https://kolorline.hu/Megromlott házasságok a gyógyulás útján – Hogyan segít egy párterapeuta?

Megromlott házasságok a gyógyulás útján – Hogyan segít egy párterapeuta?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Sokan félnek attól, hogy kitárulkozzanak, és őszintén beszéljenek az érzéseikről egy harmadik személy előtt. Pedig a szakember nem minősít, nem ítélkezik, és nem jelenti ki, hogy az egyik vagy másik félnek van igaza.

Kazincbarcikán október óta lehetőség van a házassági fogadalmak hivatalos megújítására anyakönyvvezető előtt. Ám miközben sokaknál hangosan pukkan a pezsgő házassági évfordulójuk ünneplésekor, mások épp a válást fontolgatják.

Jó hír, hogy hazánkban 2010 és 2021 között 24 százalékkal csökkent a válóperek száma, hiszen ez a romantika híveinek bizakodásra adhat okot. Csakhogy ez a statisztika kizárólag a negyven év alattiakra igaz. Ötven éves kor felett viszont egyre többen lépik át a bíróság küszöbét azért, hogy hivatalosan is elköszönhessenek attól az embertől, akivel korábban akár évtizedeken át szövetséget alkottak. Persze, valószínű, hogy ezek a párok nyomós okkal és alapos meggondolás után szánták rá magukat a drasztikus döntésre, és a maguk módján mindent megtettek azért, hogy helyrehozzák a kapcsolatukat. Az viszont még mindig keveseknél mondható el, hogy mindehhez szakember segítségét is kérték.

Pedig a párterapeuta vagy családterapeuta sokszor valóban segíthet. Leginkább olyankor érdemes felkeresni, ha valaki úgy érzi, hogy egy gond, hiányérzet vagy sérelem újra és újra visszatér a kapcsolatába, és semmilyen megoldási taktikával nem tud a „csapdából” kivergődni. Sokan félnek attól, hogy egy-egy ilyen terápia során ki kell tárulkozniuk és őszintén kell beszélniük az érzéseikről egy harmadik személy előtt. Csakhogy az értő szakember nem minősít, nem ítélkezik, és főként nem jelenti ki, hogy az egyik vagy másik félnek van igaza. Megtanít viszont jobban megérteni a másikat. Erre pedig néha még egy korábban jól működő kapcsolatban is szükség van, hiszen akadnak olyan krízishelyzetek – megcsalás, családon belüli haláleset, betegség, elhidegülés —, amik felboríthatják az addigi harmóniát.

Az autót elvisszük szerelőhöz, ha nem jól működik, a tetőt megjavíttatjuk, ha beázik – a párkapcsolatunkat miért hagynánk veszni, ha „gyógyításra” szorul? Pukkanjon minél több helyen az a pezsgő a házassági évfordulón, ha lehet. Ha pedig végképp nem lehet, akkor békében köszönjünk el egymástól.

További híreink

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk