https://kolorline.hu/Mozgással a háztartási balesetek ellen!

Mozgással a háztartási balesetek ellen!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Télen nehezebben szánjuk rá magunkat a sportra. Pedig, ha tagjaink „elmerevednek”, ha mozgástartományunk kissé beszűkül, akkor még egy átlagos nagytakarítás is rizikóval járhat.

Sajnos jellemző, hogy a hideg és a borongós idő miatt télen kevesebbet mozgunk, mint az év többi részében. A csipkelődős természetű mínuszok alattomos módon elveszik a kedvünket attól, hogy kimenjünk a szabadba, de a benti mozgásformákat is könnyebben hanyagoljuk. Hiszen az edzőterembe is el kell jutni valahogy… 

Érdemes lenne figyelnünk, hogy a hideg évszakban se lustuljunk el. A következmény ugyanis nemcsak immunrendszerünk működésének lankadása, netán sunyi zsírpárnácskák megjelenése lehet. Más veszélynek is ki vagyunk téve: ha izmaink, ízületeink a mozgásszegény életmód miatt „elkényelmesednek”, sokkal nagyobb a sérülések esélye, amikor végül beüzemeljük őket. Beszűkültebb mozgástartománnyal és berozsdásodott izmokkal, inakkal ugyanis még egy egyszerűbb takarítás, barkácsolás, vagy épp favágás is rizikósabb lehet.   

A Kazincbarcikai Kórház sebésze, dr. Bordás Attila elmondása szerint a traumatológiai szakrendelésen nem egyszer találkoznak háztartási, ház körüli balesetek sérültjeivel. Jellemző a törés, zúzódás, vágás. Előfordul például, hogy a páciens leesik valahonnan valamely otthoni tevékenysége során, és úgy üti meg magát.  

Mindezek fényében érdemes tehát portán belül is óvatosnak lennünk, és tanácsos fellázadnunk a kisördög ellen, aki a lustálkodás gyönyöreiről suttog a fülünkbe. Ha testünket folyamatosan edzésben tartjuk, nem fogunk a zord téli hónapok során sem elügyetlenedni. Így sokkal kisebb az esélye, hogy mondjuk lepottyanunk a létráról a tiszta függöny felrakása közben… 

Kazincbarcikán, a Fitt Barcika program keretében szerencsére számtalan olyan ingyenes sportolási lehetőség közül válogathatunk, ahol szakember irányításával mozgathatjuk át a testünket. Nincs más teendő, mint regisztrálni ITT, majd indulhatunk is egy kickbox, gymstick, vagy épp alakformáló aerobik edzésre. Mondjunk nemet a kisördögnek! 

KN

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk