https://kolorline.hu/A TISZTA VÍZ TITKA — TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT

A TISZTA VÍZ TITKA — TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Társaságunk, a KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN elvevezésű projekt keretében, egy 6 részből álló nyereményjátékot hirdet a KolorLine hírportál látogatói körében

A témakörök a következők:

⇒ A VÍZIKÖZMŰ-SZOLGÁLTATÁS NÉLKÜLÖZHETETLEN ALAPELLÁTÁS - A MI HIVATÁSUNK
⇒ TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT
⇒ ÉRTÉKÜNK A VÍZ - KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK
⇒ ÜGYFÉLBARÁT ÜGYINTÉZÉSI LEHETŐSÉGEK
⇒ VÍZBÁZISVÉDELEM
⇒ A TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN

Érdemes velünk játszaniuk, hiszen — a tájékoztató anyag végén található linken megjelenő kvízt kitöltők között —folyamatosan tárgynyereményeket sorsolunk ki, egészen pontosan minden tizedik kitöltőt ajándékkal jutalmazunk meg.Azok között pedig, akik mind a hat fordulóban részt vesznek a játékban, egy LENOVO M10 HD táblagépet sorsolunk ki.


A játék további részleteiről a kvíz felületén kaphatnak információt.
Segítve azt, hogy a kérdésekre megfelelő választ tudjanak adni, minden forduló felvezetőjében szöveges tájékoztató anyagot teszünk közzé.

Íme második témánk:

TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT

Földünk 70%-át víz borítja, melynek csupán 3%-a édesvíz. Az édesvízkészletek nagy része nehezen hozzáférhető helyen lelhető fel. A természetben előforduló nyersvízből energiaigényes és költséges, komplex folyamattal állítható elő emberi fogyasztásra alkalmas vezetékes ivóvíz. Kiemelten fontos e pótolhatatlan természeti erőforrásunk optimális, tudatos használata és védelme. Pár apró lépéssel tudatos vízfelhasználókká válhatunk Fogmosáskor zárjuk el a vizet! Válasszuk a zuhanyzást a fürdés helyett! Kerüljük a folyóvizes mosogatást! Használjunk víztakarékos háztartási gépet és WC-t! Javítsuk hibás szerelvényeinket, csöpögő csapjainkat, használjunk perlátort!

AZ IVÓVÍZ FELHASZNÁLÁSA A HÁZTARTÁSOKBAN kb. 80-100 liter/fő/nap, ebből a ténylegesen ivóvízként elfogyasztott mennyiség kb. 2%, a nem ivóvízként elfogyasztott mennyiség: fürdés 30%; WC-öblítés 30%; mosás 10%; egyéb felhasználás (pl. öntözés) 28%.

ESŐVÍZ

Az esővizet ne vezessük a szennyvízcsatornába, mivel ezzel jelentősen terheljük a hálózatot. Használhatjuk például öntözésre, de az összegyűjtött csapadékkal moshatunk autót is.

VÍZMÉRŐAKNÁK ÉS VÍZMÉRŐK

A vízmérők, a vízóraaknák, a kerti csapok rendszeres karbantartása a felhasználók feladata. A téli fagyok beköszönte előtt a vízmérőakna ellenőrzése, víztelenítése, az aknafedlap megfelelő lezárása, hőszigetelése lényeges mozzanat. A kerti csapok és a téliidőszakban nem használtvízmérők, víztelenítését is feltétlenül el kell végeznünk. A tavasz beköszöntével ismét fontos a vízmérők, a fogyasztói vezetékek és rendszerek ellenőrzése.

HOGYAN HASZNÁLJUK TUDATOSAN A SZENNYVÍZHÁLÓZATOT?

A megfelelő színvonalú ivóvíz-szolgáltatás fenntartásához kulcsfontosságú a vízbázisok megőrzése. A vizek felhasználása során ugyanakkor elkerülhetetlen azok valamilyen fokú szennyeződése. Annak érdekében, hogy a természetbe megfelelő minőségű víz kerüljön vissza, elengedhetetlen a jó hatásfokú tisztítást garantáló műszaki, gépészeti infrastruktúra, a tisztítási technológia, a szakmai felkészültség és a környezettudatosság.

SZENNYVÍZCSATORNA-HÁLÓZAT KONTRA HÁZI DERÍTŐK

A csatornahálózat célja a keletkező szennyvizek elszállítása a szennyvíztisztítókba kezelésre, a legrövidebb időn belül, a gazdaságosságot és a hatékonyságot szem előtt tartva. Azoknak a felhasználóknak, akik továbbra is a házi derítőket részesítik előnyben a hálózati rákötéssel szemben, több problémával is szembe kell nézniük. A nem megfelelő műszaki állapotú derítők ugyanis környezetszennyezők és nagyfokú kötöttséget jelentenek.

"GYŰJTSÜK OLAJOZOTTAN!"

Egy liter használt sütőolaj akár 1 000 000 liter ivóvizet is képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. Célunk, hogy mindennapi rutinná váljon a használt sütőolajak, zsiradékok elkülönített tárolása és elhelyezése egy erre a célra rendszeresített gyűjtőedényben. Társaságunk több telephelyére került ilyen gyűjtőedény, így a lakossággal együtt tudunk bekapcsolódni az újrahasznosítás folyamatába. Ennek során a használt sütőolaj akár 100 %-ából biodízel alapanyag készülhet.

CSATORNAHÁLÓZATBA KERÜLŐ IDEGEN ANYAGOK

A hálózat biztonságos üzemeltetése során kiemelt szerepe van a felhasználóknak. Sok esetben azonban nem gondolunk bele, hogy amit leengedünk a lefolyón, az akár problémát is jelenthet a szennyvízgyűjtő rendszerben. Az úgynevezett "idegen" anyagok (pl. fültisztító, pelenka, nedves törlőkendő, mérgező és tűzveszélyes anyagok, olaj- és olajszármazékok, festékek, hígítók, vegyszerek, stb.) nem csak a felhasználó belső hálózatán, de a szennyvízgyűjtő hálózatban is jelentős fennakadást eredményezhetnek: kirakódás képződése a csőfalon, csőkeresztmetszet csökkenése, dugulás, berendezések, szivattyúk meghibásodása, szennyvízminőség romlása, tisztítási hatásfok csökkenése, a tisztított szennyvizet befogadó élővíz veszélyeztetése.

A KVÍZJÁTÉK ITT ÉRHETŐ EL:
https://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/1160594304/

Projekt azonosítószáma: KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

(x)
ℹ️ Ez a cikk fizetett PR-cikk, megrendelője az ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. 

További híreink

Kolorfesztivál 2023 — zöld és zenés zendülés

Dátum: 2023. máj 29. 16:00

A 10. Kolorfesztivál sok zenei stílus ikonjainak koncertjeivel, és az eddigi legzöldebb környezettudatossággal várja az érdeklődőket. Idén, augusztus 1. és 20. között újra Kolorcity-színpaddá alakul Kazincbarcika belvárosa.

Kihívás napja 2023

Dátum: 2023. máj 29. 11:28

Kazincbarcika idén is csatlakozott a Kihívás napja országos programhoz. Városunk május 31-én napközben arra buzdít minden intézményt, céget és csoportot, hogy legalább 15 percet intenzíven sportoljanak. A csatlakozók azért mozognak majd, hogy Kolorcity idén saját kategóriájában elhozza az első helyet.

Újraindul a gyógyúszás az uszodában

Dátum: 2023. máj 28. 18:00

A nyári szünetben ismét gyógyúszáson lehet részt venni a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Szalézi-nap

Dátum: 2023. máj 27. 18:00

Számos program várta az érdeklődőket a héten a Don Bosco Sportközpontban. Szerdán a Szalézi-gálának adott otthont az intézmény. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai és pedagógusai a reggeli ünnepi szentmise után a sportközpontban emlékeztek az iskola névadójára.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

Sportlegendák relikviái II.

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk