https://kolorline.hu/Több mint 600 vállalkozás kap teljes iparűzésiadó-mentességet

Több mint 600 vállalkozás kap teljes iparűzésiadó-mentességet

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

 

Harmincnyolc előterjesztésről döntött március 30-án, soron következő munkaterv szerinti ülésén Kazincbarcika város képviselő-testülete. A grémium többek között elfogadta a felnőtt háziorvosi szolgálat tevékenységéről szóló beszámolót; helyi iparűzési adómentességről határozott; döntött a bölcsődei szolgáltatások térítési díjáról, valamint a demensek ellátását igénybe vevők körének kibővítéséről. Szó volt a hamarosan nyíló inkubátorház bérleti díjairól, valamint két Barcikai Ipari Parkot érintő napirendről is.

 

Magas szakmai színvonal a felnőtt háziorvosoknál

 

A képviselő-testület elsőként a felnőtt háziorvosi szolgálat tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalta, amelyből kiderült, hogy a háziorvosok a demográfiai mutatók romlása, a szakdolgozók béreit érintő változások és a növekvő adminisztrációs terhek miatt sincsenek könnyű helyzetben.

- Tizenöt évvel ezelőtt 34 ezer lakosa volt a városnak, ma alig 28 ezer. Az OEP ez alapján állapítja meg a finanszírozáshoz szükséges forrást, és a fogyó lakosság fogyó bevételt is jelent - mondta dr. Erdei Sándor főorvos, kollegiális vezető, aki arra is kitért, hogy a háziorvosok átlagéletkora 59 év, így hamarosan a nyugdíjba menő szakembereket pótolni kell.

Dr. Perjési Zsolt önkormányzati képviselő, háziorvos hozzászólásában hangsúlyozta: az elmúlt időszak béremelései nehézséget jelentettek a háziorvosoknak, ám a gazdálkodási problémák ellenére a Kazincbarcikán praktizáló háziorvosok magas szintű szakmai munkát végeznek, és ennek is betudható, hogy - a régióban tapasztalható negatív tendenciáktól eltérően - a megbetegedések száma az országos átlaghoz hasonló.

 

Iparűzésiadó-mentességről döntöttek

 

A grémium már a március 1-jei ülésén is foglalkozott azzal, hogy az egymillió forintos évi árbevételt meg nem haladó vállalkozások helyi iparűzési adóját mérsékli. Most arról született döntés, hogy január 1-jétől az érintettek teljes iparűzésiadó-mentességet kapnak. E rendelkezés előnyeit 644 vállalkozás élvezi majd Kazincbarcikán.

 

Bölcsődések, idősek - változó térítési díjak

 

A képviselő-testület döntése alapján április 1-jétől változnak a bölcsődei intézményi térítési díjak. Nettó 50.000 Ft alatti egy főre jutó jövedelemnél napi 145 Ft, nettó 50.000 Ft felett 215 Ft lesz a térítési díj. Új kategóriaként, nettó 100.000 Ft feletti egy főre jutó családi bevételnél 280 Ft-ot kell gyermekenként fizetni. Az időszakos gyermekfelügyeletért óránként 300 Ft-ot kérnek majd, a játszócsoport pedig naponta 330 Ft-ba kerül.

A bölcsődei térítési díjak mellett a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjai is módosulnak április 1-jétől. Az étkeztetésért naponta 500 Ft-ot kell fizetni; a kiszállításért, amely áfa-köteles tevékenység, szállítási helyenként 90 Ft-ot. A házi segítségnyújtásért óránként 355 Ft-ot, az idősek és demens személyek nappali ellátásáért naponta 180 Ft-ot, a fogyatékos személyek nappali ellátásáért naponta 100 Ft-ot kérnek el. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díja naponta 50 Ft lesz. A két idősek otthonában a napi ellátás 3550 Ft-ba (havi 106.500 Ft), az időskorúak gondozóházban a napi ellátás 3170 Ft-ba (havi 95.100 Ft) kerül majd.

 

Demensek nappali ellátása: már a teljes megyéből elérhető szolgáltatás

 

Az I. Sz. Idősek Klubjában tavaly óta működik a demens személyek nappali ellátása. Eddig csak kazincbarcikaiak vehették igénybe a szolgáltatást, ám a térség több településéről érkező jelzésnek eleget téve most engedélyezték, hogy ne csak itt élő emberek részesülhessenek az ellátásban; így jelenleg már az egész megyéből várják a szolgáltatást igénybe vevőket, amely hétköznaponként reggel nyolctól délután négyig érhető el.

 

Kedvező bérleti díjakkal vár az inkubátorház

 

A hamarosan megnyíló, volt Központi Általános Iskolából kialakított inkubátorház bérleti díjairól is döntött a testület. A kedvező lehetőséggel az önkormányzat azokat a kezdő, éppen most születő, új tevékenységet folytató vállalkozásokat, gazdasági társaságokat kívánja segíteni, amelyek Kazincbarcikán akarnak megtelepedni.

- Egy olyan kedvezményes bérletidíjrendszert dolgoztunk ki, amely már magában foglalja a teljes rezsiköltséget, azaz a víz-, villamosenergia- és fűtésdíjon túl a portaszolgálatot és az internetdíjat is - nyilatkozta Klimon István alpolgármester. - Abban az esetben, ha valakinek valamely közműből - például villamos energiából - nagyobb igénye lenne, akkor azt egyedi mérőhely kialakításával tudjuk biztosítani - tette hozzá a városvezető.

 

Új csarnok és iroda épülhet az ipari parkban

 

A grémium két, Barcikai Ipari Parkkal kapcsolatos napirendi pontot is tárgyalt. Egy gazdasági társaság 5000 négyzetméteres területet akar bérbe venni az ipari parkban. A cég egy csarnokot és irodaépületet tervez, amelynek létesítéséhez pályázati forrást is igénybe szeretne venni.

- Ennek kapcsán merült föl, hogy a betelepülni kívánó vállalkozásnak zöldfelület-pótlási és -kialakítási kötelezettsége van. Az ipari parkban az ipari területek miatt lementett 23 ezer köbméternyi humusz egy része pedig e célból értékesíthető lenne - fogalmazott az alpolgármester.

A betelepülni szándékozó cég kedvező bérleti díját és a humusz értékesítését egyhangúlag támogatta a testület.

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk