https://kolorline.hu/Lélegzetelállító dokumentumfilm készült tengerimalacokról

Lélegzetelállító dokumentumfilm készült tengerimalacokról

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Három részes film készült a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület munkájáról, felelős állattartásról, a tengerimalacok helyes gondozásáról. Kovács István filmrendező korábban a Mályi Madármentő Állomásról készített filmeket, melyek több díjat is elnyertek.

Kovács István az Ispotály - Szárnyak sorsa című film után, amely kimondottan a madarakról szól, úgy gondolta, hogy a tengerimalacokról szeretne filmet készíteni. Hogy miért éppen róluk? Mert neki is vannak otthon tengerimalacai. A filmrendező megkereste a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesületet. Hamarosan pedig meg is kezdődött a munka.

Az első film, a Szénaország 2021 májusában debütált. Nagyon nehéz témája volt: kiskedvencünk elvesztését, betegségét dolgozta fel. István egyik malackája Fahéj akkoriban ment el, a rendező úgy érezte segíti gyászának feldolgozását egy film elkészítése.

A második és harmadik film 2021 karácsonyán és szilveszterkor vált elérhetővé a közönség számára.

Ezek témája egy picivel már vidámabb, de mégis több helyen torokszorító, felkavaró. Ezek a Szénaország- Csillagod vagyok címet viselik. Egy fiatal malacka, Zsámbéki Astrum történetét meséli el. Astrum az Egyesület gondozásában született, így születésétől, mostanáig nyomon követhetjük fejlődését. De ez nem minden. Mindezt a malacka szemszögéből látjuk, ami hol megmosolyogtat, hol elgondolkodtat, hol pedig elszomorít. A malackák olyan híres színészek hangján szólalnak meg, mint Turek Miklós, vagy Szatory Dávid, illetve Bánfi Kata is közreműködik narrátorként.

Zsámbéki Astrum anyukájának és sorstársainak története nem tündérmese. Sőt! Az Egyesület 10 éves fennállásának talán eddigi legfelkavaróbb esete.

„2021 áprilisában telefonhívás érkezett, melyben a Sportolók az állatkínzók ellen nevű szervezet kért segítséget tőlünk. A hallottaktól, még nekünk is leesett az állunk, pedig sok mindent tapasztaltunk már. Kirándulók egy Zsámbék melletti erdőben furcsa kis lényeket véltek felfedezni, hamar kiderült, hogy tengerimalacok. Az állatvédők és a civilek 23 tengerimalacot gyűjtöttek össze” - idézi fel Szalai Bálint, az Egyesület elnöke.

Tulajdonképpen még ez sem volt meglepő, hiszen 2019-ben Sülysápnál volt egy hasonló mentés. Ott sajnos már nagyon sok halott állat között kellett menteni a még élőket. Ám a zsámbéki mentés minden eddigi tapasztalatot felülírt. 23 rémült, sebes (némelyek teljes testükön sérüléseket viseltek) malacka érkezett aznap az egyesülethez.

„Majdnem minden nőstény vemhes volt. Nem akartak semmit enni, inni, ahova leraktuk őket a ketrecben, órákig ott maradtak egy helyben. Soha nem láttunk még ilyet, hiszen zsákmányállatok révén, inkább iszkolni szoktak. Hetekig mesterségesen etettük őket, és imádkoztunk, hogy minden mama és baba épségben legyen”- idézi fel Beck Andrea, az egyesület egyik tagja.

Zsámbéki Astrumnak szerencséje volt, ő és a testvérei is mind életben maradtak. Anyukájuk gondozta őket, majd 4 hetes korában megismerte új társát, Pitypangot. Ők ketten a második film főszereplői.

A Szénaország, és a Csillagod vagyok azért is hiánypótlóak, mert számos fontos információ kiderül belőlük. Elismert, tapasztalt egzotikus állatorvosok nyilatkoznak a helyes tartásról, etetésről, gondozásról. Az egyesületi munkát pedig az egyesületi tagok, ideiglenes gazdik, örökbefogadók mutatják be.

Mindenki számára hasznos lehet, aki már malactartó, és aki a jövőben tervezi, hogy az lesz vagy csak megnézne egy látványos, lélegzetelállító filmet.

További híreink

Szász szőnyegkiállítás nyílt a Mezeyben

Dátum: 2022. jan 25. 12:00

„Szász szőnyegek" címmel nyílt kiállítás a Mezey István Művészeti Központban január 21-én. A tárlaton Vámos Arnold tulajdonában lévő Szász Endre festőművész által tervezett faliszőnyegeket csodálhatja meg a művészetkedvelő közönség.

Megkezdődött a vízi komplexum építése

Dátum: 2022. jan 25. 09:58

2022 januárjában - a terveknek megfelelően - átadták a Csónakázó-tó melletti füves területet a kivitelezési munkálatok megkezdéséhez, hogy megvalósulhasson az elmúlt évek legnagyobb városi beruházása: a kazincbarcikai vízi komplexum megépítése.

Már lehet jelentkezni az idei rejtvényfejtő versenyre

Dátum: 2022. jan 24. 15:59

Idén ötödik alkalommal szervez rejtvényfejtő versenyt az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub és a Barcika Art Nonrpofit Kft. február 11-én. Jelentkezni és regisztrálni a (+36) (48) 310-116-os telefonszámon, vagy a rejtveny@kolorcity.hu e-mail-címen lehet, 2022. február 4. (péntek) 16:00 óráig!

Szeptemberben indulhat a vegyészmérnöki egyetemi alapképzés Kazincbarcikán

Dátum: 2022. jan 24. 12:56

Már lehet jelentkezni a Kazincbarcikán induló vegyészmérnöki egyetemi alapképzésre. A Miskolci Egyetem, a Tiszáninneni Református Egyházkerület, a Wanhua BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata összefogásával és együttműködésével idén szeptemberben itt, helyben, az Irinyi János Református Oktatási Központban kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat azok, akik ezen a területen szeretnék elkezdeni vagy folytatni karrierjüket. Ráadásul a gyakorlati képzésüket a későbbi esetleges munkahelyük, a helyi vegyipari óriáscég biztosítja.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk