https://kolorline.hu/Elkészült Kazincbarcika város fakataszterének adatfelvételezése

Elkészült Kazincbarcika város fakataszterének adatfelvételezése

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

2023 őszén fejeződött be Kazincbarcika város fakataszterének előkészítése a LIFE19 CCA/HU/001320 LIFE-CLIMCOOP projekt keretében.

Az adatgyűjtés során sor került a fák, nagyobb cserjék és cserjecsoportok pozíciójának felmérésére, valamint a növények bizonyos paramétereinek felvételére, mint faj, törzs-, és lombkorona átmérő, magasság és egészségi állapot. A tevékenységet a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a GEOBARV Kft. munkatársai végezték.

A felmérés a város lakótelepi övezetében és az ehhez tartozó rekreációs területekre (terek, parkok, egyéb szabadidős színterek, közterület funkciójú tereprészek) készült el. Ez megközelítőleg 1,96 négyzetkilométer zöldterületet jelent, az azokon lévő kb. 8000 felvett fával és cserjecsoporttal.

A munka során kb. 170 féle fa- valamint cserjefaj került beazonosításra. A terepi munkát végző szakemberek a növény fajtájának meghatározása mellett, információkat gyűjtöttek azok állapotáról és méreteiről is.Minden egyes növénynek és növénycsoportnak saját adatlapja van, amelyen a fentebb említett adatok mellett, indokolt esetben bővebb tájékoztatás is található. A nagyobb, idős fák esetében gyakori, hogy egyes ágai házfalhoz, villanyvezetékhez egyéb kábelekhez, illetve lámpatestekhez érnek. Ezek az információk segíthetik a parkgondozást és a balesetek megelőzését. A beteg, száradófélben lévő vagy kiszáradt fákról is tájékoztatást ad az elkészült munka.

A következő lépcsőben a cél a fakataszter széles körben elérhető, térképi megjelenítését lehetővé tévő megoldás megtalálása és kivitelezése lesz, hogy a helyi lakosság, illetve minden érdeklődő könnyen és online formában megtekinthesse az elkészült katasztert.


 


 

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk