https://kolorline.hu/Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

A kutyák, macskák és görények EU-s tagállamok közötti szállításának alapfeltétele, hogy az állatok rendelkezzenek mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással. Emellett a kisállat útlevél is kötelező. A feltételek teljesítéséhez a szolgáltató állatorvostól kérhetnek segítséget a kisállat tulajdonosok.

Fontos, hogy a veszettség elleni védőoltás akkor tekinthető érvényesnek, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrochippel és évente megkapta a kötelező védőoltást. Első oltás esetén a védettség kialakulásához meg kell várni a 21 napos várakozási idő leteltét az utazáshoz.

Ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba, Írországba, Finnországba és Máltára ki lehessen vinni a kutyákat, macskákat és görényeket, szükség van állatorvos által elvégzett féreghajtásra is. A kezelést a célországba történő belépés előtt legfeljebb 120, de legalább 24 órával kell elvégeztetni, amit az orvos az állat útlevelében is rögzít.

Ha olyan Európai Unión kívüli országba utaznánk kedvencünkkel, ami nem szerepel a vonatkozó rendelet II. mellékletében, azaz veszettség szempontjából aggályos, akkor a fentiek teljesítésén túl az állatot veszettség vírus elleni ellenanyag tartalom kimutatására irányuló vizsgálatnak is alá kell vetni. Fontos, hogy ez időigényes művelet, a vizsgálatot például leghamarabb a veszettség elleni oltás után 30 nappal végezheti el a szolgáltató állatorvos. Amennyiben kedvező vérvizsgálati eredmény nélkül hagyja el kedvencünk az EU területét és lép be az említett listán nem fellelhető országba, abban az esetben kint kell elvégeztetni a vizsgálatot és csak 3 hónapos várakozási idő leteltével léptethető vissza.

Ha kedvencünk még nem rendelkezik útlevéllel, azt az állatorvos az állat oltási könyvébe bejegyzett adatok alapján állítja ki. Az utazás alatt mindkét iratot magunknál kell tartanunk. A kisállatot az útlevélben feltüntetett tulajdonosnak vagy a tulajdonos által írásban megbízott személynek kell kísérnie. Jó, ha tudjuk, hogy öt kisállatnál többet egyszerre nem vihetünk ki az országból, ugyanis az már kereskedelmi célú utaztatásnak minősülne, melynek további feltételei vannak.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk