogy az lesz vagy csak megnézne egy látványos, lélegzetelállító filmet.

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk