https://kolorline.hu/Megromlott házasságok a gyógyulás útján – Hogyan segít egy párterapeuta?

Megromlott házasságok a gyógyulás útján – Hogyan segít egy párterapeuta?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan félnek attól, hogy kitárulkozzanak, és őszintén beszéljenek az érzéseikről egy harmadik személy előtt. Pedig a szakember nem minősít, nem ítélkezik, és nem jelenti ki, hogy az egyik vagy másik félnek van igaza.

Kazincbarcikán október óta lehetőség van a házassági fogadalmak hivatalos megújítására anyakönyvvezető előtt. Ám miközben sokaknál hangosan pukkan a pezsgő házassági évfordulójuk ünneplésekor, mások épp a válást fontolgatják.

Jó hír, hogy hazánkban 2010 és 2021 között 24 százalékkal csökkent a válóperek száma, hiszen ez a romantika híveinek bizakodásra adhat okot. Csakhogy ez a statisztika kizárólag a negyven év alattiakra igaz. Ötven éves kor felett viszont egyre többen lépik át a bíróság küszöbét azért, hogy hivatalosan is elköszönhessenek attól az embertől, akivel korábban akár évtizedeken át szövetséget alkottak. Persze, valószínű, hogy ezek a párok nyomós okkal és alapos meggondolás után szánták rá magukat a drasztikus döntésre, és a maguk módján mindent megtettek azért, hogy helyrehozzák a kapcsolatukat. Az viszont még mindig keveseknél mondható el, hogy mindehhez szakember segítségét is kérték.

Pedig a párterapeuta vagy családterapeuta sokszor valóban segíthet. Leginkább olyankor érdemes felkeresni, ha valaki úgy érzi, hogy egy gond, hiányérzet vagy sérelem újra és újra visszatér a kapcsolatába, és semmilyen megoldási taktikával nem tud a „csapdából” kivergődni. Sokan félnek attól, hogy egy-egy ilyen terápia során ki kell tárulkozniuk és őszintén kell beszélniük az érzéseikről egy harmadik személy előtt. Csakhogy az értő szakember nem minősít, nem ítélkezik, és főként nem jelenti ki, hogy az egyik vagy másik félnek van igaza. Megtanít viszont jobban megérteni a másikat. Erre pedig néha még egy korábban jól működő kapcsolatban is szükség van, hiszen akadnak olyan krízishelyzetek – megcsalás, családon belüli haláleset, betegség, elhidegülés —, amik felboríthatják az addigi harmóniát.

Az autót elvisszük szerelőhöz, ha nem jól működik, a tetőt megjavíttatjuk, ha beázik – a párkapcsolatunkat miért hagynánk veszni, ha „gyógyításra” szorul? Pukkanjon minél több helyen az a pezsgő a házassági évfordulón, ha lehet. Ha pedig végképp nem lehet, akkor békében köszönjünk el egymástól.

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk