https://kolorline.hu/Villanások ’56-ból

Villanások ’56-ból

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A színházi világnap alkalmából, március 27-én léptek színpadra az Egressy Béni Művelődési Központban a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és pedagógusai.

A „Villanások ’56-ból” elnevezésű előadással az 1956-os forradalom eseményeinek állítottak emléket.

Az elhangzó élőzenei művek mellett Kerek Gábor Közeledő Ötvenhat emléke című zeneművének ősbemutatója is hallható volt, mely az iskola művésztanárának, Gyenes Klárának a Villanások a vonatból című versére íródott. A színdarab érdekessége, hogy két idősíkon fut. Az egyik oldalon a jelen diákjai beszélgetnek ’56-tal kapcsolatos tanulmányaikról, melynek hatására a másik oldalon megelevenednek a forradalom történései. A darab végén a múlt és a jelen összetalálkozik.
A produkció érzelmi hangulatát erősítette a táncművész tanszak színre lépése. A népdal szólót Moldván Ákos énekelte. A kórust a zeneművészeti ág tanárai alkották, zongorán Nagy Albertné és Kerek Gábor, szárnykürtön Vaszkó Péter működött közre. A prózai rész szövegét írta, illetve a felcsendülő versrészleteket Müller Márta és Kucskárné Gyenes Klára válogatta, a színdarab kooridunátora Balla Ibolya igazgatóhelyettes volt. A műsorban szereplő néptánc koreográfiát Göcz Roland és Csonka László készítette, a társastánc koreográfia Kriston-Kolosai Anikó és Szinyei Edina munkája.
A rendezvény az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt „Sinkovits Imre” pályázat keretén belül valósult meg, melyet a Kazincbarcika Város és Környéke Művészetéért Egyesület nyert el. A „Villanások 56’-ból” projektet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

További híreink

Nem csak a betegséget, a beteget kell gyógyítani

Dátum: 2020. júl 11. 10:00

Az orvos-beteg kapcsolat az orvosi hivatás és az orvostudomány egyik központi eleme. A jó orvos-beteg kapcsolat elengedhetetlen feltétele a magas színvonalú betegellátásnak, a betegség kezelésének és a beteg gyógyulásának. Ezt vallja dr. Erdei Sándor háziorvos is, aki a több évtizeden át kimagaslóan végzett, gyógyító tevékenységéért idén, a Semmelweis-nap alkalmából Kazincbarcika Város Egészségügyéért kitüntető díjában részesült. Temérdek sikerélmény és tennivaló fér bele egy emberöltőnyi orvoslásba. A közel ötven esztendő munkásságának állomásairól, a szakma iránti elhivatottságról és a betegekkel szembeni legnemesebb elkötelezettségről beszélgettünk a közkedvelt orvossal.

Kolorfutás 2020 - Nevezzen kedvezményesen!

Dátum: 2020. júl 11. 08:00

Második szakaszába ért az idei Kolorfutás nevezési időszaka. A szeptember 13-ai versenyen idén először jótékonysági futamra is lehet jelentkezni, melynek bevételével a kazincbarcikai Csillagfürt EGYMI intézményét támogatják.

Újra megtelnek vízzel a Kazincbarcikai Fedett Uszoda medencéi

Dátum: 2020. júl 10. 10:00

A Kazincbarcikai Fedett Uszoda nyitásra való felkészülése az utolsó fázisba lépett. A munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, így július 15-én felkészülve várja majd az úszás szerelmeseit a létesítmény.

Visszatér a címvédő World Tour-csapata

Dátum: 2020. júl 10. 09:42

Íme, a negyedik World Team, amelynek nevezése hivatalossá vált a koronavírus-járvány miatt augusztus végére halasztott 2020-as Tour de Hongrie versenyére: az Israel Start-Up Nation!

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk