https://kolorline.hu/Villanások ’56-ból

Villanások ’56-ból

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A színházi világnap alkalmából, március 27-én léptek színpadra az Egressy Béni Művelődési Központban a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és pedagógusai.

A „Villanások ’56-ból” elnevezésű előadással az 1956-os forradalom eseményeinek állítottak emléket.

Az elhangzó élőzenei művek mellett Kerek Gábor Közeledő Ötvenhat emléke című zeneművének ősbemutatója is hallható volt, mely az iskola művésztanárának, Gyenes Klárának a Villanások a vonatból című versére íródott. A színdarab érdekessége, hogy két idősíkon fut. Az egyik oldalon a jelen diákjai beszélgetnek ’56-tal kapcsolatos tanulmányaikról, melynek hatására a másik oldalon megelevenednek a forradalom történései. A darab végén a múlt és a jelen összetalálkozik.
A produkció érzelmi hangulatát erősítette a táncművész tanszak színre lépése. A népdal szólót Moldván Ákos énekelte. A kórust a zeneművészeti ág tanárai alkották, zongorán Nagy Albertné és Kerek Gábor, szárnykürtön Vaszkó Péter működött közre. A prózai rész szövegét írta, illetve a felcsendülő versrészleteket Müller Márta és Kucskárné Gyenes Klára válogatta, a színdarab kooridunátora Balla Ibolya igazgatóhelyettes volt. A műsorban szereplő néptánc koreográfiát Göcz Roland és Csonka László készítette, a társastánc koreográfia Kriston-Kolosai Anikó és Szinyei Edina munkája.
A rendezvény az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt „Sinkovits Imre” pályázat keretén belül valósult meg, melyet a Kazincbarcika Város és Környéke Művészetéért Egyesület nyert el. A „Villanások 56’-ból” projektet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

További híreink

Kolorcitybe érkezett a Mikulás

Dátum: 2022. dec 06. 21:52

Idén duplázott Kazincbarcikán a Mikulás, aki hétfőn és kedden is várta a gyerekeket a Mezey István Művészeti Központban. Nemcsak az óvodás és iskolás csoportok találkozhattak a Télapóval, hanem a családok is, mégpedig a Mikulás-házban.

Kazincbarcikát is elérte az országos üzemanyaghiány

Dátum: 2022. dec 05. 19:36

A kazincbarcikai kutak nagy részén hétfőn már egyáltalán nem volt üzemanyag, a belvárosban található töltőállomáson pedig több sorban kígyóztak az autók arra várva, hogy eljussanak az oszlopokig. Volt, akinek nem volt szerencséje.

Időszakosan megállítják a forgalmat a Mikulás-kocogás idején

Dátum: 2022. dec 05. 11:10

Néhány perces megállásra kényszerülnek az autósok december 5-én, 17:00 órától Kazincbarcika belvárosában.

II. adventi gyertyagyújtás

Dátum: 2022. dec 04. 20:19

December 4-én, vasárnap felgyúlt az advent koszorún a második gyertya lángja. A kazincbarcikaiak a Mezey István Művészeti Központ udvarán gyűltek össze.

KolorTV élőben

Programajánló

III. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

IV. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

A borsodi gyökerek

Don Bosco Sportközpont

Élő betlehem

Szent János görögkatolikus templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk