https://kolorline.hu/Villanások ’56-ból

Villanások ’56-ból

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A színházi világnap alkalmából, március 27-én léptek színpadra az Egressy Béni Művelődési Központban a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és pedagógusai.

A „Villanások ’56-ból” elnevezésű előadással az 1956-os forradalom eseményeinek állítottak emléket.

Az elhangzó élőzenei művek mellett Kerek Gábor Közeledő Ötvenhat emléke című zeneművének ősbemutatója is hallható volt, mely az iskola művésztanárának, Gyenes Klárának a Villanások a vonatból című versére íródott. A színdarab érdekessége, hogy két idősíkon fut. Az egyik oldalon a jelen diákjai beszélgetnek ’56-tal kapcsolatos tanulmányaikról, melynek hatására a másik oldalon megelevenednek a forradalom történései. A darab végén a múlt és a jelen összetalálkozik.
A produkció érzelmi hangulatát erősítette a táncművész tanszak színre lépése. A népdal szólót Moldván Ákos énekelte. A kórust a zeneművészeti ág tanárai alkották, zongorán Nagy Albertné és Kerek Gábor, szárnykürtön Vaszkó Péter működött közre. A prózai rész szövegét írta, illetve a felcsendülő versrészleteket Müller Márta és Kucskárné Gyenes Klára válogatta, a színdarab kooridunátora Balla Ibolya igazgatóhelyettes volt. A műsorban szereplő néptánc koreográfiát Göcz Roland és Csonka László készítette, a társastánc koreográfia Kriston-Kolosai Anikó és Szinyei Edina munkája.
A rendezvény az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt „Sinkovits Imre” pályázat keretén belül valósult meg, melyet a Kazincbarcika Város és Környéke Művészetéért Egyesület nyert el. A „Villanások 56’-ból” projektet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

További híreink

Június 17-étől a Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantás miatt zárva tart

Dátum: 2019. jún 17. 14:39

A Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantartás és vízcsere miatt június 17-től előreláthatólag július 31-ig zárva tart.

Újítások és ajándékozás a Muskátli Nyugdíjasházban

Dátum: 2019. jún 17. 14:13

Új bútorok, renoválás és ajándékok színesítik a szépkorúak mindennapjait a Muskátli Nyugdíjasházban, hála Kazincbarcika Város Önkormányzatának és a Barcika Szolg Kft.-nek.

Vegyszeres gyomirtást tart a MÁV

Dátum: 2019. jún 17. 11:52

Tájékoztatjuk városunk lakosságát, hogy a hogy a MÁV Zrt. Miskolc Területi Igazgatóság területének vegyszeres gyomirtásának II.üteme megkezdődik.

Beszéljünk az autólopásról - melyek a legrizikósabb helyzetek?

Dátum: 2019. jún 17. 11:25

A rendőrségi statisztikai adatok alapján szinte minden évben növekszik az autólopások száma. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre többen válnak tulajdonossá, de egyben annak is, hogy ezek a tulajdonosok sokszor nem gondoskodnak megfelelően a biztonságról. Vannak olyan tényezők és körülmények, amelyek elkerülésével a lopás esélye csökkenthető. Ebben a cikkben ezekről lesz szó.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk