https://kolorline.hu/Elhunyt Kopcsik Lajos mestercukrász

Elhunyt Kopcsik Lajos mestercukrász

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Nyolcvan esztendős korában elhagyta a földi világot Kopcsik Lajos, a kétszeres Guinness rekorder, sokszoros világ- és olimpiai bajnok mestercukrász.

Kopcsik Lajos, a kétszeres Guinness rekorder, sokszoros világ- és olimpiai bajnok mestercukrász három városhoz kötődött ezer szállal: az egyik szülőhelye, Sajószentpéter, ahol a gyermekálmait, a másik Kazincbarcika, ahol ifjúkori álmait álmodta, harmadik Eger, ahol megvalósíthatta mindkettőt. Teljesült a nagy álma, egy barokk városban megalkotni egy barokk szobát, ahol a padlótól a plafonig, a tapéta, függönyök, szófa, de még a kutya is mind cukorból vannak. Álma beteljesítéséért persze hárman, három kemény éven keresztül dolgoztak.
Félévszázadosnál hosszabb pályafutása alatt mintegy hétszáz  két-, illetve háromdimenziós alkotásában gyönyörködhettünk. Ezek a „csodák” kezdetben hagyományos cukrász alapanyagokból, ajd marcipánból, végül cukormáz felhasználásával születtek meg úgy, hogy közben speciális szerszámokon át a szakmai fogásokig mindent neki kellett kitalálni, kikísérletezni. Művein keresztül arról győz meg bennünket, hogy a cukrász- artisztika igazából képzőművészet, csupán az alapanyag más. A  képeiből zene árad, és a szívből jövő szeretet önzetlen átadásának öröme.
Művészetét számtalan kitüntetéssel ismerték el, csak néhány közülük: Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, majd tiszti keresztje, díszpolgári címek, szakmai díjak sora. Kétezer-tizenöt augusztus 20-án Pro Agria Életműdíjat kapott Eger városától,. 
Egyszer azt mondta, hogy az összes elismerését odaadná azért a szeretetért, amely körülveszi őt. Itthon nagyon szerették. És ezt ő is érezte.
 

További híreink

A hőség zavara...

Dátum: 2022. jún 30. 09:15

A nyári meleg, a kánikula ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány ajánlásai a forró napokra, hogy az állatartásból ne legyen állatkínzás.

Miért alakult ki ilyen szakemberhiány Magyarországon?

Dátum: 2022. jún 30. 09:06

A ma Magyarországon tapasztalható szakemberhiány jól ismert jelenség. Aki a közelmúltban lakásfelújításba fogott, vagy csak szerelőt kellett hogy hívjon, jó eséllyel több ősz hajszállal lett gazdagabb. A szerelők tisztában vannak a piaci helyzettel, ezért nagyon magas árakat kérnek el, emellett sokszor hosszú hónapokra előre tudnak csak időpontot adni. A Mapei Kft. kutatása alapján áttekintjük a jelenlegi állapotot, majd röviden górcső alá vesszük a legfontosabb okokat.

Népszámlálás 2022 – Számlálóbiztosok jelentkezését várják

Dátum: 2022. jún 30. 08:34

2022. évben tizenhatodik alkalommal kerül sor népszámlálásra, amely egyedülálló a statisztikai adatfelvételek között. A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét. A népszámlálás az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

Itt a vakáció!

Dátum: 2022. jún 29. 16:21

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó.

KolorTV élőben

Programajánló

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk