https://kolorline.hu/Villanások ’56-ból

Villanások ’56-ból

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A színházi világnap alkalmából, március 27-én léptek színpadra az Egressy Béni Művelődési Központban a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és pedagógusai.

A „Villanások ’56-ból” elnevezésű előadással az 1956-os forradalom eseményeinek állítottak emléket.

Az elhangzó élőzenei művek mellett Kerek Gábor Közeledő Ötvenhat emléke című zeneművének ősbemutatója is hallható volt, mely az iskola művésztanárának, Gyenes Klárának a Villanások a vonatból című versére íródott. A színdarab érdekessége, hogy két idősíkon fut. Az egyik oldalon a jelen diákjai beszélgetnek ’56-tal kapcsolatos tanulmányaikról, melynek hatására a másik oldalon megelevenednek a forradalom történései. A darab végén a múlt és a jelen összetalálkozik.
A produkció érzelmi hangulatát erősítette a táncművész tanszak színre lépése. A népdal szólót Moldván Ákos énekelte. A kórust a zeneművészeti ág tanárai alkották, zongorán Nagy Albertné és Kerek Gábor, szárnykürtön Vaszkó Péter működött közre. A prózai rész szövegét írta, illetve a felcsendülő versrészleteket Müller Márta és Kucskárné Gyenes Klára válogatta, a színdarab kooridunátora Balla Ibolya igazgatóhelyettes volt. A műsorban szereplő néptánc koreográfiát Göcz Roland és Csonka László készítette, a társastánc koreográfia Kriston-Kolosai Anikó és Szinyei Edina munkája.
A rendezvény az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt „Sinkovits Imre” pályázat keretén belül valósult meg, melyet a Kazincbarcika Város és Környéke Művészetéért Egyesület nyert el. A „Villanások 56’-ból” projektet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

További híreink

Boldog Születésnapot! - Magyarország és Kazincbarcika is ünnepelt

Dátum: 2019. aug 21. 15:12

Augusztus 19-én és 20-án, a 7. Kolorfesztiválon, fantasztikus hangulatban várta közönségét, a Szent István napi ünnepség programja.

Szent István-ünnep Kazincbarcika 65. születésnapja jegyében

Dátum: 2019. aug 21. 09:42

Különleges, „családias” hangulatú képviselő-testületi ülésen ünnepelte a város az államalapítást, Szent Istvánt, a Swidnicával kötött húszéves testvérvárosi kapcsolatot és Kazincbarcika 65. születésnapját augusztus 20-án.

Újabb fejlesztések a közétkeztetésben

Dátum: 2019. aug 21. 09:39

Jövőre a központi konyhában sülnek majd a péksütemények

50 éves évforduló

Dátum: 2019. aug 17. 23:30

Szombat este a 7. Kolorfesztiválon a rockzene volt főszerepben a Csónakázó tónál, hiszen fellépett a Radar és az 50 éves P.Mobil.

Programajánló

Balázs Fecó és Keresztes Ildikó koncert - Kolorfesztivál 7.0

Sajógalgóc

Utánpótlás toborzó

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Beast & Sprint

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Kids

Kazincbarcika

Szavazás

Szavazzon Ön is a legkreatívabb házfalfestményre!

A kreatív alkotói pályázatra beérkezett házfaltervek közül a legtöbb szavazatot kapott alkotó elnyeri a 100 000 Ft-os közönségdíjat. A tervek és a győztes alkotások megtekinthetők: https://kolorline.hu/galeria/2019-08-16/szines-hazfalak-a-varoslakok-kezeben-a-dontes. A szavazás 2019. augusztus 31. éjfélig tart!

Szabó Julianna

Bakó Norbert

Bárdos Orsolya

Hegedűs János 2

Hegedűs János

Horváth Anna

Hüse Roland

Jeremcsuk Edina

Kerepesi Mónika

Kovács Bettina

Méhész-Polyák Attila

Mérten Nikoletta

Szilágyi Angéla

Tóth Evelin 2

Tóth Evelin

Szavazok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk