https://kolorline.hu/Mozgással a háztartási balesetek ellen!

Mozgással a háztartási balesetek ellen!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Télen nehezebben szánjuk rá magunkat a sportra. Pedig, ha tagjaink „elmerevednek”, ha mozgástartományunk kissé beszűkül, akkor még egy átlagos nagytakarítás is rizikóval járhat.

Sajnos jellemző, hogy a hideg és a borongós idő miatt télen kevesebbet mozgunk, mint az év többi részében. A csipkelődős természetű mínuszok alattomos módon elveszik a kedvünket attól, hogy kimenjünk a szabadba, de a benti mozgásformákat is könnyebben hanyagoljuk. Hiszen az edzőterembe is el kell jutni valahogy… 

Érdemes lenne figyelnünk, hogy a hideg évszakban se lustuljunk el. A következmény ugyanis nemcsak immunrendszerünk működésének lankadása, netán sunyi zsírpárnácskák megjelenése lehet. Más veszélynek is ki vagyunk téve: ha izmaink, ízületeink a mozgásszegény életmód miatt „elkényelmesednek”, sokkal nagyobb a sérülések esélye, amikor végül beüzemeljük őket. Beszűkültebb mozgástartománnyal és berozsdásodott izmokkal, inakkal ugyanis még egy egyszerűbb takarítás, barkácsolás, vagy épp favágás is rizikósabb lehet.   

A Kazincbarcikai Kórház sebésze, dr. Bordás Attila elmondása szerint a traumatológiai szakrendelésen nem egyszer találkoznak háztartási, ház körüli balesetek sérültjeivel. Jellemző a törés, zúzódás, vágás. Előfordul például, hogy a páciens leesik valahonnan valamely otthoni tevékenysége során, és úgy üti meg magát.  

Mindezek fényében érdemes tehát portán belül is óvatosnak lennünk, és tanácsos fellázadnunk a kisördög ellen, aki a lustálkodás gyönyöreiről suttog a fülünkbe. Ha testünket folyamatosan edzésben tartjuk, nem fogunk a zord téli hónapok során sem elügyetlenedni. Így sokkal kisebb az esélye, hogy mondjuk lepottyanunk a létráról a tiszta függöny felrakása közben… 

Kazincbarcikán, a Fitt Barcika program keretében szerencsére számtalan olyan ingyenes sportolási lehetőség közül válogathatunk, ahol szakember irányításával mozgathatjuk át a testünket. Nincs más teendő, mint regisztrálni ITT, majd indulhatunk is egy kickbox, gymstick, vagy épp alakformáló aerobik edzésre. Mondjunk nemet a kisördögnek! 

KN

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk