https://kolorline.hu/A TISZTA VÍZ TITKA —VÍZBÁZISVÉDELEM

A TISZTA VÍZ TITKA —VÍZBÁZISVÉDELEM

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Társaságunk, a KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN elvevezésű projekt keretében, egy 6 részből álló nyereményjátékot hirdet a KolorLine hírportál látogatói körében.

A témakörök a következők:

⇒ A VÍZIKÖZMŰ-SZOLGÁLTATÁS NÉLKÜLÖZHETETLEN ALAPELLÁTÁS - A MI HIVATÁSUNK
⇒ TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT
⇒ ÉRTÉKÜNK A VÍZ - KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK
⇒ ÜGYFÉLBARÁT ÜGYINTÉZÉSI LEHETŐSÉGEK
⇒ VÍZBÁZISVÉDELEM
⇒ A TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN

Érdemes velünk játszani, hiszen — a tájékoztató anyag végén található linken megjelenő kvízt kitöltők között— folyamatosan tárgynyereményeket sorsolunk ki, egészen pontosan minden tizedik kitöltőt ajándékkal jutalmazunk meg.


Azok között, akik mind a hat fordulóban részt vesznek a játékban, egy
LENOVO M10 HD táblagépet sorsolunk ki.


A játék további részleteiről a kvíz felületén kaphatnak információt.

Segítve azt, hogy a kérdésekre megfelelő választ tudjanak adni, minden forduló felvezetőjében szöveges tájékoztató anyagot teszünk közzé.

Íme ötödik témánk:

VÍZBÁZISVÉDELEM
 

Természetes számunkra, hogy a jó minőségű ivóvíz mindig rendelkezésünkre áll a kellő mennyiségben. Hazánkban a csapból biztonsággal jó minőségű ivóvizet fogyaszthatunk. Azonban a Föld más területein ez korántsem ilyen nyilvánvaló. Tudták, hogy az emberiség 50%-a nem talál egészséges ivóvizet az otthona körül? Víz nélkül nincs élet a Földön, hiszen meghatározó alapeleme életünknek. Az édesvíz mennyisége csupán 3%-a a Föld vízkészletének, amelynek jelentős része a sarki jégtakaróban található. A vízszolgáltatás alapja a vízbázisokból kitermelt, és megfelelően megtisztított víz. Az ehhez szükséges feltételek nélkül nem lehetséges ivóvíz-szolgáltatás. Az ivóvizet, mint terméket szigorúan ellenőrzött üzemi körülmények között állítják elő, és bonyolult rendszereken keresztül jut el hozzánk, fogyasztókhoz.

IVÓVÍZBÁZISOK
 

A vízbázis a víz elhelyezkedése szerint lehet felszíni, vagy felszín alatti. Típus szerint a vízbázis sokféle lehet. Hazánkban ivóvíztermelés céljára a mélységi talajvíz, karsztvíz, bányavíz, felszíni víztározó, forrásfoglalás vagy parti szűrésű kút igénybevétele fordul elő. Ma Magyarországon az ÉRV Zrt. az egyetlen víziközmű-szolgáltató, amely valamennyi vízkivételi módot üzemeltet. Felszíni víztározókat — ivóvíztermelés céljából — hazánkban jelenleg egyedülálló módon az ÉRV Zrt. üzemeltet. Társaságunk területén hat víztározó található: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Rakacai és a Lázbérci, Nógrádban a Hasznosi és a Komravölgyi, Hevesben pedig a Köszörűvölgyi és a Csórréti víztározó.

A VÍZBÁZISOK MEGÓVÁSA
 

A fenntartható ivóvíz-szolgáltatás alapja a vízbázisvédelem. Célja a vízbázis megóvása az emberi tevékenységből származó szennyeződésektől, megőrizve ezáltal a természetes, jó vízminőséget. Megvalósítása széleskörű együttműködést, sokszor áldozatokat és lemondást követel. A körültekintő üzemeltetés és a jól megtervezett karbantartások, felújítások alapvetően fontosak, de nem elegendőek a vízbázisaink védelméhez. Szükség van a természet, a környezetünk és vizeink átfogó szemléletű védelmére.

A talajban vagy a felszínen elhelyezett szennyező anyagokat a beszivárgó csapadékvíz és a talajvíz természetes lefelé áramlása során az ivóvízadó rétegekbe juttatja. A vízbázisszennyeződés elhárítása, a bejutott szennyezőanyagok lebontása nemcsak hatalmas, nehezen felbecsülhető költséget, hanem igen hosszú folyamatot is jelent.

TUDTÁK?
 

A folyadék halmazállapotú szennyezőanyagok, mint pl. az olaj, a víz közvetítése nélkül is képesek a talaj hézagjain keresztül a mélybe szivárogni.

Milyen tevékenységek során juthatnak a vizet szennyező anyagok a talajba?

IPAR: pl. vegyipari termékek, melléktermékek, hulladékok keletkezése során.
MEZŐGAZDASÁG: vegyszerek, permetszerek, műtrágyák kijuttatásával, illetve gondatlan állattartással.
KÖZLEKEDÉS: szállítmányozás, gépjármű-üzemeltetés során.
LAKÓTERÜLETEK, LAKOSSÁG: felelőtlen környezethasználat: illegális hulladéklerakás, autómosás nem megfelelő helyen, engedély nélküli fúrt kutak használata során.

A vízbázisvédelem szempontjából kiemelten kezelt, napi szintű feladatot jelent az egyre nagyobb területet lefedő szennyvízszolgáltatási tevékenység. Az összegyűjtött szennyvíz a szennyvíztelepre érkezik, ahol tisztítást követően visszavezetésre kerül a befogadó élővízbe, így a környezettudatosan megtisztított szennyvíz visszakerül a természet körforgásába.

VÉDŐTERÜLETEK
 

A vízbázis védelmét szolgáló védőterületeket hatósági határozattal jelölik ki. Az erre vonatkozó Kormányrendelet melléklete tartalmazza azoknak a tevékenységeknek a listáját, melyeknek gyakorlása egy adott védőterületen tiltott vagy felülvizsgálathoz kötött. A társadalom valamennyi szereplőjének tudatos magatartása szükséges ahhoz, hogy a következő generációk számára is természetes lehessen az élethez nélkülözhetetlen, jó minőségű ivóvíz!

A KVÍZJÁTÉK ITT ÉRHETŐ EL:
https://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/1160624983/

Projekt azonosítószáma: KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

(x)
ℹ️ Ez a cikk fizetett PR-cikk, megrendelője az ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. 

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk