https://kolorline.hu/Elkészült Kazincbarcika város fakataszterének adatfelvételezése

Elkészült Kazincbarcika város fakataszterének adatfelvételezése

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

2023 őszén fejeződött be Kazincbarcika város fakataszterének előkészítése a LIFE19 CCA/HU/001320 LIFE-CLIMCOOP projekt keretében.

Az adatgyűjtés során sor került a fák, nagyobb cserjék és cserjecsoportok pozíciójának felmérésére, valamint a növények bizonyos paramétereinek felvételére, mint faj, törzs-, és lombkorona átmérő, magasság és egészségi állapot. A tevékenységet a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a GEOBARV Kft. munkatársai végezték.

A felmérés a város lakótelepi övezetében és az ehhez tartozó rekreációs területekre (terek, parkok, egyéb szabadidős színterek, közterület funkciójú tereprészek) készült el. Ez megközelítőleg 1,96 négyzetkilométer zöldterületet jelent, az azokon lévő kb. 8000 felvett fával és cserjecsoporttal.

A munka során kb. 170 féle fa- valamint cserjefaj került beazonosításra. A terepi munkát végző szakemberek a növény fajtájának meghatározása mellett, információkat gyűjtöttek azok állapotáról és méreteiről is.Minden egyes növénynek és növénycsoportnak saját adatlapja van, amelyen a fentebb említett adatok mellett, indokolt esetben bővebb tájékoztatás is található. A nagyobb, idős fák esetében gyakori, hogy egyes ágai házfalhoz, villanyvezetékhez egyéb kábelekhez, illetve lámpatestekhez érnek. Ezek az információk segíthetik a parkgondozást és a balesetek megelőzését. A beteg, száradófélben lévő vagy kiszáradt fákról is tájékoztatást ad az elkészült munka.

A következő lépcsőben a cél a fakataszter széles körben elérhető, térképi megjelenítését lehetővé tévő megoldás megtalálása és kivitelezése lesz, hogy a helyi lakosság, illetve minden érdeklődő könnyen és online formában megtekinthesse az elkészült katasztert.


 


 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk