https://kolorline.hu/Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy az úgynevezett „földesáruk” megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel. A Nébih felhívja a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak „szemre” vásároljanak, a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg!

Az ún. „földesáruk” (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, pl. sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller stb.) megmosva történő értékesítése egyre népszerűbb és nagyobb fogyasztói elvárás. Ennek oka egyrészt, mert így nem kell őket sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt szemre is tetszetősebb a tisztára mosott áru.

A klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe. (Ezen kívül műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba, majd onnan a növényekbe juthatnak.) A koronavírus-járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése. 

A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Mindezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben. 

Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése. A megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztántartása. Vásárláskor kiemelten fontos a tudatosság, azaz ne csak „szemre” vásároljunk! Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó – a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyük meg! 

Megnyugtatásul jelezzük a vásárlók felé, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket, és határérték feletti klorát-/perkloráttartalom esetén a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős bírsággal is járhat.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

További híreink

Vágányzár

Dátum: 2025. ápr 18. 14:00

Április 22. és 25. között pályakarbantartási munkák zajlanak a Kazincbarcika és Ózd közötti vasútvonalon. Emiatt egyes kora reggeli és esti vonatok helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Ünnepi nyitvatartás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2025. ápr 18. 11:53

Változott a nyitvatartás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában a húsvét miatt.

Ismét világít a KolorPlatz

Dátum: 2025. ápr 17. 16:11

Visszatért a biztonságos régi rend az április első hétvégéjén történt rongálást követően a KolorPlatzra. Április 17-től újra működik a téren a köz- és a térvilágítás is.

Szünetel a távfűtés a kórházdombon

Dátum: 2025. ápr 17. 12:37

A távfűtési rendszer meghibásodása miatt Kazincbarcika kórházdombi városrészében néhány háztömbben nem működik a fűtésszolgáltatás.

KolorTV élőben

Programajánló

Válótársas - könnyed párkapcsolat-gazdagító előadás Ábel Anitával és Szabó Simonnal

Egressy Béni Művelődési Központ

Antal Teréz kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Négynapos formabontó majális

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk