https://kolorline.hu/Többet ésszel, mint fűtésszámlával a tél erői ellen

Többet ésszel, mint fűtésszámlával a tél erői ellen

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A jobb áron elért meleg otthonhoz következnek tippek, trükkök, tanácsok. Így, hogy az idei tél már megmutatta, hogy van benne kraft és még a naptárban is jut neki egy másfél hónap játéktér, praktikus okosan felfegyverkezni ellene. Pont nem a fűtésszabályzó feltekerésére gondolunk. Itt vannak a mentőötleteink. Magukban kicsik, de együtt sokra mehetnek.

Mit tennének a legügyesebb rezsizsonglőrök? Mentsünk meg egyszerre pénzt és energiát a következő ötlet- és szempontsorral:

A 18-20 az új 20-25! A szobahőmérséklet reformja fejben kezdődik.

Alapvető meghatároznunk, hogy milyen fűtőérték mellett szeretnénk jó eredményt elérni a változtatásainkkal. A tudomány általában a 20-25 Celsius-fokot kezeli szobahőmérsékletnek, de az ember komfortérzete már alacsonyabb hőfoknál kezdődik. Ez szoktatás kérdése is, de a 18-20 fok egy megcélozható, fokozatosan kipróbálható érték lehet. Ennél a hőmérsékletnél többen már szabad levegőn is kényelmesen érzik magukat akár rövid ujjú ruhában. Ráadásul télen felesleges luxus nyári cuccokban időzni odahaza. A réteges öltözködés az egyik legkönnyebb pénzmentő praktika, amely mellett érdemes a megszokottól fokról fokra lefelé haladva próbára tenni magunkat az új célhőmérsékleten. Már egy fok csökkentés a teljes fűtési szezonra vetítve akár 5-10% megtakarítást eredményezhet.

Csak ott fűtsünk, ahol tartózkodunk is!

Ez hirtelen talán nem hangzik forradalmi ötletnek, de a gyakorlatban mégis rengetegen hibáznak ebben a témában és egyenrangúan fűtenek ritkán használt helyiségeket. Az éppen fűtetlen helyiséget tartsuk jól elzárva, elszigetelve a többitől.

A „cirkóstulajdonosok" pluszban még arra is figyelhetnek, hogy a nem fűtött helyiségekben szigeteljék a fűtéscsöveket is szivacsos szigetelőanyaggal. Így a fűtetlen területek csövein áthaladva kevésbé csökken a keringő víz hőmérséklete. 

Adjunk teret a fűtésnek!

Minden helyiségben hagyjuk szabadon a fűtés útját! Ne tartsunk jelentős méretű tárgyakat, pláne ne bútorokat közvetlenül a fűtőtestek előtt! Ezek elállnák a hő áramlásának útját a térben. A fűtés hatóereje sokkal nagyobb szabadon hagyott fűtőeszközökkel. Ugyanezért arra is figyeljünk, hogy a függönyök se lógjanak a fűtőtestek elé. 

A fűtőtestek mögötti hővisszaverő “hőtükör” anyag bevetése

Ez az előző tipp fordítottja. A radiátorok és a konvektorok mögött viszont annál hasznosabb a megfelelő speciális anyag. A felragasztható különleges hőtükör biztosítja, hogy hátrafelé se a falat fűtsük a tér helyett. Ez viszonylag olcsó és hosszan tartó megoldást kínál. Hálás tett felkutatni a legközelebbi hőtükör beszerzési lehetőséget. 

A huzat a legádázabb tettestárs

A fűtésszámla emelkedésben az előnytelenül használt fűtés mellett a legkeményebb bűntárs a huzat. Ha megtaláljuk a fűtött helyiségek legrosszabbul szigetelő pontjait és megtesszük ellenük a megtehetőt, akkor szintén érezhető mértékben spórolhatunk. A szigetelésnek az ablakpárnák melletti, még a régi időkből örökölt házi praktikája is várakozáson felül segíthet: tegyünk egy réteg akadályt a szökni kívánó hőnek a bejárati ajtó elé, leginkább egy vastag textilfüggönyt, akár karnissal felszerelve. Az ablakokon pedig a teljesen lehúzott redőnyök is elvégezhetik a hasonló munkát sötétedés után vagy amikor éppen nem vagyunk otthon.

+1 extra tipp az időzítős kazánok gazdáinak

Ez a leglogikusabb tipp mind közül: ha a kazánnak időzítője van, azt használni kell. Egyértelműnek hangzik, mégsem az. Sokan nem barátkoznak meg az időzítős rendszerrel, és egész nap bőgetik a fűtést, vagy feleslegesen elszenvedik az átmeneti hideget a hazaérkezéskor feltekert fűtéssel. Pedig az időzítő egyszerre oldja meg a kellemes meleget, és azt is, hogy egy percig sem fűtünk feleslegesen. Optimális lehet a bekapcsolás időzítése ébredés és hazaérkezés előtt 15-20 perccel, a kikapcsolásé pedig lefekvés és indulás előtt 20 perccel. Ez kell ahhoz, hogy a kellemes hőmérséklet alkalmazkodjon a jelenlétünkhöz. 

+1 extra tipp a régi nyílászárók gazdáinak

Nem kell feltétlenül hirtelen nagy kiadással járó műanyagra cserélni a régi nyílászárókat. Köztes megoldás lehet a régi ajtók-ablakok szigetelése korszerű technológiákkal. Érdemes lehet utánajárni a különösen jó referenciákkal bíró svéd nútmarásos, másnéven bemarásos módszernek. 

+1 extra tipp a következő téli szezonra

A fűtésszezon megkezdése előtt célszerű szakembert hívni a fűtőberendezések átnézéséhez, szükség esetén tisztításához, a cirkórendszerek légtelenítéséhez. Ezek a beavatkozások is energiatakarékos hatékonyságnövekményt eredményezhetnek, akár jelentősen meghaladva a rájuk költött összeget.

Ulu

További híreink

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk