https://kolorline.hu/Hogyan készüljünk fel rá? Váratlan hideg időjárás

Hogyan készüljünk fel rá? Váratlan hideg időjárás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Napjaikban már tényként kezelendő, hogy hazánk átlaghőmérséklete emelkedik, ezt igazolja az is, hogy Magyarországon az elmúlt 100 év tíz legmelegebb éve közül kilenc az ezredforduló utáni évek közül került ki. Az általános felmelegedés ellenére időnként előfordulhatnak váratlan hideg időszakok is. Bár ezen időszakok gyakoriságában csökkenés tapasztalható, mégis érdemes tudatában lennünk, hogyan védekezhetünk a hideg időjárással szemben és hogyan alkalmazkodhatunk hozzá. Vannak olyan helyzetek, mikor a hideg mellé társul más időjárási esemény is, mint például hó, ónos eső, szél, ködszitálás, melyek mind más típusú alkalmazkodási stratégiát kívánnak.

Váratlan, tartós vagy extrém hideg a városban:

  • Ne szellőztessünk túl hosszan, csak röviden, de intenzíven!
  • A radiátorokat ne takarjuk le semmivel, se a ruháinkkal, se függönyökkel vagy sötétítőkkel!
  • Télen is fontos odafigyelnünk a táplálkozásunkra és minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, így megerősítve immunrendszerünk működését, mely fokozott támadásnak van kitéve a téli, városi környezetben. A betegségek kialakulását elősegítheti a szervezet lehűlése, mely során a fertőző baktériumok, vírusok könnyebben kifejthetik negatív hatásukat.
  • Az utak, járdák havasak és csúszósak lehetnek főleg a reggeli órákban, emiatt óvatosan kell közlekedni. Idősebb rokonainknak, ismerőseinknek lábbelire tehető csúszásgátló is ajánlható.
  • A szociálisan nehéz helyzetben lévő társadalmi rétegek erőteljesen ki vannak szolgáltatva a hidegnek. Amennyiben valamelyik embertársunkon felfedezzük a kihűlés jeleit, vigyük őt meleg helyre, a nedves ruhát távolítsuk el róla, először a test közepét melegítsük fel és adjunk neki meleg, nem alkoholos italt, mihamarabb kérjünk orvosi segítséget, különösen, ha az áldozat nincs öntudatánál.

Norilszk – a város környéke a világ legnagyobb nikkel-, réz- és palladiumkészletét rejti, azonban az életkörülményekre jellemző, hogy nem ritkák a mínusz harminc fokos telek (a negatív rekord -53,1 °C). Az év 250-270 napján hó (2-4 m) fedi a várost és minden harmadik nap hóvihar van. Ehhez alakítva a tömegközlekedést a buszok konvojokban közlekednek, hogy ha valamelyik lerobban, az utasokat a másik busz fel tudja venni. Azonban ha lehetőség van rá, a nagyobb viharok  esetén mindenképp ajánlott otthon maradni és redőnnyel, spalettával védekezni a szél ellen.

Norilszk – a város környéke a világ legnagyobb nikkel-, réz- és palladiumkészletét rejti, azonban az életkörülményekre jellemző, hogy nem ritkák a mínusz harminc fokos telek (a negatív rekord -53,1 °C). Az év 250-270 napján hó (2-4 m) fedi a várost és minden harmadik nap hóvihar van. Ehhez alakítva a tömegközlekedést a buszok konvojokban közlekednek, hogy ha valamelyik lerobban, az utasokat a másik busz fel tudja venni. Azonban ha lehetőség van rá, a nagyobb viharok esetén mindenképp ajánlott otthon maradni és redőnnyel, spalettával védekezni a szél ellen.

 

Váratlan, tartós vagy extrém hideg vidéki környezetben:

  • Amennyiben van rá lehetőségünk, építsünk ki összetett fűtési rendszert.
  • Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kályha, kandalló) használata esetén fokozottan figyeljünk az égéstermék megfelelő elvezetésére (nagyon hasznos szén-monoxid érzékelő műszer alkalmazása).
  • A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése. Így néhány alap élelmiszerből és gyógyszerből mindig legyen otthon tartalék.
  • Mivel akadozhat az áramszolgáltatás az áram felhasználásának növekedése vagy a vezetékekre esetlegesen ráfagyott jégréteg által okozott problémák miatt, így jó, ha van kéznél zseblámpa, tartalék elem, akkumulátor és előrelátóan feltölthetjük a mobiltelefonokat, külső akkumulátorokat. Amennyiben van aggregátorunk, jó, ha tartunk otthon tartalék benzint.
  • A ház körül lévő háziállatokra is figyelmet kell fordítani. Befagyhat az itatójuk, érdemes plusz takarót, szénát, odút biztosítani számukra, hogy el tudjanak bújni. Az élelem / takarmány mennyiségét is érdemes növelni.

 

Váratlan, tartós vagy extrém hideg a munkakörnyezetben:

  • A hideggel párosuló időjárási események úgy, mint az ónos eső, hó, köd nehezíthetik a munkahelyre való bejutást. Érdemes ilyen esetekben megnövekedett utazási idővel számolni, hogy mindenképp elkerüljük a sietségből fakadó baleseteket.
  • Az utazáshoz a kocsiba készítsünk be meleg ruhát, takarót, termoszban meleg italt, esetleg némi élelemet, számítva az esetleges fennakadásokra.
  • Mivel a hétköznapok nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így meghatározó a munkakörnyezet. Ha a munkahelyünkön tartósan alacsony hőmérséklet mellett kell feladatainkat ellátni, akkor javasolt bent tartani több melegebb ruhadarabot, akár plédet a hátunk mögé és szivacsot a székre. Többször javasolt meleg ital fogyasztása és időnként testünk kisebb átmozgatása. Ha ülő munkát végzünk, a láb alá tett vastagabb lábtörlő is segíthet a hőszigetelésben.
  • Kinti munka esetén a réteges öltözködésnél fontos, hogy a legalsó rétegnek jó nedvszívó és gyorsan száradó képességgel kell rendelkeznie, erre alkalmas a merinói gyapjúból vagy poliészterből készült ruha. Ez az alsó réteg segít szárazon tartani a testet, az izzadság ugyanis komoly gondokat okozhat. Erre jön 2-3 könnyű és közepesen vastag ruharéteg.

Az elmúlt években többször a tavaszi időszakra tevődött több hidegbetörés is, ami leginkább a mezőgazdaságban okozott problémát, így a hazai élelmiszerellátásra is jelentős hatással volt.


Ha a lehülést a nagymértékű kisugárzás okozza, alkalmazni lehet a fagyvédelmi öntözést. Ennek alapja, hogy a víz fagyása során jelentős hő szabadul fel, amely képes fagypont felett tartani a rügyek hőmérsékletét. Ez a növényi szövetekben keringő sók és ásványi anyagok következtében -1 és -3°C között van. Emellett a jég rossz hővezető, így lassítja a környezet hűtő hatásának érvényesülését.

Ha a lehülést a nagymértékű kisugárzás okozza, alkalmazni lehet a fagyvédelmi öntözést. Ennek alapja, hogy a víz fagyása során jelentős hő szabadul fel, amely képes fagypont felett tartani a rügyek hőmérsékletét. Ez a növényi szövetekben keringő sók és ásványi anyagok következtében -1 és -3°C között van. Emellett a jég rossz hővezető, így lassítja a környezet hűtő hatásának érvényesülését.

 

Készült: 2022.11.22.
Készítették: Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. munkatársai



Források:
https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=2729
https://www.kormanyhivatal.hu/download/8/2d/62000/Tan%C3%A1csok%20hideg%20id%C5%91%20eset%C3%A9re.pdf
https://www.katasztrofavedelem.hu/294/katasztrofatipusok-rendkivuli-hideg
https://www.4camping.hu/cikkek/tanacsadas/nehany-trukk-a-hideg-legyozesehez/
https://24.hu/elet-stilus/2015/12/30/a-foldi-pokol-norilszk-a-vilag-legelhetetlenebb-nagyvarosa/
A képek forrása: https://pixabay.com/

 

  

A projekt az Európai Unió LIFE program
és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.
támogatásával valósul meg.

További híreink

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

KolorTV élőben

Programajánló

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk