https://kolorline.hu/Mozgással a háztartási balesetek ellen!

Mozgással a háztartási balesetek ellen!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Télen nehezebben szánjuk rá magunkat a sportra. Pedig, ha tagjaink „elmerevednek”, ha mozgástartományunk kissé beszűkül, akkor még egy átlagos nagytakarítás is rizikóval járhat.

Sajnos jellemző, hogy a hideg és a borongós idő miatt télen kevesebbet mozgunk, mint az év többi részében. A csipkelődős természetű mínuszok alattomos módon elveszik a kedvünket attól, hogy kimenjünk a szabadba, de a benti mozgásformákat is könnyebben hanyagoljuk. Hiszen az edzőterembe is el kell jutni valahogy… 

Érdemes lenne figyelnünk, hogy a hideg évszakban se lustuljunk el. A következmény ugyanis nemcsak immunrendszerünk működésének lankadása, netán sunyi zsírpárnácskák megjelenése lehet. Más veszélynek is ki vagyunk téve: ha izmaink, ízületeink a mozgásszegény életmód miatt „elkényelmesednek”, sokkal nagyobb a sérülések esélye, amikor végül beüzemeljük őket. Beszűkültebb mozgástartománnyal és berozsdásodott izmokkal, inakkal ugyanis még egy egyszerűbb takarítás, barkácsolás, vagy épp favágás is rizikósabb lehet.   

A Kazincbarcikai Kórház sebésze, dr. Bordás Attila elmondása szerint a traumatológiai szakrendelésen nem egyszer találkoznak háztartási, ház körüli balesetek sérültjeivel. Jellemző a törés, zúzódás, vágás. Előfordul például, hogy a páciens leesik valahonnan valamely otthoni tevékenysége során, és úgy üti meg magát.  

Mindezek fényében érdemes tehát portán belül is óvatosnak lennünk, és tanácsos fellázadnunk a kisördög ellen, aki a lustálkodás gyönyöreiről suttog a fülünkbe. Ha testünket folyamatosan edzésben tartjuk, nem fogunk a zord téli hónapok során sem elügyetlenedni. Így sokkal kisebb az esélye, hogy mondjuk lepottyanunk a létráról a tiszta függöny felrakása közben… 

Kazincbarcikán, a Fitt Barcika program keretében szerencsére számtalan olyan ingyenes sportolási lehetőség közül válogathatunk, ahol szakember irányításával mozgathatjuk át a testünket. Nincs más teendő, mint regisztrálni ITT, majd indulhatunk is egy kickbox, gymstick, vagy épp alakformáló aerobik edzésre. Mondjunk nemet a kisördögnek! 

KN

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk