https://kolorline.hu/Megromlott házasságok a gyógyulás útján – Hogyan segít egy párterapeuta?

Megromlott házasságok a gyógyulás útján – Hogyan segít egy párterapeuta?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan félnek attól, hogy kitárulkozzanak, és őszintén beszéljenek az érzéseikről egy harmadik személy előtt. Pedig a szakember nem minősít, nem ítélkezik, és nem jelenti ki, hogy az egyik vagy másik félnek van igaza.

Kazincbarcikán október óta lehetőség van a házassági fogadalmak hivatalos megújítására anyakönyvvezető előtt. Ám miközben sokaknál hangosan pukkan a pezsgő házassági évfordulójuk ünneplésekor, mások épp a válást fontolgatják.

Jó hír, hogy hazánkban 2010 és 2021 között 24 százalékkal csökkent a válóperek száma, hiszen ez a romantika híveinek bizakodásra adhat okot. Csakhogy ez a statisztika kizárólag a negyven év alattiakra igaz. Ötven éves kor felett viszont egyre többen lépik át a bíróság küszöbét azért, hogy hivatalosan is elköszönhessenek attól az embertől, akivel korábban akár évtizedeken át szövetséget alkottak. Persze, valószínű, hogy ezek a párok nyomós okkal és alapos meggondolás után szánták rá magukat a drasztikus döntésre, és a maguk módján mindent megtettek azért, hogy helyrehozzák a kapcsolatukat. Az viszont még mindig keveseknél mondható el, hogy mindehhez szakember segítségét is kérték.

Pedig a párterapeuta vagy családterapeuta sokszor valóban segíthet. Leginkább olyankor érdemes felkeresni, ha valaki úgy érzi, hogy egy gond, hiányérzet vagy sérelem újra és újra visszatér a kapcsolatába, és semmilyen megoldási taktikával nem tud a „csapdából” kivergődni. Sokan félnek attól, hogy egy-egy ilyen terápia során ki kell tárulkozniuk és őszintén kell beszélniük az érzéseikről egy harmadik személy előtt. Csakhogy az értő szakember nem minősít, nem ítélkezik, és főként nem jelenti ki, hogy az egyik vagy másik félnek van igaza. Megtanít viszont jobban megérteni a másikat. Erre pedig néha még egy korábban jól működő kapcsolatban is szükség van, hiszen akadnak olyan krízishelyzetek – megcsalás, családon belüli haláleset, betegség, elhidegülés —, amik felboríthatják az addigi harmóniát.

Az autót elvisszük szerelőhöz, ha nem jól működik, a tetőt megjavíttatjuk, ha beázik – a párkapcsolatunkat miért hagynánk veszni, ha „gyógyításra” szorul? Pukkanjon minél több helyen az a pezsgő a házassági évfordulón, ha lehet. Ha pedig végképp nem lehet, akkor békében köszönjünk el egymástól.

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk