https://kolorline.hu/Elkészült Kazincbarcika város fakataszterének adatfelvételezése

Elkészült Kazincbarcika város fakataszterének adatfelvételezése

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

2023 őszén fejeződött be Kazincbarcika város fakataszterének előkészítése a LIFE19 CCA/HU/001320 LIFE-CLIMCOOP projekt keretében.

Az adatgyűjtés során sor került a fák, nagyobb cserjék és cserjecsoportok pozíciójának felmérésére, valamint a növények bizonyos paramétereinek felvételére, mint faj, törzs-, és lombkorona átmérő, magasság és egészségi állapot. A tevékenységet a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a GEOBARV Kft. munkatársai végezték.

A felmérés a város lakótelepi övezetében és az ehhez tartozó rekreációs területekre (terek, parkok, egyéb szabadidős színterek, közterület funkciójú tereprészek) készült el. Ez megközelítőleg 1,96 négyzetkilométer zöldterületet jelent, az azokon lévő kb. 8000 felvett fával és cserjecsoporttal.

A munka során kb. 170 féle fa- valamint cserjefaj került beazonosításra. A terepi munkát végző szakemberek a növény fajtájának meghatározása mellett, információkat gyűjtöttek azok állapotáról és méreteiről is.



Minden egyes növénynek és növénycsoportnak saját adatlapja van, amelyen a fentebb említett adatok mellett, indokolt esetben bővebb tájékoztatás is található. A nagyobb, idős fák esetében gyakori, hogy egyes ágai házfalhoz, villanyvezetékhez egyéb kábelekhez, illetve lámpatestekhez érnek. Ezek az információk segíthetik a parkgondozást és a balesetek megelőzését. A beteg, száradófélben lévő vagy kiszáradt fákról is tájékoztatást ad az elkészült munka.

A következő lépcsőben a cél a fakataszter széles körben elérhető, térképi megjelenítését lehetővé tévő megoldás megtalálása és kivitelezése lesz, hogy a helyi lakosság, illetve minden érdeklődő könnyen és online formában megtekinthesse az elkészült katasztert.


 


 

További híreink

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk